måndag 13 november 2017
LINGON- OCH APELSINTÅRTA 1 KAKA .
HEJ IGEN !
Smaka på den här , inte tokig alls
men lite ovanlig ,
efter ett par gånger är den riktigt god !
VARSÅGODA !
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g mandlar, utan skal
2 ägg ,
50 g smör/margarin ,
1 dl kokosflingor ,
FYLLNING :
3 dl färska lingon ,
Saften av 1 apelsin ,
1 1/2 dl SUKRIN ,(sötningsmedel)
2 dl grädde ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Lägg mandlarna i en matberedare och mixa
hastigt så att de blir som flingor .
Lägg mandlarna i en bunke och blanda ihop
med de andra ingredienserna .
KLICKA ut en rund kaka på en plåt med
bakplåtspapper .
Grädda i 10- 12 minuter.
LÄGG lingon , saften från en apelsin och
SUKRIN i en kastrull .
Låt koka ihop 5 minuter .
Låt svalna .
Vispa grädden och bred över kakan .
Häll på lingonen .
Servera direkt .
LYCKA TILL !
FETA- OCH PESTOFISK I FOLIE , 4 PORT.
HEJ IGEN !
Detta är riktigt, riktigt gott !
Servera fiskpaketen med en god sallad .
HÄR ÄR RECEPTET :
600 g vit fisk- FILE'
4 msk grön pesto ,
salt och citronpeppar ,
150 g fetaost ,
2 tomater ,
1 squash ,
1 röd paprika ,
TILLBEHÖR :
Blandad sallad ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
Riv 4 stora bitar aluminiumfolie och vik
dem dubbelt .
Lägg fisken i mitten av folien .
Bred på pesto på varje fiskbit och strö på
salt och lite citronpeppar .
SMULA över osten .
Skiva tomater , squash och paprika .
Fördela grönsakerna över fisken och krydda
med salt och peppar .
Vik ihop paketen .
Ställ dem på en ugnsplåt och ugnsbaka mitt
i ugnen i ca 15 minuter .
Servera fisken med en god sallad .
SMAKLIG MÅLTID !
TRANBÄRSFYLLDA BIFFAR MED GRATINERADE FÄNKÅLSKLYFTOR 4 PORT .
HEJSAN !
mmm....
HÄR ÄR RECEPTET :
1 stor fänkål ,
2 msk olivolja ,
lite FLINGSALT,
100 g krämig ost t ex CHEVRE
100 g tärnad bacon ,
50 g valnötter ,
TRANBÄRSBIFFAR :
500 g blandfärs ,
1 ägg ,
1 dl strimlad purjolök ,
1 dl torkade tranbär ,
salt å svartpeppar ,
1 krm Skärgårdskrydda
1 msk smör ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
Blanda alla ingredienser och forma
till avlånga biffar .
HETTA upp en stekpanna med smör
och bryn biffarna runt om i några min.
Lägg upp på en ugnsplåt .
Skiva fänkålen på längden i tunna skivor
(låt roten sitta kvar) och lägg på samma
ugnsplåt som biffarna .
Häll på lite olja och strö på saltet .
SKIVA över en krämig ost och toppa med
bacontärningar och valnötter .
Sätt in i ugnen 20 minuter .
SMAKLIG MÅLTID !
fredag 10 november 2017
HEMBAKAT KNÄCKEBRÖD .
HEJSAN !
Nu är jag inne på det här med hembakat knäckebröd .
Det är inte så arbetsamt som man kan tro och smaken
är väl värd det lilla extra .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst ,
1/2 liter vatten ,
1 tsk salt ,
2 tsk kummin ,
1 msk olja ,
ca 12 dl grovt rågmjöl .
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en bunke .
Häll på fingervarmt vatten och rör tills
jästen löser sig .
Arbeta in salt, kummin , olja , rågmjöl
och det mesta av rågmjölet .
Lättast går det förstås att arbeta degen
i maskin .
Låt degen jäsa övertäckt minst 1 timme ,
gärna längre .
Sätt ugnen på 250 grader .
