onsdag 18 oktober 2017
STEKT STRÖMMING MED WASABILÖK OCH ROTMOS 4 PERS.
HEJSAN !
Strömming och rotmos är gott ihop.
Här är strömmingen fylld med stekt lök,
Wasabi och majonnäs .
mmm.... .
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g STRÖMMINGSFILE' ,
500 g kålrot ,
700 g potatis , mjölig
2 gula lökar ,
2 tsk Wasabi, (på tub)
2 msk majonnäs ,
ströbröd,
flytande smör/margarin , till stekning.
salt och peppar ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skär kålroten i ca 2 cm stora
bitar .
Skala potatisen .
Koka kålrot och potatis i lättsaltat vatten
tills de är mjuka .
Häll av vattnet .
TILLSÄTT 1 msk smör ½ tsk salt och 1 krm peppar.
Vispa till mos med elvisp eller använd en potatisstöt.
SKALA och skiva löken .
Fräs löken i en msk smör så att den får lite färg .
Krydda med 1 krm salt .
Låt löken svalna något .
Blanda med wasabi och majonnäs .
FYLL strömmingen med lökröran eller lägg den
mellan 2 flundror .
Vänd fisken i ströbröd blandat med ½ tsk salt och
stek i smör .
SERVERA strömmingen med rotmos och rårörda lingon.
HOPPAS ATT DET SMAKAR !
och
LYCKA TILL !
tisdag 17 oktober 2017
LAX- OCH RÄKOMELETT 2 PORT.
HEJSAN !
Den här är serverad direkt ur pannan .
Käckt !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 ägg ,
2 krm salt ,
peppar från kvarn ,
4 msk vatten eller grädde
eller 2 av varje ,
1 msk smör /margarin ,
FYLLNING :
150 g LAXFILE' ,
100 g skalade räkor ,
gräslök ,
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA samman ägg kryddor och vatten.
Skär laxbiten i två skinn- och benfria skivor .
HETTA upp en stekpanna med lite matfett
och stek laxen lätt på båda sidor .
Ta upp laxen .
HÄLL i omelettsmeten .
Lyft med en gaffel i smeten så att den blir
jämnt gräddad .
Den ska vara lätt krämig på ytan .
LÄGG de två laxskivorna på var sin omelett-halva
och strö över räkor och hackad gräslök .
SERVERA genast den öppna omeletten med en sallad.
SMAKLIG MÅLTID !
och
LYCKA TILL !
ROSTAD SÖTPOTATISSOPPA 4 PERS.
HEJSAN !
Det här var mer än godkänt hos barnfamiljerna !
Jättegott , - alla åt med glädje, - utan jag !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg sötpotatis ,
1/2 gul lök (riven)
1 liter vatten ,
2 hönsbuljongtärningar ,
olivolja ,
salt, nymalen svartpeppar,
TILL SERVERING :
200 g smulad fetaost ,
100 g svarta oliver ,
basilika & bröd.
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader .
Skala och skär sötpotatis och riven lök (barnen brukar inte gilla lökbitar) i klyftor ,
Häll 1 msk olivolja i en ugnssäker form .
Lägg i sötpotatis- och lök (klyftor).
Ställ in i ugnen i 15 - 20 minuter , tills de är mjuka .
Lägg sötpotatis och lök (klyftor) i en kastrull .
MIXA med stavmixer till en pure' .
TILLSÄTT vatten och buljongtärningar .
Låt soppan sjuda under lock i ca 5 minuter.
Smaka av med 1 tsk salt och 1 krm peppar .
HÄLL soppan i skålar , smula över fetaost och
lägg i några oliver .
GARNERA med basilika och servera med ett gott bröd.
HOPPAS ATT DET SMAKAR !
och
LYCKA TILL !
SNABB HUMMERSOPPA MED RAVIOLI .4 PERS.
HEJSAN !
Max 5 minuter, - när det måste gå undan !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 paket färsk ravioli,
2 burkar hummersoppa ,
2 msk hackad dill,
1-2 krm kajennpeppar ,
½ citron,
salt,
SÅ HÄR GÖR DU :
Koka 2 paket färsk ravioli (250g) enligt anvisning
på förpackningen.
Häll av och häll 2 burkar hummersoppa i kastrullen
(späd enligt anvisning på burken) .
Tillsätt 2 msk hackad dill , 1- 2 krm kajennpeppar
och juicen av 1/2 citron .
Smaka av med lite salt .
HOPPAS ATT DET SMAKAR !
TACOKRYDDAD KYCKLINGLASAGNE 4 PERS.
HEJSAN !
