onsdag 4 oktober 2017
QUINOASALLAD MED MANGO OCH RÄKOR 2 PORT .
HEJSAN !
mmm....
Smaka på detta !
30 min. att laga .
HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl QUINOA ,
4 dl vatten ,
½ krm salt ,
500 g frysta räkor med skal ,
1 mango ,
1 avokado i tärningar,
1 tärnad röd paprika ,
2 strimlade salladslökar ,
½ urkärnad och skalad gurka i halvmånar ,
1 kruka färsk koriander ,
2 msk färskpressad limesaft ,
½ tsk salt ,
1 krm svartpeppar ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ QUINOA noga vatten .
Koka upp QUINOA med nytt vatten i en kastrull
och tillsätt 1/2 krm salt .
Koka under lock ca 15 min. tills vattnet kokat bort.
Låt svalna .
SKALA räkorna och blanda med QUINOA ,
de skurna frukterna och grönsakerna .
HACKA koriander och blanda i .
Häl på limesaften och salta och peppra sedan efter
smak .
SMAKLIG MÅLTID
och
LYCKA TILL !
FISKGRATÄNG MED SAFFRAN OCH KRÄFTOR . 4 PORT.
HEJSAN !
GRATÄNG är lätt att laga - medan den står
i ugnen få Du tid till annat .
Det här tar 30 minuter.
HÄR ÄR RECEPTET :
600 g HOKIFILE' ,
1 tsk salt ,
1 krm nymald vitpeppar ,
1 röd paprika ,
½ liten purjolök ,
2 dl CREME Fraiche' , saffran och tomat
1 burk kräftstjärtar (170 g)
TILL SERVERING :
Kokt ris eller potatis , eller varför inte - mos!
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader .
Lägg den tinade fisken i en ugnssäker form .
Salta och peppra .
SKÄR paprika i små tärningar och strimla
purjolök , lägg på fisken .
Klicka CREME Fraiche över fisken och baka
den mitt i ugnen 15 - 20 minuter .
Häll av lagen från Kräftstjärtarna och lägg
dem på gratängen ( eller på 2 sidor i gratäng-
fatet , ) de sista 5 minuterna så de blir varma .
SERVERA med kokt ris, potatis eller mos .
LYCKA TILL !
och
smaklig måltid !
tisdag 3 oktober 2017
KINAGRYTA MED FLÄSKFILE' 4 PERS.
l
HEJSAN !
En riktigt bra bjudrätt som kan förberedas
tills det är dags att reda av .
Himla gott är det också !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 FLÄSKFILE', ca 500 g,
salt å peppar ,
1 burk konserverad ananas i skivor ,
ca 140 g (spara spadet till såsen )
1 burk avrunna skivade BAMBUSKOTT
och Vattenkastanjer , eller böngroddar,
ca 140 g
1 grön och 1 röd strimlad paprika.
SÖTSUR SÅS :
3 dl vatten + spadet från ananasen
2 msk vitvinsvinäger ,
1 msk kinesisk soja ,
2 msk sirap ,
½ köttbuljongtärning
eller 1 msk köttfond,
1 pressad vitlöksklyfta ,
ca 1 msk potatismjöl,
SÅ HÄR GÖR DU :
STEK FLÄSKFILEN i skivor och krydda
med salt och peppar .
Vispa ur pannan med totalt 3 dl vatten.
Lägg över kött och sky i en gryta .
DELA ananasen i mindre bitar .
Stek grönsaker och ananas hastigt tills de
får färg men ändå behåller sin krispighet.
LÄGG över grönsaker och ananas i grytan
och tillsätt ananasspad, vinäger , soja och sirap.
Smula ner buljongtärningen och pressa ner vitlök.
LÅT grytan koka ihop ett par minuter .
Rör ut potatismjölet i lite vatten och tillsätt
under omrörning tills det börjar sjuda.
Låt inte såsen koka då kan den bli tunn .
SERVERA med kokt ris och en god sallad.
SMAKLIG MÅLTID !
HEJSAN !
En riktigt bra bjudrätt som kan förberedas
tills det är dags att reda av .
Himla gott är det också !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 FLÄSKFILE', ca 500 g,
salt å peppar ,
1 burk konserverad ananas i skivor ,
ca 140 g (spara spadet till såsen )
1 burk avrunna skivade BAMBUSKOTT
och Vattenkastanjer , eller böngroddar,
ca 140 g
1 grön och 1 röd strimlad paprika.
SÖTSUR SÅS :
3 dl vatten + spadet från ananasen
2 msk vitvinsvinäger ,
1 msk kinesisk soja ,
2 msk sirap ,
½ köttbuljongtärning
eller 1 msk köttfond,
1 pressad vitlöksklyfta ,
ca 1 msk potatismjöl,
SÅ HÄR GÖR DU :
STEK FLÄSKFILEN i skivor och krydda
med salt och peppar .
Vispa ur pannan med totalt 3 dl vatten.
Lägg över kött och sky i en gryta .
DELA ananasen i mindre bitar .
Stek grönsaker och ananas hastigt tills de
får färg men ändå behåller sin krispighet.
LÄGG över grönsaker och ananas i grytan
och tillsätt ananasspad, vinäger , soja och sirap.
Smula ner buljongtärningen och pressa ner vitlök.
