fredag 17 november 2017
FLÄDERBLOMS- LIKÖR 1 LITER
HEJSAN !
BLOMMIGA DRYCKER ....
... från egna köksvrån .
TIPS !
Har Du inte tillgång till fläderblommor
kan Du använda koncentrerad fläderblom-saft .
Uteslut då blommor och citroner och minska
något på sockret i receptet .
Det går även bra att göra likören på fläderblommor
som legat i frysen , likören blir då något mörkare.
HÄR ÄR RECEPTET :
3 citroner ,
15 fläderblommor , ca 50 g
3 dl råsocker ,
4 dl kolsyrat vatten , t ex Ramlösa
1 flaska calvados , 75 cl.
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR 1 citron i skivor, pressa saften ur de övriga.
Varva blom- klasarna och citronskivorna i en glasburk.
LÖS upp sockret i det kolsyrade vattnet .
Häll sockerlösningen och citronsaften i glasburken -
täck över .
Låt stå och dra ca en vecka på sval plats .
SILA blandningen genom en silduk .
Blanda ner calvadosen .
Häll upp på en karaff eller flaska , förvara i kylskåp .
LYCKA TILL !
KYCKLING MED ANANAS OCH PAPRIKA 4 PORT.
HEJSAN !
Smaka på det här !
HÄR ÄR RECEPTET :
300 g skinn- och benfritt grillat kycklingkött ,
4 tsk olja ,
1 medelstor gul lök , skuren i bitar
1 paprika gul/ och eller röd , skuren i bitar
1 - 2 vitlöksklyftor , finhackade
4 skivor ananas i egen juice ,
SÅS :
1 msk vit- eller rödvinsvinäger ,
1 msk soja ,
4 tsk strösocker ,
1 tsk SAMBAL OELEK ,
1 tsk arrowrot ,
9 dl kokt ris eller pasta .
SÅ HÄR GÖR DU :
HETTA upp oljan i en stekpanna med höga
kanter eller i en wok .
Lägg i lök , paprika och vitlök och fräs under
omrörning några minuter .
Lägg ner det grillade köttet och låt det bli
riktigt varmt under omrörning .
TILLSÄTT ananas, skuren i bitar och slå
såsen över .
Koka upp och servera genast tillsammans med
kokt ris eller pasta .
SMAKLIG MÅLTID !
över
måndag 13 november 2017
LINGON- OCH APELSINTÅRTA 1 KAKA .
HEJ IGEN !
Smaka på den här , inte tokig alls
men lite ovanlig ,
efter ett par gånger är den riktigt god !
VARSÅGODA !
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g mandlar, utan skal
2 ägg ,
50 g smör/margarin ,
1 dl kokosflingor ,
FYLLNING :
3 dl färska lingon ,
Saften av 1 apelsin ,
1 1/2 dl SUKRIN ,(sötningsmedel)
2 dl grädde ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Lägg mandlarna i en matberedare och mixa
hastigt så att de blir som flingor .
Lägg mandlarna i en bunke och blanda ihop
med de andra ingredienserna .
KLICKA ut en rund kaka på en plåt med
bakplåtspapper .
Grädda i 10- 12 minuter.
LÄGG lingon , saften från en apelsin och
SUKRIN i en kastrull .
Låt koka ihop 5 minuter .
Låt svalna .
Vispa grädden och bred över kakan .
Häll på lingonen .
Servera direkt .
LYCKA TILL !
FETA- OCH PESTOFISK I FOLIE , 4 PORT.
HEJ IGEN !
Detta är riktigt, riktigt gott !
Servera fiskpaketen med en god sallad .
HÄR ÄR RECEPTET :
600 g vit fisk- FILE'
4 msk grön pesto ,
salt och citronpeppar ,
150 g fetaost ,
2 tomater ,
1 squash ,
1 röd paprika ,
TILLBEHÖR :
Blandad sallad ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
Riv 4 stora bitar aluminiumfolie och vik
dem dubbelt .
