lördag 14 oktober 2017
BANANA SPLIT MED CHOKLADSÅS 4 PORT.
HEJSAN !
Det här är en önske-dessert för många ,
för mig också !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 bananer ,
2 dl vispgrädde,
½ liter gräddglass, vanilj
4 rån ,
CHOKLADSÅS :
1 dl kakao,
1 dl vatten,
1 dl socker ,
SÅ HÄR GÖR DU :
BÖRJA med chokladsåsen :
Blanda kakao, vatten och socker .
Låt koka någon minut , under
omrörning.
Skala och dela bananerna på längden.
Vispa grädden .
LÄGG några glasskulor i 4 portionsskålar .
Lägg på bananerna .
Spritsa eller klicka på grädden .
Ringla över chokladsåsen .
SÄTT ETT RÅN I VARJE PORTION .
LYCKA TILL !
GRÖNSAKSPATE' , 8 PORT .
HEJSAN !
Den här gillar jag , hoppas att Du också gör det !
HÄR ÄR RECEPTET :
250 g broccoli ,
6 palsternackor, ca 400 g,
6 morötter, ca 400 g,
vatten
3 x ½ tsk salt,
3 x ½ kryddmått svartpeppar,
3 x ½ tsk potatismjöl,
3 x 1 ägg,
3 x ½ dl kesella .
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Tina broccolin .
Skala palsternackor och morötter .
Skär dem i bitar .
Koka dem mjuka i lättsaltat vatten
ca 15 minuter .
Finhacka varje grönsak för sig med
en kniv eller kör dem i en matberedare.
BLANDA varje grönsak med salt, peppar,
potatismjöl, ägg och kesella .
Smörj en ugnssäker avlång form .
Häll först i broccolismeten , därefter
palsternackasmeten och överst morotssmeten .
GRÄDDA i ugnen ca 1 timma .
Låt paten kallna .
LYCKA TILL !
MUSTIG HÖSTSOPPA 4 PERS.
HEJSAN !
Smaka denna goda Höstsoppa , väl värd att göra
med stekta brödkrutonger .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 morot ,
1 liten palsternacka ,
1 potatis ,
150 g smålökar ,
1/2 purjolök ,
100 g SAVOYKÅL ,
2 tomater ,
50 g bacon ,
2 msk smör/margarin ,
1 liter OXBULJONG ,
1 vitlöksklyfta ,
Till TILLBEHÖR OCH GARNERING:
50 g kålrot ,
2 skivor vitt formbröd ,
smör/margarin till stekning ,
10 - 12 PENNE(rörpasta) ,
1 dl CREME Fraiche ,
1/2 dl hackad persilja ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA rotfrukter, potatis och smålök .
Skär rotfrukterna i bitar , skiva potatisen ,
ansa och strimla purjolöken och kålen .
Lägg undan 1/3 av morötterna, rotsellerin,
palsternackan , smålökarna , purjon och
kålen .
Grovhacka tomaterna .
SKÄR baconet i bitar och fräs dem i en
stekpanna .
SMÖRFRÄS sedan de återstående 2/3 av
grönsakerna i en kastrull tillsammans med
potatisen och tomaterna .
TILLSÄTT buljong och bacon och pressa
ner vitlöken .
Låt allt koka upp och sjuda i 30 minuter.
Sila sedan buljongen och ställ den åt
sidan så länge .
GÖR SÅ HÄR MED TILLBEHÖREN :
SKALA och skär kålroten i småbitar.
Skär brödet i tärningar och stek dem
i smör/margarin.
KOKA upp buljongen , lägg i pastan
och låt den koka ca 3 minuter .
Tillsätt grönsakerna Du lade åt sidan förut.
LÅT dem koka 8 - 10 minuter, tillsätt
purjo och kål och hetta upp soppan .
SMAKLIG MÅLTID !
torsdag 12 oktober 2017
BANANKAKA MED APELSINSÅS
HEJSAN !
Mosade bananer och havregryn ger fin konsistens
åt kakan, som äts med fluffig apelsinsås .
En gång i tiden var detta en "symöteskaka", som
gick runt på våra träffar .
Jättegod , prova själva !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 ägg ,
3 dl socker ,
50 g smör ,
eller margarin,
3 dl vetemjöl ,
1 tsk bakpulver ,
2 dl havregryn ,
2 st. mosade bananer ,
1 dl mjölk ,
APELSINSÅS :
1 äggula ,
½ dl socker ,
1 tsk rivet apelsinskal ,
1 1/2 msk pressad apelsinsaft ,
2 dl vispgrädde ,1 äggvita ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT fettet och låt det svalna .
Mosa bananerna .
Vispa ägg och socker poröst .
Blanda mjöl, havregryn och bakpulver .
RÖR ner blandningen i äggsmeten .
Tillsätt bananer, matfett och mjölk
och rör om tills allt blandat sig .
