fredag 1 september 2017
KANTARELL- & OLIVBRÖD 1 BRÖD.
HEJSAN !
Prova det här jättegoda brödet !
Lite ovanligt kanske, men väldigt smakrikt.
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst,
4 dl fingervarmt vatten,
2 tsk salt,
1 tsk lätt stött fänkål,
½ dl rapsolja,
2 msk sirap,
6 dl lantvetemjöl,
5 dl vetemjöl special,
1 dl hackade svarta oliver,
2 dl hackade & smörfrästa kantareller,
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en bunke .
Häll på vattnet och rör ut jästen.
Tillsätt salt, fänkål, olja, sirap och
det mesta av mjölet.
Arbeta till en smidig deg som släpper
bunkens kanter .
Låt jäsa övertäckt 30 min.
ARBETA degen, tillsätt oliver och
kantareller och mer mjöl om det behövs.
Forma till en längd och lägg på bak-
plåtspapper på plåt.
Gör några skåror med en vass kniv.
Låt jäsa 30 min.
GRÄDDA i 225 grader 10 min.
Sänk värmen till 190 grader och grädda
ytterligare 20 minuter.
LÅT svalna på galler under bakduk.
LYCKA TILL !
TILL detta goda bröd kan Du som pålägg ha :
KANTARELL- & BACONFRÄS.
1 liter kantareller,
140 g bacon,
SÅ HÄR GÖR DU :
ANSA kantarellerna och dela de största.
Stek utan matfett tills vätskan kokat in.
Lägg i strimlat bacon och stek tillsammans
med svampen tills de fått fin färg och
baconet är knaprigt.
Servera på smörgås eller som tillbehör.
LYCKA TILL !
torsdag 31 augusti 2017
KÖTTBULLAR MED COUSCOUS 4 PERS.
HEJSAN !
HÄR GÅR DET UNDAN, BARA 20 MINUTER
ATT LAGA !
GOTT ÄR DET OCKSÅ !
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g köttbullar,
1 msk smör,
1 påse brun sås,
1 msk tandooripasta,
6 dl köttbuljong,
3 dl couscous,
1/2 påse wokgrönsaker,
1 msk rapsolja,
mango chutney,
SÅÅ HÄR GÖR DU :
STEK köttbullarna i smöret.
Tillred såsen enligt anvisning
på förpackningen.
Tillsätt tandooripastan .
KOKA upp buljongen.
Tillsätt couscous, rör om och
dra kastrullen från plattan .
Låt dra under lock ca 5 min.
WOKA grönsakerna i oljan.
Blanda med couscous och servera
med mango chutney.
SMAKLIG MÅKTID !
onsdag 30 augusti 2017
RÅGSIKTSKAKOR 4 ST.
HEJSAN !
Kryddiga sikte-kakor är en gammal klassiker
bland svenska matbröd .
Goda att ha med på utflykten eller som
matsäcksmackor . Jättegoda !
HÄR ÄR RECEPTET :
14 dl rågsikt,
1 tsk salt,
½ dl sirap,
25 g margarin/smör,
1 msk anis+ fänkål,
1 paket jäst,
5 dl mjölk eller vatten,
+ 40 grader,
SÅ HÄR GÖR DU :
HÄLL det mesta av mjölet i matberedarens skål,
tillsätt salt, sirap och matfett i kuber.
Stöt kryddorna i mortel och häll i, smula över jästen.
STARTA maskinen så att ingredienserna blandas något
innan mjölken hälls i.
KÖR till en deg och tillsätt så mycket mjöl att det blir
en fast, smidig deg.
Låt jäsa under lock .
TAG upp degen på bakbord och dela den i 4 delar.
Forma till runda släta bullar .
Kavla ut runda kakor något större än en assiett .
LÄGG kakorna på plåt och låt dem jäsa under duk
medan ugnen värms till 225 grader .
GRÄDDA mitt i ugnen ca 15 minuter .
Pensla eventuellt efteråt med lite vatten.
LYCKA TILL !
MOAS FRESTELSE 4 PERS.
HEJSAN !
Än en gång lägger jag in MOAS FRESTELSE,
som är så underbart god att ni inte får missa.
