fredag 24 november 2017

ÄPPELLÄNGD 1 ST.



                      HEJSAN !

ÄPPELLÄNGDEN  är  en  riktig  godbit  med 
äpplen,  kanel  och  nötter .
Dessutom  är  den  inte  så  söt.
Den  kommer  igen  år  efter  år .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
5  dl  vetemjöl ,
2 1/2  tsk  bakpulver ,
1  dl  SUKETTER STRÖ ,
100  g  smör /margarin ,
1  ägg ,
1 3/4  dl  mjölk ,

GARNERING :
1  syrligt  äpple ,
1  msk  SUKETTER STRÖ ,
2  tsk  kanel ,
1  påse  nöt-spån ,
 UGN 175  grader .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BLANDA  samman  mjöl,  bakpulver  och  SUKETTER STRÖ .
Finfördela  smör/margarinet  i  mjöl-blandningen  till  en 
grynig  massa .
TILLSÄTT  ägget  och  mjölken .
Arbeta  raskt  ihop  till  deg .
Häll  smeten  i  en  smord  och  mjölad ,  avlång  form .
SKALA  kärna  ur  och  skär  äpplet  i  tunna  klyftor .
Blanda  samman  kanel  och  SUKETTER STRÖ .
Doppa  äppelklyftorna  i  det .
Stick  ner  dem  i  smeten  och  strö  nöt -spån  över .
GRÄDDA   kakan  mitt  i  ugnen  ca  35-40  minuter.

LYCKA  TILL !


torsdag 23 november 2017

SAFFRANSRUTOR I LÅNGPANNA 18 BITAR.



                   HEJSAN !

Extra  saftiga  och  läckra  lussebullar,  prova  själv !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
3  dl  mjölk ,
2  dl  MANDELMJÖL ,
1  kuvert  saffran  0,5 g ,
2  krm  salt ,
25  g  jäst  för  söta  degar ,
75  g  smör/margarin,
3/4  dl  vit  sirap ,
1  ägg ,
1/2  tsk  ny-stött  kardemumma ,
7 1/2 - 8  dl  vetemjöl ,
GARNERING :
1  ägg ,
pärlsocker ,
hackad  sötmandel

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
HÄLL  mjölken  i  en  kastrull  och  tillsätt 
MANDELMJÖL  och  bittermandel .
Stöt  saffranet  med  saltet  till  ett  fint  pulver
och  tillsätt  i  kastrullen .
SMULA  jästen  i  en  degbunke .
Värm  upp  mjölkblandningen  under  omrörning
till  fingervarm  temperatur ,  häll  den  över  jästen
och  rör  om  tills  jästen  är  upplöst .
KLICKA  ner  matfettet  och  tillsätt  sirap,  ägg
och  kardemumma .
BLANDA  sist  ner  6  dl  av  vetemjölet  och  arbeta
snabbt  samman  till  en  slät  deg .
Täck  med  en  bakduk  och  låt  degen  vila  i  bunken
i  ca  30  minuter .
BLANDA  ner  det  sparade  vetemjölet  i  degen  eller
så  mycket  att  degen  blir  smidig  men  ändå  ganska 
vek  efter  att  den  knådats .
KLÄ  en  liten  långpanna  ca  25 x 35  cm,  med  bak-
plåtspapper  eller  smörj  den  med  lite  matfett .
KLICKA  ut  degen  och  tryck  sedan  ut  den,  med  vatten-
sköljda  händer,  till  en  jämntjock  degplatta .
MARKERA  rutor  genom  degen  med  en  degskrapa .
Låt  brödet  jäsa   till  knappt  dubbel  storlek,  ca  40  min.
Sätt  ugnen  på  200  grader .
PENSLA  det  färdigjästa  brödet  med lätt  uppvispat  ägg.
Strö  över  pärlsocker  och  mandel .
GRÄDDA  brödet  i  nedre  delen  av  ugnen  i  18- 20  min.
BRYT   bullarna  i  rutor  vid  servering .

LYCKA  TILL !

onsdag 22 november 2017

ROTFRUKTSGRYTA , 4-5 PORT .



                HEJSAN !

