lördag 23 september 2017
HEMBAKAT KNÄCKEBRÖD 75 ST .
HEJSAN !
HIMLA GOTT KNÄCKEBRÖD, PROVA ATT GÖRA DET DU OCKSÅ !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl rågkross,
3 dl vatten,
50 g jäst,
50 g smör/margarin
eller ister,
2 dl vatten,
1 tsk salt,
4-5 dl grovt rågmjöl,
vetemjöl till utbakning.
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA rågkross och 3 dl vatten på svag värme
under lock i 10 minuter.
Rör om då och då så att det ej fastnar i botten.
LÅT blandningen svalna tills den blir fingervarm
ca 37 grader .
Smula ner jästen i en degbunke .
Smält matfettet, häll på vattnet och värm till 37 grader.
RÖR ut jästen i lite av degspadet.
Tillsätt resten av degspadet och därefter rågkrosset, salt
och grovt rågmjöl.
Arbeta degen smidig .
Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme.
TAG upp degen på mjölat bakbord.
Dela den mitt itu .
Kavla ut varje del mycket tunt.
Använd vetemjöl vid KAVLINGEN.
Kavla först ut med en vanlig kavel och sedan med
krus-kavel eller nagga med en gaffel .
SPORRA ut degen i lagom stora fyrkanter.
Lägg dem på smord eller bakpappersklädd plåt.
Grädda bröden i 250 grader mitt i ugnen i ca 5 min.
Låt knäckebrödet eftertorka i ca 75 grader tills det
känns riktigt torrt .
FÖRVARA brödet torrt och varmt.
LYCKA TILL !
SOCKERBAGARENS FAVORITER, 60 ST.
HEJSAN !
mmm...så himla goa , och det blir många !
HÄR ÄR RECEPTET :
250 g smör/margarin,
2 1/2 dl strösocker,
1 tsk vaniljsocker,
4 1/2 dl vetemjöl,
250 g hasselnötskärnor,
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR matfett och socker vitt och poröst .
Rör i vaniljsockret .
Blanda i mjölet samt de hela hasselnötskärnorna.
Dela de större nötterna 1 gång på mitten.
FORMA degen till rullar, 3 cm i diameter.
Lägg dem inslagna en liten stund i kylen om de
är svåra att skära .
Skär rullarna i skivor .
LÄGG skivorna på bakpappersklädd plåt .
Platta ut dem en aning .
GRÄDDA i 175 graders varm ugn ca 15 min .
LYCKA TILL !
LAXPAJ MED MYCKET OST 6-8 BITAR.
HEJSAN !
LAX i paj är en klassiker som alltid blir rätt .
mmm...
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör eller margarin,
3 dl vetemjöl,
2 msk kallt vatten,
200 g kallrökt skivad lax,
4 ägg,
2 dl vispgrädde,
2 dl CREME FRAICHE,
salt, svartpeppar,
4 dl riven Västerbottenost,
1 dl riven parmesanost,
3 msk finhackad dill,
GARNERING :
kallrökt skivad lax,
dill,
citronskiva,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER.
MIXA smör och mjöl till en smulig massa,
gärna i matberedare.
Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en
deg-boll . Svep in i plastfolie och lägg i kylen
ca 20 minuter.
TRYCK eller kavla ut degen i en smord paj-
form, ca 24 cm i diameter .
Nagga pajskalet och förgrädda ca 10 minuter.
STRIMLA laxen .
Vispa ihop ägg, grädde, CREME Fraiche, kryddor.
Rör ner ost och dill .
FÖRDELA hälften av stanningen i pajskalet .
Lägg ner 3/4 av laxen och häll i resten av
stanningen.
Lägg de sista laxstrimlorna som en solfjäder.
GRÄDDA mitt i ugnen ca 35 minuter tills pajen
stannat och fått fin färg.
Känn efter med sticka så att den är klar och täck
eventuellt med folie mot slutet om det behövs .
GARNERA med laxskivor, dill och citronskiva.
LYCKA TILL !
torsdag 21 september 2017
FRISK GRAPESALLAD MED HALSTRAD PILGRIMSMUSSLA. 4 PORT.
HEJSAN !
Stek pilgrimsmusslorna snabbt i en riktigt upphettad stekpanna.
Halstras de för länge blir de som gummibollar !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 frysta tinade pilgrimsmusslor,
2 grapefrukter,
1 avokado,
1 lime,
2 msk olivolja,
½ tsk strösocker,
½ tsk FLINGSALT,
1 dl fryst, tinad mango,
1 msk rapsolja,
SÅ HÄR GÖR DU :
TORKA pilgrimsmusslorna på hushållspapper.
Skär bort den lilla sidomuskeln på varje mussla.
SKALA grapefrukterna med en vass kniv -
allt det vita, beska ska bort.
Skär ut fina FILEER mellan de vita hinnorna.
HALVERA, kärna ur och tärna avokadon smått.
SKRUBBA limen i ljummet vatten , riv skalet
och pressa juicen.
