lördag 14 oktober 2017

BANANA SPLIT MED CHOKLADSÅS 4 PORT.




              HEJSAN !

Det  här  är  en  önske-dessert  för  många ,
för  mig  också !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
4  bananer ,
2  dl  vispgrädde,
½  liter  gräddglass,  vanilj
4  rån ,
CHOKLADSÅS :
1  dl  kakao,
1  dl  vatten,
1  dl  socker ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BÖRJA  med  chokladsåsen :
Blanda  kakao,  vatten  och  socker .
Låt  koka  någon  minut ,  under 
omrörning.
Skala  och  dela  bananerna  på  längden.
Vispa  grädden .
LÄGG  några  glasskulor  i  4  portionsskålar .
Lägg  på  bananerna  .
Spritsa  eller  klicka  på  grädden .
Ringla  över  chokladsåsen .
SÄTT  ETT  RÅN  I  VARJE  PORTION .

LYCKA  TILL  !

GRÖNSAKSPATE' , 8 PORT .




                   HEJSAN !

Den  här  gillar  jag ,  hoppas  att  Du  också  gör det !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
250  g  broccoli ,
6  palsternackor,  ca  400 g,
6  morötter,  ca  400  g,
vatten
3 x ½  tsk  salt,
3 x ½ kryddmått  svartpeppar,
3 x ½ tsk  potatismjöl,
3 x 1  ägg,
3 x ½  dl  kesella .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på  175  grader .
Tina  broccolin .
Skala  palsternackor  och  morötter .
Skär  dem  i  bitar .
Koka  dem  mjuka  i  lättsaltat  vatten
ca  15  minuter .
Finhacka  varje  grönsak  för  sig  med 
en  kniv eller  kör  dem  i  en  matberedare.
BLANDA  varje  grönsak  med  salt,  peppar,
potatismjöl,  ägg  och  kesella .
Smörj  en  ugnssäker  avlång  form .
Häll  först  i  broccolismeten ,  därefter
palsternackasmeten  och  överst  morotssmeten .
GRÄDDA  i  ugnen  ca  1  timma .
Låt  paten  kallna .

LYCKA  TILL !

MUSTIG HÖSTSOPPA 4 PERS.



                     
                 HEJSAN !

Smaka  denna  goda  Höstsoppa ,  väl  värd  att  göra
med  stekta  brödkrutonger .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  morot ,
1  liten  palsternacka ,
1  potatis ,
150 g smålökar ,
1/2  purjolök ,
100 g  SAVOYKÅL ,
2  tomater ,
50 g  bacon ,
2  msk  smör/margarin ,
1  liter  OXBULJONG ,
1  vitlöksklyfta ,
Till  TILLBEHÖR  OCH  GARNERING:
50  g  kålrot ,
2  skivor  vitt  formbröd ,
smör/margarin  till  stekning ,
10 - 12  PENNE(rörpasta) ,
1  dl  CREME  Fraiche ,
1/2 dl  hackad  persilja ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKALA  rotfrukter,  potatis  och  smålök .
Skär  rotfrukterna  i bitar , skiva  potatisen ,
ansa  och  strimla  purjolöken  och  kålen .
Lägg  undan  1/3 av  morötterna,  rotsellerin,
palsternackan , smålökarna ,  purjon  och 
kålen .
Grovhacka  tomaterna .
SKÄR  baconet  i  bitar  och  fräs  dem  i  en
stekpanna .
SMÖRFRÄS  sedan  de  återstående  2/3  av
grönsakerna  i  en  kastrull  tillsammans  med
potatisen  och  tomaterna .
TILLSÄTT  buljong  och  bacon  och  pressa
ner  vitlöken .
Låt  allt  koka  upp  och  sjuda  i  30  minuter.
Sila  sedan  buljongen  och  ställ  den  åt
sidan  så  länge .

GÖR SÅ  HÄR  MED  TILLBEHÖREN :
SKALA  och  skär  kålroten  i  småbitar.
Skär  brödet  i  tärningar  och  stek  dem
i  smör/margarin.
KOKA  upp  buljongen ,  lägg  i  pastan
och  låt  den  koka  ca  3  minuter .
Tillsätt  grönsakerna  Du  lade  åt  sidan förut.
LÅT   dem  koka  8 - 10  minuter,  tillsätt
purjo  och  kål  och  hetta  upp  soppan .

SMAKLIG  MÅLTID !

torsdag 12 oktober 2017

BANANKAKA MED APELSINSÅS




                             HEJSAN !

Mosade  bananer  och  havregryn  ger  fin  konsistens
åt  kakan,  som  äts  med  fluffig  apelsinsås .
En  gång  i  tiden  var  detta  en   "symöteskaka",  som
gick  runt  på  våra  träffar .
Jättegod ,  prova  själva !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
3  ägg ,
3  dl  socker ,
50 g  smör ,
eller  margarin,
3  dl  vetemjöl ,
1  tsk  bakpulver ,
2  dl  havregryn ,
2  st.  mosade  bananer ,
1  dl  mjölk ,

APELSINSÅS :
1 äggula ,
½  dl  socker ,
1  tsk  rivet  apelsinskal ,
1 1/2  msk  pressad  apelsinsaft ,
2  dl  vispgrädde ,1  äggvita ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMÄLT  fettet  och  låt  det  svalna .
Mosa  bananerna .
Vispa  ägg  och  socker  poröst .
Blanda  mjöl,  havregryn  och  bakpulver .
RÖR  ner  blandningen  i  äggsmeten .
Tillsätt  bananer,  matfett  och  mjölk
och  rör  om  tills  allt  blandat  sig .
GRÄDDA  smeten  i  smord ,  bröad  form
i  175  grader  varm  ugn ,  ca  1  timme .
APELSINSÅS :
Vispa  äggula  och  socker  pösigt .
Smaksätt  med  rivet  apelsinskal  och
apelsinsaft .
Vänd  försiktigt  ned  den  vispade  grädden
och  den  hårt  vispade  äggvitan .