GRÄDDA smeten i smord , bröad form
i 175 grader varm ugn , ca 1 timme .
APELSINSÅS :
Vispa äggula och socker pösigt .
Smaksätt med rivet apelsinskal och
apelsinsaft .
Vänd försiktigt ned den vispade grädden
och den hårt vispade äggvitan .
SERVERA såsen till banankakan .
LYCKA TILL !
ANNIKAS WOK MED THAISMAK 4 PERS.
HEJSAN !
Detta var himmelens gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
300 g kalkonschnitzel , strimlad
2 paket snabbnudlar (utan kryddtillsats)
1 påse Wokgrönsaker Thai
1 msk vegetabilisk olja,
1 dl tjock kokosmjölk ,
1 tsk grön currypasta ,
1 lime,
MARINAD :
2 hackade vitlöksklyftor ,
1 chili , urkärnad och hackad
(styrka efter smak )
1 msk riven färsk ingefära ,
1 pressad lime ,
2 tsk sesamolja,
1 tsk asiatisk FISH SAUCE.
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR ihop ingredienserna till marinaden,
häll den över den strimlade kalkonen och
låt stå i kylen minst 1 timme.
LÅT nudlarna dra i kokhett vatten tills de
är precis mjuka .
Hetta upp woken med lite av oljan .
Häll i köttet med marinaden och woka på
hög värme .
Fös upp köttet på wokens kanter efter hand
som det börjar bli färdigt .
TILLSÄTT mer olja samt wokgrönsaker
och woka dem i 5 min .
Blanda kött och grönsaker i woken och till-
sätt kokosmjölk och currypasta .
SÄNK till medelvärme , tillsätt nudlarna och
låt alltsammans puttra ihop ett par minuter.
SERVERA med limeklyftor .
SMAKLIG MÅLTID !
VEGETARISK STROGANOF 4 PERS .
HEJSAN !
mmm.... Det här var väldans gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl torkade vita stora bönor ,
2 gula lökar ,
200 g champinjoner ,
2 st. morötter ,
olivolja ,
2 msk paprikapulver ,
1 st. grönsaksbuljongtärning ,
2 msk TOMATPURE' ,
2 dl CREME Fraiche ,
3 dl grädde ,
2 tomater ,
salt å peppar ,
200 g HALLOUMIOST,
SÅ HÄR GÖR DU :
BLÖTLÄGG bönorna under natten .
Låt dem rinna av och koka dem mjuka i
lättsaltat vatten i ca 40 minuter .
Låt dem rinna av .
SKALA och hacka löken .
Rensa och skiva svampen .
Skala och skiva morötterna .
Fräs lök, svamp och morötter några minuter
i oljan utan att de tar färg .
Tillsätt paprikapulver, buljongtärning, vita bönor,
TOMATPURE', CREME Fraiche och grädde .
KLYFTA tomaterna och tillsätt dem .
Sjud under lock i 10 minuter . KRYDDA .
Tärna HALLOUMIOSTEN och stek den i olja
tills den fått fin färg .
Strö den över grönsakerna .
SMAKLIG MÅLTID !
söndag 8 oktober 2017
LERGRYTE-LIMPA . 1 ST.
HEJSAN !
Har Du en lergryta stående långt
inne i ett skåp ?
Plocka fram den och baka detta jättegoda
bröd i den .
LERGRYTEBRÖDET , blir saftigt , gott
och hållbart.
Dessutom är det lätt att baka .
HÄR ÄR RECEPTET:
3/4 Liter kokande vatten ,
12 dl mörkt lantbrödsmjöl ,
100 g jäst ,
2 tsk salt ,
1/2 dl mörk sirap ,
1 msk malen koriander ,
1 msk kummin,
ca 10 dl vetemjöl ,
UGN : 150 grader .
SÅ HÄR GÖR DU :
BLÖTLÄGG GRYTAN I CA 1 TIMME
i KALLT VATTEN .
Låt den rinna av och smörj in den med
olja .
Häll kokande vatten över lantbrödsmjölet .
Arbeta samman till en deg .
Låt det stå tills degen är ljummen, ca 37 grader.
RÖR ut jästen i salt och tillsätt det tillsammans med
sirap, kryddor och det mesta av vetemjölet .
Arbeta degen väl .
TA upp degen på mjölat bakbord , knåda och forma
till en limpa utan sprickor .
Lägg den i grytan och jäs 1 timme .
SÄTT IN GRYTAN i KALL UGN ,
Sätt på ugnen och grädda limpan med lock på
ca 2 timmar .
Låt brödet kallna på galler under bakduk .
Brödet går bra att frysa .
LYCKA TILL !
HÄR ÄR RECEPTET :
3/4 LITER kokande vatten ,
12 dl mörkt LANTBRÖDSMJÖL ,
100 g jäst ,
2 tsk salt ,
1/2 dl mörk sirap ,
1 msk malen koriander ,
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)