onsdag 16 augusti 2017
GRILLAT ÄPPLE MED VANILJSÅS 1 PERS.
HEJSAN !
mmm... Det här var gott minns jag !
Smaka Ni också , gör till alla !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 äpple,
1 krm kanel ,
1/2 tsk smör/margarin,
1 1/4 dl mjölk,
2 tsk marsanpulver,
sötningsmedel,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA , kärna ur och skär äpplena i finger-
tjocka skivor .
Smörj ett ark aluminiumfolie med matfett.
Lägg på äppleskivorna och strö över kanel.
TILLSLUT foliepaketet och grilla på galler
i ca 20 minuter.
SÅS :
KOKA upp mjölken och vispa ner marsanpulvret.
Låt det tjockna, men ej koka .
Söta efter smak .
SERVERA såsen kall över äppleskivorna.
HOPPAS DET SMAKAR !
LYCKA TILL !
måndag 14 augusti 2017
RÅRÖRD VINBÄRSSYLT
HEJSAN !
Näst nypon är svartavinbär C- vitaminrikast
bland våra bär och frukter .
HÄR ÄR RECEPTET :
2 Liter (1 kg ) svarta eller röda vinbär,
6 dl (500g) socker,
1 rågat kryddmått NATRIUMBENSOAT,
SÅ HÄR GÖR DU :
RENSA (snoppa de svarta vinbären )
och skölj bären väl.
Lägg bär och socker i en rymlig skål
och rör tills sockret har lösts upp och
bären mosats .
ANVÄND gärna hushållsmaskin .
Tillsätt BENSOATET utrört i lite sylt .
HÄLL sylten i frysförpackningar och
frys in.
Då håller sig både smak och vitaminer bättre.
VINBÄRSSYLT kan DU ha till allt ,
VARDAG som FEST !
Även gott i rulltårta !
LYCKA TILL !
RÖD VINBÄRSSAFT OCH SVARTA VINBÄRS....
HEJSAN !
NU är alla bären här, då börjar vi med RÖDVINBÄRSSAFT.
mmm...å vad läskande gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 liter (1 kg) röda vinbär,
5 dl vatten,
6-7 dl (500-600 g ) socker till varje
liter avrunnen saft ,
1 rågat kryddmått NATRIUMBENSOAT,
till varje liter saft .
SÅ HÄR GÖR DU :
BÄREN behöver inte repas.
Använd bara väl mogna bär .
Skölj bären om det behövs och
lägg dem i en syltgryta - kastrull.
Häll på vattnet och låt det koka
under lock i 10 minuter .
KROSSA bären mot grytans kant
med en slev .
Häll upp i silduk och låt självrinna
i 30 minuter . RÖR INTE MASSAN !
Mät saften .
Koka upp igen och skumma väl .
Tillsätt BENSOATET utrört i lite saft.
Häll upp på väl rengjorda VARMA flaskor (sätt ugnen på 100 grader)
KORKA IGEN !
SVARTVINBÄRSSAFT :
2 liter svarta vinbär,
7 dl vatten,
5-6 dl (400-500 g ) socker till
varje liter avrunnen saft ,
1 rågat kryddmått NATRIUMBENSOAT,
till varje liter saft.
OBS !
SE OVAN , FÖR RÖDA VINBÄRSSAFT.
LYCKA TILL !
söndag 13 augusti 2017
FÄRSKPOTATISSALLAD MED GRÄDDFIL OCH RÖKT LAX, 4 PORT. MED GRÄDDFIL OCH RÖKT LAX. 4 PORT.
HEJSAN !
SOMMARMAT ? - javisst, AUGUSTI är ju
en sommar-månad .
HÄR ÄR RECEPTET :
CA 1 kg nykokt färskpotatis ,
2 dl gräddfil ,
1 msk fransk senap,
1 liten rödlök,
2 msk kapris,
100 g kallrökt lax.
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skiva rödlöken tunt ,
blanda med gräddfil , senap , rödlök
och kapris och rör ned i den ny -
kokta potatisen .
SMAKA av med salt och svartpeppar.
Strimla laxen tunt och lägg den över
potatissalladen .
GARNERA med kapris och rödlök.
Ha gärna en skål med cocktailtomater i olika färger
på bordet att bjuda till den som vill !
jättejättegott !
LYCKA TILL !
lördag 12 augusti 2017
MÖRDEGSKAKOR MED ÄPPELMOS 35 ST.
HEJSAN !
Dessa är smältande goda, mm...
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör/margarin,
½ dl socker ,
1 msk grädde ,
2 ½ - 3 dl Extra fint vetemjöl,
GARNERING :
äppelmos
hackade hasselnötter.
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader.
BLANDA samman alla ingredienserna till
mördegen .
Rulla ut degen till längder och lägg dem
på bakplåtspapper.
Tryck ut degen på mitten till en fördjupning
och lägg äppelmoset i en rand på mitten.
STRÖ över de hackade nötterna och grädda
i ugnen i ca 10 minuter .
SKÄR längderna i sneda bitar .
LYCKA TILL !
ÄPPEL- OCH RUSSINBULLAR 40 ST.
HEJSAN !
Något att göra tillsammans, innan skolorna börjar igen .
När ändå regnet öser ner, mer än solen skiner.
Det här blir härliga mellanmålsbullar med
äpple och russin.
HÄR ÄR RECEPTET:
5 dl mjölk ,
100 g smör/margarin,
50 g jäst,
1 dl socker ,
1/2 tsk salt,
1 dl russin,
1-2 dl syrliga äppeltärningar,
ca 14 dl vetemjöl, - BERTE KVARN
PENSLING OCH GARNERING :
ägg,
pärlsocker
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret i en kastrull och tillsätt
mjölken.
Värm blandningen till 37 grader.
HÄLL blandningen i en degbunke och
smula ner jästen .
Tillsätt sockret och saltet samt russinen
och äppeltärningarna.
Arbeta in mjölet och arbeta till en
smidig deg .
Låt jäsa i ca 45 minuter.
TA UPP degen på bakbordet och arbeta
den smidig .
Forma till runda bullar och ställ dem på
bakplåtspapper .
LÅT bullarna jäsa i ca 25 minuter.
Sätt ugnen på 250 GRADER.
PENSLA med det uppvispade ägget och
strö över pärlsockret .
Ställ in plåten i ugnen och SÄNK värmen
till 225 grader .
GRÄDDA bullarna i ca 10 minuter eller
tills de fått lagom färg .
Hoppas på trevlig bakstund !
LYCKA TILL !
RÖKT SIK MED ROMSÅS 5-6 PORTIONER.
HEJSAN !
Här är en klassisk lättlagad förrätt som
faller de flesta i smaken .
HÄR ÄR RECEPTET :
RÖKT SIK, urbenad
och skinnfri, ca 50 g / person
ROMSÅS :
2 dl CREME Fraiche,
1/2 hackad gul lök,
1-2 msk klippt dill,
dillkvistar,
saften av 1/2 citron,
2 - 3 msk sikrom eller
stenbitsrom,
salt
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA CREME Fraiche med lök,
klippt dill och citronsaft .
RÖR ner rommen och avsmaka med
salt.
FÖRDELA bitar av rökt, urbenad sik
på assietter .
Lägg en sked av rom-såsen över varje
portion, dekorera med dillkvist .
Hoppas att det smakar !
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)