söndag 19 november 2017

MAUDS ENKLA LINSSOPPA 4 PORT.



                HEJSAN !

Det  här  är  då  himla  gott , särskilt  nu  när  det 
snöar  och  är  ruggigt  ute .
Eller  när  man  kommer  utifrån  och  in !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
2  dl  gröna  linser ,
1  gul  lök ,
1  vitlöksklyfta ,
3  msk  olja ,
2  tärningar  grönsaksbuljong ,
1 1 /2  liter  vatten ,
2  potatisar ,
1  bit  rotselleri ,
1  purjolök , lagom stor
1  morot ,
1  tsk  timjan ,
1  tsk  mejram ,
1  tsk  örtsalt ,
2 1/2  dl  krossade  tomater,
1  dl  klippt  persilja ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KROSSA  vitlöken ,  hacka  löken
och  fräs  i  oljan .
Tillsätt  de  sköljda  linserna  och  späd
med  vatten   +  buljongtärningarna .
LÅT  koka  ca  15  minuter .
Tillsätt  de  skurna  grönsakerna  och  koka
ytterligare  15  minuter .
Krydda  och  smaka  av .

SMAKLIG  MÅLTID !
Blir  det  något  över  kan  Du 
spara  den  i  kylen  i några  dagar.

HEMBAKAT FULLKORNSBRÖD , 2 ST.



                        HEJSAN !

Här  har  jag  ett  recept  på  fullkornsbröd  som  jag  gjorde
ofta,  förr  om  åren .
Jättegott !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
50  g  jäst ,
7  dl  vatten ,
7  dl  grahamsmjöl ,
4  dl  vetemjöl ,
4  dl  rågkross ,
(1  msk  socker, som går  åt  i jäsningen )
1/2  msk  anis ,
1/2  msk  fänkål ,
1/2 - 1  msk  salt ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
Gör  deg-spad  av  jäst  och  vatten,
(värm till 37 grader om Du har färsk jäst,
värm  till  40 - 45 grader om Du har torrjäst )
Tillsätt  alla  ingredienser  och  knåda  kraftigt .
Jäs  1  timme .
Smörj  och  mjöla  2  formar  på  1 1/2 - 2  liter.
ARBETA  degen  i  bunken (degen blir lös)
och  HÄLL  upp  den  i  formarna.
Låt  bröd-degen  stilla  sig ,  i  5  minuter  inte 
längre,  då  smular  det .
GRÄDDA  i  175  grader  i  70  minuter.
Pensla  mot  gräddningens  slut   med  vatten
och  lite  smör / margarin .

LYCKA  TILL ! 

lördag 18 november 2017

MAGSÄCKEN !



            HEJSAN !

Från  Lars  6  år,  Magsäcken  är  väldigt  viktig .
Om  vi  inte  hade  haft  den  skulle  maten  åkt
ner  i  benen .

En  fundering  ur  " Gamla  tanter lägger  inte  ägg ".

RÖDBETOR MED WASABI, 4 PERS.



                 HEJSAN !

Här  ska  Du  ha  grön  wasabi  (japansk pepparrot på tub )
och  len  CREME Fraiche  gör  oss  nykära  i  den 
gamla  hederliga  svenska  rödbetan !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

1  kg  färska  rödbetor ,
2  dl  CREME Fraiche ,
1/2  tsk  salt ,
1 - 2  tsk  wasabipasta ,
2  msk  grovhackad  gräslök ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KOKA  rödbetorna  med  skalet  på  tills  de  är  mjuka,
20 - 30  minuter .
Spola  dem  i  kallt  vatten  och  gnid  av  skalen .
LÄGG  tillbaka  rödbetorna  i  grytan  och  rör  ner 
CREME Fraiche .
Krydda  med  salt,  wasabi  och  gräslök .
Låt  koka  upp .
SERVERA  med  kokt  ris  och  eventuellt  rökt  fisk
eller  skinka .

SMAKLIG  SPIS !

fredag 17 november 2017

FLÄDERBLOMS- LIKÖR 1 LITER



                        HEJSAN !

