torsdag 5 oktober 2017

FYLLDA KARLSBADERBULLAR 24 ST.




                            HEJSAN !

En  väninna  gjorde  ofta  dessa  gör-goa  bullar,
precis  som  en  bakelse ,  fyllda  med  vispgrädde
och   jordgubbssylt .
Nu  provar  vi  också !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
100  g  smör/margarin ,
2 1/2  dl  mjölk ,
25  g  jäst ,
2  msk  socker ,
1/2  tsk  salt ,
1  ägg ,
ca  10  dl  vetemjöl ,
FYLLNING :
vispgrädde ,
jordgubbssylt ,
GARNERING : florsocker.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMÄLT smöret  och  häll  på  mjölken .Värm  till  37  grader.
Smula  ner  jästen  in  en  degbunke  och  lös  upp  den  med
spadet .
Tillsätt  socker,  salt  och  ägg .
Häll  i  det  mesta  av  mjölet  och  arbeta  till  en  smidig  deg.
JÄS  övertäckt  till  dubbel  storlek ,  ca  30  minuter .
TA  UPP  degen  och  knåda  den  smidig .
Tillsätt  mer  mjöl  om  det  behövs .
Rulla  till  bullar,  lägg  på  plåt  och  jäs  dem  övertäckta  i
ca  30  minuter .
GRÄDDA  i  225  grader  ca  5  minuter .
Låt  svalna  på  galler  .

Vid  serverings-dags :
Skär  ett  snitt  i  bullarna  och  fyll  med  vispgrädde
och  jordgubbssylt .
Pudra  över  florsocker .

LYCKA  TILL !
mmm.... !

PÄRONSALLAD 4 PORT .




                              HEJSAN !

Vad  gillar  Ni  det  här ?
mmm....

HÄR  ÄR  RECEPTET :
LÄGG  ut  2  stora  nävar  rucola  på  ett  fat .
Skär  tunna  skivor  av  2  saftiga  päron  och
bred  ut  på  salladen .
Strö  över  ca  1/2  dl  smulad  grönmögelost
eller  getost .
Strö  över  kärnor  från  1  granatäpple .
Ringla  över  1/2  msk  äppelcidervinäger  och
1  msk  olivolja  och  servera  som  förrätt .

TIPS !
att  koka  päron  i  sockerlag  med  vanilj 
till  dessert  och  en  klick  grädde, 
att  ha  till  serveringen,  är  en  njutning .

LYCKA  TILL !

onsdag 4 oktober 2017

QUINOASALLAD MED MANGO OCH RÄKOR 2 PORT .



                   HEJSAN !
mmm....
Smaka  på  detta !
30  min.  att  laga .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
2  dl  QUINOA ,
4  dl  vatten ,
½  krm  salt ,
500  g  frysta  räkor  med  skal ,
1  mango ,
1  avokado  i  tärningar,
1  tärnad  röd  paprika ,
2  strimlade  salladslökar ,
½  urkärnad  och  skalad  gurka  i  halvmånar ,
1  kruka  färsk  koriander ,
2  msk  färskpressad  limesaft ,
½  tsk  salt ,
1  krm  svartpeppar ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKÖLJ  QUINOA  noga  vatten .
Koka  upp  QUINOA  med  nytt  vatten  i  en  kastrull
och  tillsätt   1/2  krm  salt .
Koka  under  lock  ca  15  min.  tills  vattnet  kokat  bort.
Låt  svalna  .
SKALA  räkorna  och  blanda  med  QUINOA ,
de  skurna  frukterna  och  grönsakerna .
HACKA  koriander  och  blanda  i .
Häl  på  limesaften  och  salta  och  peppra  sedan  efter
smak .

SMAKLIG  MÅLTID
och 
LYCKA  TILL !

FISKGRATÄNG MED SAFFRAN OCH KRÄFTOR . 4 PORT.




                                  HEJSAN !

GRATÄNG  är  lätt  att  laga - medan  den  står
i  ugnen  få  Du  tid  till  annat .
Det  här  tar  30  minuter.

HÄR  ÄR  RECEPTET :
600  g  HOKIFILE' ,
1  tsk  salt ,
1 krm  nymald  vitpeppar ,
1  röd  paprika ,
½  liten  purjolök ,
2  dl  CREME Fraiche' ,  saffran  och tomat
1  burk  kräftstjärtar (170 g)

TILL  SERVERING :
Kokt  ris  eller  potatis ,  eller varför inte -  mos!

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på  225  grader .
Lägg  den  tinade  fisken  i  en  ugnssäker  form .
Salta  och  peppra .
SKÄR  paprika  i  små  tärningar  och  strimla
purjolök ,  lägg  på  fisken .
Klicka  CREME Fraiche  över  fisken  och  baka
den  mitt  i  ugnen  15 - 20  minuter .
Häll  av  lagen  från  Kräftstjärtarna   och  lägg 
dem  på  gratängen ( eller  på  2  sidor  i gratäng-
fatet ,  )  de  sista  5  minuterna  så  de  blir  varma .

SERVERA  med  kokt  ris,  potatis  eller  mos .

LYCKA  TILL !
och 
smaklig  måltid !

