torsdag 5 oktober 2017
FYLLDA KARLSBADERBULLAR 24 ST.
HEJSAN !
En väninna gjorde ofta dessa gör-goa bullar,
precis som en bakelse , fyllda med vispgrädde
och jordgubbssylt .
Nu provar vi också !
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör/margarin ,
2 1/2 dl mjölk ,
25 g jäst ,
2 msk socker ,
1/2 tsk salt ,
1 ägg ,
ca 10 dl vetemjöl ,
FYLLNING :
vispgrädde ,
jordgubbssylt ,
GARNERING : florsocker.
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret och häll på mjölken .Värm till 37 grader.
Smula ner jästen in en degbunke och lös upp den med
spadet .
Tillsätt socker, salt och ägg .
Häll i det mesta av mjölet och arbeta till en smidig deg.
JÄS övertäckt till dubbel storlek , ca 30 minuter .
TA UPP degen och knåda den smidig .
Tillsätt mer mjöl om det behövs .
Rulla till bullar, lägg på plåt och jäs dem övertäckta i
ca 30 minuter .
GRÄDDA i 225 grader ca 5 minuter .
Låt svalna på galler .
Vid serverings-dags :
Skär ett snitt i bullarna och fyll med vispgrädde
och jordgubbssylt .
Pudra över florsocker .
LYCKA TILL !
mmm.... !
PÄRONSALLAD 4 PORT .
HEJSAN !
Vad gillar Ni det här ?
mmm....
HÄR ÄR RECEPTET :
LÄGG ut 2 stora nävar rucola på ett fat .
Skär tunna skivor av 2 saftiga päron och
bred ut på salladen .
Strö över ca 1/2 dl smulad grönmögelost
eller getost .
Strö över kärnor från 1 granatäpple .
Ringla över 1/2 msk äppelcidervinäger och
1 msk olivolja och servera som förrätt .
TIPS !
att koka päron i sockerlag med vanilj
till dessert och en klick grädde,
att ha till serveringen, är en njutning .
LYCKA TILL !
onsdag 4 oktober 2017
QUINOASALLAD MED MANGO OCH RÄKOR 2 PORT .
HEJSAN !
mmm....
Smaka på detta !
30 min. att laga .
HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl QUINOA ,
4 dl vatten ,
½ krm salt ,
500 g frysta räkor med skal ,
1 mango ,
1 avokado i tärningar,
1 tärnad röd paprika ,
2 strimlade salladslökar ,
½ urkärnad och skalad gurka i halvmånar ,
1 kruka färsk koriander ,
2 msk färskpressad limesaft ,
½ tsk salt ,
1 krm svartpeppar ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ QUINOA noga vatten .
Koka upp QUINOA med nytt vatten i en kastrull
och tillsätt 1/2 krm salt .
Koka under lock ca 15 min. tills vattnet kokat bort.
Låt svalna .
SKALA räkorna och blanda med QUINOA ,
de skurna frukterna och grönsakerna .
HACKA koriander och blanda i .
Häl på limesaften och salta och peppra sedan efter
smak .
SMAKLIG MÅLTID
och
LYCKA TILL !
FISKGRATÄNG MED SAFFRAN OCH KRÄFTOR . 4 PORT.
HEJSAN !
GRATÄNG är lätt att laga - medan den står
i ugnen få Du tid till annat .
Det här tar 30 minuter.
HÄR ÄR RECEPTET :
600 g HOKIFILE' ,
1 tsk salt ,
1 krm nymald vitpeppar ,
1 röd paprika ,
½ liten purjolök ,
2 dl CREME Fraiche' , saffran och tomat
1 burk kräftstjärtar (170 g)
TILL SERVERING :
Kokt ris eller potatis , eller varför inte - mos!
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader .
Lägg den tinade fisken i en ugnssäker form .
Salta och peppra .
SKÄR paprika i små tärningar och strimla
purjolök , lägg på fisken .
Klicka CREME Fraiche över fisken och baka
den mitt i ugnen 15 - 20 minuter .
Häll av lagen från Kräftstjärtarna och lägg
dem på gratängen ( eller på 2 sidor i gratäng-
fatet , ) de sista 5 minuterna så de blir varma .
SERVERA med kokt ris, potatis eller mos .
LYCKA TILL !
och
smaklig måltid !
tisdag 3 oktober 2017
KINAGRYTA MED FLÄSKFILE' 4 PERS.
l
HEJSAN !
En riktigt bra bjudrätt som kan förberedas
tills det är dags att reda av .
Himla gott är det också !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 FLÄSKFILE', ca 500 g,
salt å peppar ,
1 burk konserverad ananas i skivor ,
ca 140 g (spara spadet till såsen )
1 burk avrunna skivade BAMBUSKOTT
och Vattenkastanjer , eller böngroddar,
ca 140 g
1 grön och 1 röd strimlad paprika.
SÖTSUR SÅS :
3 dl vatten + spadet från ananasen
2 msk vitvinsvinäger ,
1 msk kinesisk soja ,
2 msk sirap ,
½ köttbuljongtärning
eller 1 msk köttfond,
1 pressad vitlöksklyfta ,
ca 1 msk potatismjöl,
SÅ HÄR GÖR DU :
STEK FLÄSKFILEN i skivor och krydda
med salt och peppar .