VARVA en lasagne utan att behöva köpa hem massa olika kryddor.
Två påsar tacokrydda ger en mustig TEXMEXSMAK .
mmm...jättegott !
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g kycklingkött ,
2 gula lökar ,
1 broccoli (250 g)
1 röd paprika (200 g)
2 påsar taco kryddmix ,(a' 40 g)
1 1/2 dl vatten ,
2 dl lätt CREME Fraiche,
200 g färskost , (av Philadelphia-typ)
2 dl mjölk ,
ca 9 lasagneplattor ,
1 dl riven gratängost ,
olja ,
SÅ HÄR GÖR DU :
Sätt ugnen på 175 grader .
SKALA och finhacka löken .
Skär broccolin i mindre bitar .
Använd gärna broccolistammen , skala den i så fall
med potatisskalare och skär i skivor.
Dela, kärna ur och skär paprikan i mindre bitar.
SKÄR kycklingen i lillfingerstora strimlor .
Stek kycklingen och grönsaker i 1 msk olja i 5 min.
Tillsätt taco kryddmix och vatten .
RÖR i CREME Fraiche , färskost och mjölk .
Koka upp kycklingragun .
TÄCK bottnen på en smord ugnsform , ca 20x 30 cm
med ett lager kycklingragu .
Lägg på ett lager lasagneplattor .
Varva 2 lager med ragu och plattor .
Avsluta med ett lager ragu .
Strö över osten .
STÄLL in i ugnen i ca 30 minuter.
Servera med en grönsallad med vinägrett .
SMAKLIG MÅLTID !
måndag 16 oktober 2017
BOVETELIMPA MED APRIKOSER OCH FRÖN 1 ST.
HEJSAN !
INGET KNÅDANDE, INGET JÄSANDE .
Superenkelt bröd där ingredienserna bara rörs samman .
Detta är ett saftigt och mättande bröd som med fördel
kan rostas .
Himla gott , och nyttigt !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl DINKELMJÖL ,
1 dl Bovetemjöl ,
2 dl havregryn ,
1 dl linfrö ,(naturella)
1 dl solrosfrön ,(naturella)
2 tsk bikarbonat ,
2 tsk salt eller havssalt ,
1 äpple ,
1 dl torkade aprikoser ,
1/2 dl honung ,
4 1/2 dl naturell yoghurt ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER.
BLANDA alla torra ingredienser i en bunke .
KÄRNA ur, klyfta och skär äpplet i skivor.
Klipp aprikoserna i små bitar .
RÖR ner honung, yoghurt, äpple och aprikoser .
HÄLL smeten i en smord och mjölad brödform
eller liknande , ca 30 x 10 cm .
Toppa med frön och havregryn och pudra över
lite DINKELMJÖL .
GRÄDDA på nedersta falsen i ca 60 minuter.
TA ut brödet, stjälp upp det på galler och låt
svalna , gärna under duk .
EN VÄLGÖRANDE FRUKOSTMACKA .
LYXA till frukosten med detta goda bröd
och en massa härligt pålägg, t ex skivad
avokado, örtsalt , paprika i olika färger ,
rucola och färgglada groddar !
VEM BLIR INTE PIGG PÅ DET HÄR ?
LYCKA TILL !
söndag 15 oktober 2017
FARBROR HANS FRYSTA TÅRTA 10 - 12 BITAR.
HEJSAN !
Detta recept kommer från en Herre på 85 år.
Han är en riktig hejare i köket , bakar både
bröd, bullar, mjuka kakor och denna ljuvligt goda
frysta tårta .
SMAKA NI OCKSÅ !
HÄR ÄR RECEPTET :
75 g smör,
½ dl florsocker,
1 äggula,
3 msk kakaopulver.
FYLLNING OCH GARNERING :
2 äggulor,
2 msk vaniljsocker,
3 äggvitor,
3 dl vispgrädde,
halverade urkärnade vindruvor.
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och florsocker krämigt.
Tillsätt äggula och kakao .
KLIPP ut ett smörpapper i samma storlek
som botten i en slät form ca 22 cm i
diameter (gärna med löstagbar kant).
BRED ut chokladkrämen på papperet
och lägg det i formen .
RÖR äggulor och vaniljsocker pösigt.
Vispa äggvitor och grädde var för sig
till hårt skum .
Blanda alltsammans försiktigt .
BRED ut krämen på chokladbottnen i formen.
Täck över med folie .
LÅT formen stå i frysen tills fyllningen blivit
fryst , 2 - 3 timmar .
LOSSA tårtan längs kanten med en kniv .
Ta upp tårtan och lossa papperet .
GARNERA med vindruvor .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)