fredag 17 november 2017

FLÄDERBLOMS- LIKÖR 1 LITER



                        HEJSAN !

BLOMMIGA  DRYCKER  ....
                                ...  från  egna  köksvrån .
TIPS !
            Har  Du  inte  tillgång  till  fläderblommor
kan  Du  använda  koncentrerad  fläderblom-saft .
Uteslut  då  blommor  och  citroner  och  minska
något  på  sockret  i  receptet .
Det  går  även  bra  att  göra  likören  på  fläderblommor
som  legat  i  frysen ,  likören  blir  då  något  mörkare.

HÄR  ÄR  RECEPTET :
3  citroner ,
15  fläderblommor ,  ca  50  g
3  dl  råsocker ,
4  dl  kolsyrat  vatten ,  t ex  Ramlösa
1  flaska  calvados , 75  cl.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKÄR  1  citron  i  skivor,  pressa  saften  ur  de  övriga.
Varva  blom- klasarna  och  citronskivorna  i  en glasburk.
LÖS  upp  sockret  i  det  kolsyrade  vattnet .
Häll  sockerlösningen  och  citronsaften  i  glasburken -
täck  över .
Låt  stå  och  dra  ca  en  vecka  på  sval  plats .
SILA  blandningen  genom  en  silduk .
Blanda  ner  calvadosen .
Häll  upp  på  en  karaff  eller  flaska ,  förvara  i  kylskåp .

LYCKA  TILL !

KYCKLING MED ANANAS OCH PAPRIKA 4 PORT.



                    HEJSAN !

Smaka  på  det  här !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

300  g  skinn-  och  benfritt  grillat  kycklingkött ,
4  tsk  olja ,
1  medelstor  gul  lök ,  skuren  i  bitar
1  paprika  gul/  och  eller  röd ,  skuren  i  bitar
1 - 2  vitlöksklyftor ,  finhackade
4  skivor  ananas  i  egen  juice ,
SÅS :
1  msk  vit-  eller  rödvinsvinäger ,
1  msk  soja ,
4  tsk  strösocker ,
1  tsk  SAMBAL  OELEK ,
1  tsk  arrowrot ,
9  dl  kokt  ris  eller  pasta .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
HETTA  upp  oljan  i  en  stekpanna  med  höga 
kanter  eller  i  en  wok .
Lägg  i  lök ,  paprika  och  vitlök  och  fräs  under
omrörning  några  minuter .
Lägg  ner  det  grillade  köttet  och  låt  det  bli 
riktigt  varmt  under  omrörning .
TILLSÄTT  ananas,  skuren  i  bitar  och  slå 
såsen  över .
Koka  upp  och  servera  genast  tillsammans  med
kokt  ris  eller  pasta .

SMAKLIG  MÅLTID !
över

måndag 13 november 2017

LINGON- OCH APELSINTÅRTA 1 KAKA .



              HEJ  IGEN !

Smaka  på  den  här ,  inte  tokig  alls
men  lite  ovanlig ,
efter  ett  par  gånger  är  den  riktigt  god !
VARSÅGODA !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
200  g  mandlar,  utan  skal
2  ägg  ,
50  g  smör/margarin ,
1  dl  kokosflingor ,

FYLLNING :
3  dl  färska  lingon ,
Saften  av  1  apelsin ,
1 1/2  dl  SUKRIN ,(sötningsmedel)
2  dl  grädde ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

SÄTT  ugnen  på  175  grader .
Lägg  mandlarna  i  en  matberedare  och  mixa 
hastigt  så  att  de  blir  som  flingor .
Lägg  mandlarna  i  en  bunke  och  blanda  ihop
med  de  andra  ingredienserna .
KLICKA  ut  en  rund  kaka  på  en  plåt  med
bakplåtspapper .
Grädda  i  10- 12  minuter.
LÄGG  lingon ,  saften  från  en  apelsin  och
SUKRIN  i  en  kastrull .
Låt  koka  ihop  5  minuter .
Låt  svalna .
Vispa  grädden  och  bred  över  kakan  .
Häll  på  lingonen . 
Servera  direkt .

LYCKA  TILL !

FETA- OCH PESTOFISK I FOLIE , 4 PORT.



             HEJ  IGEN !

Detta  är  riktigt,  riktigt  gott !
Servera  fiskpaketen  med  en  god  sallad .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
600  g  vit  fisk- FILE'
4  msk  grön  pesto ,
salt  och  citronpeppar ,
150  g  fetaost ,
2  tomater ,
1  squash ,
1  röd  paprika ,

TILLBEHÖR :
Blandad  sallad ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på  200  grader .
Riv  4  stora  bitar  aluminiumfolie   och  vik 
dem  dubbelt .
Lägg  fisken  i  mitten  av  folien .
Bred  på  pesto  på  varje  fiskbit  och  strö  på
salt  och  lite  citronpeppar .
SMULA  över  osten .
Skiva  tomater ,  squash  och  paprika .
Fördela  grönsakerna  över  fisken  och  krydda
med  salt  och  peppar .
Vik  ihop  paketen  .
Ställ  dem  på  en  ugnsplåt  och  ugnsbaka  mitt
i  ugnen  i  ca  15  minuter .
Servera  fisken  med  en  god  sallad .