Gott  att  servera till  kött  eller  korv  av  olika  slag .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
4  medelstora  lökar ,
1/2  kålrot ,
3-4  morötter ,
1  bit  rotselleri ,
1  palsternacka ,
2  msk  smör/margarin ,
4-5  dl  vatten ,
1  grönsaksbuljongtärning ,
5-6  potatisar ,
1-2  dl  klippt  persilja ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU  :
LÄGG  lökarna  i  hett  vatten  en  stund   så  att
skalen  mjuknar  och  skala  sedan .
Skala  rotfrukterna .
Skär  kålroten  i  tärningar   och  morötterna  i 
tjocka  skivor .
Strimla  selleri  och  palsternacka .
FRÄS  lökarna  i  fettet  i  en  rymlig  gryta .
Lägg  i  rotsakerna .
Låt  dem  fräsa  med  en  stund .
Tillsätt  vattnet  och  buljongtärningen .
Koka  under  lock  5-10  minuter.
SKALA   under  tiden  potatisen  och  skär 
den  i  tunna  klyftor .
Lägg  över  i  grytan  och  låt  koka  ytterligare
10 - 15  minuter .
GRÖNSAKERNA  ska  vara  mjuka   men  inte 
sönderkokta .
Rör  ner  persiljan .

GOTT  MED  CREME FRAICHE  TILL !

LYCKA  TILL !

tisdag 21 november 2017

SMÖRREBRÖD



                           HEJSAN !

Vad  sägs  om  dessa  kalasgoda  mackor  ?

RÖKT  ÅL  OCH  ÄGGRÖRA :
Råg- eller  fullkornsbröd  täcks  med  krämig 
äggröra,  ett  par  skivor  rökt  ål  och  pyntas
med  krasse  eller  gräslök .
Istället  för  ål  kan  Du  ta  annan  rökt  fisk ,
FILE'ER  av  böckling  eller  makrill  t ex .

Eller  varför  inte  detta  goda  smörrebröd !
ROSTBIFF  OCH  REMOULADSÅS :
Smaksätt  majonnäs  med  finhackad  ättiksgurka,
kapris,  gräslök ,  körvel  och  dragon.
Bred  på  tunt  rågbröd  och  täck  med  tunna  skivor
tomat  och  gurka  .
Lägg  på  tunna  skivor  av  grillad  rostbiff .
Pynta  med  babymajs , persilja  och  lite  mera 
remouladsås .

SMAKLIG  MÅLTID !

BLÅBÄRSSOPPA MED VANILJ , 4 PORT.



                       HEJSAN !

Detta  är  stärkande  på  skogspromenaden ,
-varm  blåbärssoppa  i  termosen ,
eller  varför  inte  när  Du  kommer  hem !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
250  g  frysta  blåbär ,
1  dl  syltsocker ,
1  tsk  vaniljsocker ,
6  dl  vatten .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BLANDA  blåbär ,  sylt-  och  vaniljsocker .
Tillsätt  vatten  och  koka  upp  under  omrörning
låt  sjuda  3  minuter .
PASSERA  blåbärssoppan  med  sked   genom  en
sil (Glöm  inte  PURE'N på  silens undersida) .
Häll  upp  på  termos .

TIPS !
           Spara  det  fiberrika  blåbärsmoset  som  blir
           över  i  silen  och  använd  till  fil  eller
           SMOOTHIE .

LYCKA  TILL !

måndag 20 november 2017

KRISTINAS LÅDA 12-15 PERS.



                    HEJSAN !

Här  blir  det  kassler,  jättekäckt  när  man  är  många .
Smaskens  var  det  också !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1500  g   kassler ,
9  bananer ,
6  dl  grädde ,
1/2  dl  chilisås ,
1  msk  potatismjöl ,
3  dl  jordnötter ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKÄR  kasslern  i  skivor  eller  strimlor .
Dela  bananerna  i  större  eller  mindre  bitar .
Lägg  allt  i  en  smord  långpanna .
Blanda  grädde,  chilisås  och  potatismjöl  och
häll  detta  över  kasslern  och  bananerna .
GRATINERA  i  225  graders  ugnsvärme  i  10-15  min.
TÄCK  med  folie  mot  slutet .

SERVERA  med  ris,  sallad  och  bröd .

LYCKA  TILL !

söndag 19 november 2017

RÅKOSTSOPPA 4 PERS.



               HEJSAN !

mmm....varmt  å  gott !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
3  morötter ,
1  bit  rotselleri ,
1  mellanstor  purjolök ,
1  dl  hackad persilja ,
1  dl  CREME Fraiche ,
9  dl  grönsaksbuljong ,
eventuellt  lite  örtsalt ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKALA och  skiva  morötter  och  rotselleri .
Skär  purjolöken  i  bitar  och  hacka  persiljan.
Kör  allt  i  matberedaren  tillsammans  med
Lätt  CREME  Fraiche.
Hetta  upp  grönsaksbuljongen  och  rör  ner
råkostblandningen .
Smaka  av  med  örtsalt .

SMAKLIG  MÅLTID !