onsdag 18 oktober 2017

STEKT STRÖMMING MED WASABILÖK OCH ROTMOS 4 PERS.



             HEJSAN !

Strömming  och  rotmos  är  gott  ihop.
Här  är  strömmingen  fylld  med  stekt  lök,
Wasabi  och  majonnäs .
mmm.... .

HÄR  ÄR  RECEPTET :

500  g   STRÖMMINGSFILE' ,
500  g  kålrot ,
700  g  potatis ,  mjölig
2  gula  lökar ,
2  tsk  Wasabi,  (på  tub)
2  msk  majonnäs ,
ströbröd,
flytande  smör/margarin ,  till  stekning.
salt  och  peppar ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKALA  och  skär  kålroten  i  ca  2  cm  stora
bitar .
Skala  potatisen  .
Koka  kålrot  och  potatis  i  lättsaltat  vatten 
tills  de  är  mjuka .
Häll  av  vattnet .
TILLSÄTT  1 msk  smör  ½ tsk  salt  och  1  krm  peppar.
Vispa  till  mos  med  elvisp  eller  använd  en  potatisstöt.
SKALA  och  skiva  löken .
Fräs  löken  i  en  msk  smör  så  att  den  får  lite  färg .
Krydda  med  1  krm  salt  .
Låt  löken  svalna  något .
Blanda  med  wasabi  och  majonnäs .
FYLL  strömmingen  med  lökröran  eller  lägg  den
mellan  2  flundror .
Vänd  fisken  i  ströbröd   blandat  med  ½  tsk  salt  och
stek  i  smör .
SERVERA  strömmingen  med  rotmos  och  rårörda  lingon.

HOPPAS  ATT  DET  SMAKAR !
och
LYCKA  TILL !


tisdag 17 oktober 2017

LAX- OCH RÄKOMELETT 2 PORT.




                     HEJSAN !

Den  här  är  serverad  direkt  ur  pannan .
Käckt !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

4  ägg ,
2  krm  salt ,
peppar  från  kvarn ,
4  msk  vatten  eller  grädde
eller  2  av  varje ,
1  msk  smör /margarin ,

FYLLNING :
150  g  LAXFILE' ,
100  g  skalade  räkor ,
gräslök ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
VISPA  samman  ägg  kryddor  och  vatten.
Skär  laxbiten i  två  skinn-  och  benfria  skivor .
HETTA  upp  en  stekpanna  med  lite  matfett
och  stek  laxen  lätt  på  båda  sidor .
Ta  upp  laxen .
HÄLL  i  omelettsmeten  .
Lyft  med  en  gaffel  i  smeten  så  att  den  blir
jämnt  gräddad .
Den  ska  vara  lätt  krämig  på  ytan .
LÄGG  de  två  laxskivorna  på  var  sin  omelett-halva
och  strö  över  räkor  och  hackad  gräslök .
SERVERA  genast  den  öppna  omeletten  med  en  sallad.

SMAKLIG  MÅLTID !
och 
LYCKA  TILL !

ROSTAD SÖTPOTATISSOPPA 4 PERS.




                   HEJSAN !

Det  här  var  mer  än  godkänt  hos  barnfamiljerna !
Jättegott ,  - alla  åt  med  glädje,  - utan  jag !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  kg  sötpotatis ,
1/2  gul  lök (riven)
1  liter  vatten ,
2  hönsbuljongtärningar ,
olivolja ,
salt,  nymalen  svartpeppar,
TILL  SERVERING :
200  g  smulad  fetaost ,
100  g  svarta  oliver ,
basilika &  bröd.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på  225  grader .
Skala  och  skär  sötpotatis  och  riven  lök (barnen brukar inte  gilla lökbitar)  i  klyftor ,
Häll  1  msk  olivolja  i  en  ugnssäker  form .
Lägg  i  sötpotatis-  och  lök (klyftor).
Ställ  in  i  ugnen  i  15 - 20  minuter , tills  de  är  mjuka .
Lägg  sötpotatis  och  lök (klyftor)   i  en  kastrull .
MIXA  med  stavmixer  till  en  pure' .
TILLSÄTT  vatten  och  buljongtärningar .
Låt  soppan  sjuda  under  lock  i  ca  5  minuter.
Smaka  av  med  1  tsk  salt  och  1  krm  peppar .
HÄLL  soppan  i  skålar ,  smula  över  fetaost  och 
lägg  i  några  oliver .
GARNERA  med  basilika  och  servera  med  ett  gott  bröd.

HOPPAS ATT  DET  SMAKAR !
och 
LYCKA  TILL !

SNABB HUMMERSOPPA MED RAVIOLI .4 PERS.




                  HEJSAN !

Max  5  minuter,  - när  det  måste  gå  undan !
HÄR  ÄR  RECEPTET :
2 paket färsk  ravioli,
2  burkar  hummersoppa ,
2  msk  hackad  dill,
1-2  krm  kajennpeppar ,
½  citron,
salt,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
Koka  2  paket  färsk  ravioli (250g)  enligt  anvisning 
på  förpackningen.
Häll  av  och  häll  2  burkar  hummersoppa  i  kastrullen
(späd  enligt anvisning på burken) .
Tillsätt  2  msk  hackad  dill ,  1- 2  krm   kajennpeppar
och  juicen  av  1/2  citron .
Smaka  av  med  lite  salt .

HOPPAS  ATT  DET  SMAKAR !

TACOKRYDDAD KYCKLINGLASAGNE 4 PERS.




                      HEJSAN !

