torsdag 19 oktober 2017
SPENATSOPPA MED OST , 4-6 PERS.
HEJSAN !
ÄRTSOPPA i all ära, men spenatsoppa är inte
heller någon dålig inledning på den klassiska
torsdagsmiddagen . ....mmm.
HÄR ÄR RECEPTET :
1 paket fryst, hackad bladspenat (450 g)
1 gul lök ,
1/2 tsk riven muskotnöt ,
1-2 krm kajennpeppar ,
2 dl matlagningsgrädde ,
1 liter vatten ,
3 msk koncentrerad kyckling- eller
grönsaksfond ,
3 dl riven lagrad ost (t ex Västerbottens- eller
cheddarost , ca 100 g )
olja, salt,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och finhacka löken .
Fräs löken i 2 msk olja i
ca 3 minuter .
Krydda med muskot och kajennpeppar.
TILLSÄTT spenaten och rör om.
Blanda i grädde, vatten och fond .
Låt koka i ca 10 minuter .
Ta kastrullen från värmen och
rör ner osten .
SMAKLIG MÅLTID !
och
LYCKA TILL !
MAJSSOPPA MED CHILISTING 4 PERS.
HEJSAN !
En len majssoppa där chili och starka korvar
bryter av med hett sting, vad sägs om det ?
mmm...gott men starkt .
HÄR ÄR RECEPTET :
2 burkar majs (340 g)
2 gula lökar ,
2-3 chilifrukter ,
1 msk spiskummin ,
1 tsk gurkmeja ,
1 liter vatten ,
3 msk koncentrerad kyckling-
eller grönsaksfond ,
1 dl matlagningsgrädde ,
1/2 lime färskpressad juice,
3 kryddiga korvar (t ex KABANOSS , ca 240 g)
olivolja ,
salt,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och grovhacka löken .
Dela , kärna ur och strimla chilifrukterna.
Fräs löken i 2 msk olja .
Tillsätt spiskummin och gurkmeja .
HÄLL av majsen , blanda ner i fräset
och rör om .
Tittsätt vatten och fond .
Koka upp soppan och sjud i ca 10 min.
TA kastrullen från värmen .
Mixa soppan slät med stavmixer .
Tillsätt grädde, limejuice och 1/2 tsk salt.
Låt soppan bli varm .
SKÄR korven i skivor och stek 5 minuter.
SERVERA SOPPAN MED KORVEN
och
små skivor av röd och grön paprika(för färgens skull )
LYCKA TILL !
SEJ UNDER CITRON- OCH CHUTNYTÄCKE 4 PERS.
HEJSAN !
Här får sej , skinka och mango samsas i en form
under ett täcke av mango chutney och rikligt med
finrivet citronskal .
mmm....
HÄR ÄR RECEPTET :
400 - 500 g sej (eller annan vit fisk)
150 g rökt skinka i bit ,
100 g fryst, tinad mango i tärningar
1 dl mango chutney ,
1 ½ citron finrivet skal ,
2 krm chiliflakes ,
1 dl riven lagrad ost ,
olivolja,
salt,
SÅ HÄR GÖR DU :
Sätt ugnen på 225 grader .
SKÄR fisken i 2 - 3 cm stora bitar .
Skär skinkan i små tärningar .
LÄGG fisken i bottnen på en smord
ugnssäker form .
Strö över ½ tsk salt .
Strö över skink- och mangotärningar .
BLANDA chutney, citronskal, 4 msk
olivolja och chiliflakes i en skål .
Bre röran ovanpå fisken.
Strö över osten .
STÄLL in i ugnen i 15 - 20 minuter.
SERVERA gärna med couscous eller
pressad potatis .
Och några goda tomater .
HOPPAS PÅ SMAKLIG MÅLTID !
och
LYCKA TILL !
onsdag 18 oktober 2017
STEKT STRÖMMING MED WASABILÖK OCH ROTMOS 4 PERS.
HEJSAN !
Strömming och rotmos är gott ihop.
Här är strömmingen fylld med stekt lök,
Wasabi och majonnäs .
mmm.... .
