torsdag 28 september 2017

MANDEL- OCH BLÅBÄRS- CHEESECAKE . 10 BITAR .


     

                   HEJSAN !

En  riktigt  somrig  cheesecake  med  mandelbotten
och  blåbär .
Kanske  är  sommaren  slut ,  men  vi  gör  den  ändå !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

BOTTEN :
1  påse  små  mandelbiskvier (150 g)
50 g  smör,  smält
200 g  PHILADELPHIAOST ,
1  dl  florsocker ,
3  dl  vispgrädde ,
2  dl  BLÅBÄRSSYLT ,

GARNERING :
blåbär ,  rostade  mandelspån .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KROSSA  biskvierna  fint  i  en  mortel  eller 
matberedaren .
Blanda  med  smöret .
Tryck  ut  i  en  tårtform  med  löstagbar  kant
ca  24  cm  i  diameter.
STÄLL  KALLT.
Rör  samman  ost  och  florsocker  försiktigt .
VISPA  grädden  och  vänd  försiktigt  ner  den
i  ostblandningen .
Vänd  ner  blåbärssylten  lite  slarvigt  och  klicka
ner  smeten  i  formen .
STÄLL  KALLT  ETT  PAR  TIMMAR .
Lossa  tårtan  försiktigt .
GARNERA  med  blåbär  och  rostade  mandelspån .

LYCKA  TILL !

FASTERS AMERIKANSKA GÖMMOR 50 ST.



                       HEJSAN !

DETTA  ÄR  KAKOR  ATT  ÄLSKA .
Du  kan  variera  fyllningen  och  göra  dem  festligare
med  blockchoklad  eller  glasyr,  men  smaken  är  bäst
som  den  är.

HÄR  ÄR  RECEPTET :
250 g smör ,
2  dl  farinsocker ,
2  dl  strösocker ,
2  tsk  vaniljsocker ,
2  ägg ,
2  dl  godis-hack,  nötter, mandel, russin, valnötter, fikon
6  dl  vetemjöl ,
1  tsk  bakpulver ,
1  krm  salt ,
1  msk  kakao ,
GARNERING :
50  g  mörk  blockchoklad,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
RÖR  SMÖR,  farin- ,  strö-  och  vaniljsocker  poröst .
Tillsätt  ett  ägg  i  taget  och  rör .
Rör  ner  2  dl  av  nötter,  mandlar,  russin  eller  vad 
DU  tycker  om .
Blanda  mjöl,  bakpulver,  salt  och  kakao  och  arbeta
in  i  smeten .
KLICKA  ut  på  bakplåtspappersklädda  plåtar .
GRÄDDA  i  175  grader  ca  15  minuter .
Låt  svalna  på  galler .
SMÄLT  BLOCKCHOKLADEN  och  ringla  den  över
kakorna .
Himla  goda .

LYCKA  TILL !



FARMORS HAVREKAKOR . 45 ST.



                      
                     HEJSAN !

De  här  gammaldags  havrekakorna  är  riktiga  höjdare
och  lätta  att  baka .
Jag  minns  att  min  farmor,  slängde  ihop  dem  på  ett  nafs .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
250  g  smör ,
5  dl  havregryn ,
1 1/2  dl  vetemjöl ,
1 1/2  dl  strösocker ,
1/2  tsk  bikarbonat ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

SMÄLT  SMÖRET  och  låt  det  svalna .
Blanda  de  torra  ingredienserna  i  en  skål .
Rör  ner  det  smälta  smöret  och  låt  stå  ett
par  timmar .
KLICKA  ut  degen  ganska  glest  på  bakplåts-
papper .
GRÄDDA  i  175  grader  ca  10  minuter .

Visst  är  det  väl  gott  att  ha  något  litet  till  kaffet ?

LYCKA  TILL !

tisdag 26 september 2017

CHOKLADKAKA MED GRÄDDE 12 BITAR.



                HEJSAN !
Å ...DEN HÄR VAR GOD KAN DU  TRO !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

Med  bara  ägg  och  mörk  choklad  blir  denna
efterrätt  riktigt  hälsosam  säger Klara  DESSER.
Servera  med  vispad  grädde,  bärsås  eller  en
enkel  fruktsallad .

HÄR  ÄR  RECEPTET :

Smör,
sesamfrön ,
6  ägg ,
300  g  mörk  choklad ,
2  msk  strösocker ,
1/2  dl  starkt  kallt  kaffe ,
vispgrädde ,
GARNERA  MED :
florsocker ,
kokosflagor,
UGN :200  GRADER.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMÖRJ  och  bröa  en  form  med  smör  och  sesamfrön.
Dela  äggen  och  vispa  äggvitorna  till  hårt  skum
med  elvisp .
SMÄLT  chokladen  i  mikron  eller  över  ett  vattenbad.
Blanda  chokladen  med  äggulorna,  sockret  kaffet .
VÄND  ner  äggvitorna  lite  i  taget  och  blanda  till  en
jämn  smet .
Häll  smeten  i  formen  och  låt  stå  i  ugnen  i  10  min.
Vispa  grädden .
SKÄR  upp  kakan  i  fyrkantiga  bitar  och  pudra  över
lite  florsocker.
SERVERA  med  vispad  grädde   och  kokosflagor.