VARVA  en  lasagne  utan  att  behöva köpa  hem  massa  olika  kryddor.
Två  påsar  tacokrydda  ger  en  mustig  TEXMEXSMAK .
mmm...jättegott !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
500  g  kycklingkött ,
2  gula  lökar ,
1  broccoli (250 g)
1  röd  paprika (200 g)
2  påsar  taco  kryddmix ,(a' 40 g)
1 1/2  dl  vatten ,
2  dl  lätt  CREME  Fraiche,
200 g  färskost ,  (av Philadelphia-typ)
2  dl  mjölk ,
ca  9  lasagneplattor ,
1  dl  riven  gratängost ,
olja ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
Sätt  ugnen  på  175  grader .
SKALA  och  finhacka  löken .
Skär  broccolin  i  mindre  bitar .
Använd  gärna  broccolistammen ,  skala  den  i  så  fall
med  potatisskalare  och  skär  i  skivor.
Dela, kärna  ur  och  skär  paprikan  i  mindre  bitar.
SKÄR  kycklingen  i  lillfingerstora  strimlor .
Stek  kycklingen  och  grönsaker  i  1  msk  olja  i  5  min.
Tillsätt  taco  kryddmix  och  vatten .
RÖR  i  CREME Fraiche ,  färskost  och  mjölk .
Koka  upp  kycklingragun .
TÄCK  bottnen  på  en  smord  ugnsform ,  ca  20x 30  cm
med  ett  lager  kycklingragu .
Lägg  på  ett  lager  lasagneplattor .
Varva  2  lager  med  ragu  och  plattor .
Avsluta  med  ett  lager  ragu .
Strö  över  osten .
STÄLL  in  i  ugnen  i  ca  30  minuter.
Servera  med  en  grönsallad med  vinägrett .

SMAKLIG  MÅLTID !

måndag 16 oktober 2017

BOVETELIMPA MED APRIKOSER OCH FRÖN 1 ST.




                     HEJSAN !

INGET  KNÅDANDE,  INGET  JÄSANDE .
Superenkelt  bröd  där  ingredienserna  bara  rörs  samman .
Detta  är  ett  saftigt  och  mättande  bröd  som  med  fördel
kan  rostas .
Himla  gott ,  och  nyttigt !

HÄR ÄR  RECEPTET :
4  dl  DINKELMJÖL ,
1  dl  Bovetemjöl ,
2  dl  havregryn ,
1  dl  linfrö ,(naturella)
1  dl  solrosfrön ,(naturella)
2  tsk  bikarbonat ,
2  tsk  salt  eller  havssalt ,
1  äpple ,
1  dl  torkade  aprikoser ,
1/2  dl  honung ,
4 1/2  dl  naturell  yoghurt ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  UGNEN  PÅ  175  GRADER.
BLANDA  alla  torra  ingredienser  i  en  bunke .
KÄRNA  ur,  klyfta  och  skär  äpplet  i  skivor.
Klipp  aprikoserna  i  små  bitar .
RÖR  ner  honung,  yoghurt,  äpple och  aprikoser .
HÄLL  smeten  i  en  smord  och  mjölad  brödform
eller  liknande ,  ca  30 x 10  cm .
Toppa  med  frön  och  havregryn  och  pudra  över
lite  DINKELMJÖL .
GRÄDDA  på  nedersta  falsen  i  ca  60  minuter.
TA  ut  brödet,  stjälp  upp  det  på  galler  och  låt
svalna ,  gärna  under  duk .

EN  VÄLGÖRANDE  FRUKOSTMACKA .
LYXA  till   frukosten  med  detta  goda  bröd
och  en  massa  härligt  pålägg,  t ex   skivad
avokado,  örtsalt ,  paprika i  olika  färger ,
rucola  och  färgglada  groddar !

VEM  BLIR  INTE  PIGG  PÅ  DET  HÄR ?

LYCKA  TILL !

söndag 15 oktober 2017

FARBROR HANS FRYSTA TÅRTA 10 - 12 BITAR.




                            HEJSAN !

Detta  recept  kommer  från  en  Herre  på  85 år.
Han  är  en  riktig  hejare  i  köket ,  bakar  både
bröd,  bullar,  mjuka kakor  och  denna ljuvligt goda
frysta  tårta .
SMAKA  NI  OCKSÅ !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
75 g smör,
½ dl florsocker,
1  äggula,
3  msk  kakaopulver.

FYLLNING  OCH  GARNERING :
2  äggulor,
2  msk  vaniljsocker,
3  äggvitor,
3  dl  vispgrädde,
halverade  urkärnade  vindruvor.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
RÖR  smör  och  florsocker  krämigt.
Tillsätt  äggula  och  kakao .
KLIPP  ut  ett  smörpapper  i  samma  storlek
som  botten  i  en  slät  form  ca  22  cm  i 
diameter  (gärna med löstagbar kant).
BRED  ut  chokladkrämen  på  papperet
och  lägg  det  i  formen .
RÖR  äggulor  och  vaniljsocker  pösigt.
Vispa  äggvitor  och  grädde  var  för  sig
till  hårt  skum .
Blanda  alltsammans  försiktigt .
BRED  ut  krämen  på  chokladbottnen i  formen.
Täck  över  med  folie .
LÅT  formen  stå  i  frysen  tills  fyllningen  blivit
fryst  ,  2 - 3  timmar .
LOSSA  tårtan  längs  kanten  med  en  kniv .
Ta  upp  tårtan  och  lossa  papperet .
GARNERA  med  vindruvor .

LYCKA  TILL !