Blanda skal, juice, olivolja, socker och salt .
Rör tills sockret lösts upp.
FÖRDELA GRAPEFILEER, avokado och mango
på assietter. RINGLA över limeoljan .
HETTA upp en stekpanna riktigt rykande het.
Halstra musslorna snabbt, ca 30sek per sida, i
1 msk rapsolja .
SERVERA GENAST SOM FÖRRÄTT !
LYCKA TILL !
SKINK- OCH OSTPAJ FÖR MÅNGA 12 PORT.
HEJSAN !
Den här pajen har gått runt, på födelsedagar,
symöten och släktträffar.
SÅ VARSÅGODA !
HÄR ÄR RECEPTET :
PAJDEG :
4 dl vetemjöl,
2 dl grahamsmjöl,
250 g smör eller margarin,
1 dl kallt vatten,
FYLLNING :
3 gula lökar,
2 msk smör/margarin,
200 g frysta champinjoner
el. annan svamp,
300 g rökt skinka el. kassler,
2 tsk timjan,
6 dl riven lagrad ost t ex greve eller herrgård,
1 dl hackad persilja,
ÄGGSTANNING :
6 ägg,
6 dl mjölk 3%,
1 tsk salt,
2 krm svartpeppar,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER.
Finfördela smöret i mjölet.
Tillsätt kallt vatten.
Arbeta samman till en deg.
Snabbast går det i matberedaren.
Låt degen vila kallt i 30 minuter.
SKALA och hacka lökarna.
Stek löken mjuk på svag värme i smör.
Tillsätt champinjonerna el. annan svamp.
Blanda ner tärningar av skinka eller kassler.
Låt allt fräsa några minuter.
TAG fram en långpanna.
Kavla och tryck ut degen så att långpannan
blir täckt av deg.
Nagga botten med en gaffel och förgrädda
skalet i 10 minuter.
BRED ut fyllningen på pajskalet .
Strö över timjan, riven ost och persilja.
Vispa samman ägg, mjölk, salt och peppar.
Häll i pajskalet .
GRÄDDA mitt i ugnen i ca 20 minuter
eller tills äggstanningen stelnat.
SKÄR pajen i bitar och servera direkt ur
långpannan .
En råkostsallad till är gott .
LYCKA TILL !
SÖTPOTATISSOPPA MED OSTMUFFINS 4 PORT.
HEJSAN !
GILLAR NI SÖTPOTATIS ?
-NJA, LITEGRANN FÖR MIN DEL .
MEN SÖTPOTATISEN KAN BYTAS UT MOT
VANLIG POTATIS ELLER PUMPA.
HÄR ÄR RECEPTET :
1 liter vatten ,
2 grönsaksbuljongtärningar ,
1 stor sötpotatis (700 g)
1 vitlöksklyfta ,
1 tsk salt ,
1 krm nymalen svartpeppar ,
TILL SERVERING :
1 dl turkisk yoghurt ,
3 msk sweet chilisås.
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp vatten och buljongtärningar.
SKALA och tärna potatisen smått .
Skala vitlöken .
TILLSÄTT potatis och vitlök till buljongen
och koka 10 - 15 min.
Mixa med en stavmixer till en slät soppa.
Salta och peppra.
SERVERA soppan med yoghurt, sweet chilisås
och de lättbakade ostmuffinsen
(se recept nedan) eller med ett gott köpe-bröd.
OSTMUFFINS :
50 g smör,
4 dl vetemjöl,
1/2 msk bakpulver,
1/2 tsk salt,
2 dl mjölk,
25 g lagrad ost,
t ex cheddar eller parmesan,
2 msk solrosfrön,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 250 grader.
HACKA samman smör, mjöl, bakpulver
och salt i en matberedare.
TILLSÄTT mjölken och arbeta snabbt ihop
till en deg . FÖRDELA i bullpappersformar .
STRÖ över ost och solrosfrön, tryck till lite
så att det fastnar .
GRÄDDA mitt i ugnen ca 10 minuter.
TIPS !
STICK gärna ner kärnfria oliver och
soltorkade tomater i muffinsen .
ALL LYCKA TILL !
onsdag 20 september 2017
SNABB FRUKTDESSERT 4 PORT.
HEJSAN !
TRAVA ALLT PÅ HÖJDEN OCH TOPPA
MED MÖRK CHOKLAD .
SUPERGOTT !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 apelsiner ,
3 bananer ,
50 - 75 g grovhackade hasselnötter
och russin,
1 msk kokosflingor,
SÅ HÄR GÖR DU:
SKALA apelsinerna med en vass kniv,
alla vita beska hinnor ska bort.
Skiva apelsinen tunt .
SKALA och slanta bananerna.
Fördela frukten på ett stort fat eller
fyra assietter .
BRYT sönder chokladen i småbitar .
Smält dem i en kopp i mikron 30 sek
+ 30 sek på full effekt eller smält i
vattenbad på spisen .
RINGLA chokladen över frukten .
Strö över nötter, russin och kokosflingor
och servera.
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)