torsdag 12 oktober 2017

BANANKAKA MED APELSINSÅS




                             HEJSAN !

Mosade  bananer  och  havregryn  ger  fin  konsistens
åt  kakan,  som  äts  med  fluffig  apelsinsås .
En  gång  i  tiden  var  detta  en   "symöteskaka",  som
gick  runt  på  våra  träffar .
Jättegod ,  prova  själva !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
3  ägg ,
3  dl  socker ,
50 g  smör ,
eller  margarin,
3  dl  vetemjöl ,
1  tsk  bakpulver ,
2  dl  havregryn ,
2  st.  mosade  bananer ,
1  dl  mjölk ,

APELSINSÅS :
1 äggula ,
½  dl  socker ,
1  tsk  rivet  apelsinskal ,
1 1/2  msk  pressad  apelsinsaft ,
2  dl  vispgrädde ,1  äggvita ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMÄLT  fettet  och  låt  det  svalna .
Mosa  bananerna .
Vispa  ägg  och  socker  poröst .
Blanda  mjöl,  havregryn  och  bakpulver .
RÖR  ner  blandningen  i  äggsmeten .
Tillsätt  bananer,  matfett  och  mjölk
och  rör  om  tills  allt  blandat  sig .
GRÄDDA  smeten  i  smord ,  bröad  form
i  175  grader  varm  ugn ,  ca  1  timme .
APELSINSÅS :
Vispa  äggula  och  socker  pösigt .
Smaksätt  med  rivet  apelsinskal  och
apelsinsaft .
Vänd  försiktigt  ned  den  vispade  grädden
och  den  hårt  vispade  äggvitan .

SERVERA  såsen  till  banankakan .

LYCKA  TILL !

ANNIKAS WOK MED THAISMAK 4 PERS.



                   HEJSAN !

Detta  var  himmelens  gott !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
300  g  kalkonschnitzel ,  strimlad
2  paket  snabbnudlar (utan kryddtillsats)
1  påse  Wokgrönsaker  Thai
1  msk  vegetabilisk  olja,
1  dl  tjock  kokosmjölk ,
1  tsk  grön  currypasta ,
1  lime,
MARINAD :
2  hackade  vitlöksklyftor ,
1   chili , urkärnad  och  hackad
(styrka  efter  smak )
1  msk  riven  färsk  ingefära ,
1  pressad  lime ,
2  tsk  sesamolja,
1 tsk  asiatisk  FISH SAUCE.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
RÖR  ihop  ingredienserna  till  marinaden,
häll  den  över  den  strimlade  kalkonen  och
låt  stå  i  kylen  minst  1  timme.
LÅT  nudlarna  dra  i  kokhett  vatten  tills  de
är  precis  mjuka .
Hetta  upp  woken  med  lite  av  oljan .
Häll  i  köttet  med  marinaden  och  woka  på
hög  värme .
Fös  upp  köttet  på  wokens  kanter  efter  hand
som  det  börjar  bli  färdigt .
TILLSÄTT  mer  olja  samt  wokgrönsaker
och  woka  dem  i  5  min .
Blanda  kött  och  grönsaker  i  woken  och  till-
sätt  kokosmjölk  och  currypasta .
SÄNK  till  medelvärme ,  tillsätt  nudlarna  och
låt  alltsammans  puttra  ihop  ett  par  minuter.

SERVERA  med  limeklyftor .

SMAKLIG  MÅLTID !

VEGETARISK STROGANOF 4 PERS .




                          HEJSAN !

mmm.... Det  här  var  väldans  gott !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

2  dl  torkade  vita  stora  bönor ,
2  gula  lökar ,
200  g  champinjoner ,
2  st.  morötter ,
olivolja ,
2  msk  paprikapulver ,
1 st.  grönsaksbuljongtärning ,
2  msk  TOMATPURE' ,
2  dl  CREME Fraiche ,
3  dl  grädde ,
2  tomater ,
salt å peppar ,
200  g  HALLOUMIOST,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BLÖTLÄGG  bönorna  under  natten .
Låt  dem  rinna  av  och  koka  dem  mjuka  i
lättsaltat  vatten  i  ca  40  minuter .
Låt  dem  rinna  av .
SKALA  och  hacka  löken  .
Rensa  och  skiva  svampen .
Skala  och  skiva  morötterna .
Fräs  lök,  svamp  och  morötter  några  minuter
i  oljan  utan  att  de  tar  färg .
Tillsätt  paprikapulver,  buljongtärning,  vita  bönor,
TOMATPURE',   CREME Fraiche  och  grädde .
KLYFTA  tomaterna  och  tillsätt  dem .
Sjud  under  lock  i  10  minuter .  KRYDDA .
Tärna  HALLOUMIOSTEN  och  stek  den  i  olja
tills  den  fått  fin  färg .
Strö  den  över  grönsakerna .

SMAKLIG  MÅLTID !

söndag 8 oktober 2017

LERGRYTE-LIMPA . 1 ST.




                     HEJSAN !

Har  Du  en  lergryta  stående  långt 
inne  i  ett   skåp ?
Plocka  fram  den  och  baka  detta  jättegoda
bröd  i  den .
LERGRYTEBRÖDET ,  blir  saftigt , gott
och  hållbart.
Dessutom  är  det  lätt  att  baka .