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g STRÖMMINGSFILE' ,
500 g kålrot ,
700 g potatis , mjölig
2 gula lökar ,
2 tsk Wasabi, (på tub)
2 msk majonnäs ,
ströbröd,
flytande smör/margarin , till stekning.
salt och peppar ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skär kålroten i ca 2 cm stora
bitar .
Skala potatisen .
Koka kålrot och potatis i lättsaltat vatten
tills de är mjuka .
Häll av vattnet .
TILLSÄTT 1 msk smör ½ tsk salt och 1 krm peppar.
Vispa till mos med elvisp eller använd en potatisstöt.
SKALA och skiva löken .
Fräs löken i en msk smör så att den får lite färg .
Krydda med 1 krm salt .
Låt löken svalna något .
Blanda med wasabi och majonnäs .
FYLL strömmingen med lökröran eller lägg den
mellan 2 flundror .
Vänd fisken i ströbröd blandat med ½ tsk salt och
stek i smör .
SERVERA strömmingen med rotmos och rårörda lingon.
HOPPAS ATT DET SMAKAR !
och
LYCKA TILL !
tisdag 17 oktober 2017
LAX- OCH RÄKOMELETT 2 PORT.
HEJSAN !
Den här är serverad direkt ur pannan .
Käckt !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 ägg ,
2 krm salt ,
peppar från kvarn ,
4 msk vatten eller grädde
eller 2 av varje ,
1 msk smör /margarin ,
FYLLNING :
150 g LAXFILE' ,
100 g skalade räkor ,
gräslök ,
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA samman ägg kryddor och vatten.
Skär laxbiten i två skinn- och benfria skivor .
HETTA upp en stekpanna med lite matfett
och stek laxen lätt på båda sidor .
Ta upp laxen .
HÄLL i omelettsmeten .
Lyft med en gaffel i smeten så att den blir
jämnt gräddad .
Den ska vara lätt krämig på ytan .
LÄGG de två laxskivorna på var sin omelett-halva
och strö över räkor och hackad gräslök .
SERVERA genast den öppna omeletten med en sallad.
SMAKLIG MÅLTID !
och
LYCKA TILL !
ROSTAD SÖTPOTATISSOPPA 4 PERS.
HEJSAN !
Det här var mer än godkänt hos barnfamiljerna !
Jättegott , - alla åt med glädje, - utan jag !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg sötpotatis ,
1/2 gul lök (riven)
1 liter vatten ,
2 hönsbuljongtärningar ,
olivolja ,
salt, nymalen svartpeppar,
TILL SERVERING :
200 g smulad fetaost ,
100 g svarta oliver ,
basilika & bröd.
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader .
Skala och skär sötpotatis och riven lök (barnen brukar inte gilla lökbitar) i klyftor ,
Häll 1 msk olivolja i en ugnssäker form .
Lägg i sötpotatis- och lök (klyftor).
Ställ in i ugnen i 15 - 20 minuter , tills de är mjuka .
Lägg sötpotatis och lök (klyftor) i en kastrull .
MIXA med stavmixer till en pure' .
TILLSÄTT vatten och buljongtärningar .
Låt soppan sjuda under lock i ca 5 minuter.
Smaka av med 1 tsk salt och 1 krm peppar .
HÄLL soppan i skålar , smula över fetaost och
lägg i några oliver .
GARNERA med basilika och servera med ett gott bröd.
HOPPAS ATT DET SMAKAR !
och
LYCKA TILL !
SNABB HUMMERSOPPA MED RAVIOLI .4 PERS.
HEJSAN !
Max 5 minuter, - när det måste gå undan !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 paket färsk ravioli,
2 burkar hummersoppa ,
2 msk hackad dill,
1-2 krm kajennpeppar ,
½ citron,
salt,
SÅ HÄR GÖR DU :
Koka 2 paket färsk ravioli (250g) enligt anvisning
på förpackningen.
Häll av och häll 2 burkar hummersoppa i kastrullen
(späd enligt anvisning på burken) .
Tillsätt 2 msk hackad dill , 1- 2 krm kajennpeppar
och juicen av 1/2 citron .
Smaka av med lite salt .
HOPPAS ATT DET SMAKAR !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)