HÄR ÄR RECEPTET :
5- 6 potatisar,
1- 2 purjolökar,
4 hg blandfärs,
3 dl kaffegrädde,
2 msk smör/margarin,
2 tsk salt,
1 tsk curry,
½ tsk vitpeppar,
½ tsk krossad rosmarin,
SÅ HÄR GÖR DU:
STRIMLA potatisen grovt och skölj strimlorna väl.
STEK potatisen lätt.
Blanda i den skurna purjolöken och bryn den lätt.
SMÖRJ en ugnseldfast form och lägg i ett lager
potatis och purjolök.
KRYDDA färsen och lägg ett lager ovanpå potatis-
purjolöken i formen .
TÄCK med ett lager potatis- purjolök och låt rätten
först brynas i 200- 225 graders ugn.
SPÄD med grädden och låt stå ytterligare ca 40-45
minuter .
SERVERA med en sallad .
Du ångrar dig inte, om Du gör denna till familjen,
jag vågar säga att alla gillar den !
Rätten är mycket poppis !
LYCKA TILL !
söndag 27 augusti 2017
ENTRE'TÅRTA MED KRÄFTOR 6 PORT.
HEJSAN !
Detta är en trevlig liten tårta som passar fint förrätt.
Skär den i fina snibbar .
HÄR ÄR RECEPTET :
4-5 kokta potatisar,
6 salladslökar,
2 msk olivolja,
250 g kräftstjärtar,
ÄGGSTANNING :
3 ägg,
3 msk vatten,
½ dl finhackad dill,
3 msk riven pepparrot,
GARNERING :
1 dl CREME FRAICHE,
kräftstjärtar,
citron,
dill.
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR den kokta potatisen i mindre bitar.
Ansa och skiva salladslöken tunt.
HETTA upp oljan i en stekpanna och stek potatisen
tills den fått lite färg .
Tillsätt salladslök och låt den fräsa med .
TA undan några kräftstjärtar till garnering och hacka
resten i mindre bitar.
Strö hacket över potatisen.
VISPA samman ägg, vatten, dill och pepparrot och häll
över potatisblandningen.
Stick med en gaffel i potatisen så att äggstanningen
rinner till botten och stek (grädda) tills den stelnat.
LOSSA omeletten med en stekspade och låt den glida
över på ett serveringsfat att svalna .
VISPA upp CREMEFRAICHEN och spritsa eller klicka
ut den på tårtan .
GARNERA med kräftstjärtar, citron och dill .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
PILGRIMSMUSSLOR, 2 PERS.
HEJSAN !
Nu får det vara nog med bakandet och saftandet.
Låt oss börja med Pilgrimsmusslor.
mmm...jättegott !
HÄR ÄR RECEPTET :
300 g pilgrimsmusslor,
smör,/margarin,
100 g färsk spenat,
100 g förvälld HARICOTS VERTS,
salt å peppar,
citronklyftor,
1 dl CREME FRAICHE,
1 tsk fransk senap,
SÅ HÄR GÖR DU :
BRYN 300 g pilgrimsmusslor i lite smör
i en grillpanna .
Blanda 100 g lätt förvälld färsk spenat med
100 g förvällda HARICOTS VERTS.
KRYDDA med salt å peppar .
SERVERA detta och citronklyftor till musslorna.
Blanda 1 dl CREME FRAICHE, med 1 tsk
fransk senap och servera i en skål bredvid .
Pilgrimsmusslorna kan bytas mot TORSKFILE.
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
lördag 26 augusti 2017
LÄTTVIKTARSOPPA 1-2 PERS.
HEJSAN !
Denna soppa är lika god varm som kall.
Håller sig tre dagar i kylen . Kan frysas.
Gör dubbel sats .
HÄR ÄR RECEPTET :
2 1/2 dl finskuren selleri,
2 1/2 dl finskurna morötter,
1 litet paket spenat (70 g),
1 knippa finklippt persilja,
1 tsk salt,
1 liter vatten,
1 burk tomatjuice eller krossade tomater (godast).
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp vattnet och häll i grönsakerna.
Låt sjuda i 15 minuter .
Tillsätt burktomaterna . Salta .
Någon gång känns det som jag ätit för mycket,
då äter jag denna goda soppa dagen därpå.
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)