onsdag 23 augusti 2017
ÄPPELFYLLD HASTKAKA.
HEJSAN !
mmm... Också en snabb bakad kaka kan smaka
och se ut som den finaste tårta.
Den här är fylld med äppelmos och grädde.
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl vetemjöl (BERTE QVARN)
2 tsk bakpulver,
1/2 dl rörsocker / eller strösocker,
rivet skal av 1/2 tvättad citron,
50 g smör/margarin,
1 litet ägg,
1 dl mjölk,
GARNERING :
pärlsocker och hackad mandel.
FYLLNING :
Fast äppelmos eller mjukkokta äppelklyftor,
ca 2 dl vispgrädde.
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA alla torra ingredienser i en skål.
Finfördela smöret i blandningen.
Vispa ihop ägg och mjölk och häll i .
Rör snabbt ihop till en deg .
PLATTA ut degen med mjölad hand på smord
plåt till en rund kaka och strö över pärlsocker
och mandel .
GRÄDDA i 225 grader ca 10 minuter.
DELA den avsvalnade kakan i två bottnar och
lägg ihop dem med friskt äppelmos och vispad
grädde emellan.
SERVERAS GENAST .
LYCKA TILL !
KARDEMUMMAKAKA MED ÄPPLE .
HEJSAN !
Den här är himla god kan Du tro !
Om Du vill kan Du ha vaniljsås till.
Lägg tätt med skalade äppleskivor på
kardemummakakan innan den sätts in
i ugnen .
Det blir så gott och ser så festligt ut.
HÄR ÄR RECEPTET :
6 dl vetemjöl (BERTE KVARN)
2 tsk bakpulver,
2 dl rörsocker,
1 1/2 tsk stött kardemumma,
100 g smör/margarin,
2 1/2 dl gräddmjölk,
1 ägg,
3 äpplen,
smörklickar/margarinklickar,
pärlsocker,
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA mjöl, bakpulver, socker och
kardemumma i en skål.
Finfördela smöret/margarinet,
i blandningen, tillsätt gräddmjölken, det
uppvispade ägget och rör snabbt ihop
smeten .
BRED ut degen i en smord, bröad form
med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
Stick ner tätt med skalade äppelklyftor,
klicka över lite smör /margarin och strö
över pärlsocker .
GRÄDDA kakan i 175 grader tills den
känns torr, ca 45 minuter.
mmm... LYCKA TILL !
ÄPPELDRICKA .
HEJSAN !
Så mycket äpplen som vi har i år , har vi aldrig haft !
Det är bara att sätta igång med äppeldricka, äppelpaj ,
äppelmos, så blir det en tid framöver.
Hänger Du med på resan ?
HÄR ÄR RECEPTET :
1 liter vatten,
1 tsk citronsyra,
C-VITAMIN BRUS TABLETT,
som Du löst i ett STORT glas vatten ,
ta ½ dl av vätskan ,
(istället för konserveringsmedel)
1 kg äpplen ,
3 dl CANDEREL STRÖ,
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp vattnet och låt det kallna.
Tillsätt citronsyra och ½ dl av C- VITAMIN
BRUS, upplöst i ett stort glas vatten.
Ta ur kärnhusen och dela äpplena och mal
eller riv äpplena .
Lägg fruktmassan efterhand i vattnet så att de
inte mörknar.
Låt blandningen stå övertäckt i 2 dagar i kyl.
Sila saften och tillsätt CANDEREL STRÖ.
saften hälls på rengjorda flaskor och förvaras
svalt .
Späd med kallt vatten till lagom styrka
före serveringen.
LYCKA TILL !
tisdag 22 augusti 2017
BÄRMASSA TILL EFTERSAFT.
HEJSAN !
När Du har gjort Din saft, så är det ju väldigt
mycket bärmassa kvar i kastrullen eller
SAFTMAJAN. - SLÄNG INTE MASSAN !
Lägg upp bärmassan i en stor annan kastrull
eller gryta och häll på vatten i jämnhöjd med
bärmassan.
RÖR så det inte bränns vid .
Koka 10 - 15 minuter.
Sila . - Mät .
KOKA med socker 1/2 kg/ liter saft.
HÄLL upp väl rengjorda flaskor ,
och njut av det hela !
LYCKA TILL !
onsdag 16 augusti 2017
GRILLAT ÄPPLE MED VANILJSÅS 1 PERS.
HEJSAN !
mmm... Det här var gott minns jag !
Smaka Ni också , gör till alla !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 äpple,
1 krm kanel ,
1/2 tsk smör/margarin,
1 1/4 dl mjölk,
2 tsk marsanpulver,
sötningsmedel,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA , kärna ur och skär äpplena i finger-
tjocka skivor .
Smörj ett ark aluminiumfolie med matfett.
Lägg på äppleskivorna och strö över kanel.
TILLSLUT foliepaketet och grilla på galler
i ca 20 minuter.
SÅS :
KOKA upp mjölken och vispa ner marsanpulvret.
Låt det tjockna, men ej koka .
Söta efter smak .
SERVERA såsen kall över äppleskivorna.
HOPPAS DET SMAKAR !
LYCKA TILL !
måndag 14 augusti 2017
RÅRÖRD VINBÄRSSYLT
HEJSAN !
Näst nypon är svartavinbär C- vitaminrikast
bland våra bär och frukter .
HÄR ÄR RECEPTET :
2 Liter (1 kg ) svarta eller röda vinbär,
6 dl (500g) socker,
1 rågat kryddmått NATRIUMBENSOAT,
SÅ HÄR GÖR DU :
RENSA (snoppa de svarta vinbären )
och skölj bären väl.
Lägg bär och socker i en rymlig skål
och rör tills sockret har lösts upp och
bären mosats .
ANVÄND gärna hushållsmaskin .
Tillsätt BENSOATET utrört i lite sylt .
HÄLL sylten i frysförpackningar och
frys in.
Då håller sig både smak och vitaminer bättre.
VINBÄRSSYLT kan DU ha till allt ,
VARDAG som FEST !
Även gott i rulltårta !
LYCKA TILL !
RÖD VINBÄRSSAFT OCH SVARTA VINBÄRS....
HEJSAN !
NU är alla bären här, då börjar vi med RÖDVINBÄRSSAFT.
mmm...å vad läskande gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 liter (1 kg) röda vinbär,
5 dl vatten,
6-7 dl (500-600 g ) socker till varje
liter avrunnen saft ,
1 rågat kryddmått NATRIUMBENSOAT,
till varje liter saft .
SÅ HÄR GÖR DU :
BÄREN behöver inte repas.
Använd bara väl mogna bär .
Skölj bären om det behövs och
lägg dem i en syltgryta - kastrull.
Häll på vattnet och låt det koka
under lock i 10 minuter .
KROSSA bären mot grytans kant
med en slev .
Häll upp i silduk och låt självrinna
i 30 minuter . RÖR INTE MASSAN !
Mät saften .
Koka upp igen och skumma väl .
Tillsätt BENSOATET utrört i lite saft.
Häll upp på väl rengjorda VARMA flaskor (sätt ugnen på 100 grader)
KORKA IGEN !
SVARTVINBÄRSSAFT :
2 liter svarta vinbär,
7 dl vatten,
5-6 dl (400-500 g ) socker till
varje liter avrunnen saft ,
1 rågat kryddmått NATRIUMBENSOAT,
till varje liter saft.
OBS !
SE OVAN , FÖR RÖDA VINBÄRSSAFT.
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)