LÅT grytan koka ihop ett par minuter .
Rör ut potatismjölet i lite vatten och tillsätt
under omrörning tills det börjar sjuda.
Låt inte såsen koka då kan den bli tunn .
SERVERA med kokt ris och en god sallad.
SMAKLIG MÅLTID !
LÄTTA CHOKLADKAKAN 15 - 18 SKIVOR .
HEJSAN !
Bland alla goda mjuka kakor , älskar jag den här mest !
Den är så enkel att göra och snabb att röra ihop .
HÄR ÄR RECEPTET:
3 dl socker,
2 1/2 dl vetemjöl ,
2 tsk bakpulver ,
1 tsk vaniljsocker ,
1/2 dl kakao ,
150 g smält smör/margarin ,
2 lättvispade ägg ,
1 1/2 dl KOKANDE / HETT VATTEN ,
GARNERING :
30 - 50 g vit choklad ,
physalis ,
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA alla torra ingredienser och sikta
ner i en skål .
Rör ner smör och lättvispade ägg och till-
sist kokande vatten .
HÄLL smeten i en smord och bröad form ,
-avlång SOCKERKAKSFORM .
GRÄDDA kakan på den nedersta falsen i
175 grader ca 40 minuter eller tills den
känns torr med sticka .
Ringla över smält vit choklad .
GARNERA med physalis .
Kakan är lika god utan garnering .
TIPS !
VAR noga så att chokladen inte kommer
i kontakt med vattenångan när Du smälter
den över vattenbad , - då blir chokladen grå.
LYCKA TILL !
PISTASCHRUTOR 30 RUTOR.
HEJSAN !
Prova gärna att göra dessa underbart goda rutor,
kanske är det ett födelsedags-kalas på intågande.
HÄR ÄR RECEPTET :
175 g mörk choklad ,
200 g mjukt smör/margarin ,
2 1/2 dl socker ,
2 ägg ,
3 dl vetemjöl ,
1 tsk bakpulver,
GLASYR :
1 dl vispgrädde ,
ca 150 g hackad mörk choklad ,
3/4 dl hackade pistaschmandlar,
SÅ HÄR GÖR DU :
RIV blockchokladen i matberedare med en grov
riv-skiva eller för hand .
Rör smör/margarin och socker poröst .
Tillsätt äggen, ett i taget under omrörning .
BLANDA samman vetemjöl och bakpulver och
rör ner i äggsmeten .
Rör ner den rivna chokladen .
BRED ut smeten i en liten bakpappersklädd
långpanna, 20 x 28 cm.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 35 minuter.
Prova med sticka .
KOKA ihop grädden och rör ner chokladen till
en jämn smet .
Bred glasyren över den avsvalnande kakan .
STRÖ över RIKLIGT med pistaschmandlar .
Skär i rutor när kakan kallnat .
TID för denna lyxiga kaka ca 45 minuter.
LYCKA TILL !
Ge bort kaka eller Bjuda på den själv !
måndag 2 oktober 2017
HÖST - STUBBE MED CHOKLAD 8 BITAR.
HEJSAN !
EFTER ALL SOPPA, MÅSTE VI HA EN GOD
EFTERRÄTT ,
TILL EFTERMIDDAGS- KAFFET KANSKE !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 ägg ,
1 1/2 dl socker ,
3/4 dl potatismjöl ,
2 msk kakao,
1 tsk bakpulver ,
FYLLNING :
4 dl vispgrädde ,
1 - 2 bananer ,
GARNERING :
300 g gul marsipan (eller valfri färg )
mörk choklad ,
PYNTGELE
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver
och sikta ner i smeten .
BLANDA försiktigt och häll smeten i en
bakpappersklädd långpanna .
Grädda i 225 grader ca 5 minuter .
VÄND upp på sockrat papper och låt svalna .
Vispa grädden och bred över bottnen .
SPARA LITE AV GRÄDDEN.
STRÖ över skivad banan och rulla ihop
från kortsidan .
JÄMNA till kanterna och bred resten av grädden
utanpå rullen .
KAVLA ut marsipanen och lägg över rullen .
GARNERA : Valfritt mönster med smält
choklad och PYNTGELE , (ex en gren över rullen,) och några enstaka blad-löv)
LYCKA TILL !
SKÅNSK KÅLSOPPA 4 PORT.
HEJSAN !
SKÅNSK KÅLSOPPA , är ju speciellt , med
ox-buljong, kryddpepparkorn, lagerblad, och..
HÄR ÄR RECEPTET :
600 g strimlad vitkål ,
300 g rimmat fläsk ,
2 stora morötter ,
4 potatisar ,
1 1/2 liter vatten ,
1 ox-buljongtärning ,
½ tsk salt ,
6 kryddpepparkorn ,
1 lagerblad ,
1 bunt hackad persilja ,
senap ,
SÅ HÄR GÖR DU :
STRIMLA vitkålen fint ,
skär fläsket i tärningar .
Skala och skiva morötter och potatis .
Koka upp vattnet med tärning, salt, peppar ,
kryddpepparkorn och lagerblad .
Lägg i kål , potatis , morötter och fläsk .
KOKA under lock i 30 minuter .
Strö över persilja och servera med senap,
hårt bröd och smör .
SMAKLIG MÅLTID !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)