söndag 8 oktober 2017
LERGRYTE-LIMPA . 1 ST.
HEJSAN !
Har Du en lergryta stående långt
inne i ett skåp ?
Plocka fram den och baka detta jättegoda
bröd i den .
LERGRYTEBRÖDET , blir saftigt , gott
och hållbart.
Dessutom är det lätt att baka .
HÄR ÄR RECEPTET:
3/4 Liter kokande vatten ,
12 dl mörkt lantbrödsmjöl ,
100 g jäst ,
2 tsk salt ,
1/2 dl mörk sirap ,
1 msk malen koriander ,
1 msk kummin,
ca 10 dl vetemjöl ,
UGN : 150 grader .
SÅ HÄR GÖR DU :
BLÖTLÄGG GRYTAN I CA 1 TIMME
i KALLT VATTEN .
Låt den rinna av och smörj in den med
olja .
Häll kokande vatten över lantbrödsmjölet .
Arbeta samman till en deg .
Låt det stå tills degen är ljummen, ca 37 grader.
RÖR ut jästen i salt och tillsätt det tillsammans med
sirap, kryddor och det mesta av vetemjölet .
Arbeta degen väl .
TA upp degen på mjölat bakbord , knåda och forma
till en limpa utan sprickor .
Lägg den i grytan och jäs 1 timme .
SÄTT IN GRYTAN i KALL UGN ,
Sätt på ugnen och grädda limpan med lock på
ca 2 timmar .
Låt brödet kallna på galler under bakduk .
Brödet går bra att frysa .
LYCKA TILL !
HÄR ÄR RECEPTET :
3/4 LITER kokande vatten ,
12 dl mörkt LANTBRÖDSMJÖL ,
100 g jäst ,
2 tsk salt ,
1/2 dl mörk sirap ,
1 msk malen koriander ,
SJÖMANSGRYTA MED KORV . 4 PORT.
HEJSAN !
Prova att göra denna SJÖMANSGRYTA
med CABANOSSY - KORV, mmm... jättegott
lite extra sting får grytan med hjälp av
denna korv.
HÄR ÄR RECEPTET :
10 - 12 potatisar ,
3 - 4 morötter ,
3 gula lökar ,
75 g CABANOSSY - KORV
400 g falukorv ,
salt, peppar ,
ca 2 1/2 dl buljong ,
1 flaska lättöl ,
GARNERING :
gräslök ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skiva löken .
Fräs den mjuk och glansig i lite matfett.
SKALA och skär morötterna i slantar .
Drag skinnet av korven och skiva den .
Tärna CABANOSSYN .
VARVA potatis, lök, korv och CABANOSSYN
i en stekgryta .
Salta och peppra mellan varven .
Häll över buljong och öl .
LÅT grytan koka på svag värme under lock
tills potatisen känns mjuk .
STRÖ klippt gräslök över .
HOPPAS ATT DET SMAKAR !
torsdag 5 oktober 2017
FYLLDA KARLSBADERBULLAR 24 ST.
HEJSAN !
En väninna gjorde ofta dessa gör-goa bullar,
precis som en bakelse , fyllda med vispgrädde
och jordgubbssylt .
Nu provar vi också !
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör/margarin ,
2 1/2 dl mjölk ,
25 g jäst ,
2 msk socker ,
1/2 tsk salt ,
1 ägg ,
ca 10 dl vetemjöl ,
FYLLNING :
vispgrädde ,
jordgubbssylt ,
GARNERING : florsocker.
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret och häll på mjölken .Värm till 37 grader.
Smula ner jästen in en degbunke och lös upp den med
spadet .
Tillsätt socker, salt och ägg .
Häll i det mesta av mjölet och arbeta till en smidig deg.
JÄS övertäckt till dubbel storlek , ca 30 minuter .
TA UPP degen och knåda den smidig .
Tillsätt mer mjöl om det behövs .
Rulla till bullar, lägg på plåt och jäs dem övertäckta i
ca 30 minuter .
GRÄDDA i 225 grader ca 5 minuter .
Låt svalna på galler .
Vid serverings-dags :
Skär ett snitt i bullarna och fyll med vispgrädde
och jordgubbssylt .
Pudra över florsocker .
LYCKA TILL !
mmm.... !
PÄRONSALLAD 4 PORT .
HEJSAN !
Vad gillar Ni det här ?
mmm....
HÄR ÄR RECEPTET :
LÄGG ut 2 stora nävar rucola på ett fat .
Skär tunna skivor av 2 saftiga päron och
bred ut på salladen .
Strö över ca 1/2 dl smulad grönmögelost
eller getost .
Strö över kärnor från 1 granatäpple .
Ringla över 1/2 msk äppelcidervinäger och
1 msk olivolja och servera som förrätt .
TIPS !
att koka päron i sockerlag med vanilj
till dessert och en klick grädde,
att ha till serveringen, är en njutning .
LYCKA TILL !
onsdag 4 oktober 2017
QUINOASALLAD MED MANGO OCH RÄKOR 2 PORT .
HEJSAN !
mmm....
Smaka på detta !
30 min. att laga .
HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl QUINOA ,
4 dl vatten ,
½ krm salt ,
500 g frysta räkor med skal ,
1 mango ,
1 avokado i tärningar,
1 tärnad röd paprika ,
2 strimlade salladslökar ,
½ urkärnad och skalad gurka i halvmånar ,
1 kruka färsk koriander ,
2 msk färskpressad limesaft ,
½ tsk salt ,
1 krm svartpeppar ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ QUINOA noga vatten .
Koka upp QUINOA med nytt vatten i en kastrull
och tillsätt 1/2 krm salt .
Koka under lock ca 15 min. tills vattnet kokat bort.
Låt svalna .
SKALA räkorna och blanda med QUINOA ,
de skurna frukterna och grönsakerna .
HACKA koriander och blanda i .
Häl på limesaften och salta och peppra sedan efter
smak .
SMAKLIG MÅLTID
och
LYCKA TILL !
FISKGRATÄNG MED SAFFRAN OCH KRÄFTOR . 4 PORT.
HEJSAN !
GRATÄNG är lätt att laga - medan den står
i ugnen få Du tid till annat .
Det här tar 30 minuter.
HÄR ÄR RECEPTET :
600 g HOKIFILE' ,
1 tsk salt ,
1 krm nymald vitpeppar ,
1 röd paprika ,
½ liten purjolök ,
2 dl CREME Fraiche' , saffran och tomat
1 burk kräftstjärtar (170 g)
TILL SERVERING :
Kokt ris eller potatis , eller varför inte - mos!
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader .
Lägg den tinade fisken i en ugnssäker form .
Salta och peppra .
SKÄR paprika i små tärningar och strimla
purjolök , lägg på fisken .
Klicka CREME Fraiche över fisken och baka
den mitt i ugnen 15 - 20 minuter .
Häll av lagen från Kräftstjärtarna och lägg
dem på gratängen ( eller på 2 sidor i gratäng-
fatet , ) de sista 5 minuterna så de blir varma .
SERVERA med kokt ris, potatis eller mos .
LYCKA TILL !
och
smaklig måltid !
tisdag 3 oktober 2017
KINAGRYTA MED FLÄSKFILE' 4 PERS.
l
HEJSAN !
En riktigt bra bjudrätt som kan förberedas
tills det är dags att reda av .
Himla gott är det också !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 FLÄSKFILE', ca 500 g,
salt å peppar ,
1 burk konserverad ananas i skivor ,
ca 140 g (spara spadet till såsen )
1 burk avrunna skivade BAMBUSKOTT
och Vattenkastanjer , eller böngroddar,
ca 140 g
1 grön och 1 röd strimlad paprika.
SÖTSUR SÅS :
3 dl vatten + spadet från ananasen
2 msk vitvinsvinäger ,
1 msk kinesisk soja ,
2 msk sirap ,
½ köttbuljongtärning
eller 1 msk köttfond,
1 pressad vitlöksklyfta ,
ca 1 msk potatismjöl,
SÅ HÄR GÖR DU :
STEK FLÄSKFILEN i skivor och krydda
med salt och peppar .
Vispa ur pannan med totalt 3 dl vatten.
Lägg över kött och sky i en gryta .
DELA ananasen i mindre bitar .
Stek grönsaker och ananas hastigt tills de
får färg men ändå behåller sin krispighet.
LÄGG över grönsaker och ananas i grytan
och tillsätt ananasspad, vinäger , soja och sirap.
Smula ner buljongtärningen och pressa ner vitlök.
LÅT grytan koka ihop ett par minuter .
Rör ut potatismjölet i lite vatten och tillsätt
under omrörning tills det börjar sjuda.
Låt inte såsen koka då kan den bli tunn .
SERVERA med kokt ris och en god sallad.
SMAKLIG MÅLTID !
HEJSAN !
En riktigt bra bjudrätt som kan förberedas
tills det är dags att reda av .
Himla gott är det också !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 FLÄSKFILE', ca 500 g,
salt å peppar ,
1 burk konserverad ananas i skivor ,
ca 140 g (spara spadet till såsen )
1 burk avrunna skivade BAMBUSKOTT
och Vattenkastanjer , eller böngroddar,
ca 140 g
1 grön och 1 röd strimlad paprika.
SÖTSUR SÅS :
3 dl vatten + spadet från ananasen
2 msk vitvinsvinäger ,
1 msk kinesisk soja ,
2 msk sirap ,
½ köttbuljongtärning
eller 1 msk köttfond,
1 pressad vitlöksklyfta ,
ca 1 msk potatismjöl,
SÅ HÄR GÖR DU :
STEK FLÄSKFILEN i skivor och krydda
med salt och peppar .
Vispa ur pannan med totalt 3 dl vatten.
Lägg över kött och sky i en gryta .
DELA ananasen i mindre bitar .
Stek grönsaker och ananas hastigt tills de
får färg men ändå behåller sin krispighet.
LÄGG över grönsaker och ananas i grytan
och tillsätt ananasspad, vinäger , soja och sirap.
Smula ner buljongtärningen och pressa ner vitlök.
LÅT grytan koka ihop ett par minuter .
Rör ut potatismjölet i lite vatten och tillsätt
under omrörning tills det börjar sjuda.
Låt inte såsen koka då kan den bli tunn .
SERVERA med kokt ris och en god sallad.
SMAKLIG MÅLTID !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)