torsdag 9 november 2017

ANNORLUNDA MOROTSKAKA .



                     HEJSAN !

Solgul   kryddig   kaka    överdragen   med    VANILJTOPPING.
Hur   låter   det ,  prova   och   smaka !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
2   msk  smör ,
4  ägg ,
2  dl  socker ,
2 - 3  morötter , ca  200  g
skal  av  1/2  apelsin ,
4  dl  vetemjöl ,
2  tsk  rosmarin ,
1  tsk  bakpulver ,
TOPPING :
1 1/2  dl  kesella ,  gourmet
1 1/2  msk  florsocker ,
1  tsk  vaniljsocker ,
eventuellt   rosmarinkvistar ,
UGN :  175  GRADER .

SÅ   HÄR   GÖR   DU :
SMÄLT   smör .
VISPA   ägg  och   socker   vitt   och   pösigt .
SKALA   morötter   och   tvätta   apelsiner   noga .
Riv   morötter   och   apelsinskal   fint   på  rivjärn .
BLANDA   de   rivna   morötterna   och   apelsinskalet ,
med   vetemjöl ,   rosmarin   och   bakpulver .
Rör   ner   blandningen   i   äggsmeten   tillsammans
med   smör .
HÄLL   smeten   i   en   smord   och   bröad   1 1/2   liters-
form   och   grädda   längst   ner   i   ugnen  ca   60   min .
STJÄLP   upp  kakan   och   låt   den   kallna   helt .
BLANDA   samman   kesella ,   flor - och   vaniljsocker
till  TOPPINGEN .
BRED   den   över   den   kalla   kakan    och   garnera
med   små   kvistar    av   färsk   rosmarin .

mmm....
LYCKA   TILL !

SKOTSKA RUSSINSCONES , 10-12 ST.



                     HEJSAN !

Smaka  på  de  här  godingarna,  till  Fars Dag ,  kanske ?
Typiska  engelska  scones !
Servera  dem  med  smör  eller  vispad  grädde  och
marmelad  .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
50  g  smör/margarin ,
5  dl  vetemjöl ,
1  msk  bakpulver ,
2  tsk  strösocker ,
1  tsk  salt ,
1  dl  russin ,
3/4  dl  mjölk ,
2  ägg ,
UGN :  200  grader .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
SMÄLT  smör  och  låt  det  svalna .
BLANDA  samman  vetemjöl , bakpulver , strösocker ,
salt    och  russin  i  en  skål .
VISPA  smör ,  mjölk  och  ägg  och  rör  ner  i  mjöl -
blandningen  till  en  rätt  lös  deg .
Arbeta  så  lite  som  möjligt ,  annars  blir  sconesen  
lätt  sega .
KAVLA  ut  degen  på  mjölat  bakbord  till  en 1 1/2 cm
tjock  platta .
Tag  ut  scones  med  runt  mått  eller  glas  ca 7  cm  i 
diameter  och  lägg  dem  på  bakpappersklädd  plåt .
GRÄDDA  sconesen  guldgula  mitt  i  ugnen  ca  12  min.

SERVERA  dem  varma  eller  ljumma .

LYCKA  TILL !


onsdag 8 november 2017

GUBBARNAS SMÖRGÅSTÅRTA , 5-6 PORT.



              HEJSAN !

Det  här  gillar  gubbarna !

VARSÅGODA :
3  skivor  längdskuren  kavring (20  cm )
FYLLNING :
1  burk  ansjovis (100 g) ,
1  medelstor  gul  lök ,
3/4  dl  majonnäs ,
1 1/4  dl  kvarg ,
3/4  msk  ansjovis-spad ,

GARNERING :
1  förpackning  krasse ,
1- 2  hårdkokta  ägg ,
(obs !  dela på gula och vita)
1/2  dl  majonnäs ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

HACKA  löken  fint  och  mosa  ansjovisen .
Spara  spadet  för  smaksättning .
BLANDA  ansjovis  och  lök  med  kvarg.
Smaka  av  med  ansjovis-spad .
FÖRDELA  hälften  av  fyllningen  på  en  av 
brödskivorna.
Täck  med  bröd  och  bred  ut  resterande 
fyllning .
Avsluta  med  bröd  och  bred  majonnäs
på  översta  skivan .
GARNERA : med  krasse,  ägg ,  majonnäs,
lägg  det i  rader  på  snedden ,  börja  i  ena 
hörnet  med  lite  krasse,  sedan  en  rad  äggula
och  en  rad  vita .
Så  varvar  Du  så hela  vägen .
Hoppas  Ni  gillar  det  !

ALL  LYCKA  TILL !


   

ROSTAT BRÖD MED FETAOST OCH AUBERGIN , 4PERS.



                  HEJSAN !

