måndag 4 september 2017

ÄPPELGOTT 20 ST.



              HEJSAN  !

Hel, lite  stött  kardemumma,  i  en  mortel
ger  en  underbar  smak  åt  dessa  bullar  som 
inte  behöver  jäsa.  mm...

HÄR  ÄR  RECEPTET :
2  tsk  hel  kardemumma,
5  dl  vetemjöl,
2 ½  tsk  bakpulver,
1  dl  strösocker,
2  krm  salt,
100  g  smör/margarin,
4  dl  filmjölk,
2  äpplen,  gärna  Gravensteiner,
3  msk  pärlsocker.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
Sätt  ugnen  på  200  grader.
KROSSA  kardemumman  lätt  och  blanda  med
alla  torra  ingredienser,.
SKÄR  smöret/margarinet  i  små  bitar  och  nyp 
in  i  mjöl -blandningen .
BLANDA  snabbt  in  filmjölken.
FYLL  degen  i  smord  muffinsplåt  eller  i 
bull-formar.
SKÖLJ,  kärna  ur  och  klyfta  äpplena .
Stick  ner  ett  par  klyftor  i  varje  bulle.
Strö  över  pärlsocker  och  stött  kardemumma.
BAKA  mitt  i  ugnen  ca  25  minuter .

LYCKA  TILL !

ANTONS KOKOSBOLLAR, 15 ST.



           HEJSAN !

ANTON  är  3 ½ år,  och  gillar  att   göra  dessa  KOKOSBOLLAR.
PROVA  NI  OCKSÅ !
HÄR  ÄR  RECEPTET :

2 dl  havregryn,
1 dl  socker,
1  msk  kakao,
75 g  smör/margarin,
1 msk  mjölk,
1  msk  starkt  kaffe,
2  msk  O'BOY,
kokosflingor.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BLANDA  havregryn,  socker,  kakao,  smör/margarin,
mjölk,  kaffe  och  O'BOY.
Rulla  smeten  till  bollar  och  rulla  dem  i  kokosflingorna.

mmm...så  himla  gott !

LYCKA  TILL !

WRAPS MED RENKÖTT OCH COLESLAW. 6 WRAPS.



                HEJSAN !

SERVERA WRAPSEN SOM  ENKEL  LUNCH
ELLER  MATIG  FÖRRÄTT ....mmm.. gott !

HÄR ÄR RECEPTET:
300 g vitkål,
2 morötter,
½ dl gräddfil,
2 msk majonnäs,
1 ½ tsk dijonsenap,
2 krm salt,
1 krm svartpeppar,
12 skivor  rökt  renkött,
2  dl  riven  smakrik  ost,
1 pkt  fullkornstortillabröd (336g),
½ paket  ärtskott (40g),
1  rött  äpple,  tunt  skivat.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
ANSA  vitkålen,  skär  bort  rotstocken  och  strimla 
den  med  osthyvel,  mandolin  eller  kniv.
Skala  och  riv  morötterna .
BLANDA  vitkål  och  morötter.
Tillsätt  gräddfil,  majonnäs  och  senap.
Rör  om  och  smaka  av  med  salt  å  peppar.
FÖRDELA  renkött  och  riven  ost  på  varje  tortillabröd.
Lägg  på  en  klick  COLESLAW och  några  ärtskott.
Rulla  ihop  WRAPSEN och  linda  folie  eller  smörgås -
papper  runt  .  STÄLL varje  Wraps  i  raka  glas.
TOPPA  med  skivat  äpple.

LYCKA  TILL !

MAKRILLMACKA, 2 PORT.



              HEJSAN !

Rökt fisk eller kött är  verkligen  lättlagat - maten  är  ju  redan klar.
Detta  är  himla  gott !
Kokt  rödbeta  är  perfekt  att  ha  på  lut  i  kylen.
Det  går  också  bra  med  inlagd  rödbeta,  även
om det  inte  blir  riktigt samma  smak.
Garnera  gärna  med  nyskördad  gräslök.

