fredag 8 december 2017

MINA JORDNÖTSKAKOR .(jul)



                        HEJSAN !

Lättbakade  och  ofta  efterfrågade  kakor .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
200   g  smör/margarin ,  rumsvarmt
2  dl  strösocker ,
1  ägg ,
3  dl  vetemjöl ,
1  tsk  bakpulver ,
2  dl  havregryn ,
2  dl  salta  jordnötter ,
UGN : 200  GRADER .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
RÖR    smör   och   socker   pösigt .
Tillsätt    ägget    och    rör   väl .
HACKA   nötterna     grovt  .
Blanda   de    torra    ingredienserna   och  knåda
in   dem    i    degen  .
Sätt    ugnen    på    200   grader    och    förbered
plåtar  .
KLICKA    ut    smeten     på    plåten    eller
rulla    små    runda     bollar  .
GRÄDDA    kakorna    ca    10   minuter    mitt    i 
ugnen   och     låt    dem     kallna    på    plåten  .

LYCKA  TILL !

torsdag 7 december 2017

FARMORS MANDELSKORPOR (jul)




                    HEJSAN !

Dessa  skorpor  fanns  på  var och  varannans  kaffebord
på  -40  och  -50  talet ,  vid  juletid .

Så  varsågoda !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
100 g  rumsvarmt  smör /margarin ,
2 1/2  dl  socker ,
2  ägg ,
75  g  hackad  mandel ,
5  dl  vetemjöl ,
1  tsk  bakpulver ,
UGN :  200 GRADER  +  100 GRADER , torkning .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
ÄGG  och  socker  röres  vitt  och  poröst .
DET  rumsvarma  fettet  röres  smidigt .
BLANDA  fettet  med  äggsmeten  och  rör  om  väl .
TILLSÄTT  den  hackade  mandeln  och  mjölet 
blandat  med  bakpulvret .
Arbeta  ihop  allt  till  en  deg .
RULLA  ut  degen  till  fyra  längder  och  lägg  dem
på  smord  plåt  på  längden .
GRÄDDA  kakorna  i  200  grader  varm  ugn  ca  12-15  min.
SKÄR  längderna  snett  medan  de  ännu  är  varma .

Om  DU  vill  ha  torrare  skorpor  går  det  bra  att  torka  dem
i  svag  ugnsvärme ,  100  grader ,  ca  20  minuter.
Skorporna  går  bra  att  frysa .

LYCKA  TILL  !

MORMOR ELLAS VANIJHORN 50 ST (jul)



                     
                            HEJSAN !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

200  g  smör/margarin ,
4 1/2  dl  vetemjöl ,
2  msk  vaniljsocker,
UGN :  175  GRADER.

GARNERING :
3  msk  strösocker

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BLANDA  snabbt  samman  alla  ingredienserna
till  degen .
Låt  den  vila  någon  timme  i  kylskåpet .
DELA  degen  i  ca  50  bitar  som  rullas  till
avsmalnande  horn  och  läggs  på  smord  plåt .
GRