onsdag 8 november 2017

GUBBARNAS SMÖRGÅSTÅRTA , 5-6 PORT.



              HEJSAN !

Det  här  gillar  gubbarna !

VARSÅGODA :
3  skivor  längdskuren  kavring (20  cm )
FYLLNING :
1  burk  ansjovis (100 g) ,
1  medelstor  gul  lök ,
3/4  dl  majonnäs ,
1 1/4  dl  kvarg ,
3/4  msk  ansjovis-spad ,

GARNERING :
1  förpackning  krasse ,
1- 2  hårdkokta  ägg ,
(obs !  dela på gula och vita)
1/2  dl  majonnäs ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

HACKA  löken  fint  och  mosa  ansjovisen .
Spara  spadet  för  smaksättning .
BLANDA  ansjovis  och  lök  med  kvarg.
Smaka  av  med  ansjovis-spad .
FÖRDELA  hälften  av  fyllningen  på  en  av 
brödskivorna.
Täck  med  bröd  och  bred  ut  resterande 
fyllning .
Avsluta  med  bröd  och  bred  majonnäs
på  översta  skivan .
GARNERA : med  krasse,  ägg ,  majonnäs,
lägg  det i  rader  på  snedden ,  börja  i  ena 
hörnet  med  lite  krasse,  sedan  en  rad  äggula
och  en  rad  vita .
Så  varvar  Du  så hela  vägen .
Hoppas  Ni  gillar  det  !

ALL  LYCKA  TILL !


   

ROSTAT BRÖD MED FETAOST OCH AUBERGIN , 4PERS.



                  HEJSAN !

HÄR  ÄR  ETT  GOTT  RECEPT :

SKIVA  en  liten  aubergin .
Pensla  skivorna  med  citronsaft  och  strö  på  salt.
Spola  av  efter  20  minuter  och  låt  skivorna 
rinna  av  på  hushållspapper .
MOSA  75 - 100  g  fetaost  med  gaffel  och  rör  ut
med  ett  matskedar  kaffegrädde.
Bred  röran  på  4  rostade  avsvalnade  brödskivor.
Täck  med  färsk  finhackad  basilika  och  lägg  på
auberginskivorna .
PENSLA  med  olivolja  och  grilla  mackorna  i  ugn-
en   3 -4  minuter ,  tills  de  är  genomvarma .
SERVERA  direkt  och gärna  med  ett  glas  öl !

HOPPAS DET SMAKAR !

RÖKT LAMMBOG MED PEPPARROTS- OCH ÄPPELRÖRA , 8 PORT.



                    HEJSAN !

Smaka  på  det  här .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
100  g  rökt  lammbog ,  8  skivor
(alt.  rökt  renstek,  kalkon  eller  skinka)
1 1/2  dl  kesella ,
1  stort  äpple ,
färsk  riven  pepparrot  efter  smak ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
TVÄTTA äpplet  skala , kärna  ur  och  finhacka ,
blanda  med  kesella  och  riven  pepparrot  efter
smak .
Fördela  på  lammskivorna ,  rulla  eller  vik  ihop 
och  fäst  med  en  tandpetare .

HOPPAS  ATT  DET  SMAKAR !

EWAS, ANANAS- KAKA



                HEJSAN !

En  annan  underbart  god  paj - kaka  !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
3  dl  vetemjöl ,
1  dl  socker ,
1  tsk  bakpulver ,
150 g  smör/margarin,
Röres  ihop  och  tryckes  ut  i  pajformen .

FYLLNING :
2  dl  CREME Fraiche ,
1  liten  burk  ananas  i  bitar 
eller  krossad ,
2  tsk  vaniljsocker ,
1/2  dl  socker ,
1  ägg ,
Blanda  ihop  alltsammans .

Gräddas  i  200  grader  i  30  minuter.

receptet  har  jag  fått  av  Ewa,  efter  en  helg 
vi  arbetat  tillsammans .

LYCKA  TILL !

FARSDAG , SOCKERKAKA MED VANILJFYLLNING 10 BITAR.



                       HEJSAN !

