måndag 13 november 2017

LINGON- OCH APELSINTÅRTA 1 KAKA .



              HEJ  IGEN !

Smaka  på  den  här ,  inte  tokig  alls
men  lite  ovanlig ,
efter  ett  par  gånger  är  den  riktigt  god !
VARSÅGODA !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
200  g  mandlar,  utan  skal
2  ägg  ,
50  g  smör/margarin ,
1  dl  kokosflingor ,

FYLLNING :
3  dl  färska  lingon ,
Saften  av  1  apelsin ,
1 1/2  dl  SUKRIN ,(sötningsmedel)
2  dl  grädde ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

SÄTT  ugnen  på  175  grader .
Lägg  mandlarna  i  en  matberedare  och  mixa 
hastigt  så  att  de  blir  som  flingor .
Lägg  mandlarna  i  en  bunke  och  blanda  ihop
med  de  andra  ingredienserna .
KLICKA  ut  en  rund  kaka  på  en  plåt  med
bakplåtspapper .
Grädda  i  10- 12  minuter.
LÄGG  lingon ,  saften  från  en  apelsin  och
SUKRIN  i  en  kastrull .
Låt  koka  ihop  5  minuter .
Låt  svalna .
Vispa  grädden  och  bred  över  kakan  .
Häll  på  lingonen . 
Servera  direkt .

LYCKA  TILL !

FETA- OCH PESTOFISK I FOLIE , 4 PORT.



             HEJ  IGEN !

Detta  är  riktigt,  riktigt  gott !
Servera  fiskpaketen  med  en  god  sallad .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
600  g  vit  fisk- FILE'
4  msk  grön  pesto ,
salt  och  citronpeppar ,
150  g  fetaost ,
2  tomater ,
1  squash ,
1  röd  paprika ,

TILLBEHÖR :
Blandad  sallad ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på  200  grader .
Riv  4  stora  bitar  aluminiumfolie   och  vik 
dem  dubbelt .
Lägg  fisken  i  mitten  av  folien .
Bred  på  pesto  på  varje  fiskbit  och  strö  på
salt  och  lite  citronpeppar .
SMULA  över  osten .
Skiva  tomater ,  squash  och  paprika .
Fördela  grönsakerna  över  fisken  och  krydda
med  salt  och  peppar .
Vik  ihop  paketen  .
Ställ  dem  på  en  ugnsplåt  och  ugnsbaka  mitt
i  ugnen  i  ca  15  minuter .
Servera  fisken  med  en  god  sallad .

SMAKLIG  MÅLTID !

TRANBÄRSFYLLDA BIFFAR MED GRATINERADE FÄNKÅLSKLYFTOR 4 PORT .



                HEJSAN !

mmm....

HÄR ÄR RECEPTET :

1  stor  fänkål ,
2  msk  olivolja ,
lite  FLINGSALT,
100  g  krämig  ost  t ex  CHEVRE
100  g  tärnad  bacon ,
50  g  valnötter ,
TRANBÄRSBIFFAR :
500  g  blandfärs ,
1  ägg ,
1  dl  strimlad  purjolök ,
1  dl  torkade  tranbär ,
salt å svartpeppar ,
1  krm  Skärgårdskrydda
1  msk  smör ,

SÅ   HÄR   GÖR   DU  :
SÄTT  ugnen  på  200  grader .
Blanda  alla  ingredienser   och   forma 
till  avlånga  biffar .
HETTA  upp   en  stekpanna  med   smör
och  bryn  biffarna  runt  om  i  några  min.
Lägg   upp  på  en  ugnsplåt .
Skiva  fänkålen  på  längden  i  tunna  skivor
(låt  roten  sitta  kvar)  och  lägg  på  samma
ugnsplåt  som  biffarna .
Häll  på  lite  olja  och  strö  på  saltet .
SKIVA  över  en  krämig  ost  och  toppa  med
bacontärningar   och  valnötter .
Sätt  in  i  ugnen  20  minuter .

SMAKLIG  MÅLTID !

fredag 10 november 2017

HEMBAKAT KNÄCKEBRÖD .



                    HEJSAN !

Nu  är  jag  inne  på  det  här  med  hembakat  knäckebröd .
Det  är  inte  så  arbetsamt  som  man  kan  tro  och  smaken
är  väl  värd  det  lilla  extra .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
50  g  jäst ,
1/2  liter  vatten ,
1  tsk  salt ,
2  tsk  kummin ,
1  msk  olja ,
ca  12  dl  grovt  rågmjöl .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

SMULA  jästen  i  en  bunke .
Häll  på  fingervarmt  vatten  och  rör  tills
jästen  löser  sig .
Arbeta  in  salt,  kummin ,  olja ,  rågmjöl
och  det  mesta  av  rågmjölet .
Lättast  går  det  förstås  att  arbeta  degen
i  maskin .
Låt  degen  jäsa  övertäckt  minst  1  timme ,
gärna  längre .
Sätt  ugnen  på  250  grader .
Ta  upp  degen  på  mjölat  bakbord  och 
arbeta  igenom  den .
DELA  degen  i  ungefär  20  delar  och  kavla
ut  varje  del  till  tunna  kakor  ungefär  lika
stora  som  en  assiett.
Kavla  efter  med  kruskavel  eller  nagga  med
en  gaffel .
Lägg  bröden  på  plåtar  klädda  med  bakplåtspapper.
Grädda  2  kakor  åt  gången  7 - 8  minuter.

