måndag 2 oktober 2017

HÖST - STUBBE MED CHOKLAD 8 BITAR.



                            HEJSAN !
EFTER  ALL SOPPA,  MÅSTE  VI  HA  EN  GOD 
EFTERRÄTT ,
TILL  EFTERMIDDAGS- KAFFET  KANSKE !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
3  ägg ,
1 1/2  dl  socker ,
3/4  dl  potatismjöl ,
2  msk  kakao,
1  tsk  bakpulver ,

FYLLNING :
4  dl  vispgrädde ,
1 - 2  bananer ,

GARNERING :
300 g  gul  marsipan (eller  valfri  färg )
mörk  choklad ,
PYNTGELE

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
VISPA  ägg  och  socker  vitt  och  pösigt.
Blanda  potatismjöl,  kakao  och  bakpulver 
och  sikta  ner  i  smeten .
BLANDA  försiktigt  och  häll  smeten  i  en
bakpappersklädd   långpanna .
Grädda  i  225  grader  ca  5  minuter .
VÄND  upp  på  sockrat  papper  och  låt  svalna .
Vispa  grädden  och  bred  över  bottnen .
SPARA  LITE  AV  GRÄDDEN.
STRÖ  över  skivad  banan  och  rulla  ihop 
från  kortsidan .
JÄMNA  till  kanterna  och  bred  resten  av  grädden
utanpå  rullen .
KAVLA   ut  marsipanen  och  lägg  över  rullen  .

GARNERA :  Valfritt  mönster  med  smält 
choklad  och  PYNTGELE , (ex  en gren över rullen,) och några enstaka blad-löv)

LYCKA  TILL !


               
                     

SKÅNSK KÅLSOPPA 4 PORT.




                            HEJSAN !

SKÅNSK  KÅLSOPPA ,  är  ju  speciellt , med
ox-buljong, kryddpepparkorn,  lagerblad,  och..

HÄR  ÄR  RECEPTET :
600  g  strimlad  vitkål ,
300  g  rimmat  fläsk ,
2  stora  morötter ,
4  potatisar ,
1 1/2  liter  vatten ,
1 ox-buljongtärning ,
½  tsk  salt ,
6  kryddpepparkorn ,
1  lagerblad ,
1  bunt  hackad  persilja ,
senap ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
STRIMLA  vitkålen  fint ,
skär  fläsket  i  tärningar .
Skala  och  skiva  morötter  och  potatis .
Koka  upp  vattnet  med  tärning,  salt, peppar ,
kryddpepparkorn  och  lagerblad .
Lägg  i  kål ,  potatis , morötter  och  fläsk .
KOKA  under  lock  i  30  minuter .
Strö  över  persilja  och  servera  med  senap, 
hårt  bröd  och  smör .

SMAKLIG  MÅLTID !

FAMILJESOPPA 4 PORT.



                      HEJSAN !

DEN  här  soppan  är  lite  annorlunda  med  FALUKORV
och  RIMMAT  SIDFLÄSK .
Men  ALLA   älskar  den ,  stora  som  små !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
150  g  rimmat  sidfläsk ,
1  purjolök ,
1  burk   hela  tomater ,
1  liter  buljong ,  (tärning)
1  paket  = burk,  vita  bönor  i  tomatsås ,
200  g  falukorv ,
salt  och  peppar,
gräddfil ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKÄR  fläsket  i  småbitar, (ta bort det alltför  feta,  om Du  känner  så)
Fräs  bitarna  utan  matfett  i  en  gryta .
Låt  den  strimlade  purjolöken  fräsa  med  en  stund .
Häll  i  tomater  och  buljong .
Koka  soppan  ca  10  minuter .
TILLSÄTT  bönorna  och  koka  sakta  ytterligare 
några  minuter.
SMAKA  AV .
STRIMLA  korven  och  fräs  den  lätt  -
den  serveras  separat  till  soppan .
En  klick  gräddfil  i  varje  soppskål
förhöjer  smaken .

SMAKLIG  MÅLTID  i  HÖSTRUSKET !


MÄTTANDE GULASCHSOPPA 4 PORT.



               HEJSAN !

HEMLAGAD   GULASCHSOPPA ....mmm ,
mycket  godare  än  färdigköpt .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
400  g  nötfärs ,
1  msk  matfett ,
5  potatisar ,
1  morot ,
2  gula  lökar ,
½  röd  paprika + ½  grön  paprika + ½  orange  paprika,
6  dl  vatten ,
4  dl  mjölk ,
1  vitlöksklyfta ,
½  dl  TOMATPURE' ,
2  tsk  salt ,
1 tsk  grovmalen svartpeppar ,
2  tsk  oregano ,
1  msk  paprikapulver ,
1  tsk  körvel ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKALA  potatis  och  morot .
Skala  och  hacka  lökarna .
Skär  potatis  och  paprikor  i  tärningar ,
men  spara  1  potatis  som  rivs  fint  senare .
BRYN  färsen  i  en  gryta  och  tillsätt  löken .
Lägg  i  potatis-  och  paprikatärningar .
RIV  moroten  och  den  sista  potatisen  (fin-riv)
och  lägg  ner  det  i  köttfärsröran .
Tillsätt  vatten ,  mjölk,  pressad  vitlök  och 
TOMATPURE' .
LÅT  soppan  koka  ca  10  minuter .
Smaksätt  med  salt  och  kryddor .

