måndag 4 september 2017
ÄPPELGOTT 20 ST.
HEJSAN !
Hel, lite stött kardemumma, i en mortel
ger en underbar smak åt dessa bullar som
inte behöver jäsa. mm...
HÄR ÄR RECEPTET :
2 tsk hel kardemumma,
5 dl vetemjöl,
2 ½ tsk bakpulver,
1 dl strösocker,
2 krm salt,
100 g smör/margarin,
4 dl filmjölk,
2 äpplen, gärna Gravensteiner,
3 msk pärlsocker.
SÅ HÄR GÖR DU :
Sätt ugnen på 200 grader.
KROSSA kardemumman lätt och blanda med
alla torra ingredienser,.
SKÄR smöret/margarinet i små bitar och nyp
in i mjöl -blandningen .
BLANDA snabbt in filmjölken.
FYLL degen i smord muffinsplåt eller i
bull-formar.
SKÖLJ, kärna ur och klyfta äpplena .
Stick ner ett par klyftor i varje bulle.
Strö över pärlsocker och stött kardemumma.
BAKA mitt i ugnen ca 25 minuter .
LYCKA TILL !
ANTONS KOKOSBOLLAR, 15 ST.
HEJSAN !
ANTON är 3 ½ år, och gillar att göra dessa KOKOSBOLLAR.
PROVA NI OCKSÅ !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl havregryn,
1 dl socker,
1 msk kakao,
75 g smör/margarin,
1 msk mjölk,
1 msk starkt kaffe,
2 msk O'BOY,
kokosflingor.
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA havregryn, socker, kakao, smör/margarin,
mjölk, kaffe och O'BOY.
Rulla smeten till bollar och rulla dem i kokosflingorna.
mmm...så himla gott !
LYCKA TILL !
WRAPS MED RENKÖTT OCH COLESLAW. 6 WRAPS.
HEJSAN !
SERVERA WRAPSEN SOM ENKEL LUNCH
ELLER MATIG FÖRRÄTT ....mmm.. gott !
HÄR ÄR RECEPTET:
300 g vitkål,
2 morötter,
½ dl gräddfil,
2 msk majonnäs,
1 ½ tsk dijonsenap,
2 krm salt,
1 krm svartpeppar,
12 skivor rökt renkött,
2 dl riven smakrik ost,
1 pkt fullkornstortillabröd (336g),
½ paket ärtskott (40g),
1 rött äpple, tunt skivat.
SÅ HÄR GÖR DU :
ANSA vitkålen, skär bort rotstocken och strimla
den med osthyvel, mandolin eller kniv.
Skala och riv morötterna .
BLANDA vitkål och morötter.
Tillsätt gräddfil, majonnäs och senap.
Rör om och smaka av med salt å peppar.
FÖRDELA renkött och riven ost på varje tortillabröd.
Lägg på en klick COLESLAW och några ärtskott.
Rulla ihop WRAPSEN och linda folie eller smörgås -
papper runt . STÄLL varje Wraps i raka glas.
TOPPA med skivat äpple.
LYCKA TILL !
MAKRILLMACKA, 2 PORT.
HEJSAN !
Rökt fisk eller kött är verkligen lättlagat - maten är ju redan klar.
Detta är himla gott !
Kokt rödbeta är perfekt att ha på lut i kylen.
Det går också bra med inlagd rödbeta, även
om det inte blir riktigt samma smak.
Garnera gärna med nyskördad gräslök.
HÄR ÄR RECEPTET :
½ rödlök,
1 kokt rödbeta,
3 msk matyoghurt,
1 msk majonnäs,
2 msk kapris + lite till garnering,
1 krm vitvinsvinäger,
1 krm salt,
1 kruka bladpersilja,
2 små runda knäckebröd,
100 g rökt makrill,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och finhacka 1/4 av löken.
Finhacka rödbetan .
Blanda lök- och rödbetshack med matyoghurt,
majonnäs. kapris, vinäger och salt.
STRIMLA resten av löken. Plocka persiljan
och dela makrillen i mindre bitar .
FÖRDELA persiljan på knäckebröden.
Lägg på makrill och toppa med en klick
rödbetsröra .
GARNERA med rödlöksstrimlor och kapris.
LYCKA TILL !
söndag 3 september 2017
MAKARONIPUDDING. 4 PORT.
HEJSAN !
Sällan eller aldrig gör jag denna rätt !
Men visst är det ett barndomsminne-
så nu testar vi denna idag ?
HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl makaroner,
200 g korv t ex SALSICCIA eller chorizo,
1 gul lök,
½ purjolök,
1 msk smör,
2 dl riven ost ,
1 tsk salt,
1 krm svartpeppar,
3 ägg,
4 dl mjölk,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader .
Koka makaronerna enligt anvisning
på förpackningen .
SNITTA upp korven och tryck ut färsen.
SKALA och hacka löken .
Skölj och strimla purjolöken.
Bryn lök, purjolök och korvfyllning i smör
i en stekpanna.
Häll över i en smord ugnssäker form.
Tillsätt makaroner, ost salt och peppar.
VISPA ägg och mjölk, häll det i formen.
GRÄDDA puddingen mitt i ugnen 30 min.
Om Du har annan korv skiva och strimla den.
SMAKLIG MÅLTID !
LYCKA TILL !
MAMMAS BÖNSALLAD 6 PORT.
HEJSAN !
Smaka på den här, jättegod till kyckling och FLÄSKYTTERFILE'.
Eller som ensamrätt till lunch.
HÄR ÄR RECPTET :
1 burk kikärter (380 g)
1 burk kidneybönor (380g),
1 syrligt äpple, t ex Gravensteiner,
1 rödlök,
1 kruka persilja,
2 msk mango BALSAMICO,
2 msk olivolja,
½ tsk FLINGSALT,
1 krm nymalen svartpeppar,
2 avokador,
SÅ HÄR GÖR DU:
HÄLL av och skölj kikärter och kidneybönor
i kallt vatten, lägg dem i en skål.
SKALA kärna ur och tärna äpplet .
Skala och strimla löken .
Plocka och finstrimla persiljebladen.
Tillsätt äpple, lök och persilja till bönorna.
TILLSÄTT olja och BALSAMICO,
salta och peppra.
KÄRNA ur avokadon , gröp ur och skär den
i bitar.
SERVERA med kikärtssalladen .
SMAKLIG MÅLTID !
LYCKA TILL !
lördag 2 september 2017
ROTSAKSFRÄS MED KORV. 4 PORT.
HEJSAN !
Varför inte passa på att göra något gott
av den mjälla vitkålen, som dessutom är
himla bra i pris just nu.
HÄR ÄR ETT RECEPT :
400 g falukorv,
ca 200 g kålrot,
ca 1 liter strimlad vitkål,
1 purjolök,
salt, å peppar,
1 krm mejram.
GARNERING :
Persilja,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och riv kålroten.
Strimla vitkålen.
Ansa och strimla purjolöken.
FRÄS kålrot, purjolök och vitkål
i lite matfett i en stekpanna.
Strö över salt och kryddor.
Sänk värmen.
DRA skinnet av korven och skär
den i skivor.
Lägg skivorna över fräset.
Låt allt koka på svag värme
under lock ca 15 minuter.
GARNERA med persilja, 1 persilje-blad
på varje korvskiva.
Potatismos eller bakad potatis smakar
gott till .
SMAKLIG MÅLTID !
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)