SMAKLIG  MÅLTID !

TRANBÄRSFYLLDA BIFFAR MED GRATINERADE FÄNKÅLSKLYFTOR 4 PORT .



                HEJSAN !

mmm....

HÄR ÄR RECEPTET :

1  stor  fänkål ,
2  msk  olivolja ,
lite  FLINGSALT,
100  g  krämig  ost  t ex  CHEVRE
100  g  tärnad  bacon ,
50  g  valnötter ,
TRANBÄRSBIFFAR :
500  g  blandfärs ,
1  ägg ,
1  dl  strimlad  purjolök ,
1  dl  torkade  tranbär ,
salt å svartpeppar ,
1  krm  Skärgårdskrydda
1  msk  smör ,

SÅ   HÄR   GÖR   DU  :
SÄTT  ugnen  på  200  grader .
Blanda  alla  ingredienser   och   forma 
till  avlånga  biffar .
HETTA  upp   en  stekpanna  med   smör
och  bryn  biffarna  runt  om  i  några  min.
Lägg   upp  på  en  ugnsplåt .
Skiva  fänkålen  på  längden  i  tunna  skivor
(låt  roten  sitta  kvar)  och  lägg  på  samma
ugnsplåt  som  biffarna .
Häll  på  lite  olja  och  strö  på  saltet .
SKIVA  över  en  krämig  ost  och  toppa  med
bacontärningar   och  valnötter .
Sätt  in  i  ugnen  20  minuter .

SMAKLIG  MÅLTID !

fredag 10 november 2017

HEMBAKAT KNÄCKEBRÖD .



                    HEJSAN !

Nu  är  jag  inne  på  det  här  med  hembakat  knäckebröd .
Det  är  inte  så  arbetsamt  som  man  kan  tro  och  smaken
är  väl  värd  det  lilla  extra .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
50  g  jäst ,
1/2  liter  vatten ,
1  tsk  salt ,
2  tsk  kummin ,
1  msk  olja ,
ca  12  dl  grovt  rågmjöl .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

SMULA  jästen  i  en  bunke .
Häll  på  fingervarmt  vatten  och  rör  tills
jästen  löser  sig .
Arbeta  in  salt,  kummin ,  olja ,  rågmjöl
och  det  mesta  av  rågmjölet .
Lättast  går  det  förstås  att  arbeta  degen
i  maskin .
Låt  degen  jäsa  övertäckt  minst  1  timme ,
gärna  längre .
Sätt  ugnen  på  250  grader .
Ta  upp  degen  på  mjölat  bakbord  och 
arbeta  igenom  den .
DELA  degen  i  ungefär  20  delar  och  kavla
ut  varje  del  till  tunna  kakor  ungefär  lika
stora  som  en  assiett.
Kavla  efter  med  kruskavel  eller  nagga  med
en  gaffel .
Lägg  bröden  på  plåtar  klädda  med  bakplåtspapper.
Grädda  2  kakor  åt  gången  7 - 8  minuter.

LYCKA   TILL !

PANNBRÖD MED OLIVER .




                 HEJSAN !

Det  här  är  ett  lätt  bakat  bröd,  som  är  godast  när  det  är  nybakat .
Det  kan  smaksättas  på  olika  vis ,  men  jag  har  valt 
oliver  och  soltorkade   tomater ,  mmm.... !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

1/2   paket  jäst ,
2 1/2  dl  vatten ,
1/2  tsk  salt ,
8 - 10  kärnfria  svarta  oliver ,
5 - 6  soltorkade  marinerade   tomater ,
1  dl  grahamsmjöl ,
ca  5  dl  vetemjöl ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMULA   jästen  i  en  bunke .
Häll  på  fingerljummet  vatten .
Hacka  oliver  och  tomater  i  mindre  bitar.
Blanda  ner  dem,  salt  och  det  mesta 
av  mjölet .
Arbeta  helst  degen  länge  och  väl .
Låt  jäsa  minst  en  timme .
Sätt  ugnen  på  250  grader .
Häll  degen  i  en  långpanna ,  klädd  med 
bakplåtspapper .
"Fös "  ut  degen  med  mjölade  händer  så 
den  blir  någorlunda  jämnt  fördelad .
Låt  jäsa  ca  20  minuter .
Grädda  ca  20 - 25  minuter .

LYCKA  TILL !