SMAKLIG  MÅLTID  i  HÖSTRUSKET !

 

söndag 1 oktober 2017

SLINGRANDE ORMBRÖD 2 ST.



                      HEJSAN !

Baka  med  barnen  en  helg,  är  roligt,  eller  hur !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
50  g  jäst ,
ca  5 dl  vatten,
3  msk  olja,
ca 1 ½  tsk  salt,
ca  5  dl  fyra  sädesslag ,
5- 6   dl  vetemjöl,
GARNRING :
4  hela  nejlikor,
en  liten  bit  morot,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMULA  ner  jästen  i  en  degbunke.
Värm  vatten  och  olja  till  37  grader.
Lös  upp  jästen  i  lite  av  vätskan  och
tillsätt  sedan  resten .
RÖR  ner  salt  och  fyra  sädesslag .
Arbeta  in  vetemjölet  lite  efter  hand
till  en  smidig  men  ganska  lös  deg .
Låt  jäsa  till  nästan  dubbel  storlek 
under  bakduk .
STJÄLP  upp  degen  på  mjölat  bakbord
och  arbeta  samman  lätt.
Dela  degen  och  rulla  ca  70  cm  långa
längder.
FORMA  längderna  till  spiraler  med  lite 
rundade  ändar  som  huvuden .
Lägg  ormarna  på  bakpappersklädd  plåt
och  tänk  på  att  lämna  utrymme  så  att
degen  kan  jäsa .
Sätt  nejlikor  som  ögon  .
Strö  över  mjöl  och  klipp  lagom  stora
bitar  med  sax .
LÅT  ormarna  jäsa  under  bakduk  tills  degen
reser  sig  igen efter  lätt  tryck .
GRÄDDA  i  200  GRADER  MITT  I  UGNEN
ca  20  MIN.
SKÄR  ut  en  tunga  av  morot  och  sätt i  munnen .

lagom  till  HALLOWEEN !

LYCKA  TILL !

lördag 30 september 2017

VITKÅLSSOPPA MED FLÄSK 4 PORT.



                     HEJSAN !

Nu  är  jag  soppa-  sugen, 
varför  inte  smaka  denna  goda !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  litet  vitkålshuvud , ca 500 g,
200  g  rimmat  magert  fläsk ,
5  medelstora  potatisar ,
1  liter  köttbuljong (tärning),
5  kryddpepparkorn ,
salt, peppar
hackad  bladpersilja ,


SÅ  HÄR  GÖR  DU :
STRIMLA  KÅLEN  fint  och  fin- tärna  köttet .
Skala  och  grov-riv  potatisen  på  rivjärn .
LÄGG ner  alltsammans  i  den  kokande  buljongen
som  smaksatts  med  kryddpepparkorn .
Koka  soppan  under  lock  ca  20  minuter .
Smaka  av  med  salt  och  peppar .
STRÖ  över  persiljan .

SMAKLIG  MÅLTID .

fredag 29 september 2017

LAX MED KRÄMIG FETA 4 PERS.




                          HEJSAN !

LAX  räddar nästan alltid bjudmiddagen .
Både lätt att göra och festlig att servera .
Med läcker fyllning blir den dessutom
extra  lyxig .

SERVERA  laxen med den krämiga fyllningen,
med  nykokt potatis eller ris och en god sallad.

HÄR ÄR RECEPTET :
600 - 800 g skinn- och benfri lax ,
1 burk fetaost i tärning ,
finrivet skal av ½ citron ,
1 ½ msk fransk senap ,
1 knippa finhackad persilja ,
1 tsk ROSE'PEPPAR ,
ca 1 dl CREME Fraiche ,
salt, peppar ,

SÅ HÄR GÖR DU :

HÄLL  av  spadet  från  osten  och  mosa  den
med  de  övriga  ingredienserna .
Ta  så  mycket  CREME Fraiche  att  massan  blir  krämig .
Salta  och  peppra .
DRA  bort  de  små  benen  från  laxen  med  en  kraftig 
pincett  eller  tång .
Känn  med  fingret  över  laxsidan  så  hittar  Du  benraden
lätt .
SKÄR  laxen  i  4 - 6  lika  stora  bitar  .
Skåra  varje  bit  i  mitten  så  det  bildas  en  djup  ficka .
Vik  ut  kanterna  så  fyllningen  får  plats .
Salta  lätt .
FÖRDELA  fyllningen  i  fickorna  och  lägg  laxbitarna
på  ett  ugnssäkert  fat.
Stek  dem  mitt  i  ugnen  i  225  grader  i  10 - 15  minuter .
GARNERA  med  persiljeblad .

LYCKA  TILL !