LYCKA   TILL !

PANNBRÖD MED OLIVER .




                 HEJSAN !

Det  här  är  ett  lätt  bakat  bröd,  som  är  godast  när  det  är  nybakat .
Det  kan  smaksättas  på  olika  vis ,  men  jag  har  valt 
oliver  och  soltorkade   tomater ,  mmm.... !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

1/2   paket  jäst ,
2 1/2  dl  vatten ,
1/2  tsk  salt ,
8 - 10  kärnfria  svarta  oliver ,
5 - 6  soltorkade  marinerade   tomater ,
1  dl  grahamsmjöl ,
ca  5  dl  vetemjöl ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMULA   jästen  i  en  bunke .
Häll  på  fingerljummet  vatten .
Hacka  oliver  och  tomater  i  mindre  bitar.
Blanda  ner  dem,  salt  och  det  mesta 
av  mjölet .
Arbeta  helst  degen  länge  och  väl .
Låt  jäsa  minst  en  timme .
Sätt  ugnen  på  250  grader .
Häll  degen  i  en  långpanna ,  klädd  med 
bakplåtspapper .
"Fös "  ut  degen  med  mjölade  händer  så 
den  blir  någorlunda  jämnt  fördelad .
Låt  jäsa  ca  20  minuter .
Grädda  ca  20 - 25  minuter .

LYCKA  TILL !


torsdag 9 november 2017

ANNORLUNDA MOROTSKAKA .



                     HEJSAN !

Solgul   kryddig   kaka    överdragen   med    VANILJTOPPING.
Hur   låter   det ,  prova   och   smaka !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
2   msk  smör ,
4  ägg ,
2  dl  socker ,
2 - 3  morötter , ca  200  g
skal  av  1/2  apelsin ,
4  dl  vetemjöl ,
2  tsk  rosmarin ,
1  tsk  bakpulver ,
TOPPING :
1 1/2  dl  kesella ,  gourmet
1 1/2  msk  florsocker ,
1  tsk  vaniljsocker ,
eventuellt   rosmarinkvistar ,
UGN :  175  GRADER .

SÅ   HÄR   GÖR   DU :
SMÄLT   smör .
VISPA   ägg  och   socker   vitt   och   pösigt .
SKALA   morötter   och   tvätta   apelsiner   noga .
Riv   morötter   och   apelsinskal   fint   på  rivjärn .
BLANDA   de   rivna   morötterna   och   apelsinskalet ,
med   vetemjöl ,   rosmarin   och   bakpulver .
Rör   ner   blandningen   i   äggsmeten   tillsammans
med   smör .
HÄLL   smeten   i   en   smord   och   bröad   1 1/2   liters-
form   och   grädda   längst   ner   i   ugnen  ca   60   min .
STJÄLP   upp  kakan   och   låt   den   kallna   helt .
BLANDA   samman   kesella ,   flor - och   vaniljsocker
till  TOPPINGEN .
BRED   den   över   den   kalla   kakan    och   garnera
med   små   kvistar    av   färsk   rosmarin .

mmm....
LYCKA   TILL !

SKOTSKA RUSSINSCONES , 10-12 ST.



                     HEJSAN !

Smaka  på  de  här  godingarna,  till  Fars Dag ,  kanske ?
Typiska  engelska  scones !
Servera  dem  med  smör  eller  vispad  grädde  och
marmelad  .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
50  g  smör/margarin ,
5  dl  vetemjöl ,
1  msk  bakpulver ,
2  tsk  strösocker ,
1  tsk  salt ,
1  dl  russin ,
3/4  dl  mjölk ,
2  ägg ,
UGN :  200  grader .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
SMÄLT  smör  och  låt  det  svalna .
BLANDA  samman  vetemjöl , bakpulver , strösocker ,
salt    och  russin  i  en  skål .
VISPA  smör ,  mjölk  och  ägg  och  rör  ner  i  mjöl -
blandningen  till  en  rätt  lös  deg .
Arbeta  så  lite  som  möjligt ,  annars  blir  sconesen  
lätt  sega .
KAVLA  ut  degen  på  mjölat  bakbord  till  en 1 1/2 cm
tjock  platta .
Tag  ut  scones  med  runt  mått  eller  glas  ca 7  cm  i 
diameter  och  lägg  dem  på  bakpappersklädd  plåt .
GRÄDDA  sconesen  guldgula  mitt  i  ugnen  ca  12  min.

SERVERA  dem  varma  eller  ljumma .

LYCKA  TILL !