Lägg fisken i mitten av folien .
Bred på pesto på varje fiskbit och strö på
salt och lite citronpeppar .
SMULA över osten .
Skiva tomater , squash och paprika .
Fördela grönsakerna över fisken och krydda
med salt och peppar .
Vik ihop paketen .
Ställ dem på en ugnsplåt och ugnsbaka mitt
i ugnen i ca 15 minuter .
Servera fisken med en god sallad .
SMAKLIG MÅLTID !
TRANBÄRSFYLLDA BIFFAR MED GRATINERADE FÄNKÅLSKLYFTOR 4 PORT .
HEJSAN !
mmm....
HÄR ÄR RECEPTET :
1 stor fänkål ,
2 msk olivolja ,
lite FLINGSALT,
100 g krämig ost t ex CHEVRE
100 g tärnad bacon ,
50 g valnötter ,
TRANBÄRSBIFFAR :
500 g blandfärs ,
1 ägg ,
1 dl strimlad purjolök ,
1 dl torkade tranbär ,
salt å svartpeppar ,
1 krm Skärgårdskrydda
1 msk smör ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
Blanda alla ingredienser och forma
till avlånga biffar .
HETTA upp en stekpanna med smör
och bryn biffarna runt om i några min.
Lägg upp på en ugnsplåt .
Skiva fänkålen på längden i tunna skivor
(låt roten sitta kvar) och lägg på samma
ugnsplåt som biffarna .
Häll på lite olja och strö på saltet .
SKIVA över en krämig ost och toppa med
bacontärningar och valnötter .
Sätt in i ugnen 20 minuter .
SMAKLIG MÅLTID !
fredag 10 november 2017
HEMBAKAT KNÄCKEBRÖD .
HEJSAN !
Nu är jag inne på det här med hembakat knäckebröd .
Det är inte så arbetsamt som man kan tro och smaken
är väl värd det lilla extra .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst ,
1/2 liter vatten ,
1 tsk salt ,
2 tsk kummin ,
1 msk olja ,
ca 12 dl grovt rågmjöl .
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en bunke .
Häll på fingervarmt vatten och rör tills
jästen löser sig .
Arbeta in salt, kummin , olja , rågmjöl
och det mesta av rågmjölet .
Lättast går det förstås att arbeta degen
i maskin .
Låt degen jäsa övertäckt minst 1 timme ,
gärna längre .
Sätt ugnen på 250 grader .
Ta upp degen på mjölat bakbord och
arbeta igenom den .
DELA degen i ungefär 20 delar och kavla
ut varje del till tunna kakor ungefär lika
stora som en assiett.
Kavla efter med kruskavel eller nagga med
en gaffel .
Lägg bröden på plåtar klädda med bakplåtspapper.
Grädda 2 kakor åt gången 7 - 8 minuter.
LYCKA TILL !
PANNBRÖD MED OLIVER .
HEJSAN !
Det här är ett lätt bakat bröd, som är godast när det är nybakat .
Det kan smaksättas på olika vis , men jag har valt
oliver och soltorkade tomater , mmm.... !
HÄR ÄR RECEPTET :
1/2 paket jäst ,
2 1/2 dl vatten ,
1/2 tsk salt ,
8 - 10 kärnfria svarta oliver ,
5 - 6 soltorkade marinerade tomater ,
1 dl grahamsmjöl ,
ca 5 dl vetemjöl ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en bunke .
Häll på fingerljummet vatten .
Hacka oliver och tomater i mindre bitar.
Blanda ner dem, salt och det mesta
av mjölet .
Arbeta helst degen länge och väl .
Låt jäsa minst en timme .
Sätt ugnen på 250 grader .
Häll degen i en långpanna , klädd med
bakplåtspapper .
"Fös " ut degen med mjölade händer så
den blir någorlunda jämnt fördelad .
Låt jäsa ca 20 minuter .
Grädda ca 20 - 25 minuter .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)