onsdag 6 december 2017
MOROTSGRATÄNG MED ROSMARIN OCH MOZZARELLA 10 PERS, (grön jul)
HEJSAN !
Mozzarellagratängen till skinkan blev en hit !
HÄR ÄR RECEPTET :
6 morötter (ca 750 g)
5 potatisar (450 g)
1/2 gul lök ,
2 vitlöksklyftor ,
2 dl vispgrädde ,
1 dl mjölk ,
1 tsk salt ,
1 krm nymald vitpeppar ,
2 kvistar rosmarin ,
1-2 msk ströbröd ,
1 mozzarellaost (125 g)
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
Skala och skiva morötter , potatis och lök .
Skala och finhacka vitlöken .
Varva rotfrukter, lök och vitlök i en smord
ugnssäker form .
BLANDA grädde, mjölk, salt och peppar och
häll i formen .
Repa och strö över rosmarinen.
Tillaga mitt i ugnen ca 40 minuter .
Ta ut formen .
Strö över ströbrödet .
SKÄR mozzarellan i bitar och strö över .
Tillaga ytterligare ca 10 minuter .
SMAKLIG MÅLTID !
CITRONSTEKT BRYSSELKÅL. 8 PERS.(grön jul)
HEJSAN !
Åh, det här är så himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg brysselkål ,
50 g smör/margarin ,
2 citroner ,
2 dl torrt vitt vin ,
1 dl strösocker ,
2 tsk salt ,
2 krm nymald svartpeppar ,
SÅ HÄR GÖR DU :
ANSA brysselkålen .
Stek den i smör/margarin i en het stekpanna
tills den fått fin färg .
SKÖLJ citronerna noga i ljummet vatten .
Riv skalet och pressa ut saften .
HÄLL vin och citronsaft över kålen och till-
sätt sockret .
Låt vin och citronsaft koka in under lock ,
ca 10 minuter .
KRYDDA med citronskal, salt och peppar .
Komplettera julbordet med gröna tillbehör,
eller ersätt några rätter med nya favoriter .
LYCKA TILL !
tisdag 5 december 2017
OLIV- JANSSON MED KAPRIS , 6 PERS
HEJSAN !
Här är en snabblagad Jansson där potatisen
kokas i mjölk för att sedan gratineras i ugn .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 gul lök,
1 msk + 2 msk smör ,
400 g potatis ,
1 1/2 dl mjölk ,
1 1/2 dl vispgrädde ,
1 tsk salt ,
1 dl urkärnade svarta oliver ,
1/2 dl kapris ,
1 msk ströbröd ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skiva löken .
Fräs den mjuk i 1 msk smör i en stekpanna .
SKALA och strimla potatisen .
Koka upp mjölk och grädde i en kastrull .
Tillsätt potatis och salt .
Koka potatisen sakta tills den är mjuk, ca 10 min.
SÄTT ugnen på 250 grader .
Hacka oliver och kapris .
Blanda ner lök, oliver och kapris i potatisen och
häll över i en gratängform .
Strö över ströbrödet och hyvla över 2 msk smör.
GRATINERA högt upp i ugnen ca 10 minuter
tills gratängen fått fin färg .
LYCKA TILL !
KAKSKÅLAR MED HALLONGRÄDDE . CA 10 KAKOR.
HEJSAN !
Man tror inte att det är sant att man har gjort dem själv !?
Degen formas i ett glas eller i en kopp , men kan också
böjas till strutar .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 ägg
1/2 dl socker 1/2 dl vetemjöl ,
1 msk smält smör eller margarin ,
FYLLNING :
Vispad grädde och hallon .
SÅ HÄR GÖR DU :
Vispa ägg och socker.
Rör ner mjölet och det smälta smöret .
Bred ut smeten glest på väl smord plåt
till runda kakor och grädda i 200 grader
ca 5 minuter .
Lossa dem genast och forma till skålar i
glas eller kopp eller rulla dem till strutar.
Kakorna hårdnar snabbt, så grädda inte
för många åt gången .
