söndag 19 november 2017
MAUDS ENKLA LINSSOPPA 4 PORT.
HEJSAN !
Det här är då himla gott , särskilt nu när det
snöar och är ruggigt ute .
Eller när man kommer utifrån och in !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl gröna linser ,
1 gul lök ,
1 vitlöksklyfta ,
3 msk olja ,
2 tärningar grönsaksbuljong ,
1 1 /2 liter vatten ,
2 potatisar ,
1 bit rotselleri ,
1 purjolök , lagom stor
1 morot ,
1 tsk timjan ,
1 tsk mejram ,
1 tsk örtsalt ,
2 1/2 dl krossade tomater,
1 dl klippt persilja ,
SÅ HÄR GÖR DU :
KROSSA vitlöken , hacka löken
och fräs i oljan .
Tillsätt de sköljda linserna och späd
med vatten + buljongtärningarna .
LÅT koka ca 15 minuter .
Tillsätt de skurna grönsakerna och koka
ytterligare 15 minuter .
Krydda och smaka av .
SMAKLIG MÅLTID !
Blir det något över kan Du
spara den i kylen i några dagar.
HEMBAKAT FULLKORNSBRÖD , 2 ST.
HEJSAN !
Här har jag ett recept på fullkornsbröd som jag gjorde
ofta, förr om åren .
Jättegott !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst ,
7 dl vatten ,
7 dl grahamsmjöl ,
4 dl vetemjöl ,
4 dl rågkross ,
(1 msk socker, som går åt i jäsningen )
1/2 msk anis ,
1/2 msk fänkål ,
1/2 - 1 msk salt ,
SÅ HÄR GÖR DU :
Gör deg-spad av jäst och vatten,
(värm till 37 grader om Du har färsk jäst,
värm till 40 - 45 grader om Du har torrjäst )
Tillsätt alla ingredienser och knåda kraftigt .
Jäs 1 timme .
Smörj och mjöla 2 formar på 1 1/2 - 2 liter.
ARBETA degen i bunken (degen blir lös)
och HÄLL upp den i formarna.
Låt bröd-degen stilla sig , i 5 minuter inte
längre, då smular det .
GRÄDDA i 175 grader i 70 minuter.
Pensla mot gräddningens slut med vatten
och lite smör / margarin .
LYCKA TILL !
lördag 18 november 2017
MAGSÄCKEN !
HEJSAN !
Från Lars 6 år, Magsäcken är väldigt viktig .
Om vi inte hade haft den skulle maten åkt
ner i benen .
En fundering ur " Gamla tanter lägger inte ägg ".
RÖDBETOR MED WASABI, 4 PERS.
HEJSAN !
Här ska Du ha grön wasabi (japansk pepparrot på tub )
och len CREME Fraiche gör oss nykära i den
gamla hederliga svenska rödbetan !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg färska rödbetor ,
2 dl CREME Fraiche ,
1/2 tsk salt ,
1 - 2 tsk wasabipasta ,
2 msk grovhackad gräslök ,
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA rödbetorna med skalet på tills de är mjuka,
20 - 30 minuter .
Spola dem i kallt vatten och gnid av skalen .
LÄGG tillbaka rödbetorna i grytan och rör ner
CREME Fraiche .
Krydda med salt, wasabi och gräslök .
Låt koka upp .
SERVERA med kokt ris och eventuellt rökt fisk
eller skinka .
SMAKLIG SPIS !
fredag 17 november 2017
FLÄDERBLOMS- LIKÖR 1 LITER
HEJSAN !
BLOMMIGA DRYCKER ....
... från egna köksvrån .
TIPS !
Har Du inte tillgång till fläderblommor
kan Du använda koncentrerad fläderblom-saft .
Uteslut då blommor och citroner och minska
något på sockret i receptet .
Det går även bra att göra likören på fläderblommor
som legat i frysen , likören blir då något mörkare.
HÄR ÄR RECEPTET :
3 citroner ,
15 fläderblommor , ca 50 g
3 dl råsocker ,
4 dl kolsyrat vatten , t ex Ramlösa
1 flaska calvados , 75 cl.
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR 1 citron i skivor, pressa saften ur de övriga.
Varva blom- klasarna och citronskivorna i en glasburk.
LÖS upp sockret i det kolsyrade vattnet .
Häll sockerlösningen och citronsaften i glasburken -
täck över .
Låt stå och dra ca en vecka på sval plats .
SILA blandningen genom en silduk .
Blanda ner calvadosen .
Häll upp på en karaff eller flaska , förvara i kylskåp .
LYCKA TILL !
KYCKLING MED ANANAS OCH PAPRIKA 4 PORT.
HEJSAN !
Smaka på det här !
HÄR ÄR RECEPTET :
300 g skinn- och benfritt grillat kycklingkött ,
4 tsk olja ,
1 medelstor gul lök , skuren i bitar
1 paprika gul/ och eller röd , skuren i bitar
1 - 2 vitlöksklyftor , finhackade
4 skivor ananas i egen juice ,
SÅS :
1 msk vit- eller rödvinsvinäger ,
1 msk soja ,
4 tsk strösocker ,
1 tsk SAMBAL OELEK ,
1 tsk arrowrot ,
9 dl kokt ris eller pasta .
SÅ HÄR GÖR DU :
HETTA upp oljan i en stekpanna med höga
kanter eller i en wok .
Lägg i lök , paprika och vitlök och fräs under
omrörning några minuter .
Lägg ner det grillade köttet och låt det bli
riktigt varmt under omrörning .
TILLSÄTT ananas, skuren i bitar och slå
såsen över .
Koka upp och servera genast tillsammans med
kokt ris eller pasta .
SMAKLIG MÅLTID !
över
måndag 13 november 2017
LINGON- OCH APELSINTÅRTA 1 KAKA .
HEJ IGEN !
Smaka på den här , inte tokig alls
men lite ovanlig ,
efter ett par gånger är den riktigt god !
VARSÅGODA !
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g mandlar, utan skal
2 ägg ,
50 g smör/margarin ,
1 dl kokosflingor ,
FYLLNING :
3 dl färska lingon ,
Saften av 1 apelsin ,
1 1/2 dl SUKRIN ,(sötningsmedel)
2 dl grädde ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Lägg mandlarna i en matberedare och mixa
hastigt så att de blir som flingor .
Lägg mandlarna i en bunke och blanda ihop
med de andra ingredienserna .
KLICKA ut en rund kaka på en plåt med
bakplåtspapper .
Grädda i 10- 12 minuter.
LÄGG lingon , saften från en apelsin och
SUKRIN i en kastrull .
Låt koka ihop 5 minuter .
Låt svalna .
Vispa grädden och bred över kakan .
Häll på lingonen .
Servera direkt .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)