torsdag 12 oktober 2017
BANANKAKA MED APELSINSÅS
HEJSAN !
Mosade bananer och havregryn ger fin konsistens
åt kakan, som äts med fluffig apelsinsås .
En gång i tiden var detta en "symöteskaka", som
gick runt på våra träffar .
Jättegod , prova själva !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 ägg ,
3 dl socker ,
50 g smör ,
eller margarin,
3 dl vetemjöl ,
1 tsk bakpulver ,
2 dl havregryn ,
2 st. mosade bananer ,
1 dl mjölk ,
APELSINSÅS :
1 äggula ,
½ dl socker ,
1 tsk rivet apelsinskal ,
1 1/2 msk pressad apelsinsaft ,
2 dl vispgrädde ,1 äggvita ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT fettet och låt det svalna .
Mosa bananerna .
Vispa ägg och socker poröst .
Blanda mjöl, havregryn och bakpulver .
RÖR ner blandningen i äggsmeten .
Tillsätt bananer, matfett och mjölk
och rör om tills allt blandat sig .
GRÄDDA smeten i smord , bröad form
i 175 grader varm ugn , ca 1 timme .
APELSINSÅS :
Vispa äggula och socker pösigt .
Smaksätt med rivet apelsinskal och
apelsinsaft .
Vänd försiktigt ned den vispade grädden
och den hårt vispade äggvitan .
SERVERA såsen till banankakan .
LYCKA TILL !
ANNIKAS WOK MED THAISMAK 4 PERS.
HEJSAN !
Detta var himmelens gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
300 g kalkonschnitzel , strimlad
2 paket snabbnudlar (utan kryddtillsats)
1 påse Wokgrönsaker Thai
1 msk vegetabilisk olja,
1 dl tjock kokosmjölk ,
1 tsk grön currypasta ,
1 lime,
MARINAD :
2 hackade vitlöksklyftor ,
1 chili , urkärnad och hackad
(styrka efter smak )
1 msk riven färsk ingefära ,
1 pressad lime ,
2 tsk sesamolja,
1 tsk asiatisk FISH SAUCE.
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR ihop ingredienserna till marinaden,
häll den över den strimlade kalkonen och
låt stå i kylen minst 1 timme.
LÅT nudlarna dra i kokhett vatten tills de
är precis mjuka .
Hetta upp woken med lite av oljan .
Häll i köttet med marinaden och woka på
hög värme .
Fös upp köttet på wokens kanter efter hand
som det börjar bli färdigt .
TILLSÄTT mer olja samt wokgrönsaker
och woka dem i 5 min .
Blanda kött och grönsaker i woken och till-
sätt kokosmjölk och currypasta .
SÄNK till medelvärme , tillsätt nudlarna och
låt alltsammans puttra ihop ett par minuter.
SERVERA med limeklyftor .
SMAKLIG MÅLTID !
VEGETARISK STROGANOF 4 PERS .
HEJSAN !
mmm.... Det här var väldans gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl torkade vita stora bönor ,
2 gula lökar ,
200 g champinjoner ,
2 st. morötter ,
olivolja ,
2 msk paprikapulver ,
1 st. grönsaksbuljongtärning ,
2 msk TOMATPURE' ,
2 dl CREME Fraiche ,
3 dl grädde ,
2 tomater ,
salt å peppar ,
200 g HALLOUMIOST,
SÅ HÄR GÖR DU :
BLÖTLÄGG bönorna under natten .
Låt dem rinna av och koka dem mjuka i
lättsaltat vatten i ca 40 minuter .
Låt dem rinna av .
SKALA och hacka löken .
Rensa och skiva svampen .
Skala och skiva morötterna .
Fräs lök, svamp och morötter några minuter
i oljan utan att de tar färg .
Tillsätt paprikapulver, buljongtärning, vita bönor,
TOMATPURE', CREME Fraiche och grädde .
KLYFTA tomaterna och tillsätt dem .
Sjud under lock i 10 minuter . KRYDDA .
Tärna HALLOUMIOSTEN och stek den i olja
tills den fått fin färg .
Strö den över grönsakerna .
SMAKLIG MÅLTID !
söndag 8 oktober 2017
LERGRYTE-LIMPA . 1 ST.
HEJSAN !
Har Du en lergryta stående långt
inne i ett skåp ?
Plocka fram den och baka detta jättegoda
bröd i den .
LERGRYTEBRÖDET , blir saftigt , gott
och hållbart.
Dessutom är det lätt att baka .
