måndag 14 augusti 2017

RÅRÖRD VINBÄRSSYLT



             HEJSAN  !

Näst  nypon  är  svartavinbär  C- vitaminrikast
bland  våra  bär  och  frukter .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
2 Liter  (1 kg )  svarta  eller  röda  vinbär,
6  dl  (500g)  socker,
1  rågat  kryddmått  NATRIUMBENSOAT,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
RENSA (snoppa  de  svarta  vinbären )
och  skölj  bären  väl.
Lägg  bär  och  socker  i  en  rymlig  skål
och  rör  tills  sockret  har  lösts  upp  och
bären  mosats .
ANVÄND  gärna  hushållsmaskin .
Tillsätt  BENSOATET  utrört  i  lite  sylt .
HÄLL sylten  i  frysförpackningar  och 
frys  in.
Då  håller  sig  både  smak  och  vitaminer  bättre.

VINBÄRSSYLT  kan DU  ha  till  allt , 
VARDAG  som  FEST !
Även gott i rulltårta !
LYCKA  TILL  !

RÖD VINBÄRSSAFT OCH SVARTA VINBÄRS....



              HEJSAN !

NU  är  alla  bären  här,  då  börjar  vi  med  RÖDVINBÄRSSAFT.
mmm...å  vad  läskande  gott !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
2  liter (1 kg)  röda  vinbär,
5  dl  vatten,
6-7  dl  (500-600 g )  socker  till  varje
liter  avrunnen  saft ,
1  rågat  kryddmått  NATRIUMBENSOAT,
till  varje  liter  saft .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BÄREN  behöver  inte  repas.
Använd  bara  väl  mogna  bär .
Skölj  bären  om  det  behövs  och 
lägg  dem  i  en  syltgryta -  kastrull.
Häll  på  vattnet  och  låt  det  koka 
under  lock  i  10  minuter .
KROSSA  bären  mot  grytans  kant
med  en  slev .
Häll  upp  i  silduk  och  låt  självrinna
i  30  minuter .  RÖR  INTE  MASSAN !
Mät  saften .
Koka  upp  igen  och  skumma  väl .
Tillsätt  BENSOATET  utrört  i  lite  saft.
Häll  upp  på  väl  rengjorda  VARMA  flaskor (sätt ugnen på 100 grader)
KORKA IGEN !

SVARTVINBÄRSSAFT :
2 liter  svarta  vinbär,
7  dl  vatten,
5-6  dl  (400-500 g )  socker  till
varje  liter  avrunnen saft ,
1  rågat  kryddmått  NATRIUMBENSOAT,
till  varje  liter  saft.
     OBS !
SE  OVAN ,  FÖR  RÖDA  VINBÄRSSAFT.

LYCKA  TILL !

söndag 13 augusti 2017

FÄRSKPOTATISSALLAD MED GRÄDDFIL OCH RÖKT LAX, 4 PORT. MED GRÄDDFIL OCH RÖKT LAX. 4 PORT.



           HEJSAN !

SOMMARMAT ? -  javisst,  AUGUSTI  är  ju 
en  sommar-månad .

HÄR  ÄR  RECEPTET :

CA 1 kg  nykokt  färskpotatis ,
2  dl  gräddfil ,
1  msk  fransk  senap,
1  liten  rödlök,
2  msk  kapris,
100  g  kallrökt  lax.

 SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKALA  och  skiva  rödlöken  tunt ,
blanda  med  gräddfil , senap , rödlök
och  kapris  och  rör  ned  i  den  ny -
kokta  potatisen .
SMAKA  av  med  salt  och  svartpeppar.
Strimla  laxen  tunt  och  lägg  den  över
potatissalladen .
GARNERA  med  kapris  och  rödlök.

Ha  gärna  en  skål  med  cocktailtomater  i  olika  färger
på  bordet  att  bjuda  till  den  som  vill  !
jättejättegott !
LYCKA  TILL  !

lördag 12 augusti 2017

MÖRDEGSKAKOR MED ÄPPELMOS 35 ST.



               HEJSAN !

Dessa  är  smältande  goda,  mm...

