lördag 23 september 2017

HEMBAKAT KNÄCKEBRÖD 75 ST .



                        HEJSAN !

HIMLA  GOTT  KNÄCKEBRÖD,  PROVA  ATT  GÖRA  DET  DU  OCKSÅ !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

1  dl  rågkross,
3  dl  vatten,
50  g  jäst,
50  g  smör/margarin
eller  ister,
2  dl  vatten,
1  tsk  salt,
4-5  dl  grovt  rågmjöl,
vetemjöl  till  utbakning.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KOKA  rågkross   och  3  dl  vatten  på  svag  värme
under  lock  i  10  minuter.
Rör  om  då  och  då  så  att  det  ej  fastnar  i  botten.
LÅT  blandningen  svalna  tills  den  blir  fingervarm
ca  37  grader .
Smula  ner  jästen  i  en  degbunke  .
Smält  matfettet,  häll  på  vattnet  och  värm  till  37  grader.
RÖR  ut  jästen  i  lite  av  degspadet.
Tillsätt  resten  av  degspadet  och  därefter  rågkrosset,  salt
och  grovt  rågmjöl.
Arbeta  degen  smidig .
Låt  degen  jäsa  under  bakduk  i  ca  1  timme.
TAG  upp  degen  på  mjölat  bakbord.
Dela  den  mitt  itu .
Kavla  ut  varje  del  mycket  tunt.
Använd  vetemjöl  vid  KAVLINGEN.
Kavla  först  ut  med  en  vanlig  kavel  och  sedan  med
krus-kavel  eller  nagga  med  en  gaffel .
SPORRA  ut  degen  i  lagom  stora  fyrkanter.
Lägg  dem  på  smord  eller  bakpappersklädd  plåt.
Grädda  bröden  i  250  grader  mitt  i  ugnen  i  ca  5  min.
Låt  knäckebrödet  eftertorka  i  ca  75  grader  tills  det
känns  riktigt  torrt .
FÖRVARA  brödet  torrt  och  varmt.

LYCKA  TILL !

SOCKERBAGARENS FAVORITER, 60 ST.



               HEJSAN !

mmm...så  himla  goa ,  och det  blir  många !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
250 g  smör/margarin,
2 1/2  dl  strösocker,
1  tsk  vaniljsocker,
4 1/2  dl  vetemjöl,
250  g  hasselnötskärnor,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
RÖR  matfett  och  socker  vitt  och  poröst .
Rör  i  vaniljsockret .
Blanda  i  mjölet  samt  de  hela  hasselnötskärnorna.
Dela  de  större  nötterna  1  gång  på  mitten.
FORMA  degen  till  rullar,  3  cm  i  diameter.
Lägg  dem  inslagna  en  liten  stund  i  kylen  om  de
är  svåra  att  skära .
Skär  rullarna  i  skivor  .
LÄGG  skivorna  på  bakpappersklädd  plåt .
Platta  ut  dem  en  aning .
GRÄDDA  i  175  graders  varm  ugn  ca 15  min .

LYCKA  TILL !

LAXPAJ MED MYCKET OST 6-8 BITAR.



              HEJSAN !

LAX   i  paj  är  en  klassiker  som  alltid  blir  rätt .
mmm...