Saftig  snabb - bakad  favoritsockerkaka
som  är  härligt  krämig  i  mitten .
Kanske  passar  den  till  FARS-DAGS  kaffet .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
3  ägg ,
3  dl  socker ,
3  dl  vetemjöl ,
2  tsk  bakpulver ,
1  dl  hett  vatten ,
INDRÄNKNING :
125  g  smör/margarin ,
1  dl  mjölk ,
4  msk  vaniljsocker ,
GARNERING :
florsocker,
TILLBEHÖR :
lättvispad  grädde  och
fruktsallad  eller 
fruktcocktail.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÅTT  ugnen  på  200  grader .
Smörj  och  mjöla  en  rund  bakform 
som  mäter  ca  23  cm  i  diameter .
VISPA  ägg  och  socker  vitt  och  poröst .
Sikta  ner  vetemjöl och  bakpulver  och  rör  om .
VÄND  försiktigt  ner  det  heta  vattnet  till  en  slät
smet .
Häll  smeten  i  bakformen  och  grädda  kakan  tills
den känns  torr  med  provsticka,  ca  30  minuter .
LÅT  den  nygräddade  kakan  vila  en  stund  i  bak-
formen  innan  den  stjälps  upp  att  svalna  till 
ljummen  temperatur .
LÄGG  matfettet  till  indränkningen  i  en  kastrull  och
tillsätt  mjölken .
Sjud  blandningen  under  omrörning  i  2  minuter .
Dra  därefter  kastrullen  åt  sidan  och  tillsätt  vanilj-
sockret .
Rör  om  och  låt  lagen  svalna  i  ca  15  minuter .
DELA den  mjuka  kakan  i  två  bottnar  och  skeda
vaniljlagen  över  dem .
Lägg  åter  samman  bottnarna  så  att  fyllningen 
kommer  i  mitten .
Täck  kakan  och  ställ  den  kallt  i  minst  ett  par  timmar
att  dra .
VID  serveringen  siktas  lite  florsocker  över  kakan .
Servera  gärna  lite  lättvispad  grädde  och  fruktsallad
eller  fruktcocktail  till  kakan .
Man  har  då  en  kaka  fullt  jämförbar  med  tårta ,
men  mycket  enklare  än  en  sådan .

LYCKA  TILL !

tisdag 7 november 2017

KIKÄRTSALLAD, 2 PERS.



                          HEJSAN !

Den  här  salladen  kan  Du  göra  till  vad  som  helst
eller  bara  äta  den  som  den  är .
mmm....himla  gott !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

SPOLA  1  burk  kikärter  med  kallt  vatten
och  låt  rinna  av .
Blanda  med  en  liten  rödlök  i  tunna  klyftor ,
ca  100  g  förvällda  gröna  bönor ,
2  tomater  i  klyftor  och  rikligt  med  strimlad
isbergssallad .
SERVERA  med  en  lätt  sås  av  lättyoghurt
smaksatt  med  senap  och  hackad  persilja .
Ha  ett  gott  bröd  till .

SMAKLIG  MÅLTID !

måndag 6 november 2017

EN FIBERRIK FRUKOST, 20 ST.



              HEJSAN !

Mina  goda  Havre - tekakor , med  ost,  leverpastej
och  keso  till  frukost  står  Du  dig  ända  fram
till  lunch .
Baka  Havre - tekakorna  kvällen  innan  så  att
Du  i  lugn  och  ro  kan  njuta  av  din  frukost.

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1/2  liter  vatten ,
2 1/2  dl  Havregryn ,
50  g  smör/margarin ,
50  g  jäst ,
2  msk  socker (för jäsningen)
1  tsk  salt ,
ca  10  dl  vetemjöl ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KOKA  upp  vattnet .
Lägg  Havregrynen  i  degbunken  och  slå  det 
kokande  vattnet  över .
Klicka  i  smöret /margarinet .
Låt  svalna  i  rumstemperatur  till  37  grader .
SMULA  jästen  i  Havregrynsblandningen  .
Tillsätt  socker  och  salt .
Blanda  väl  och  tillsätt  det  mesta  av  vetemjölet.
Bearbeta  till  en  smidig  deg .
Strö  över  lite  mjöl ,
Täck  degen  och  låt  den  jäsa  30  minuter  eller
baka  ut  den  direkt  utan  jäsning .
KNÅDA degen  smidig  på  mjölat  bakbord .
Dela  degen  i  2  längder .
Skär  i  bitar  och  rulla  till  släta  bullar .
PLATTA  ut  dem  med  handen  till  ca  10  cm
i  diameter .
Lägg  tekakorna  på  plåt  med  bakplåtspapper .
Nagga  och  jäs  dem  övertäckta  i  ca  30  min.
GRÄDDA  i  mitten  av  ugnen  i  225  grader ca  6  min.

LYCKA  TILL !