tisdag 21 november 2017

SMÖRREBRÖD



                           HEJSAN !

Vad  sägs  om  dessa  kalasgoda  mackor  ?

RÖKT  ÅL  OCH  ÄGGRÖRA :
Råg- eller  fullkornsbröd  täcks  med  krämig 
äggröra,  ett  par  skivor  rökt  ål  och  pyntas
med  krasse  eller  gräslök .
Istället  för  ål  kan  Du  ta  annan  rökt  fisk ,
FILE'ER  av  böckling  eller  makrill  t ex .

Eller  varför  inte  detta  goda  smörrebröd !
ROSTBIFF  OCH  REMOULADSÅS :
Smaksätt  majonnäs  med  finhackad  ättiksgurka,
kapris,  gräslök ,  körvel  och  dragon.
Bred  på  tunt  rågbröd  och  täck  med  tunna  skivor
tomat  och  gurka  .
Lägg  på  tunna  skivor  av  grillad  rostbiff .
Pynta  med  babymajs , persilja  och  lite  mera 
remouladsås .

SMAKLIG  MÅLTID !

BLÅBÄRSSOPPA MED VANILJ , 4 PORT.



                       HEJSAN !

Detta  är  stärkande  på  skogspromenaden ,
-varm  blåbärssoppa  i  termosen ,
eller  varför  inte  när  Du  kommer  hem !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
250  g  frysta  blåbär ,
1  dl  syltsocker ,
1  tsk  vaniljsocker ,
6  dl  vatten .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BLANDA  blåbär ,  sylt-  och  vaniljsocker .
Tillsätt  vatten  och  koka  upp  under  omrörning
låt  sjuda  3  minuter .
PASSERA  blåbärssoppan  med  sked   genom  en
sil (Glöm  inte  PURE'N på  silens undersida) .
Häll  upp  på  termos .

TIPS !
           Spara  det  fiberrika  blåbärsmoset  som  blir
           över  i  silen  och  använd  till  fil  eller
           SMOOTHIE .

LYCKA  TILL !

måndag 20 november 2017

KRISTINAS LÅDA 12-15 PERS.



                    HEJSAN !

Här  blir  det  kassler,  jättekäckt  när  man  är  många .
Smaskens  var  det  också !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1500  g   kassler ,
9  bananer ,
6  dl  grädde ,
1/2  dl  chilisås ,
1  msk  potatismjöl ,
3  dl  jordnötter ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKÄR  kasslern  i  skivor  eller  strimlor .
Dela  bananerna  i  större  eller  mindre  bitar .
Lägg  allt  i  en  smord  långpanna .
Blanda  grädde,  chilisås  och  potatismjöl  och
häll  detta  över  kasslern  och  bananerna .
GRATINERA  i  225  graders  ugnsvärme  i  10-15  min.
TÄCK  med  folie  mot  slutet .

SERVERA  med  ris,  sallad  och  bröd .

LYCKA  TILL !

söndag 19 november 2017

RÅKOSTSOPPA 4 PERS.



               HEJSAN !

mmm....varmt  å  gott !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
3  morötter ,
1  bit  rotselleri ,
1  mellanstor  purjolök ,
1  dl  hackad persilja ,
1  dl  CREME Fraiche ,
9  dl  grönsaksbuljong ,
eventuellt  lite  örtsalt ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKALA och  skiva  morötter  och  rotselleri .
Skär  purjolöken  i  bitar  och  hacka  persiljan.
Kör  allt  i  matberedaren  tillsammans  med
Lätt  CREME  Fraiche.
Hetta  upp  grönsaksbuljongen  och  rör  ner
råkostblandningen .
Smaka  av  med  örtsalt .

SMAKLIG  MÅLTID !

MAUDS ENKLA LINSSOPPA 4 PORT.



                HEJSAN !

Det  här  är  då  himla  gott , särskilt  nu  när  det 
snöar  och  är  ruggigt  ute .
Eller  när  man  kommer  utifrån  och  in !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
2  dl  gröna  linser ,
1  gul  lök ,
1  vitlöksklyfta ,
3  msk  olja ,
2  tärningar  grönsaksbuljong ,
1 1 /2  liter  vatten ,
2  potatisar ,
1  bit  rotselleri ,
1  purjolök , lagom stor
1  morot ,
1  tsk  timjan ,
1  tsk  mejram ,
1  tsk  örtsalt ,
2 1/2  dl  krossade  tomater,
1  dl  klippt  persilja ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KROSSA  vitlöken ,  hacka  löken
och  fräs  i  oljan .
Tillsätt  de  sköljda  linserna  och  späd
med  vatten   +  buljongtärningarna .
LÅT  koka  ca  15  minuter .
Tillsätt  de  skurna  grönsakerna  och  koka
ytterligare  15  minuter .
Krydda  och  smaka  av .

SMAKLIG  MÅLTID !
Blir  det  något  över  kan  Du 
spara  den  i  kylen  i några  dagar.

HEMBAKAT FULLKORNSBRÖD , 2 ST.



                        HEJSAN !

Här  har  jag  ett  recept  på  fullkornsbröd  som  jag  gjorde
ofta,  förr  om  åren .
Jättegott !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
50  g  jäst ,
7  dl  vatten ,
7  dl  grahamsmjöl ,
4  dl  vetemjöl ,
4  dl  rågkross ,
(1  msk  socker, som går  åt  i jäsningen )
1/2  msk  anis ,
1/2  msk  fänkål ,
1/2 - 1  msk  salt ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
Gör  deg-spad  av  jäst  och  vatten,
(värm till 37 grader om Du har färsk jäst,
värm  till  40 - 45 grader om Du har torrjäst )
Tillsätt  alla  ingredienser  och  knåda  kraftigt .
Jäs  1  timme .
Smörj  och  mjöla  2  formar  på  1 1/2 - 2  liter.
ARBETA  degen  i  bunken (degen blir lös)
och  HÄLL  upp  den  i  formarna.
Låt  bröd-degen  stilla  sig ,  i  5  minuter  inte 
längre,  då  smular  det .
GRÄDDA  i  175  grader  i  70  minuter.
Pensla  mot  gräddningens  slut   med  vatten
och  lite  smör / margarin .

LYCKA  TILL ! 

lördag 18 november 2017

MAGSÄCKEN !



            HEJSAN !

Från  Lars  6  år,  Magsäcken  är  väldigt  viktig .
Om  vi  inte  hade  haft  den  skulle  maten  åkt
ner  i  benen .

En  fundering  ur  " Gamla  tanter lägger  inte  ägg ".