måndag 6 november 2017
EN FIBERRIK FRUKOST, 20 ST.
HEJSAN !
Mina goda Havre - tekakor , med ost, leverpastej
och keso till frukost står Du dig ända fram
till lunch .
Baka Havre - tekakorna kvällen innan så att
Du i lugn och ro kan njuta av din frukost.
HÄR ÄR RECEPTET :
1/2 liter vatten ,
2 1/2 dl Havregryn ,
50 g smör/margarin ,
50 g jäst ,
2 msk socker (för jäsningen)
1 tsk salt ,
ca 10 dl vetemjöl ,
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp vattnet .
Lägg Havregrynen i degbunken och slå det
kokande vattnet över .
Klicka i smöret /margarinet .
Låt svalna i rumstemperatur till 37 grader .
SMULA jästen i Havregrynsblandningen .
Tillsätt socker och salt .
Blanda väl och tillsätt det mesta av vetemjölet.
Bearbeta till en smidig deg .
Strö över lite mjöl ,
Täck degen och låt den jäsa 30 minuter eller
baka ut den direkt utan jäsning .
KNÅDA degen smidig på mjölat bakbord .
Dela degen i 2 längder .
Skär i bitar och rulla till släta bullar .
PLATTA ut dem med handen till ca 10 cm
i diameter .
Lägg tekakorna på plåt med bakplåtspapper .
Nagga och jäs dem övertäckta i ca 30 min.
GRÄDDA i mitten av ugnen i 225 grader ca 6 min.
LYCKA TILL !
söndag 5 november 2017
RÅGKROSSBRÖD 4 BRÖDKAKOR .
HEJSAN !
Det här är ett bröd med hela korn, - gott att tugga på .
DET HÄR BEHÖVER DU :
2 dl rågkross ,
2 dl vatten ,
3 dl kallt vatten ,
50 g jäst ,
2 msk olja eller flytande margarin /smör,
1 1/2 tsk salt ,
ca 10 dl vetemjöl ,
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp rågkross och 2 dl vatten .
Häll över blandningen i en degbunke,
häll på 3 dl kallt vatten .
Låt blandningen svalna till 37 grader .
Smula ner jästen och rör tills den har
löst sig .
TILLSÄTT matfett, salt och arbeta in mjöl
tills degen känns smidig .
Låt jäsa minst en halvtimme .
Sätt ugnen på 225 grader .
TA upp degen och arbeta den på mjölat
bakbord .
Dela degen i fyra delar och platta ut varje
del till en rund kaka .
LÄGG på plåt med bakplåtspapper .
Låt bröden jäsa övertäckta 20 - 30 minuter.
GRÄDDA mitt i ugnen 15 - 20 minuter .
Låt brödet svalna på bakduk .
LYCKA TILL !
SÅS PÅ FINA BÄR 4 PORT.
HEJSAN !
Det här var himla gott, till gammaldags vaniljglass .
En vackert röd sås att servera till fruktsallad, glass eller
dessertkaka .
SÅ HÄR GÖR DU :
MIXA 4 dl frysta eller färska jordgubbar .
Tillsätt ett par msk socker och saften av
en halv citron .
Självklart går det även att använda andra fina bär .
LYCKA TILL !
FLÄSKFILE' FYLLD MED PERSILJA OCH PARMESAN 4 PORT.
HEJSAN !
mmm... himla gott att göra den här fyllningen .
Du kan gärna servera FILEN på färska
spenatblad eller den gröna sallad som är bäst
för säsongen .
Kycklingbröst smakar också utmärkt med denna
fyllning .
DET HÄR BEHÖVER DU :
400 g FLÄSKFILE' ,
1 dl finskuren persilja ,
1/2 dl färsk -riven parmesanost,
1/2 tsk salt ,
peppar ,
1 fint hackad vitlöksklyfta ,
tandpetare ,
1- 2 msk smör/margarin ,
till stekning .
PUTSA FILEEN och skär en längsgående skåra
i den .
Blanda persilja, parmesan, salt, peppar och vitlök .
Lägg fyllningen i FILEEN .
"Sy" igen FILEEN med tandpetare .
