söndag 3 september 2017

MAKARONIPUDDING. 4 PORT.



            HEJSAN !

Sällan  eller  aldrig  gör  jag  denna rätt !
Men  visst  är  det  ett  barndomsminne-
så  nu  testar  vi  denna  idag ?

HÄR  ÄR  RECEPTET :
4  dl  makaroner,
200  g  korv  t ex  SALSICCIA  eller  chorizo,
1  gul  lök,
½  purjolök,
1  msk  smör,
2  dl  riven  ost ,
1  tsk  salt,
1  krm  svartpeppar,
3  ägg,
4  dl  mjölk,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på  225  grader .
Koka  makaronerna  enligt  anvisning
på  förpackningen .
SNITTA  upp  korven  och  tryck  ut  färsen.
SKALA  och  hacka  löken .
Skölj  och  strimla  purjolöken.
Bryn  lök, purjolök  och  korvfyllning  i  smör
i  en  stekpanna.
Häll  över  i  en  smord  ugnssäker  form.
Tillsätt  makaroner,  ost  salt  och  peppar.
VISPA  ägg  och  mjölk,  häll  det  i  formen.
GRÄDDA  puddingen  mitt  i  ugnen   30  min.

Om  Du  har  annan  korv  skiva  och  strimla  den.

SMAKLIG  MÅLTID !

LYCKA  TILL !

MAMMAS BÖNSALLAD 6 PORT.


  
          HEJSAN !

Smaka  på  den här, jättegod  till  kyckling och FLÄSKYTTERFILE'.
Eller  som  ensamrätt  till  lunch.

HÄR  ÄR  RECPTET :
1 burk  kikärter (380 g)
1 burk  kidneybönor (380g),
1 syrligt  äpple, t ex Gravensteiner,
1 rödlök,
1 kruka  persilja,
2 msk  mango  BALSAMICO,
2 msk  olivolja,
½ tsk  FLINGSALT,
1 krm  nymalen  svartpeppar,
2 avokador,

SÅ  HÄR  GÖR  DU:
HÄLL  av  och  skölj  kikärter och  kidneybönor
i  kallt  vatten,  lägg  dem  i  en  skål.
SKALA  kärna  ur  och  tärna  äpplet .
Skala  och  strimla  löken .
Plocka  och  finstrimla  persiljebladen.
Tillsätt  äpple, lök  och  persilja  till  bönorna.
TILLSÄTT  olja  och  BALSAMICO,
salta  och  peppra.
KÄRNA  ur  avokadon ,  gröp  ur  och  skär  den
i  bitar.
SERVERA  med  kikärtssalladen .

SMAKLIG  MÅLTID !

LYCKA  TILL !

lördag 2 september 2017

ROTSAKSFRÄS MED KORV. 4 PORT.



                  HEJSAN !

Varför  inte  passa  på  att  göra   något  gott
av  den  mjälla  vitkålen,  som  dessutom  är
himla  bra  i  pris  just  nu.

HÄR  ÄR  ETT  RECEPT :
400 g  falukorv,
ca  200 g  kålrot,
ca  1  liter  strimlad  vitkål,
1  purjolök,
salt, å peppar,
1  krm  mejram.
GARNERING :
Persilja,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKALA  och  riv  kålroten.
Strimla  vitkålen.
Ansa  och  strimla  purjolöken.
FRÄS  kålrot,  purjolök  och  vitkål
i  lite  matfett  i  en  stekpanna.
Strö  över  salt  och  kryddor.
Sänk  värmen.
DRA  skinnet  av  korven  och  skär 
den  i  skivor.
Lägg  skivorna  över  fräset.
Låt  allt  koka  på  svag  värme 
under  lock  ca  15  minuter.
GARNERA  med  persilja, 1 persilje-blad
på  varje  korvskiva.
Potatismos  eller  bakad  potatis  smakar
gott  till .

SMAKLIG  MÅLTID !

LYCKA  TILL !

CALVADOSSTEKTA ÄPPLEN MED VANILJGLASS 4 PORT.



                 HEJSAN !

IBLAND  är det  enklaste  det  godaste -
som  den  här  desserten.
Har  man  inte  calvados  hemma  går  det
utmärkt  att  välja  en annan  spritsort,
exempelvis  mörk  rom.

HÄR  ÄR  RECEPTET:
2  stora  äpplen,  t ex Gravensteiner,
1  msk  smör,
1  tsk  malen  kanel,
2  tsk  strösocker,
2  msk  calvados,
1/2  paket  vaniljglass (1/2 liter)

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKÖLJ,  kärna  ur  och  klyfta  äpplena  tunt.
Om  Du  gör  detta  i  förväg- lägg  äpplena  i
kallt  vatten  och  stek  på  vid  servering.
STEK  äpplena  i  smöret,  tillsätt  kanel  och
socker.
TILLSÄTT  calvados  när  äpplena  börjar  mjukna,
hetta  upp  snabbt  så  att  alkoholen  kokar  bort.
SERVERA  äpplena  med  en  skopa  glass .