LYCKA  TILL !

TORSKRYGG med paprikasås och svart ris 4 port.



              HEJSAN !

GRILLAD  PAPRIKA  finns  i  glasburk  i  affären
det står oftast vid oliverna .
SVART RIS ,  kanske Du får köpa på hälsokosten,
om det inte  finns i Din butik.
Fräscht  och  vackert  på  tallriken   och  dessutom
jättegott .

HÄR  ÄR  RECEPTET :

4  Portioner  svart  ris,
500- 600 g  torskrygg ,
salt,
4  grillade  paprikor ,
2  dl  grädde  eller  kokosmjölk ,
1  msk  vitvinsvinäger ,
salt och peppar ,
1  knippa  rädisor ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KOKA  riset  enligt  anvisningarna  på  förpackningen .
Koka  fisken  i  saltat  vatten,  en  stilla  sjudning  ett
par  minuter.
Eller  ångkoka,   det  ger ännu  bättre  resultat .
MIXA  paprikan  med  grädde  eller  kokosmjölk .
Smaka  av  med  salt  och  peppar .
SERVERA  fisken  med  riset,  paprikasåsen  och
delade  rädisor .

mmm...himla  gott !

LYCKA  TILL !

måndag 25 september 2017

MOROTSSOPPA MED STARK KORV. 4 PORT.



                    HEJSAN !

Denna  soppa  åt  jag  häromdagen ,  inte  dum  alls !
 soppan är bra för Dig som vill undvika mjölkprodukter.
När  Du inte använder buljong så behövs salt och citron
för att få upp smakerna .

HÄR  ÄR  RECEPTET :

3  dl  röda  linser,
500 g  morötter,
vatten ,
1  gul  lök ,
2 - 3  cm  färsk  ingefära ,
2  vitlöksklyftor ,
smör ,
1  tsk  malen  spiskummin ,
2  burkar  kokosmjölk ,
salt  och  peppar ,
pressad  citron  efter  smak ,
300  g  stark  korv ,
färsk  krasse ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKÖLJ  och  koka  linserna .
Sila  dem  när  de  är  mjuka .
Skala  och  skiva  morötterna .
Hacka  löken  och  riv  ingefäran
och  vitlöken .
HETTA  upp  smör  i  en  kastrull  och 
fräs  löken,  ingefäran  och  vitlöken .
Tillsätt  spiskummin  och  rör  runt .
Låt  det  fräsa  en  liten  stund  så  att
smakerna  utvecklar  sig .
HÄLL  på  lite  vatten  och  tillsätt 
sedan  morötterna .
Fyll  upp  med  vatten  så  det  nätt 
och  jämt  täcker  morötterna .
Koka  tills  de  är  mjuka  .
Häll  av  vattnet  och  spara  det  i  en
tillbringare .
HÄLL  de  kokta  linserna  i  kastrullen
med  morötter  och  tillsätt  kokosmjölken .
Mixa  slätt  med  en  mixerstav (eller mixa i en BLENDER)
SPÄD  med  morotsvattnet  och  eventuellt
mer  vatten  till  önskad  konsistens .
Smaka  av  med  salt  och  peppar  och  pressad  citron.
SLANTA  korven  och  stek  den  i  smör .

SERVERA  soppan  med  korvslantarna  och 
klippt  krasse .

LYCKA  TILL !

FULLKORNSBRÖD I KORG 2 ST.



                      HEJSAN !

Den  här  tycker  jag  att  Ni  ska  prova  att  göra,
mönstret  i  korgen  Du  använder  formar  sig  på
degen  när  den  jäser i korgen,  OBS!   -MJÖLAD  KORG.
VÄLV  upp  det  jästa  brödet,  på bakpappersklädd  plåt
och TA BORT KORGEN innan Du  sätter  in  plåten  i  ugnen

HÄR  ÄR  RECEPTET :
TAG  fram  en  bunke  och  häll i
5 dl  vatten , varmt  vatten,
2  dl  vetekross ,
1/2  dl  hela  linfrö,
KOKA  upp  vattnet  och  slå  det  över 
vetekross  och  linfrö .
LÅT  DET  SVALNA  TILL  37  GRADER.
50  g  jäst ,
1/2  dl  olja,
2  tsk  salt ,
6  dl  grovt  Rågmjöl ,
3 1/2  dl  vetemjöl,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

BLANDA  ihop  resten  av  ingredienserna
i  en  annan  bunke .
TILLSÄTT  krosset  .
Låt  jäsa   45  minuter.
DEGEN ÄR GANSKA LÖS.
Tillsätt  mer  vetemjöl  efter  behov.
DELA  degen  i  2  delar ,  lägg  i  mjölade  korgar
Låt  jäsa  30  minuter.
GRÄDDA  i  200  grader  45  minuter.