BLOMMIGA  DRYCKER  ....
                                ...  från  egna  köksvrån .
TIPS !
            Har  Du  inte  tillgång  till  fläderblommor
kan  Du  använda  koncentrerad  fläderblom-saft .
Uteslut  då  blommor  och  citroner  och  minska
något  på  sockret  i  receptet .
Det  går  även  bra  att  göra  likören  på  fläderblommor
som  legat  i  frysen ,  likören  blir  då  något  mörkare.

HÄR  ÄR  RECEPTET :
3  citroner ,
15  fläderblommor ,  ca  50  g
3  dl  råsocker ,
4  dl  kolsyrat  vatten ,  t ex  Ramlösa
1  flaska  calvados , 75  cl.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKÄR  1  citron  i  skivor,  pressa  saften  ur  de  övriga.
Varva  blom- klasarna  och  citronskivorna  i  en glasburk.
LÖS  upp  sockret  i  det  kolsyrade  vattnet .
Häll  sockerlösningen  och  citronsaften  i  glasburken -
täck  över .
Låt  stå  och  dra  ca  en  vecka  på  sval  plats .
SILA  blandningen  genom  en  silduk .
Blanda  ner  calvadosen .
Häll  upp  på  en  karaff  eller  flaska ,  förvara  i  kylskåp .

LYCKA  TILL !

KYCKLING MED ANANAS OCH PAPRIKA 4 PORT.



                    HEJSAN !

Smaka  på  det  här !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

300  g  skinn-  och  benfritt  grillat  kycklingkött ,
4  tsk  olja ,
1  medelstor  gul  lök ,  skuren  i  bitar
1  paprika  gul/  och  eller  röd ,  skuren  i  bitar
1 - 2  vitlöksklyftor ,  finhackade
4  skivor  ananas  i  egen  juice ,
SÅS :
1  msk  vit-  eller  rödvinsvinäger ,
1  msk  soja ,
4  tsk  strösocker ,
1  tsk  SAMBAL  OELEK ,
1  tsk  arrowrot ,
9  dl  kokt  ris  eller  pasta .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
HETTA  upp  oljan  i  en  stekpanna  med  höga 
kanter  eller  i  en  wok .
Lägg  i  lök ,  paprika  och  vitlök  och  fräs  under
omrörning  några  minuter .
Lägg  ner  det  grillade  köttet  och  låt  det  bli 
riktigt  varmt  under  omrörning .
TILLSÄTT  ananas,  skuren  i  bitar  och  slå 
såsen  över .
Koka  upp  och  servera  genast  tillsammans  med
kokt  ris  eller  pasta .

SMAKLIG  MÅLTID !
över

måndag 13 november 2017

LINGON- OCH APELSINTÅRTA 1 KAKA .



              HEJ  IGEN !

Smaka  på  den  här ,  inte  tokig  alls
men  lite  ovanlig ,
efter  ett  par  gånger  är  den  riktigt  god !
VARSÅGODA !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
200  g  mandlar,  utan  skal
2  ägg  ,
50  g  smör/margarin ,
1  dl  kokosflingor ,

FYLLNING :
3  dl  färska  lingon ,
Saften  av  1  apelsin ,
1 1/2  dl  SUKRIN ,(sötningsmedel)
2  dl  grädde ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

SÄTT  ugnen  på  175  grader .
Lägg  mandlarna  i  en  matberedare  och  mixa 
hastigt  så  att  de  blir  som  flingor .
Lägg  mandlarna  i  en  bunke  och  blanda  ihop
med  de  andra  ingredienserna .
KLICKA  ut  en  rund  kaka  på  en  plåt  med
bakplåtspapper .
Grädda  i  10- 12  minuter.
LÄGG  lingon ,  saften  från  en  apelsin  och
SUKRIN  i  en  kastrull .
Låt  koka  ihop  5  minuter .
Låt  svalna .
Vispa  grädden  och  bred  över  kakan  .
Häll  på  lingonen . 
Servera  direkt .

LYCKA  TILL !