HÄR  ÄR  ETT  GOTT  RECEPT :

SKIVA  en  liten  aubergin .
Pensla  skivorna  med  citronsaft  och  strö  på  salt.
Spola  av  efter  20  minuter  och  låt  skivorna 
rinna  av  på  hushållspapper .
MOSA  75 - 100  g  fetaost  med  gaffel  och  rör  ut
med  ett  matskedar  kaffegrädde.
Bred  röran  på  4  rostade  avsvalnade  brödskivor.
Täck  med  färsk  finhackad  basilika  och  lägg  på
auberginskivorna .
PENSLA  med  olivolja  och  grilla  mackorna  i  ugn-
en   3 -4  minuter ,  tills  de  är  genomvarma .
SERVERA  direkt  och gärna  med  ett  glas  öl !

HOPPAS DET SMAKAR !

RÖKT LAMMBOG MED PEPPARROTS- OCH ÄPPELRÖRA , 8 PORT.



                    HEJSAN !

Smaka  på  det  här .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
100  g  rökt  lammbog ,  8  skivor
(alt.  rökt  renstek,  kalkon  eller  skinka)
1 1/2  dl  kesella ,
1  stort  äpple ,
färsk  riven  pepparrot  efter  smak ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
TVÄTTA äpplet  skala , kärna  ur  och  finhacka ,
blanda  med  kesella  och  riven  pepparrot  efter
smak .
Fördela  på  lammskivorna ,  rulla  eller  vik  ihop 
och  fäst  med  en  tandpetare .

HOPPAS  ATT  DET  SMAKAR !

EWAS, ANANAS- KAKA



                HEJSAN !

En  annan  underbart  god  paj - kaka  !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
3  dl  vetemjöl ,
1  dl  socker ,
1  tsk  bakpulver ,
150 g  smör/margarin,
Röres  ihop  och  tryckes  ut  i  pajformen .

FYLLNING :
2  dl  CREME Fraiche ,
1  liten  burk  ananas  i  bitar 
eller  krossad ,
2  tsk  vaniljsocker ,
1/2  dl  socker ,
1  ägg ,
Blanda  ihop  alltsammans .

Gräddas  i  200  grader  i  30  minuter.

receptet  har  jag  fått  av  Ewa,  efter  en  helg 
vi  arbetat  tillsammans .

LYCKA  TILL !

FARSDAG , SOCKERKAKA MED VANILJFYLLNING 10 BITAR.



                       HEJSAN !

Saftig  snabb - bakad  favoritsockerkaka
som  är  härligt  krämig  i  mitten .
Kanske  passar  den  till  FARS-DAGS  kaffet .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
3  ägg ,
3  dl  socker ,
3  dl  vetemjöl ,
2  tsk  bakpulver ,
1  dl  hett  vatten ,
INDRÄNKNING :
125  g  smör/margarin ,
1  dl  mjölk ,
4  msk  vaniljsocker ,
GARNERING :
florsocker,
TILLBEHÖR :
lättvispad  grädde  och
fruktsallad  eller 
fruktcocktail.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÅTT  ugnen  på  200  grader .
Smörj  och  mjöla  en  rund  bakform 
som  mäter  ca  23  cm  i  diameter .
VISPA  ägg  och  socker  vitt  och  poröst .
Sikta  ner  vetemjöl och  bakpulver  och  rör  om .
VÄND  försiktigt  ner  det  heta  vattnet  till  en  slät
smet .
Häll  smeten  i  bakformen  och  grädda  kakan  tills
den känns  torr  med  provsticka,  ca  30  minuter .
LÅT  den  nygräddade  kakan  vila  en  stund  i  bak-
formen  innan  den  stjälps  upp  att  svalna  till 
ljummen  temperatur .
LÄGG  matfettet  till  indränkningen  i  en  kastrull  och
tillsätt  mjölken .
Sjud  blandningen  under  omrörning  i  2  minuter .
Dra  därefter  kastrullen  åt  sidan  och  tillsätt  vanilj-
sockret .
Rör  om  och  låt  lagen  svalna  i  ca  15  minuter .
DELA den  mjuka  kakan  i  två  bottnar  och  skeda
vaniljlagen  över  dem .
Lägg  åter  samman  bottnarna  så  att  fyllningen 
kommer  i  mitten .
Täck  kakan  och  ställ  den  kallt  i  minst  ett  par  timmar
att  dra .
VID  serveringen  siktas  lite  florsocker  över  kakan .
Servera  gärna  lite  lättvispad  grädde  och  fruktsallad
eller  fruktcocktail  till  kakan .
Man  har  då  en  kaka  fullt  jämförbar  med  tårta ,
men  mycket  enklare  än  en  sådan .

LYCKA  TILL !