HÄR  ÄR  RECEPTET :
100 g  smör/margarin,
½  dl  socker ,
1  msk  grädde ,
2 ½  -  3  dl  Extra  fint  vetemjöl,
GARNERING :
äppelmos
hackade  hasselnötter.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på  200  grader.
BLANDA  samman  alla  ingredienserna  till
mördegen .
Rulla  ut  degen  till  längder  och  lägg  dem
på  bakplåtspapper.
Tryck  ut  degen  på  mitten  till  en  fördjupning
och  lägg  äppelmoset  i  en  rand  på  mitten.
STRÖ  över  de  hackade  nötterna  och  grädda
i  ugnen  i  ca  10  minuter .
SKÄR  längderna  i  sneda  bitar .

LYCKA  TILL !

ÄPPEL- OCH RUSSINBULLAR 40 ST.


         HEJSAN !

Något  att  göra  tillsammans,  innan  skolorna  börjar  igen .
När  ändå  regnet  öser  ner,  mer  än  solen  skiner.
Det  här  blir  härliga  mellanmålsbullar  med
äpple  och  russin.

HÄR  ÄR  RECEPTET:
5  dl  mjölk ,
100  g  smör/margarin,
50  g  jäst,
1  dl  socker ,
1/2  tsk  salt,
1  dl  russin,
1-2  dl  syrliga  äppeltärningar,
ca  14  dl  vetemjöl, - BERTE  KVARN

PENSLING  OCH  GARNERING :
ägg,
pärlsocker

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMÄLT  smöret  i  en  kastrull  och  tillsätt
mjölken.
Värm  blandningen  till  37  grader.
HÄLL  blandningen  i  en  degbunke  och
smula  ner  jästen .
Tillsätt  sockret  och  saltet  samt  russinen
och  äppeltärningarna.
Arbeta  in  mjölet  och  arbeta  till  en 
smidig  deg .
Låt  jäsa  i  ca  45  minuter.
TA  UPP  degen  på  bakbordet  och  arbeta
den  smidig .
Forma  till  runda  bullar  och  ställ  dem  på
bakplåtspapper .
LÅT  bullarna  jäsa  i  ca  25  minuter.
Sätt  ugnen  på  250  GRADER.
PENSLA  med  det  uppvispade  ägget  och
strö  över  pärlsockret .
Ställ  in  plåten  i  ugnen  och  SÄNK  värmen
till  225  grader .
GRÄDDA  bullarna  i  ca  10  minuter  eller
tills  de  fått  lagom  färg .

Hoppas  på  trevlig  bakstund !

LYCKA  TILL !

RÖKT SIK MED ROMSÅS 5-6 PORTIONER.


                    HEJSAN !

Här  är  en  klassisk  lättlagad  förrätt  som
faller  de  flesta  i  smaken .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
RÖKT  SIK,  urbenad
och  skinnfri, ca  50 g / person
ROMSÅS :
2  dl  CREME Fraiche,
1/2  hackad  gul  lök,
1-2  msk  klippt  dill,
dillkvistar,
saften  av  1/2  citron,
2 - 3  msk  sikrom  eller
stenbitsrom,
salt

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BLANDA  CREME Fraiche  med  lök,
klippt  dill  och  citronsaft .
RÖR  ner  rommen  och  avsmaka  med
salt.
FÖRDELA  bitar  av  rökt,  urbenad  sik
på  assietter .
Lägg  en  sked  av  rom-såsen  över  varje
portion,  dekorera  med  dillkvist .

Hoppas att det  smakar !

LYCKA  TILL !

TANT TEKLAS ÄPPELKAKA . 6-8 BITAR

 

                HEJSAN !

Nu  var  det  längesen ,  så  vi  börjar  väl  med  att  fika !

Smaka  gärna  denna  supergoda  ÄPPELKAKA .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
3  äpplen
DEG :
4  ägg,
1  dl  fruktsocker ,
100 g  malda  hasselnötter,
1  dl  DINKELMJÖL,
1/2  dl  majsstärkelse,
1  tsk  bakpulver,
2  tsk  kanel ,
UGN :  175  GRADER.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKALA  och  ta  bort  kärnhus  och  skär
äpplet  i  klyftor .
Lägg  dem  i  en  smord  ugnsfast  form.
DELA  äggen  och  vispa  äggulor  och 
fruktsocker  vitt  och  pösigt.
Blanda  samman  hasselnötter, DINKELMJÖL,
majsstärkelse,  bakpulver  och  kanel  och  rör
ner  i  äggsmeten .
VISPA  äggvitorna  till  hårt  skum  och  vänd
försiktigt  ner  i  äggsmeten .
BRED  smeten  över  äpplena .
Ställ  formen  i  ugn  175  grader  och  grädda
i  ca  30  minuter.

mmm....  LYCKA  TILL !