onsdag 30 augusti 2017
RÅGSIKTSKAKOR 4 ST.
HEJSAN !
Kryddiga sikte-kakor är en gammal klassiker
bland svenska matbröd .
Goda att ha med på utflykten eller som
matsäcksmackor . Jättegoda !
HÄR ÄR RECEPTET :
14 dl rågsikt,
1 tsk salt,
½ dl sirap,
25 g margarin/smör,
1 msk anis+ fänkål,
1 paket jäst,
5 dl mjölk eller vatten,
+ 40 grader,
SÅ HÄR GÖR DU :
HÄLL det mesta av mjölet i matberedarens skål,
tillsätt salt, sirap och matfett i kuber.
Stöt kryddorna i mortel och häll i, smula över jästen.
STARTA maskinen så att ingredienserna blandas något
innan mjölken hälls i.
KÖR till en deg och tillsätt så mycket mjöl att det blir
en fast, smidig deg.
Låt jäsa under lock .
TAG upp degen på bakbord och dela den i 4 delar.
Forma till runda släta bullar .
Kavla ut runda kakor något större än en assiett .
LÄGG kakorna på plåt och låt dem jäsa under duk
medan ugnen värms till 225 grader .
GRÄDDA mitt i ugnen ca 15 minuter .
Pensla eventuellt efteråt med lite vatten.
LYCKA TILL !
MOAS FRESTELSE 4 PERS.
HEJSAN !
Än en gång lägger jag in MOAS FRESTELSE,
som är så underbart god att ni inte får missa.
HÄR ÄR RECEPTET :
5- 6 potatisar,
1- 2 purjolökar,
4 hg blandfärs,
3 dl kaffegrädde,
2 msk smör/margarin,
2 tsk salt,
1 tsk curry,
½ tsk vitpeppar,
½ tsk krossad rosmarin,
SÅ HÄR GÖR DU:
STRIMLA potatisen grovt och skölj strimlorna väl.
STEK potatisen lätt.
Blanda i den skurna purjolöken och bryn den lätt.
SMÖRJ en ugnseldfast form och lägg i ett lager
potatis och purjolök.
KRYDDA färsen och lägg ett lager ovanpå potatis-
purjolöken i formen .
TÄCK med ett lager potatis- purjolök och låt rätten
först brynas i 200- 225 graders ugn.
SPÄD med grädden och låt stå ytterligare ca 40-45
minuter .
SERVERA med en sallad .
Du ångrar dig inte, om Du gör denna till familjen,
jag vågar säga att alla gillar den !
Rätten är mycket poppis !
LYCKA TILL !
söndag 27 augusti 2017
ENTRE'TÅRTA MED KRÄFTOR 6 PORT.
HEJSAN !
Detta är en trevlig liten tårta som passar fint förrätt.
Skär den i fina snibbar .
HÄR ÄR RECEPTET :
4-5 kokta potatisar,
6 salladslökar,
2 msk olivolja,
250 g kräftstjärtar,
ÄGGSTANNING :
3 ägg,
3 msk vatten,
½ dl finhackad dill,
3 msk riven pepparrot,
GARNERING :
1 dl CREME FRAICHE,
kräftstjärtar,
citron,
dill.
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR den kokta potatisen i mindre bitar.
Ansa och skiva salladslöken tunt.
HETTA upp oljan i en stekpanna och stek potatisen
tills den fått lite färg .
Tillsätt salladslök och låt den fräsa med .
TA undan några kräftstjärtar till garnering och hacka
resten i mindre bitar.
Strö hacket över potatisen.
VISPA samman ägg, vatten, dill och pepparrot och häll
över potatisblandningen.
Stick med en gaffel i potatisen så att äggstanningen
rinner till botten och stek (grädda) tills den stelnat.
LOSSA omeletten med en stekspade och låt den glida
över på ett serveringsfat att svalna .
VISPA upp CREMEFRAICHEN och spritsa eller klicka
ut den på tårtan .
GARNERA med kräftstjärtar, citron och dill .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
PILGRIMSMUSSLOR, 2 PERS.
HEJSAN !