HÄR  ÄR  RECEPTET:
3/4  Liter  kokande  vatten ,
12  dl  mörkt  lantbrödsmjöl ,
100  g  jäst ,
2  tsk  salt ,
1/2  dl  mörk  sirap ,
1  msk  malen  koriander ,
1  msk  kummin,
ca  10  dl  vetemjöl ,
UGN : 150  grader .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

BLÖTLÄGG  GRYTAN  I  CA  1  TIMME
i  KALLT  VATTEN .
Låt  den  rinna  av  och  smörj  in  den  med
olja .
Häll  kokande  vatten  över  lantbrödsmjölet  .
Arbeta  samman  till  en  deg .
Låt  det  stå  tills  degen  är  ljummen,  ca  37  grader.
RÖR  ut  jästen  i  salt  och  tillsätt  det  tillsammans  med
sirap,  kryddor  och  det  mesta  av  vetemjölet .
Arbeta  degen  väl .
TA  upp  degen  på  mjölat  bakbord ,  knåda  och  forma
till  en  limpa  utan  sprickor .
Lägg  den  i  grytan  och  jäs  1  timme .
SÄTT  IN  GRYTAN  i  KALL  UGN ,
Sätt  på  ugnen  och  grädda  limpan  med  lock  på
ca  2  timmar .
Låt  brödet  kallna  på  galler   under  bakduk .
Brödet  går  bra  att  frysa .

LYCKA  TILL !


HÄR  ÄR  RECEPTET :

3/4  LITER  kokande  vatten ,
12  dl  mörkt  LANTBRÖDSMJÖL ,
100  g  jäst ,
2  tsk  salt ,
1/2  dl  mörk  sirap ,
1  msk  malen  koriander ,

SJÖMANSGRYTA MED KORV . 4 PORT.




                 HEJSAN !

Prova  att  göra  denna  SJÖMANSGRYTA 
med  CABANOSSY - KORV,  mmm... jättegott
lite  extra  sting  får  grytan med  hjälp  av 
denna  korv.

HÄR  ÄR  RECEPTET :
10 - 12  potatisar ,
3 - 4  morötter ,
3  gula  lökar ,
75  g  CABANOSSY - KORV
400  g  falukorv ,
salt, peppar ,
ca  2 1/2  dl  buljong ,
1  flaska  lättöl ,
GARNERING :
gräslök ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKALA  och  skiva  löken .
Fräs  den  mjuk  och  glansig  i  lite  matfett.
SKALA  och  skär  morötterna  i  slantar .
Drag  skinnet  av  korven  och  skiva  den .
Tärna  CABANOSSYN .
VARVA  potatis,  lök,  korv  och  CABANOSSYN
i  en  stekgryta .
Salta  och  peppra  mellan  varven .
Häll  över  buljong  och  öl .
LÅT  grytan  koka  på  svag  värme  under  lock
tills  potatisen  känns  mjuk .
STRÖ  klippt  gräslök  över .

HOPPAS  ATT  DET  SMAKAR  !

torsdag 5 oktober 2017

FYLLDA KARLSBADERBULLAR 24 ST.




                            HEJSAN !

En  väninna  gjorde  ofta  dessa  gör-goa  bullar,
precis  som  en  bakelse ,  fyllda  med  vispgrädde
och   jordgubbssylt .
Nu  provar  vi  också !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
100  g  smör/margarin ,
2 1/2  dl  mjölk ,
25  g  jäst ,
2  msk  socker ,
1/2  tsk  salt ,
1  ägg ,
ca  10  dl  vetemjöl ,
FYLLNING :
vispgrädde ,
jordgubbssylt ,
GARNERING : florsocker.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMÄLT smöret  och  häll  på  mjölken .Värm  till  37  grader.
Smula  ner  jästen  in  en  degbunke  och  lös  upp  den  med
spadet .
Tillsätt  socker,  salt  och  ägg .
Häll  i  det  mesta  av  mjölet  och  arbeta  till  en  smidig  deg.
JÄS  övertäckt  till  dubbel  storlek ,  ca  30  minuter .
TA  UPP  degen  och  knåda  den  smidig .
Tillsätt  mer  mjöl  om  det  behövs .
Rulla  till  bullar,  lägg  på  plåt  och  jäs  dem  övertäckta  i
ca  30  minuter .
GRÄDDA  i  225  grader  ca  5  minuter .
Låt  svalna  på  galler  .

Vid  serverings-dags :
Skär  ett  snitt  i  bullarna  och  fyll  med  vispgrädde
och  jordgubbssylt .
Pudra  över  florsocker .

LYCKA  TILL !
mmm.... !

PÄRONSALLAD 4 PORT .




                              HEJSAN !

Vad  gillar  Ni  det  här ?
mmm....

HÄR  ÄR  RECEPTET :
LÄGG  ut  2  stora  nävar  rucola  på  ett  fat .
Skär  tunna  skivor  av  2  saftiga  päron  och
bred  ut  på  salladen .
Strö  över  ca  1/2  dl  smulad  grönmögelost
eller  getost .
Strö  över  kärnor  från  1  granatäpple .
Ringla  över  1/2  msk  äppelcidervinäger  och
1  msk  olivolja  och  servera  som  förrätt .

TIPS !
att  koka  päron  i  sockerlag  med  vanilj 
till  dessert  och  en  klick  grädde, 
att  ha  till  serveringen,  är  en  njutning .

LYCKA  TILL !