SERVERA  såsen  till  banankakan .

LYCKA  TILL !

ANNIKAS WOK MED THAISMAK 4 PERS.



                   HEJSAN !

Detta  var  himmelens  gott !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
300  g  kalkonschnitzel ,  strimlad
2  paket  snabbnudlar (utan kryddtillsats)
1  påse  Wokgrönsaker  Thai
1  msk  vegetabilisk  olja,
1  dl  tjock  kokosmjölk ,
1  tsk  grön  currypasta ,
1  lime,
MARINAD :
2  hackade  vitlöksklyftor ,
1   chili , urkärnad  och  hackad
(styrka  efter  smak )
1  msk  riven  färsk  ingefära ,
1  pressad  lime ,
2  tsk  sesamolja,
1 tsk  asiatisk  FISH SAUCE.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
RÖR  ihop  ingredienserna  till  marinaden,
häll  den  över  den  strimlade  kalkonen  och
låt  stå  i  kylen  minst  1  timme.
LÅT  nudlarna  dra  i  kokhett  vatten  tills  de
är  precis  mjuka .
Hetta  upp  woken  med  lite  av  oljan .
Häll  i  köttet  med  marinaden  och  woka  på
hög  värme .
Fös  upp  köttet  på  wokens  kanter  efter  hand
som  det  börjar  bli  färdigt .
TILLSÄTT  mer  olja  samt  wokgrönsaker
och  woka  dem  i  5  min .
Blanda  kött  och  grönsaker  i  woken  och  till-
sätt  kokosmjölk  och  currypasta .
SÄNK  till  medelvärme ,  tillsätt  nudlarna  och
låt  alltsammans  puttra  ihop  ett  par  minuter.

SERVERA  med  limeklyftor .

SMAKLIG  MÅLTID !

VEGETARISK STROGANOF 4 PERS .




                          HEJSAN !

mmm.... Det  här  var  väldans  gott !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

2  dl  torkade  vita  stora  bönor ,
2  gula  lökar ,
200  g  champinjoner ,
2  st.  morötter ,
olivolja ,
2  msk  paprikapulver ,
1 st.  grönsaksbuljongtärning ,
2  msk  TOMATPURE' ,
2  dl  CREME Fraiche ,
3  dl  grädde ,
2  tomater ,
salt å peppar ,
200  g  HALLOUMIOST,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BLÖTLÄGG  bönorna  under  natten .
Låt  dem  rinna  av  och  koka  dem  mjuka  i
lättsaltat  vatten  i  ca  40  minuter .
Låt  dem  rinna  av .
SKALA  och  hacka  löken  .
Rensa  och  skiva  svampen .
Skala  och  skiva  morötterna .
Fräs  lök,  svamp  och  morötter  några  minuter
i  oljan  utan  att  de  tar  färg .
Tillsätt  paprikapulver,  buljongtärning,  vita  bönor,
TOMATPURE',   CREME Fraiche  och  grädde .
KLYFTA  tomaterna  och  tillsätt  dem .
Sjud  under  lock  i  10  minuter .  KRYDDA .
Tärna  HALLOUMIOSTEN  och  stek  den  i  olja
tills  den  fått  fin  färg .
Strö  den  över  grönsakerna .

SMAKLIG  MÅLTID !

söndag 8 oktober 2017

LERGRYTE-LIMPA . 1 ST.




                     HEJSAN !

Har  Du  en  lergryta  stående  långt 
inne  i  ett   skåp ?
Plocka  fram  den  och  baka  detta  jättegoda
bröd  i  den .
LERGRYTEBRÖDET ,  blir  saftigt , gott
och  hållbart.
Dessutom  är  det  lätt  att  baka .

HÄR  ÄR  RECEPTET:
3/4  Liter  kokande  vatten ,
12  dl  mörkt  lantbrödsmjöl ,
100  g  jäst ,
2  tsk  salt ,
1/2  dl  mörk  sirap ,
1  msk  malen  koriander ,
1  msk  kummin,
ca  10  dl  vetemjöl ,
UGN : 150  grader .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

BLÖTLÄGG  GRYTAN  I  CA  1  TIMME
i  KALLT  VATTEN .
Låt  den  rinna  av  och  smörj  in  den  med
olja .
Häll  kokande  vatten  över  lantbrödsmjölet  .
Arbeta  samman  till  en  deg .
Låt  det  stå  tills  degen  är  ljummen,  ca  37  grader.
RÖR  ut  jästen  i  salt  och  tillsätt  det  tillsammans  med
sirap,  kryddor  och  det  mesta  av  vetemjölet .
Arbeta  degen  väl .
TA  upp  degen  på  mjölat  bakbord ,  knåda  och  forma
till  en  limpa  utan  sprickor .
Lägg  den  i  grytan  och  jäs  1  timme .
SÄTT  IN  GRYTAN  i  KALL  UGN ,
Sätt  på  ugnen  och  grädda  limpan  med  lock  på
ca  2  timmar .
Låt  brödet  kallna  på  galler   under  bakduk .
Brödet  går  bra  att  frysa .

LYCKA  TILL !


HÄR  ÄR  RECEPTET :

3/4  LITER  kokande  vatten ,
12  dl  mörkt  LANTBRÖDSMJÖL ,
100  g  jäst ,
2  tsk  salt ,
1/2  dl  mörk  sirap ,
1  msk  malen  koriander ,