LYCKA  TILL !

RÖDBETSBRÖD MED TIMJAN .


                   HEJSAN !

Det  här  blir  1  bröd,  ca  15  skivor.
Ett  både  saftigt  och  vitaminrikt bröd.

HÄR  ÄR  RECEPTET :
2  små  rödbetor, (150 g)
25 g  jäst,
3  dl  vatten,
7  dl  vetemjöl,
1  dl  grahamsmjöl,
+  extra  till  formen,
2 tsk  salt,
smör  till  formen,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKALA  och  riv  rödbetorna .
Rör  ut  jästen  i  kallt  vatten .
Tillsätt  övriga  ingredienser  och  arbeta  degen
med  en  slev  5  minuter .
SMÖRJ  och  mjöla  en  avlång  brödform  (ca 1,5 liter).
HÄLL  i  degen  och  låt  jäsa  1 1/2 timme
under  bakduk .
SÄTT  ugnen  på  250  grader.
Sätt  in  brödet  längst  ner  i  ugnen , 
SÄNK  till  200  grader  och  grädda  1 timma.
Låt  svalna  något  och  stjälp  upp.

Röda  händer  efter  att  ha  skalat   rödbetorna ?
Gnugga  dem  rena  med  citron !

LYCKA  TILL !

PÄRONSOPPA MED VANILJKRÄM OCH BISCOTTI 4 PORT.


                     HEJSAN !

Milt  och  gott  att  sörpla  till  dessert 
med  goda  små  tillbehör.
mmm....längesen  och  jättegott !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
8  dl  vatten,
1/2  vaniljstång,
1/2  citron,
1  kanelstång,
1  dl  rörsocker/strösocker,
4 päron,

TILL  SERVERING :
1/2  burk  vanilj-kesella, (250 g)
4  biscotti ,(t ex  med  saffran)

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KOKA  upp  vatten, vaniljstång,  citron,
kanelstång  och  socker.
SKALA  och  tärna  päronen  smått.
Tillsätt  dem  till  lagen  och  koka ca  5  min.
LÅT  soppan  kallna.
SERVERA  med  vaniljkesella  och  biscotti.

LYCKA  TILL !

Soppan  kan  Du  göra  ett  par  dagar  innan
och  ställa  i  kylen .

fredag 1 september 2017

KANTARELL- & OLIVBRÖD 1 BRÖD.


      HEJSAN !

Prova  det  här  jättegoda  brödet !
Lite  ovanligt  kanske,  men  väldigt  smakrikt.

HÄR  ÄR  RECEPTET :
50  g  jäst,
4   dl  fingervarmt  vatten,
2  tsk  salt,
1  tsk  lätt  stött  fänkål,
½  dl  rapsolja,
2  msk  sirap,
6 dl  lantvetemjöl,
5  dl  vetemjöl  special,
1  dl  hackade  svarta  oliver,
2  dl  hackade  & smörfrästa  kantareller,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMULA  jästen  i  en  bunke .
Häll  på  vattnet  och  rör  ut  jästen.
Tillsätt  salt,  fänkål,  olja,  sirap  och
det  mesta  av  mjölet.
Arbeta  till  en  smidig  deg  som  släpper
bunkens  kanter .
Låt  jäsa  övertäckt  30  min.
ARBETA  degen,  tillsätt  oliver  och 
kantareller  och  mer  mjöl  om  det  behövs.
Forma  till  en  längd  och  lägg  på  bak-
plåtspapper  på  plåt.
Gör  några  skåror  med  en  vass  kniv.
Låt  jäsa  30  min.
GRÄDDA  i  225  grader  10  min.
Sänk  värmen  till  190  grader  och  grädda
ytterligare  20  minuter.
LÅT svalna  på  galler  under  bakduk.

LYCKA  TILL !

TILL  detta  goda  bröd  kan  Du  som pålägg ha :
KANTARELL- &  BACONFRÄS.
1 liter  kantareller, 
140  g  bacon,
SÅ  HÄR  GÖR  DU :
ANSA  kantarellerna  och  dela  de  största.
Stek  utan  matfett  tills  vätskan  kokat  in.
Lägg  i  strimlat  bacon  och  stek  tillsammans
med  svampen  tills  de  fått  fin  färg  och
baconet  är  knaprigt.
Servera  på  smörgås  eller  som  tillbehör.

LYCKA  TILL !