onsdag 6 december 2017

MOROTSGRATÄNG MED ROSMARIN OCH MOZZARELLA 10 PERS, (grön jul)




                           HEJSAN !

Mozzarellagratängen  till  skinkan  blev  en  hit !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
6  morötter (ca 750 g)
5  potatisar (450 g)
1/2  gul  lök ,
2 vitlöksklyftor ,
2  dl  vispgrädde ,
1  dl  mjölk ,
1  tsk  salt ,
1  krm  nymald  vitpeppar ,
2  kvistar  rosmarin ,
1-2  msk  ströbröd ,
1  mozzarellaost (125 g)

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på  200  grader .
Skala  och  skiva  morötter ,  potatis  och  lök .
Skala  och  finhacka  vitlöken .
Varva  rotfrukter,  lök  och  vitlök  i  en  smord 
ugnssäker  form .
BLANDA  grädde,  mjölk,  salt  och  peppar  och
häll  i  formen .
Repa  och  strö  över  rosmarinen.
Tillaga  mitt  i  ugnen  ca  40  minuter .
Ta  ut  formen  .
Strö  över  ströbrödet .
SKÄR  mozzarellan  i  bitar  och  strö  över .
Tillaga   ytterligare   ca  10  minuter .

SMAKLIG  MÅLTID !

CITRONSTEKT BRYSSELKÅL. 8 PERS.(grön jul)



                       HEJSAN !

Åh,  det  här  är  så  himla  gott !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  kg  brysselkål ,
50  g  smör/margarin ,
2  citroner ,
2  dl  torrt  vitt  vin ,
1  dl  strösocker ,
2  tsk  salt ,
2  krm  nymald  svartpeppar ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
ANSA  brysselkålen .
Stek  den  i  smör/margarin  i  en  het  stekpanna
tills  den  fått  fin  färg .
SKÖLJ  citronerna  noga  i  ljummet  vatten .
Riv  skalet  och  pressa  ut  saften .
HÄLL  vin  och  citronsaft  över  kålen  och  till-
sätt  sockret .
Låt  vin  och  citronsaft   koka  in  under  lock ,
ca  10  minuter .
KRYDDA  med  citronskal,  salt  och  peppar .

Komplettera  julbordet  med  gröna  tillbehör,
eller  ersätt  några  rätter  med  nya  favoriter .

LYCKA  TILL  !

tisdag 5 december 2017

OLIV- JANSSON MED KAPRIS , 6 PERS




                             HEJSAN !


Här  är  en  snabblagad  Jansson  där  potatisen
kokas  i  mjölk  för  att  sedan  gratineras i  ugn .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  gul  lök,
1  msk +  2  msk  smör ,
400  g  potatis ,
1 1/2  dl  mjölk ,
1 1/2  dl  vispgrädde ,
1  tsk  salt ,
1  dl  urkärnade  svarta  oliver ,
1/2  dl  kapris ,
1  msk  ströbröd ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKALA  och  skiva  löken .
Fräs  den  mjuk  i  1  msk  smör  i  en  stekpanna .
SKALA  och  strimla  potatisen .
Koka  upp  mjölk  och  grädde  i  en  kastrull .
Tillsätt  potatis  och  salt .
Koka  potatisen  sakta  tills  den  är  mjuk,  ca  10  min.
SÄTT  ugnen  på  250  grader .
Hacka  oliver  och  kapris  .
Blanda  ner  lök,  oliver  och  kapris  i  potatisen  och
häll  över  i  en  gratängform .
Strö  över  ströbrödet  och  hyvla  över  2  msk  smör.
GRATINERA  högt  upp  i  ugnen  ca  10  minuter
tills  gratängen  fått  fin  färg .

LYCKA  TILL !

KAKSKÅLAR MED HALLONGRÄDDE . CA 10 KAKOR.



                   HEJSAN !

Man  tror  inte  att  det  är  sant  att  man  har  gjort  dem  själv !?
Degen  formas  i  ett  glas  eller  i  en  kopp ,  men  kan  också 
böjas  till  strutar .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  ägg
1/2  dl  socker 1/2  dl  vetemjöl ,
1  msk  smält  smör  eller  margarin ,
FYLLNING :
Vispad  grädde  och  hallon .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
Vispa  ägg  och  socker.
Rör  ner  mjölet  och  det  smälta  smöret .
Bred  ut  smeten  glest  på  väl  smord  plåt
till  runda  kakor  och  grädda  i  200  grader
ca  5  minuter .
Lossa  dem  genast  och  forma  till  skålar  i
glas  eller  kopp  eller  rulla  dem  till  strutar.
Kakorna  hårdnar  snabbt,  så  grädda  inte
för   många  åt  gången .
Skulle  någon   av  kakorna  hinna  stelna  innan
den  formats,  sätt  den  bara  in  i  ugnen  igen
ett  ögonblick  .

