måndag 2 oktober 2017
HÖST - STUBBE MED CHOKLAD 8 BITAR.
HEJSAN !
EFTER ALL SOPPA, MÅSTE VI HA EN GOD
EFTERRÄTT ,
TILL EFTERMIDDAGS- KAFFET KANSKE !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 ägg ,
1 1/2 dl socker ,
3/4 dl potatismjöl ,
2 msk kakao,
1 tsk bakpulver ,
FYLLNING :
4 dl vispgrädde ,
1 - 2 bananer ,
GARNERING :
300 g gul marsipan (eller valfri färg )
mörk choklad ,
PYNTGELE
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver
och sikta ner i smeten .
BLANDA försiktigt och häll smeten i en
bakpappersklädd långpanna .
Grädda i 225 grader ca 5 minuter .
VÄND upp på sockrat papper och låt svalna .
Vispa grädden och bred över bottnen .
SPARA LITE AV GRÄDDEN.
STRÖ över skivad banan och rulla ihop
från kortsidan .
JÄMNA till kanterna och bred resten av grädden
utanpå rullen .
KAVLA ut marsipanen och lägg över rullen .
GARNERA : Valfritt mönster med smält
choklad och PYNTGELE , (ex en gren över rullen,) och några enstaka blad-löv)
LYCKA TILL !
SKÅNSK KÅLSOPPA 4 PORT.
HEJSAN !
SKÅNSK KÅLSOPPA , är ju speciellt , med
ox-buljong, kryddpepparkorn, lagerblad, och..
HÄR ÄR RECEPTET :
600 g strimlad vitkål ,
300 g rimmat fläsk ,
2 stora morötter ,
4 potatisar ,
1 1/2 liter vatten ,
1 ox-buljongtärning ,
½ tsk salt ,
6 kryddpepparkorn ,
1 lagerblad ,
1 bunt hackad persilja ,
senap ,
SÅ HÄR GÖR DU :
STRIMLA vitkålen fint ,
skär fläsket i tärningar .
Skala och skiva morötter och potatis .
Koka upp vattnet med tärning, salt, peppar ,
kryddpepparkorn och lagerblad .
Lägg i kål , potatis , morötter och fläsk .
KOKA under lock i 30 minuter .
Strö över persilja och servera med senap,
hårt bröd och smör .
SMAKLIG MÅLTID !
FAMILJESOPPA 4 PORT.
HEJSAN !
DEN här soppan är lite annorlunda med FALUKORV
och RIMMAT SIDFLÄSK .
Men ALLA älskar den , stora som små !
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g rimmat sidfläsk ,
1 purjolök ,
1 burk hela tomater ,
1 liter buljong , (tärning)
1 paket = burk, vita bönor i tomatsås ,
200 g falukorv ,
salt och peppar,
gräddfil ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR fläsket i småbitar, (ta bort det alltför feta, om Du känner så)
Fräs bitarna utan matfett i en gryta .
Låt den strimlade purjolöken fräsa med en stund .
Häll i tomater och buljong .
Koka soppan ca 10 minuter .
TILLSÄTT bönorna och koka sakta ytterligare
några minuter.
SMAKA AV .
STRIMLA korven och fräs den lätt -
den serveras separat till soppan .
En klick gräddfil i varje soppskål
förhöjer smaken .
SMAKLIG MÅLTID i HÖSTRUSKET !
MÄTTANDE GULASCHSOPPA 4 PORT.
HEJSAN !
HEMLAGAD GULASCHSOPPA ....mmm ,
mycket godare än färdigköpt .
HÄR ÄR RECEPTET :
400 g nötfärs ,
1 msk matfett ,
5 potatisar ,
1 morot ,
2 gula lökar ,
½ röd paprika + ½ grön paprika + ½ orange paprika,
6 dl vatten ,
4 dl mjölk ,
1 vitlöksklyfta ,
½ dl TOMATPURE' ,
2 tsk salt ,
1 tsk grovmalen svartpeppar ,
2 tsk oregano ,
1 msk paprikapulver ,
1 tsk körvel ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA potatis och morot .
Skala och hacka lökarna .
Skär potatis och paprikor i tärningar ,
men spara 1 potatis som rivs fint senare .
BRYN färsen i en gryta och tillsätt löken .
