söndag 8 oktober 2017

LERGRYTE-LIMPA . 1 ST.




                     HEJSAN !

Har  Du  en  lergryta  stående  långt 
inne  i  ett   skåp ?
Plocka  fram  den  och  baka  detta  jättegoda
bröd  i  den .
LERGRYTEBRÖDET ,  blir  saftigt , gott
och  hållbart.
Dessutom  är  det  lätt  att  baka .

HÄR  ÄR  RECEPTET:
3/4  Liter  kokande  vatten ,
12  dl  mörkt  lantbrödsmjöl ,
100  g  jäst ,
2  tsk  salt ,
1/2  dl  mörk  sirap ,
1  msk  malen  koriander ,
1  msk  kummin,
ca  10  dl  vetemjöl ,
UGN : 150  grader .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

BLÖTLÄGG  GRYTAN  I  CA  1  TIMME
i  KALLT  VATTEN .
Låt  den  rinna  av  och  smörj  in  den  med
olja .
Häll  kokande  vatten  över  lantbrödsmjölet  .
Arbeta  samman  till  en  deg .
Låt  det  stå  tills  degen  är  ljummen,  ca  37  grader.
RÖR  ut  jästen  i  salt  och  tillsätt  det  tillsammans  med
sirap,  kryddor  och  det  mesta  av  vetemjölet .
Arbeta  degen  väl .
TA  upp  degen  på  mjölat  bakbord ,  knåda  och  forma
till  en  limpa  utan  sprickor .
Lägg  den  i  grytan  och  jäs  1  timme .
SÄTT  IN  GRYTAN  i  KALL  UGN ,
Sätt  på  ugnen  och  grädda  limpan  med  lock  på
ca  2  timmar .
Låt  brödet  kallna  på  galler   under  bakduk .
Brödet  går  bra  att  frysa .

LYCKA  TILL !


HÄR  ÄR  RECEPTET :

3/4  LITER  kokande  vatten ,
12  dl  mörkt  LANTBRÖDSMJÖL ,
100  g  jäst ,
2  tsk  salt ,
1/2  dl  mörk  sirap ,
1  msk  malen  koriander ,

SJÖMANSGRYTA MED KORV . 4 PORT.




                 HEJSAN !

Prova  att  göra  denna  SJÖMANSGRYTA 
med  CABANOSSY - KORV,  mmm... jättegott
lite  extra  sting  får  grytan med  hjälp  av 
denna  korv.

HÄR  ÄR  RECEPTET :
10 - 12  potatisar ,
3 - 4  morötter ,
3  gula  lökar ,
75  g  CABANOSSY - KORV
400  g  falukorv ,
salt, peppar ,
ca  2 1/2  dl  buljong ,
1  flaska  lättöl ,
GARNERING :
gräslök ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKALA  och  skiva  löken .
Fräs  den  mjuk  och  glansig  i  lite  matfett.
SKALA  och  skär  morötterna  i  slantar .
Drag  skinnet  av  korven  och  skiva  den .
Tärna  CABANOSSYN .
VARVA  potatis,  lök,  korv  och  CABANOSSYN
i  en  stekgryta .
Salta  och  peppra  mellan  varven .
Häll  över  buljong  och  öl .
LÅT  grytan  koka  på  svag  värme  under  lock
tills  potatisen  känns  mjuk .
STRÖ  klippt  gräslök  över .

HOPPAS  ATT  DET  SMAKAR  !

torsdag 5 oktober 2017

FYLLDA KARLSBADERBULLAR 24 ST.




                            HEJSAN !

En  väninna  gjorde  ofta  dessa  gör-goa  bullar,
precis  som  en  bakelse ,  fyllda  med  vispgrädde
och   jordgubbssylt .
Nu  provar  vi  också !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
100  g  smör/margarin ,
2 1/2  dl  mjölk ,
25  g  jäst ,
2  msk  socker ,
1/2  tsk  salt ,
1  ägg ,
ca  10  dl  vetemjöl ,
FYLLNING :
vispgrädde ,
jordgubbssylt ,
GARNERING : florsocker.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMÄLT smöret  och  häll  på  mjölken .Värm  till  37  grader.
Smula  ner  jästen  in  en  degbunke  och  lös  upp  den  med
spadet .
Tillsätt  socker,  salt  och  ägg .
Häll  i  det  mesta  av  mjölet  och  arbeta  till  en  smidig  deg.
JÄS  övertäckt  till  dubbel  storlek ,  ca  30  minuter .
TA  UPP  degen  och  knåda  den  smidig .
Tillsätt  mer  mjöl  om  det  behövs .
Rulla  till  bullar,  lägg  på  plåt  och  jäs  dem  övertäckta  i
ca  30  minuter .
GRÄDDA  i  225  grader  ca  5  minuter .
Låt  svalna  på  galler  .

Vid  serverings-dags :
Skär  ett  snitt  i  bullarna  och  fyll  med  vispgrädde
och  jordgubbssylt .
Pudra  över  florsocker .

LYCKA  TILL !
mmm.... !

PÄRONSALLAD 4 PORT .




                              HEJSAN !

Vad  gillar  Ni  det  här ?
mmm....