Skulle någon av kakorna hinna stelna innan
den formats, sätt den bara in i ugnen igen
ett ögonblick .
VISPA grädden och rör ner lite hallon .
Fyll skålarna och garnera ett hallon.
Serveras genast .
Förvara de ofyllda kakorna på torr plats .
LUCKA TILL !
VÖRTBRÖD 2 ST .
HEJSAN !
Smaka på det här, det är både porter och julmust
i degvätskan . Det är väldans gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst ,
75 g smör eller margarin,
1/2 liter porter och julmust blandat ,
1/2 dl sirap ,
1/ 2 msk svampsoja ,
1 msk malda POMMERANSSKAL ,
1/2 tsk nejlikor,
13-14 dl rågsikt .
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen .
Smält matfettet och häll i vätskan .
Låt stå tills degvätskan blir fingervarm 37 grader.
Rör ut jästen i degvätskan och tillsätt soja, sirap
och kryddor .
ARBETA in mjölet .
Låt jäsa 20-30 minuter .
Baka ut till två limpor .
Nagga med gaffel eller sticka och låt jäsa på plåt
ca 30 minuter .
GRÄDDA i 200-225 grader ca 30 minuter .
Pensla med vatten när de är klara och låt
svalna under duk .
LYCKA TILL !
måndag 4 december 2017
INBAKAD BRIE MED FIKON & HONUNG. 6 PERS .
HEJSAN !
Åh , ugnsbakad smält BRIE
är ju alldeles underbart .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 färdig pajdeg, 250 g
1 rund BRIEOST 500 g ,
6 färska fikon ,
2-3 msk flytande honung ,
1 dl granatäppelkärnor ,
(finns både färska och frysta)
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader.
Skär först av hinnan på ena sidan
av Brieosten .
Lägg därefter osten med snittytan upp
mitt i pajdegen .
Tryck till osten lite och vik sedan över
pajdegen .
Var försiktig så att det inte går hål i paj-
degen , då rinner ju allt det goda ut i ugnen.
KLYFTA två av de färska fikonen och lägg
ovanpå smördegen .
Ringla över hälften av honungen och tillaga
den inbakade brieosten i mitten av ugnen
i ca 10 minuter .
LÅT osten sätta sig några minuter.
Klyfta sedan resterande fyra fikon och garnera
den bakade osten med dessa tillsammans med
granatäppelkärnorna och honungen .
mmm.... .
LYCKA TILL !
söndag 3 december 2017
PAJ MED KRABBA LÖK OCH POTATIS . 4-6 PERS.
HEJSAN !
Smaka på den här, en spännande smakkombination
med krabbkött i botten och skivad potatis och lök !
PAJSKAL :
125 g kallt smör eller margarin ,
3 1/2 dl vetemjöl ,
1 nypa salt ,
1-3 msk vatten ,
FYLLNING :
1 burk salladskrabba , 210 g
200 g färskost , med smak av
vitlök och örter ,
2 ägg ,
salt och peppar ,
15 cm purjolök ,
kokt potatis ,
TOPPING :
150 g räkor med skal,
5 cm purjolök ,
1/2 rödlök ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
PAJDEG:
SKÄR smöret i mindre kuber och nyp ihop
med mjöl och salt till en grynig massa .
Tillsätt kallt vatten tills det går ihop till en
fast deg .
Tryck ut i en smord pajform, 35x11 cm eller
en rund som är 28 cm i diameter, och nagga
botten med en gaffel , låt stå kallt i 30 min.
Förgrädda sedan pajskalet i mitten av ugnen i
10 minuter .
BLANDA ihop krabba, färskost och ägg i en
bunke och smaka av med salt och peppar .
Fördela fyllningen i pajskalet .
SKIVA purjolök och kokt kall potatis tunt ca
1/2 cm .
Lägg skivorna omlott på krabbfyllningen .
GRÄDDA i mitten av ugnen tills pajen har
stelnat ca 30 minuter.
TOPPING :
SKALA räkorna och hacka purjolök och rödlök
fint .
GARNERA pajen vid servering .
HOPPAS ATT DET SMAKAR
och
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)