VÄRM matfettet i en stekpanna .
Bryn köttet runt om tills den får fin färg .
Häll lite vatten i pannan och låt puttra ,
gärna under lock, tills FILEEN är genomstekt .
Det tar 15 - 20 minuter .
SERVERA gärna direkt .
Men på BUFFE'BORDET blir den perfekt att
servera kall tillsammans med nybakat bröd och
potatissallad .
SMAKLIG MÅLTID !
lördag 4 november 2017
BANANER MED INGEFÄRSGRÄDDE 4 PERS.
HEJSAN !
Detta får Ni inte missa !
DET HÄR BEHÖVER DU :
4 bananer ,
1 msk smör eller margarin ,
3 msk Råsocker ,
GRÄDDE :
1 1/2 dl vispgrädde ,
1 dl kesella ,
2 msk Råsocker ,
1 - 2 tsk riven färsk ingefära ,
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA grädden och Råsockret till fast skum.
Blanda med kesellan .
Vänd i den rivna ingefäran .
STEK bananerna i matfett och Råsockret .
Lägg upp på 4 tallrikar och servera
med ingefärsgrädden .
Jättegott !
LYCKA TILL !
GRÖNA BAGUETTER 6 ST .
HEJSAN !
GRÖNA DOFTANDE SNURROR !
Fyller Du brödet med en blandning av kryddor
och smör/margarin, behöver Du inget smör på
brödet när Du äter det .
HÄR ÄR RECEPTET :
UGNSTEMPERATUR :
250 GRADER.
6 dl vatten, fingervarmt 37 grader ,
2 msk olja ,
50 g jäst (1 paket )
2 msk vit sirap
2 tsk salt ,
ca 13 dl vetemjöl ,
FYLLNING :
50 g smör, mjukt
1 dl persilja , hackad
1 dl gräslök , hackad
2 tsk torkad dragon eller
3 kvistar färsk , hackad
SÅ HÄR GÖR DU :
HÄLL det fingervarma vattnet i en bunke
och blanda med oljan .
Smula ner jästen och blanda i vätskan .
Tillsätt sirap, salt, och mjöl lite i taget .
Arbeta till en smidig deg .
Låt jäsa i 40 minuter .
TA upp degen och knåda den blank och
smidig på bakbordet .
Dela den i 6 lika stora delar .
Kavla ut varje del till en avlång platta
ca 30 cm lång .
RÖR samman alla ingredienser till fyllningen .
Bred lika mycket av fyllningen på varje deg-
platta .
Rulla ihop och lägg rullarna på 2 smorda plåtar.
Låt jäsa i 30 minuter .
GRÄDDA varje plåt i ca 15 minuter tills
baguetterna fått fin färg .
mmm...himla goa .
LYCKA TILL !
onsdag 1 november 2017
APELSINTÅRTA 12 BITAR .
HEJSAN !
Snabbt och enkelt gör Du den här saftiga
tårtan med hjälp av en färdig tårtbotten .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 färdig sockerkaksbotten ,
10 apelsiner ,
3/4 liter vispgrädde ,
2 tsk vaniljsocker ,
1 1/4 dl apelsinjuice ,
3 msk apelsinlikör ,
1 tårtbotten (skuren i 2 bottnar )
6 msk apelsinmarmelad ,
några strimlor apelsinskal (riktigt tunna)
från en väl tvättad apelsin ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA apelsinen så att allt det vita
och hinnan under skalet följer med .
VISPA grädde och vaniljsocker hårt .
Blanda apelsinjuice och apelsinlikör och
dränk tårtbottnarna med blandningen .
LÄGG en botten på ett fat .
Lägg 2/3 av apelsinskivorna på botten .
Bred ut 1/3 av grädden ovanpå .
Lägg på den andra bottnen .
Bred ut resten av grädden på tårtan .
GARNERA tårtan med resten av apelsin-
skivorna i en ring .
VÄRM marmeladen på låg värme tills den
börjar bli lös .
Pensla apelsinskivorna med den .
Strö över apelsinstrimlorna i mitten på tårtan .
VARSÅGODA !
och
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)