HÄR  ÄR  RECEPTET :
½  rödlök,
1 kokt  rödbeta,
3  msk  matyoghurt,
1  msk  majonnäs,
2  msk  kapris + lite  till  garnering,
1 krm  vitvinsvinäger,
1 krm  salt,
1  kruka  bladpersilja,
2  små  runda  knäckebröd,
100  g  rökt  makrill,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKALA  och  finhacka 1/4  av  löken.
Finhacka  rödbetan .
Blanda  lök- och  rödbetshack  med  matyoghurt,
majonnäs.  kapris,  vinäger  och  salt.
STRIMLA  resten  av  löken.  Plocka  persiljan
och  dela  makrillen  i  mindre  bitar .
FÖRDELA  persiljan  på  knäckebröden.
Lägg  på  makrill  och  toppa  med  en  klick
rödbetsröra .
GARNERA  med  rödlöksstrimlor  och  kapris.

LYCKA  TILL !

söndag 3 september 2017

MAKARONIPUDDING. 4 PORT.



            HEJSAN !

Sällan  eller  aldrig  gör  jag  denna rätt !
Men  visst  är  det  ett  barndomsminne-
så  nu  testar  vi  denna  idag ?

HÄR  ÄR  RECEPTET :
4  dl  makaroner,
200  g  korv  t ex  SALSICCIA  eller  chorizo,
1  gul  lök,
½  purjolök,
1  msk  smör,
2  dl  riven  ost ,
1  tsk  salt,
1  krm  svartpeppar,
3  ägg,
4  dl  mjölk,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på  225  grader .
Koka  makaronerna  enligt  anvisning
på  förpackningen .
SNITTA  upp  korven  och  tryck  ut  färsen.
SKALA  och  hacka  löken .
Skölj  och  strimla  purjolöken.
Bryn  lök, purjolök  och  korvfyllning  i  smör
i  en  stekpanna.
Häll  över  i  en  smord  ugnssäker  form.
Tillsätt  makaroner,  ost  salt  och  peppar.
VISPA  ägg  och  mjölk,  häll  det  i  formen.
GRÄDDA  puddingen  mitt  i  ugnen   30  min.

Om  Du  har  annan  korv  skiva  och  strimla  den.

SMAKLIG  MÅLTID !

LYCKA  TILL !

MAMMAS BÖNSALLAD 6 PORT.


  
          HEJSAN !

Smaka  på  den här, jättegod  till  kyckling och FLÄSKYTTERFILE'.
Eller  som  ensamrätt  till  lunch.

HÄR  ÄR  RECPTET :
1 burk  kikärter (380 g)
1 burk  kidneybönor (380g),
1 syrligt  äpple, t ex Gravensteiner,
1 rödlök,
1 kruka  persilja,
2 msk  mango  BALSAMICO,
2 msk  olivolja,
½ tsk  FLINGSALT,
1 krm  nymalen  svartpeppar,
2 avokador,

SÅ  HÄR  GÖR  DU:
HÄLL  av  och  skölj  kikärter och  kidneybönor
i  kallt  vatten,  lägg  dem  i  en  skål.
SKALA  kärna  ur  och  tärna  äpplet .
Skala  och  strimla  löken .
Plocka  och  finstrimla  persiljebladen.
Tillsätt  äpple, lök  och  persilja  till  bönorna.
TILLSÄTT  olja  och  BALSAMICO,
salta  och  peppra.
KÄRNA  ur  avokadon ,  gröp  ur  och  skär  den
i  bitar.
SERVERA  med  kikärtssalladen .

SMAKLIG  MÅLTID !

LYCKA  TILL !

lördag 2 september 2017

ROTSAKSFRÄS MED KORV. 4 PORT.



                  HEJSAN !

Varför  inte  passa  på  att  göra   något  gott
av  den  mjälla  vitkålen,  som  dessutom  är
himla  bra  i  pris  just  nu.

HÄR  ÄR  ETT  RECEPT :
400 g  falukorv,
ca  200 g  kålrot,
ca  1  liter  strimlad  vitkål,
1  purjolök,
salt, å peppar,
1  krm  mejram.
GARNERING :
Persilja,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKALA  och  riv  kålroten.
Strimla  vitkålen.
Ansa  och  strimla  purjolöken.
FRÄS  kålrot,  purjolök  och  vitkål
i  lite  matfett  i  en  stekpanna.
Strö  över  salt  och  kryddor.
Sänk  värmen.
DRA  skinnet  av  korven  och  skär 
den  i  skivor.
Lägg  skivorna  över  fräset.
Låt  allt  koka  på  svag  värme 
under  lock  ca  15  minuter.
GARNERA  med  persilja, 1 persilje-blad
på  varje  korvskiva.
Potatismos  eller  bakad  potatis  smakar
gott  till .

SMAKLIG  MÅLTID !

LYCKA  TILL !