HÄR  ÄR  RECEPTET :
LÄGG  ut  2  stora  nävar  rucola  på  ett  fat .
Skär  tunna  skivor  av  2  saftiga  päron  och
bred  ut  på  salladen .
Strö  över  ca  1/2  dl  smulad  grönmögelost
eller  getost .
Strö  över  kärnor  från  1  granatäpple .
Ringla  över  1/2  msk  äppelcidervinäger  och
1  msk  olivolja  och  servera  som  förrätt .

TIPS !
att  koka  päron  i  sockerlag  med  vanilj 
till  dessert  och  en  klick  grädde, 
att  ha  till  serveringen,  är  en  njutning .

LYCKA  TILL !

onsdag 4 oktober 2017

QUINOASALLAD MED MANGO OCH RÄKOR 2 PORT .



                   HEJSAN !
mmm....
Smaka  på  detta !
30  min.  att  laga .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
2  dl  QUINOA ,
4  dl  vatten ,
½  krm  salt ,
500  g  frysta  räkor  med  skal ,
1  mango ,
1  avokado  i  tärningar,
1  tärnad  röd  paprika ,
2  strimlade  salladslökar ,
½  urkärnad  och  skalad  gurka  i  halvmånar ,
1  kruka  färsk  koriander ,
2  msk  färskpressad  limesaft ,
½  tsk  salt ,
1  krm  svartpeppar ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKÖLJ  QUINOA  noga  vatten .
Koka  upp  QUINOA  med  nytt  vatten  i  en  kastrull
och  tillsätt   1/2  krm  salt .
Koka  under  lock  ca  15  min.  tills  vattnet  kokat  bort.
Låt  svalna  .
SKALA  räkorna  och  blanda  med  QUINOA ,
de  skurna  frukterna  och  grönsakerna .
HACKA  koriander  och  blanda  i .
Häl  på  limesaften  och  salta  och  peppra  sedan  efter
smak .

SMAKLIG  MÅLTID
och 
LYCKA  TILL !

FISKGRATÄNG MED SAFFRAN OCH KRÄFTOR . 4 PORT.




                                  HEJSAN !

GRATÄNG  är  lätt  att  laga - medan  den  står
i  ugnen  få  Du  tid  till  annat .
Det  här  tar  30  minuter.

HÄR  ÄR  RECEPTET :
600  g  HOKIFILE' ,
1  tsk  salt ,
1 krm  nymald  vitpeppar ,
1  röd  paprika ,
½  liten  purjolök ,
2  dl  CREME Fraiche' ,  saffran  och tomat
1  burk  kräftstjärtar (170 g)

TILL  SERVERING :
Kokt  ris  eller  potatis ,  eller varför inte -  mos!

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på  225  grader .
Lägg  den  tinade  fisken  i  en  ugnssäker  form .
Salta  och  peppra .
SKÄR  paprika  i  små  tärningar  och  strimla
purjolök ,  lägg  på  fisken .
Klicka  CREME Fraiche  över  fisken  och  baka
den  mitt  i  ugnen  15 - 20  minuter .
Häll  av  lagen  från  Kräftstjärtarna   och  lägg 
dem  på  gratängen ( eller  på  2  sidor  i gratäng-
fatet ,  )  de  sista  5  minuterna  så  de  blir  varma .

SERVERA  med  kokt  ris,  potatis  eller  mos .

LYCKA  TILL !
och 
smaklig  måltid !

               
       

tisdag 3 oktober 2017

KINAGRYTA MED FLÄSKFILE' 4 PERS.

l

          HEJSAN !

En  riktigt  bra  bjudrätt  som  kan  förberedas
tills  det  är  dags  att  reda  av .
Himla  gott  är  det  också !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  FLÄSKFILE',  ca 500 g,
salt  å  peppar ,
1  burk  konserverad  ananas  i  skivor ,
ca  140 g (spara spadet till såsen )
1  burk  avrunna  skivade  BAMBUSKOTT
och Vattenkastanjer ,  eller  böngroddar,
ca  140  g
1  grön  och  1  röd strimlad  paprika.
SÖTSUR  SÅS :
3  dl  vatten +  spadet  från  ananasen
2  msk  vitvinsvinäger ,
1  msk  kinesisk  soja ,
2  msk  sirap ,
½  köttbuljongtärning
eller  1  msk  köttfond,
1  pressad  vitlöksklyfta ,
ca  1  msk  potatismjöl,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
STEK  FLÄSKFILEN   i  skivor  och  krydda
med  salt  och  peppar .
Vispa  ur  pannan  med  totalt  3  dl  vatten.
Lägg  över  kött  och  sky  i  en  gryta .
DELA  ananasen  i  mindre  bitar .
Stek   grönsaker  och  ananas  hastigt  tills  de 
får  färg  men  ändå  behåller  sin  krispighet.
LÄGG  över  grönsaker  och  ananas  i  grytan
och  tillsätt  ananasspad,  vinäger ,  soja  och  sirap.
Smula  ner  buljongtärningen  och  pressa  ner  vitlök.
LÅT  grytan  koka  ihop  ett  par minuter .
Rör  ut  potatismjölet  i  lite  vatten  och  tillsätt
under  omrörning  tills  det  börjar  sjuda.
Låt  inte  såsen  koka  då  kan  den  bli  tunn .

SERVERA  med  kokt  ris  och  en  god  sallad.

SMAKLIG  MÅLTID !