HÄR  ÄR  RECEPTET :
150 g  smör  eller  margarin,
3  dl  vetemjöl,
2  msk  kallt  vatten,
200  g  kallrökt  skivad  lax,
4  ägg,
2  dl  vispgrädde,
2  dl  CREME  FRAICHE,
salt,  svartpeppar,
4  dl  riven  Västerbottenost,
1  dl  riven  parmesanost,
3  msk  finhackad  dill,
GARNERING :
kallrökt  skivad  lax,
dill,
citronskiva,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  UGNEN  PÅ  225  GRADER.
MIXA  smör  och  mjöl  till  en  smulig  massa,
gärna  i  matberedare.
Tillsätt  vatten  och  arbeta  snabbt  ihop  till  en
deg-boll .  Svep  in  i  plastfolie  och  lägg  i kylen
ca  20  minuter.
TRYCK  eller  kavla  ut  degen  i  en  smord  paj-
form,  ca  24  cm  i  diameter .
Nagga  pajskalet  och  förgrädda  ca  10  minuter.
STRIMLA  laxen .
Vispa  ihop  ägg, grädde, CREME Fraiche,  kryddor.
Rör  ner  ost  och  dill .
FÖRDELA  hälften  av  stanningen  i  pajskalet .
Lägg  ner  3/4  av  laxen  och  häll  i  resten  av
stanningen.
Lägg  de  sista  laxstrimlorna  som  en  solfjäder.
GRÄDDA  mitt  i  ugnen  ca  35  minuter  tills  pajen
stannat  och  fått  fin  färg.
Känn  efter  med  sticka  så  att  den  är  klar  och  täck
eventuellt  med  folie  mot  slutet  om  det  behövs .
GARNERA  med  laxskivor,  dill  och  citronskiva.

LYCKA  TILL !


torsdag 21 september 2017

FRISK GRAPESALLAD MED HALSTRAD PILGRIMSMUSSLA. 4 PORT.



                           HEJSAN !

Stek  pilgrimsmusslorna  snabbt  i  en  riktigt  upphettad  stekpanna.
Halstras  de  för  länge  blir  de  som  gummibollar !

HÄR  ÄR RECEPTET :
4  frysta  tinade  pilgrimsmusslor,
2  grapefrukter,
1  avokado,
1  lime,
2  msk  olivolja,
½ tsk  strösocker,
½ tsk  FLINGSALT,
1  dl  fryst,  tinad  mango,
1  msk  rapsolja,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
TORKA  pilgrimsmusslorna  på  hushållspapper.
Skär  bort  den  lilla  sidomuskeln  på  varje  mussla.
SKALA  grapefrukterna  med  en  vass  kniv -
allt  det  vita,  beska  ska  bort.
Skär  ut  fina  FILEER  mellan  de  vita  hinnorna.
HALVERA,  kärna   ur  och  tärna  avokadon  smått.
SKRUBBA  limen  i  ljummet  vatten ,  riv skalet
och  pressa  juicen.
Blanda  skal, juice, olivolja, socker  och  salt .
Rör  tills  sockret  lösts  upp.
FÖRDELA  GRAPEFILEER,  avokado  och  mango
på  assietter.  RINGLA  över  limeoljan .
HETTA  upp  en  stekpanna  riktigt  rykande  het.
Halstra  musslorna  snabbt, ca  30sek  per sida,  i 
1 msk  rapsolja .
SERVERA  GENAST  SOM  FÖRRÄTT !

LYCKA  TILL !

SKINK- OCH OSTPAJ FÖR MÅNGA 12 PORT.



           HEJSAN !
Den här pajen har gått runt, på födelsedagar,
symöten och släktträffar.
SÅ  VARSÅGODA !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
PAJDEG :
4 dl vetemjöl,
2 dl grahamsmjöl,
250 g smör eller margarin,
1 dl  kallt  vatten,
FYLLNING :
3  gula lökar,
2 msk smör/margarin,
200 g  frysta  champinjoner
el. annan  svamp,
300 g rökt skinka el. kassler,
2 tsk timjan,
6 dl riven lagrad ost  t ex greve eller  herrgård,
1 dl  hackad  persilja,
ÄGGSTANNING :
 6 ägg,
6 dl  mjölk 3%,
1 tsk salt,
2 krm svartpeppar,