HÄR ÄR RECEPTET:
3/4 Liter kokande vatten ,
12 dl mörkt lantbrödsmjöl ,
100 g jäst ,
2 tsk salt ,
1/2 dl mörk sirap ,
1 msk malen koriander ,
1 msk kummin,
ca 10 dl vetemjöl ,
UGN : 150 grader .
SÅ HÄR GÖR DU :
BLÖTLÄGG GRYTAN I CA 1 TIMME
i KALLT VATTEN .
Låt den rinna av och smörj in den med
olja .
Häll kokande vatten över lantbrödsmjölet .
Arbeta samman till en deg .
Låt det stå tills degen är ljummen, ca 37 grader.
RÖR ut jästen i salt och tillsätt det tillsammans med
sirap, kryddor och det mesta av vetemjölet .
Arbeta degen väl .
TA upp degen på mjölat bakbord , knåda och forma
till en limpa utan sprickor .
Lägg den i grytan och jäs 1 timme .
SÄTT IN GRYTAN i KALL UGN ,
Sätt på ugnen och grädda limpan med lock på
ca 2 timmar .
Låt brödet kallna på galler under bakduk .
Brödet går bra att frysa .
LYCKA TILL !
HÄR ÄR RECEPTET :
3/4 LITER kokande vatten ,
12 dl mörkt LANTBRÖDSMJÖL ,
100 g jäst ,
2 tsk salt ,
1/2 dl mörk sirap ,
1 msk malen koriander ,
SJÖMANSGRYTA MED KORV . 4 PORT.
HEJSAN !
Prova att göra denna SJÖMANSGRYTA
med CABANOSSY - KORV, mmm... jättegott
lite extra sting får grytan med hjälp av
denna korv.
HÄR ÄR RECEPTET :
10 - 12 potatisar ,
3 - 4 morötter ,
3 gula lökar ,
75 g CABANOSSY - KORV
400 g falukorv ,
salt, peppar ,
ca 2 1/2 dl buljong ,
1 flaska lättöl ,
GARNERING :
gräslök ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skiva löken .
Fräs den mjuk och glansig i lite matfett.
SKALA och skär morötterna i slantar .
Drag skinnet av korven och skiva den .
Tärna CABANOSSYN .
VARVA potatis, lök, korv och CABANOSSYN
i en stekgryta .
Salta och peppra mellan varven .
Häll över buljong och öl .
LÅT grytan koka på svag värme under lock
tills potatisen känns mjuk .
STRÖ klippt gräslök över .
HOPPAS ATT DET SMAKAR !
torsdag 5 oktober 2017
FYLLDA KARLSBADERBULLAR 24 ST.
HEJSAN !
En väninna gjorde ofta dessa gör-goa bullar,
precis som en bakelse , fyllda med vispgrädde
och jordgubbssylt .
Nu provar vi också !
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör/margarin ,
2 1/2 dl mjölk ,
25 g jäst ,
2 msk socker ,
1/2 tsk salt ,
1 ägg ,
ca 10 dl vetemjöl ,
FYLLNING :
vispgrädde ,
jordgubbssylt ,
GARNERING : florsocker.
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret och häll på mjölken .Värm till 37 grader.
Smula ner jästen in en degbunke och lös upp den med
spadet .
Tillsätt socker, salt och ägg .
Häll i det mesta av mjölet och arbeta till en smidig deg.
JÄS övertäckt till dubbel storlek , ca 30 minuter .
TA UPP degen och knåda den smidig .
Tillsätt mer mjöl om det behövs .
Rulla till bullar, lägg på plåt och jäs dem övertäckta i
ca 30 minuter .
GRÄDDA i 225 grader ca 5 minuter .
Låt svalna på galler .
Vid serverings-dags :
Skär ett snitt i bullarna och fyll med vispgrädde
och jordgubbssylt .
Pudra över florsocker .
LYCKA TILL !
mmm.... !
PÄRONSALLAD 4 PORT .
HEJSAN !
Vad gillar Ni det här ?
mmm....
HÄR ÄR RECEPTET :
LÄGG ut 2 stora nävar rucola på ett fat .
Skär tunna skivor av 2 saftiga päron och
bred ut på salladen .
Strö över ca 1/2 dl smulad grönmögelost
eller getost .
Strö över kärnor från 1 granatäpple .
Ringla över 1/2 msk äppelcidervinäger och
1 msk olivolja och servera som förrätt .
TIPS !
att koka päron i sockerlag med vanilj
till dessert och en klick grädde,
att ha till serveringen, är en njutning .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)