               
       

tisdag 3 oktober 2017

KINAGRYTA MED FLÄSKFILE' 4 PERS.

l

          HEJSAN !

En  riktigt  bra  bjudrätt  som  kan  förberedas
tills  det  är  dags  att  reda  av .
Himla  gott  är  det  också !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  FLÄSKFILE',  ca 500 g,
salt  å  peppar ,
1  burk  konserverad  ananas  i  skivor ,
ca  140 g (spara spadet till såsen )
1  burk  avrunna  skivade  BAMBUSKOTT
och Vattenkastanjer ,  eller  böngroddar,
ca  140  g
1  grön  och  1  röd strimlad  paprika.
SÖTSUR  SÅS :
3  dl  vatten +  spadet  från  ananasen
2  msk  vitvinsvinäger ,
1  msk  kinesisk  soja ,
2  msk  sirap ,
½  köttbuljongtärning
eller  1  msk  köttfond,
1  pressad  vitlöksklyfta ,
ca  1  msk  potatismjöl,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
STEK  FLÄSKFILEN   i  skivor  och  krydda
med  salt  och  peppar .
Vispa  ur  pannan  med  totalt  3  dl  vatten.
Lägg  över  kött  och  sky  i  en  gryta .
DELA  ananasen  i  mindre  bitar .
Stek   grönsaker  och  ananas  hastigt  tills  de 
får  färg  men  ändå  behåller  sin  krispighet.
LÄGG  över  grönsaker  och  ananas  i  grytan
och  tillsätt  ananasspad,  vinäger ,  soja  och  sirap.
Smula  ner  buljongtärningen  och  pressa  ner  vitlök.
LÅT  grytan  koka  ihop  ett  par minuter .
Rör  ut  potatismjölet  i  lite  vatten  och  tillsätt
under  omrörning  tills  det  börjar  sjuda.
Låt  inte  såsen  koka  då  kan  den  bli  tunn .

SERVERA  med  kokt  ris  och  en  god  sallad.

SMAKLIG  MÅLTID !

LÄTTA CHOKLADKAKAN 15 - 18 SKIVOR .



                          HEJSAN !

Bland  alla  goda  mjuka  kakor ,  älskar  jag  den  här  mest !
Den  är  så  enkel  att  göra   och  snabb  att  röra  ihop .

HÄR  ÄR  RECEPTET:
3  dl  socker,
2 1/2  dl  vetemjöl ,
2  tsk  bakpulver ,
1  tsk  vaniljsocker ,
1/2  dl  kakao ,
150  g  smält  smör/margarin ,
2  lättvispade  ägg ,
1 1/2  dl  KOKANDE / HETT  VATTEN ,

GARNERING :
30 - 50  g  vit  choklad ,
physalis ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BLANDA  alla  torra  ingredienser  och  sikta
ner  i  en  skål .
Rör  ner  smör  och  lättvispade  ägg  och  till-
sist  kokande  vatten .
HÄLL  smeten  i  en  smord  och  bröad  form ,
-avlång  SOCKERKAKSFORM .
GRÄDDA  kakan  på  den  nedersta  falsen  i
175  grader  ca  40  minuter  eller  tills  den 
känns  torr  med  sticka .
Ringla  över  smält  vit  choklad .
GARNERA  med  physalis .

Kakan är lika god utan garnering .

TIPS !
            VAR  noga  så  att  chokladen  inte  kommer
             i  kontakt  med  vattenångan  när  Du  smälter
             den  över  vattenbad , - då blir chokladen  grå.

LYCKA  TILL !














    

             

PISTASCHRUTOR 30 RUTOR.



                      HEJSAN !

Prova  gärna  att  göra  dessa  underbart  goda  rutor,
kanske  är  det  ett  födelsedags-kalas  på  intågande.

HÄR  ÄR  RECEPTET :
175  g  mörk  choklad ,
200  g  mjukt  smör/margarin ,
2 1/2  dl  socker ,
2  ägg ,
3  dl  vetemjöl ,
1  tsk  bakpulver,

GLASYR :
1  dl  vispgrädde ,
ca  150  g  hackad  mörk  choklad ,
3/4  dl hackade  pistaschmandlar,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
RIV  blockchokladen  i  matberedare  med  en  grov
riv-skiva   eller  för  hand .
Rör  smör/margarin  och  socker  poröst .
Tillsätt  äggen,  ett  i  taget  under  omrörning .
BLANDA  samman  vetemjöl  och  bakpulver  och
rör  ner  i  äggsmeten .
Rör  ner  den  rivna  chokladen .
BRED  ut  smeten  i  en  liten  bakpappersklädd
långpanna,  20 x 28  cm.
Grädda  mitt  i  ugnen  i  175  grader  ca  35  minuter.
Prova  med  sticka .
KOKA  ihop  grädden  och  rör  ner  chokladen  till
en  jämn  smet .
Bred  glasyren  över  den  avsvalnande  kakan .
STRÖ  över  RIKLIGT  med  pistaschmandlar .
Skär  i  rutor  när  kakan  kallnat .

TID   för  denna  lyxiga  kaka  ca  45  minuter.

LYCKA  TILL !

Ge  bort  kaka  eller  Bjuda  på  den  själv !