Lägg i potatis- och paprikatärningar .
RIV moroten och den sista potatisen (fin-riv)
och lägg ner det i köttfärsröran .
Tillsätt vatten , mjölk, pressad vitlök och
TOMATPURE' .
LÅT soppan koka ca 10 minuter .
Smaksätt med salt och kryddor .
SMAKLIG MÅLTID i HÖSTRUSKET !
söndag 1 oktober 2017
SLINGRANDE ORMBRÖD 2 ST.
HEJSAN !
Baka med barnen en helg, är roligt, eller hur !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst ,
ca 5 dl vatten,
3 msk olja,
ca 1 ½ tsk salt,
ca 5 dl fyra sädesslag ,
5- 6 dl vetemjöl,
GARNRING :
4 hela nejlikor,
en liten bit morot,
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA ner jästen i en degbunke.
Värm vatten och olja till 37 grader.
Lös upp jästen i lite av vätskan och
tillsätt sedan resten .
RÖR ner salt och fyra sädesslag .
Arbeta in vetemjölet lite efter hand
till en smidig men ganska lös deg .
Låt jäsa till nästan dubbel storlek
under bakduk .
STJÄLP upp degen på mjölat bakbord
och arbeta samman lätt.
Dela degen och rulla ca 70 cm långa
längder.
FORMA längderna till spiraler med lite
rundade ändar som huvuden .
Lägg ormarna på bakpappersklädd plåt
och tänk på att lämna utrymme så att
degen kan jäsa .
Sätt nejlikor som ögon .
Strö över mjöl och klipp lagom stora
bitar med sax .
LÅT ormarna jäsa under bakduk tills degen
reser sig igen efter lätt tryck .
GRÄDDA i 200 GRADER MITT I UGNEN
ca 20 MIN.
SKÄR ut en tunga av morot och sätt i munnen .
lagom till HALLOWEEN !
LYCKA TILL !
lördag 30 september 2017
VITKÅLSSOPPA MED FLÄSK 4 PORT.
HEJSAN !
Nu är jag soppa- sugen,
varför inte smaka denna goda !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 litet vitkålshuvud , ca 500 g,
200 g rimmat magert fläsk ,
5 medelstora potatisar ,
1 liter köttbuljong (tärning),
5 kryddpepparkorn ,
salt, peppar
hackad bladpersilja ,
SÅ HÄR GÖR DU :
STRIMLA KÅLEN fint och fin- tärna köttet .
Skala och grov-riv potatisen på rivjärn .
LÄGG ner alltsammans i den kokande buljongen
som smaksatts med kryddpepparkorn .
Koka soppan under lock ca 20 minuter .
Smaka av med salt och peppar .
STRÖ över persiljan .
SMAKLIG MÅLTID .
fredag 29 september 2017
LAX MED KRÄMIG FETA 4 PERS.
HEJSAN !
LAX räddar nästan alltid bjudmiddagen .
Både lätt att göra och festlig att servera .
Med läcker fyllning blir den dessutom
extra lyxig .
SERVERA laxen med den krämiga fyllningen,
med nykokt potatis eller ris och en god sallad.
HÄR ÄR RECEPTET :
600 - 800 g skinn- och benfri lax ,
1 burk fetaost i tärning ,
finrivet skal av ½ citron ,
1 ½ msk fransk senap ,
1 knippa finhackad persilja ,
1 tsk ROSE'PEPPAR ,
ca 1 dl CREME Fraiche ,
salt, peppar ,
SÅ HÄR GÖR DU :
HÄLL av spadet från osten och mosa den
med de övriga ingredienserna .
Ta så mycket CREME Fraiche att massan blir krämig .
Salta och peppra .
DRA bort de små benen från laxen med en kraftig
pincett eller tång .
Känn med fingret över laxsidan så hittar Du benraden
lätt .
SKÄR laxen i 4 - 6 lika stora bitar .
Skåra varje bit i mitten så det bildas en djup ficka .
Vik ut kanterna så fyllningen får plats .
Salta lätt .
FÖRDELA fyllningen i fickorna och lägg laxbitarna
på ett ugnssäkert fat.
Stek dem mitt i ugnen i 225 grader i 10 - 15 minuter .
GARNERA med persiljeblad .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)