tisdag 21 november 2017
SMÖRREBRÖD
HEJSAN !
Vad sägs om dessa kalasgoda mackor ?
RÖKT ÅL OCH ÄGGRÖRA :
Råg- eller fullkornsbröd täcks med krämig
äggröra, ett par skivor rökt ål och pyntas
med krasse eller gräslök .
Istället för ål kan Du ta annan rökt fisk ,
FILE'ER av böckling eller makrill t ex .
Eller varför inte detta goda smörrebröd !
ROSTBIFF OCH REMOULADSÅS :
Smaksätt majonnäs med finhackad ättiksgurka,
kapris, gräslök , körvel och dragon.
Bred på tunt rågbröd och täck med tunna skivor
tomat och gurka .
Lägg på tunna skivor av grillad rostbiff .
Pynta med babymajs , persilja och lite mera
remouladsås .
SMAKLIG MÅLTID !
BLÅBÄRSSOPPA MED VANILJ , 4 PORT.
HEJSAN !
Detta är stärkande på skogspromenaden ,
-varm blåbärssoppa i termosen ,
eller varför inte när Du kommer hem !
HÄR ÄR RECEPTET :
250 g frysta blåbär ,
1 dl syltsocker ,
1 tsk vaniljsocker ,
6 dl vatten .
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA blåbär , sylt- och vaniljsocker .
Tillsätt vatten och koka upp under omrörning
låt sjuda 3 minuter .
PASSERA blåbärssoppan med sked genom en
sil (Glöm inte PURE'N på silens undersida) .
Häll upp på termos .
TIPS !
Spara det fiberrika blåbärsmoset som blir
över i silen och använd till fil eller
SMOOTHIE .
LYCKA TILL !
måndag 20 november 2017
KRISTINAS LÅDA 12-15 PERS.
HEJSAN !
Här blir det kassler, jättekäckt när man är många .
Smaskens var det också !
HÄR ÄR RECEPTET :
1500 g kassler ,
9 bananer ,
6 dl grädde ,
1/2 dl chilisås ,
1 msk potatismjöl ,
3 dl jordnötter ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR kasslern i skivor eller strimlor .
Dela bananerna i större eller mindre bitar .
Lägg allt i en smord långpanna .
Blanda grädde, chilisås och potatismjöl och
häll detta över kasslern och bananerna .
GRATINERA i 225 graders ugnsvärme i 10-15 min.
TÄCK med folie mot slutet .
SERVERA med ris, sallad och bröd .
LYCKA TILL !
söndag 19 november 2017
RÅKOSTSOPPA 4 PERS.
HEJSAN !
mmm....varmt å gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 morötter ,
1 bit rotselleri ,
1 mellanstor purjolök ,
1 dl hackad persilja ,
1 dl CREME Fraiche ,
9 dl grönsaksbuljong ,
eventuellt lite örtsalt ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skiva morötter och rotselleri .
Skär purjolöken i bitar och hacka persiljan.
Kör allt i matberedaren tillsammans med
Lätt CREME Fraiche.
Hetta upp grönsaksbuljongen och rör ner
råkostblandningen .
Smaka av med örtsalt .
SMAKLIG MÅLTID !
MAUDS ENKLA LINSSOPPA 4 PORT.
HEJSAN !
Det här är då himla gott , särskilt nu när det
snöar och är ruggigt ute .
Eller när man kommer utifrån och in !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl gröna linser ,
1 gul lök ,
1 vitlöksklyfta ,
3 msk olja ,
2 tärningar grönsaksbuljong ,
1 1 /2 liter vatten ,
2 potatisar ,
1 bit rotselleri ,
1 purjolök , lagom stor
1 morot ,
1 tsk timjan ,
1 tsk mejram ,
1 tsk örtsalt ,
2 1/2 dl krossade tomater,
1 dl klippt persilja ,
SÅ HÄR GÖR DU :
KROSSA vitlöken , hacka löken
och fräs i oljan .
Tillsätt de sköljda linserna och späd
med vatten + buljongtärningarna .
LÅT koka ca 15 minuter .
Tillsätt de skurna grönsakerna och koka
ytterligare 15 minuter .
Krydda och smaka av .
SMAKLIG MÅLTID !
Blir det något över kan Du
spara den i kylen i några dagar.
HEMBAKAT FULLKORNSBRÖD , 2 ST.
HEJSAN !
Här har jag ett recept på fullkornsbröd som jag gjorde
ofta, förr om åren .
Jättegott !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst ,
7 dl vatten ,
7 dl grahamsmjöl ,
4 dl vetemjöl ,
4 dl rågkross ,
(1 msk socker, som går åt i jäsningen )
1/2 msk anis ,
1/2 msk fänkål ,
1/2 - 1 msk salt ,
SÅ HÄR GÖR DU :
Gör deg-spad av jäst och vatten,
(värm till 37 grader om Du har färsk jäst,
värm till 40 - 45 grader om Du har torrjäst )
Tillsätt alla ingredienser och knåda kraftigt .
Jäs 1 timme .
Smörj och mjöla 2 formar på 1 1/2 - 2 liter.
ARBETA degen i bunken (degen blir lös)
och HÄLL upp den i formarna.
Låt bröd-degen stilla sig , i 5 minuter inte
längre, då smular det .
GRÄDDA i 175 grader i 70 minuter.
Pensla mot gräddningens slut med vatten
och lite smör / margarin .
LYCKA TILL !
lördag 18 november 2017
MAGSÄCKEN !
HEJSAN !
Från Lars 6 år, Magsäcken är väldigt viktig .
Om vi inte hade haft den skulle maten åkt
ner i benen .
En fundering ur " Gamla tanter lägger inte ägg ".
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)