Vispa ur pannan med totalt 3 dl vatten.
Lägg över kött och sky i en gryta .
DELA ananasen i mindre bitar .
Stek grönsaker och ananas hastigt tills de
får färg men ändå behåller sin krispighet.
LÄGG över grönsaker och ananas i grytan
och tillsätt ananasspad, vinäger , soja och sirap.
Smula ner buljongtärningen och pressa ner vitlök.
LÅT grytan koka ihop ett par minuter .
Rör ut potatismjölet i lite vatten och tillsätt
under omrörning tills det börjar sjuda.
Låt inte såsen koka då kan den bli tunn .
SERVERA med kokt ris och en god sallad.
SMAKLIG MÅLTID !
HEJSAN !
En riktigt bra bjudrätt som kan förberedas
tills det är dags att reda av .
Himla gott är det också !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 FLÄSKFILE', ca 500 g,
salt å peppar ,
1 burk konserverad ananas i skivor ,
ca 140 g (spara spadet till såsen )
1 burk avrunna skivade BAMBUSKOTT
och Vattenkastanjer , eller böngroddar,
ca 140 g
1 grön och 1 röd strimlad paprika.
SÖTSUR SÅS :
3 dl vatten + spadet från ananasen
2 msk vitvinsvinäger ,
1 msk kinesisk soja ,
2 msk sirap ,
½ köttbuljongtärning
eller 1 msk köttfond,
1 pressad vitlöksklyfta ,
ca 1 msk potatismjöl,
SÅ HÄR GÖR DU :
STEK FLÄSKFILEN i skivor och krydda
med salt och peppar .
Vispa ur pannan med totalt 3 dl vatten.
Lägg över kött och sky i en gryta .
DELA ananasen i mindre bitar .
Stek grönsaker och ananas hastigt tills de
får färg men ändå behåller sin krispighet.
LÄGG över grönsaker och ananas i grytan
och tillsätt ananasspad, vinäger , soja och sirap.
Smula ner buljongtärningen och pressa ner vitlök.
LÅT grytan koka ihop ett par minuter .
Rör ut potatismjölet i lite vatten och tillsätt
under omrörning tills det börjar sjuda.
Låt inte såsen koka då kan den bli tunn .
SERVERA med kokt ris och en god sallad.
SMAKLIG MÅLTID !
LÄTTA CHOKLADKAKAN 15 - 18 SKIVOR .
HEJSAN !
Bland alla goda mjuka kakor , älskar jag den här mest !
Den är så enkel att göra och snabb att röra ihop .
HÄR ÄR RECEPTET:
3 dl socker,
2 1/2 dl vetemjöl ,
2 tsk bakpulver ,
1 tsk vaniljsocker ,
1/2 dl kakao ,
150 g smält smör/margarin ,
2 lättvispade ägg ,
1 1/2 dl KOKANDE / HETT VATTEN ,
GARNERING :
30 - 50 g vit choklad ,
physalis ,
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA alla torra ingredienser och sikta
ner i en skål .
Rör ner smör och lättvispade ägg och till-
sist kokande vatten .
HÄLL smeten i en smord och bröad form ,
-avlång SOCKERKAKSFORM .
GRÄDDA kakan på den nedersta falsen i
175 grader ca 40 minuter eller tills den
känns torr med sticka .
Ringla över smält vit choklad .
GARNERA med physalis .
Kakan är lika god utan garnering .
TIPS !
VAR noga så att chokladen inte kommer
i kontakt med vattenångan när Du smälter
den över vattenbad , - då blir chokladen grå.
LYCKA TILL !
PISTASCHRUTOR 30 RUTOR.
HEJSAN !
Prova gärna att göra dessa underbart goda rutor,
kanske är det ett födelsedags-kalas på intågande.
HÄR ÄR RECEPTET :
175 g mörk choklad ,
200 g mjukt smör/margarin ,
2 1/2 dl socker ,
2 ägg ,
3 dl vetemjöl ,
1 tsk bakpulver,
GLASYR :
1 dl vispgrädde ,
ca 150 g hackad mörk choklad ,
3/4 dl hackade pistaschmandlar,
SÅ HÄR GÖR DU :
RIV blockchokladen i matberedare med en grov
riv-skiva eller för hand .
Rör smör/margarin och socker poröst .
Tillsätt äggen, ett i taget under omrörning .
BLANDA samman vetemjöl och bakpulver och
rör ner i äggsmeten .
Rör ner den rivna chokladen .
BRED ut smeten i en liten bakpappersklädd
långpanna, 20 x 28 cm.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 35 minuter.
Prova med sticka .
KOKA ihop grädden och rör ner chokladen till
en jämn smet .
Bred glasyren över den avsvalnande kakan .
STRÖ över RIKLIGT med pistaschmandlar .
Skär i rutor när kakan kallnat .
TID för denna lyxiga kaka ca 45 minuter.
LYCKA TILL !
Ge bort kaka eller Bjuda på den själv !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)