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  UGNEN  PÅ  225  GRADER.
Finfördela  smöret  i  mjölet.
Tillsätt  kallt  vatten.
Arbeta  samman  till  en  deg.
Snabbast  går  det  i  matberedaren.
Låt  degen  vila  kallt  i  30  minuter.
SKALA  och  hacka  lökarna.
Stek  löken  mjuk  på  svag  värme  i  smör.
Tillsätt  champinjonerna  el.  annan  svamp.
Blanda  ner  tärningar  av  skinka  eller  kassler.
Låt  allt  fräsa  några  minuter. 
TAG  fram  en  långpanna.
Kavla  och  tryck  ut  degen  så  att  långpannan
blir  täckt  av  deg.
Nagga  botten  med  en  gaffel  och  förgrädda
skalet  i  10  minuter.
BRED  ut  fyllningen  på  pajskalet .
Strö  över  timjan, riven  ost  och  persilja.
Vispa  samman  ägg, mjölk,  salt  och  peppar.
Häll  i  pajskalet .
GRÄDDA  mitt  i  ugnen  i ca  20  minuter 
eller  tills  äggstanningen  stelnat.
SKÄR  pajen  i  bitar  och  servera  direkt  ur
långpannan .
En  råkostsallad  till  är  gott .

LYCKA  TILL !

SÖTPOTATISSOPPA MED OSTMUFFINS 4 PORT.



       HEJSAN !

GILLAR  NI  SÖTPOTATIS ?
-NJA,  LITEGRANN  FÖR  MIN  DEL .
MEN SÖTPOTATISEN  KAN  BYTAS  UT  MOT 
VANLIG  POTATIS  ELLER  PUMPA.

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  liter  vatten ,
2  grönsaksbuljongtärningar ,
1  stor  sötpotatis  (700 g)
1  vitlöksklyfta ,
1  tsk  salt ,
1  krm  nymalen  svartpeppar ,
TILL  SERVERING :
1  dl  turkisk  yoghurt ,
3  msk  sweet  chilisås.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KOKA  upp  vatten  och  buljongtärningar.
SKALA  och  tärna  potatisen  smått .
Skala  vitlöken .
TILLSÄTT  potatis  och  vitlök  till  buljongen
och  koka  10 - 15  min.
Mixa  med  en  stavmixer  till  en  slät  soppa.
Salta  och  peppra.

SERVERA  soppan  med  yoghurt,  sweet  chilisås
och  de  lättbakade   ostmuffinsen
(se recept nedan)  eller  med  ett  gott  köpe-bröd.

OSTMUFFINS :
50 g smör,
4 dl vetemjöl,
1/2 msk bakpulver,
1/2 tsk salt,
2 dl mjölk,
25 g lagrad ost,
t ex     cheddar eller  parmesan,
2 msk solrosfrön,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen på 250 grader.
HACKA  samman  smör,  mjöl,  bakpulver
och  salt  i  en  matberedare.
TILLSÄTT  mjölken  och  arbeta  snabbt  ihop
till  en  deg .  FÖRDELA  i  bullpappersformar .
STRÖ  över  ost  och  solrosfrön,  tryck  till  lite
så  att  det  fastnar .
GRÄDDA  mitt  i  ugnen  ca  10  minuter.

TIPS !
STICK  gärna  ner  kärnfria  oliver  och 
soltorkade  tomater  i  muffinsen .

ALL  LYCKA  TILL !

onsdag 20 september 2017

SNABB FRUKTDESSERT 4 PORT.



     HEJSAN !

TRAVA  ALLT  PÅ  HÖJDEN  OCH  TOPPA
MED  MÖRK  CHOKLAD  .
SUPERGOTT !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
4  apelsiner ,
3  bananer ,
50 - 75 g grovhackade  hasselnötter
och  russin,
1  msk  kokosflingor,

SÅ  HÄR  GÖR  DU:
SKALA  apelsinerna  med  en  vass  kniv,
alla  vita  beska  hinnor  ska  bort.
Skiva  apelsinen  tunt .
SKALA  och  slanta  bananerna.
Fördela  frukten  på  ett  stort  fat  eller
fyra  assietter .
BRYT  sönder  chokladen  i  småbitar .
Smält  dem  i  en  kopp  i  mikron 30 sek
+ 30 sek  på  full  effekt  eller  smält  i 
vattenbad  på  spisen .
RINGLA  chokladen  över  frukten  .
Strö  över  nötter,  russin  och  kokosflingor
och  servera.

LYCKA  TILL !