VISPA  grädden  och  rör  ner  lite  hallon .
Fyll  skålarna  och  garnera  ett  hallon.
Serveras  genast .
Förvara  de  ofyllda  kakorna  på  torr  plats .

LUCKA  TILL !

VÖRTBRÖD 2 ST .



                    HEJSAN !

Smaka  på  det  här,  det  är  både  porter  och  julmust 
i  degvätskan . Det  är  väldans  gott !

HÄR  ÄR  RECEPTET  :
50  g  jäst ,
75  g  smör eller  margarin,
1/2  liter  porter  och  julmust  blandat ,
1/2  dl  sirap ,
1/ 2  msk  svampsoja ,
1  msk  malda  POMMERANSSKAL ,
1/2  tsk  nejlikor,
13-14  dl  rågsikt .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMULA  jästen .
Smält  matfettet  och  häll  i  vätskan .
Låt  stå  tills  degvätskan  blir  fingervarm  37  grader.
Rör  ut  jästen  i  degvätskan  och  tillsätt  soja,  sirap
och  kryddor .
ARBETA  in  mjölet  .
Låt  jäsa  20-30  minuter .
Baka  ut  till  två  limpor  .
Nagga  med  gaffel  eller  sticka   och  låt  jäsa  på  plåt
ca  30  minuter .
GRÄDDA  i  200-225  grader  ca  30  minuter .
Pensla  med  vatten  när  de  är  klara  och  låt
svalna  under  duk .

LYCKA  TILL !
 


                   

måndag 4 december 2017

INBAKAD BRIE MED FIKON & HONUNG. 6 PERS .



                 HEJSAN !


Åh ,  ugnsbakad  smält  BRIE 
är  ju  alldeles  underbart .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  färdig  pajdeg,  250  g
1  rund  BRIEOST  500  g ,
6  färska  fikon ,
2-3  msk  flytande  honung ,
1  dl  granatäppelkärnor ,
(finns både färska och frysta)

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på  225  grader.
Skär  först  av  hinnan  på  ena  sidan
av  Brieosten .
Lägg  därefter  osten  med  snittytan  upp
mitt  i  pajdegen .
Tryck  till  osten  lite  och  vik  sedan  över
pajdegen .
Var  försiktig  så  att  det  inte  går  hål  i  paj-
degen ,  då  rinner  ju  allt  det  goda  ut  i  ugnen.
KLYFTA  två  av  de  färska  fikonen  och  lägg
ovanpå  smördegen .
Ringla  över  hälften  av  honungen och  tillaga
den  inbakade  brieosten  i  mitten  av   ugnen
i  ca  10  minuter .
LÅT  osten  sätta  sig  några  minuter.
Klyfta  sedan  resterande  fyra  fikon  och  garnera
den  bakade  osten  med  dessa  tillsammans  med
granatäppelkärnorna   och  honungen .

mmm.... .

LYCKA  TILL !

söndag 3 december 2017

PAJ MED KRABBA LÖK OCH POTATIS . 4-6 PERS.



                    HEJSAN !
Smaka  på  den  här,  en  spännande  smakkombination
med  krabbkött  i  botten  och  skivad  potatis  och  lök !

PAJSKAL :
125 g  kallt  smör eller  margarin ,
3 1/2  dl  vetemjöl ,
1  nypa  salt ,
1-3  msk  vatten ,
FYLLNING :
1  burk  salladskrabba ,  210  g
200  g  färskost , med  smak  av
vitlök  och  örter ,
2  ägg ,
salt  och  peppar ,
15  cm  purjolök ,
kokt  potatis ,
TOPPING :
150  g  räkor  med  skal,
5  cm  purjolök ,
1/2  rödlök ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på  200  grader .
PAJDEG:
SKÄR  smöret  i  mindre  kuber  och  nyp  ihop
med  mjöl  och  salt  till  en  grynig  massa .
Tillsätt  kallt  vatten  tills  det  går  ihop  till  en
fast  deg .
Tryck  ut  i  en  smord  pajform,  35x11  cm   eller
en  rund  som  är  28  cm  i  diameter,  och  nagga
botten  med  en  gaffel ,  låt  stå  kallt  i  30  min.
Förgrädda  sedan  pajskalet  i  mitten  av  ugnen i
10  minuter .
BLANDA  ihop  krabba,  färskost  och  ägg  i  en
bunke  och  smaka  av  med  salt  och  peppar .
Fördela  fyllningen  i  pajskalet .
SKIVA  purjolök  och  kokt  kall  potatis  tunt  ca
1/2  cm  .
Lägg  skivorna  omlott  på  krabbfyllningen  .
GRÄDDA  i  mitten  av  ugnen  tills  pajen  har 
stelnat  ca  30  minuter.
TOPPING :
SKALA  räkorna  och  hacka  purjolök  och  rödlök
fint .
GARNERA  pajen  vid  servering .

HOPPAS  ATT  DET  SMAKAR
och
LYCKA  TILL !