Nu får det vara nog med bakandet och saftandet.
Låt oss börja med Pilgrimsmusslor.
mmm...jättegott !
HÄR ÄR RECEPTET :
300 g pilgrimsmusslor,
smör,/margarin,
100 g färsk spenat,
100 g förvälld HARICOTS VERTS,
salt å peppar,
citronklyftor,
1 dl CREME FRAICHE,
1 tsk fransk senap,
SÅ HÄR GÖR DU :
BRYN 300 g pilgrimsmusslor i lite smör
i en grillpanna .
Blanda 100 g lätt förvälld färsk spenat med
100 g förvällda HARICOTS VERTS.
KRYDDA med salt å peppar .
SERVERA detta och citronklyftor till musslorna.
Blanda 1 dl CREME FRAICHE, med 1 tsk
fransk senap och servera i en skål bredvid .
Pilgrimsmusslorna kan bytas mot TORSKFILE.
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
lördag 26 augusti 2017
LÄTTVIKTARSOPPA 1-2 PERS.
HEJSAN !
Denna soppa är lika god varm som kall.
Håller sig tre dagar i kylen . Kan frysas.
Gör dubbel sats .
HÄR ÄR RECEPTET :
2 1/2 dl finskuren selleri,
2 1/2 dl finskurna morötter,
1 litet paket spenat (70 g),
1 knippa finklippt persilja,
1 tsk salt,
1 liter vatten,
1 burk tomatjuice eller krossade tomater (godast).
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp vattnet och häll i grönsakerna.
Låt sjuda i 15 minuter .
Tillsätt burktomaterna . Salta .
Någon gång känns det som jag ätit för mycket,
då äter jag denna goda soppa dagen därpå.
LYCKA TILL !
FARMORS PLOMMONMUFFINS. 20 ST.
HEJSAN !
Jag har fått så mycket plommon, så jag plockade fram
farmors gamla recept och kikade där,
På receptet står det :
Ett nästan klassiskt recept på goda muffins,
som går lätt och snabbt att baka, med plommon .
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin,
2 dl socker,
2 ägg,
rivet skal av 1/2 citron,
3 dl vetemjöl,
1 tsk bakpulver,
1/2 dl varmt vatten,
10- 12 skalade delade plommon.
UGN 225 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
PLOCKA ut 20 pappers-formar och ställ på en plåt.
RÖR fett och socker poröst, tillsätt ett ägg i taget
under kraftig omrörning . Smaksätt med citronskal.
BLANDA mjöl och bakpulver, rör ner detta i smeten
tillsammans med vattnet.
SKALA och dela plommonen och lägg en halva i
varje muffinsform .
FÖRDELA smeten i formarna och grädda muffinsen
mitt i ugnen i 10-12 minuter eller tills en sticka
känns torr.
Låt muffinsen svalna på galler under bakduk .
Muffinsen går bra att frysa.
JÄTTEGODA !
LYCKA TILL !
onsdag 23 augusti 2017
ÄPPELFYLLD HASTKAKA.
HEJSAN !
mmm... Också en snabb bakad kaka kan smaka
och se ut som den finaste tårta.
Den här är fylld med äppelmos och grädde.
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl vetemjöl (BERTE QVARN)
2 tsk bakpulver,
1/2 dl rörsocker / eller strösocker,
rivet skal av 1/2 tvättad citron,
50 g smör/margarin,
1 litet ägg,
1 dl mjölk,
GARNERING :
pärlsocker och hackad mandel.
FYLLNING :
Fast äppelmos eller mjukkokta äppelklyftor,
ca 2 dl vispgrädde.
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA alla torra ingredienser i en skål.
Finfördela smöret i blandningen.
Vispa ihop ägg och mjölk och häll i .
Rör snabbt ihop till en deg .
PLATTA ut degen med mjölad hand på smord
plåt till en rund kaka och strö över pärlsocker
och mandel .
GRÄDDA i 225 grader ca 10 minuter.
DELA den avsvalnade kakan i två bottnar och
lägg ihop dem med friskt äppelmos och vispad
grädde emellan.
SERVERAS GENAST .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)