Ta upp degen på mjölat bakbord och
arbeta igenom den .
DELA degen i ungefär 20 delar och kavla
ut varje del till tunna kakor ungefär lika
stora som en assiett.
Kavla efter med kruskavel eller nagga med
en gaffel .
Lägg bröden på plåtar klädda med bakplåtspapper.
Grädda 2 kakor åt gången 7 - 8 minuter.
LYCKA TILL !
PANNBRÖD MED OLIVER .
HEJSAN !
Det här är ett lätt bakat bröd, som är godast när det är nybakat .
Det kan smaksättas på olika vis , men jag har valt
oliver och soltorkade tomater , mmm.... !
HÄR ÄR RECEPTET :
1/2 paket jäst ,
2 1/2 dl vatten ,
1/2 tsk salt ,
8 - 10 kärnfria svarta oliver ,
5 - 6 soltorkade marinerade tomater ,
1 dl grahamsmjöl ,
ca 5 dl vetemjöl ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en bunke .
Häll på fingerljummet vatten .
Hacka oliver och tomater i mindre bitar.
Blanda ner dem, salt och det mesta
av mjölet .
Arbeta helst degen länge och väl .
Låt jäsa minst en timme .
Sätt ugnen på 250 grader .
Häll degen i en långpanna , klädd med
bakplåtspapper .
"Fös " ut degen med mjölade händer så
den blir någorlunda jämnt fördelad .
Låt jäsa ca 20 minuter .
Grädda ca 20 - 25 minuter .
LYCKA TILL !
torsdag 9 november 2017
ANNORLUNDA MOROTSKAKA .
HEJSAN !
Solgul kryddig kaka överdragen med VANILJTOPPING.
Hur låter det , prova och smaka !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 msk smör ,
4 ägg ,
2 dl socker ,
2 - 3 morötter , ca 200 g
skal av 1/2 apelsin ,
4 dl vetemjöl ,
2 tsk rosmarin ,
1 tsk bakpulver ,
TOPPING :
1 1/2 dl kesella , gourmet
1 1/2 msk florsocker ,
1 tsk vaniljsocker ,
eventuellt rosmarinkvistar ,
UGN : 175 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smör .
VISPA ägg och socker vitt och pösigt .
SKALA morötter och tvätta apelsiner noga .
Riv morötter och apelsinskal fint på rivjärn .
BLANDA de rivna morötterna och apelsinskalet ,
med vetemjöl , rosmarin och bakpulver .
Rör ner blandningen i äggsmeten tillsammans
med smör .
HÄLL smeten i en smord och bröad 1 1/2 liters-
form och grädda längst ner i ugnen ca 60 min .
STJÄLP upp kakan och låt den kallna helt .
BLANDA samman kesella , flor - och vaniljsocker
till TOPPINGEN .
BRED den över den kalla kakan och garnera
med små kvistar av färsk rosmarin .
mmm....
LYCKA TILL !
SKOTSKA RUSSINSCONES , 10-12 ST.
HEJSAN !
Smaka på de här godingarna, till Fars Dag , kanske ?
Typiska engelska scones !
Servera dem med smör eller vispad grädde och
marmelad .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g smör/margarin ,
5 dl vetemjöl ,
1 msk bakpulver ,
2 tsk strösocker ,
1 tsk salt ,
1 dl russin ,
3/4 dl mjölk ,
2 ägg ,
UGN : 200 grader .
HÄR ÄR RECEPTET :
SMÄLT smör och låt det svalna .
BLANDA samman vetemjöl , bakpulver , strösocker ,
salt och russin i en skål .
VISPA smör , mjölk och ägg och rör ner i mjöl -
blandningen till en rätt lös deg .
Arbeta så lite som möjligt , annars blir sconesen
lätt sega .
KAVLA ut degen på mjölat bakbord till en 1 1/2 cm
tjock platta .
Tag ut scones med runt mått eller glas ca 7 cm i
diameter och lägg dem på bakpappersklädd plåt .
GRÄDDA sconesen guldgula mitt i ugnen ca 12 min.
SERVERA dem varma eller ljumma .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)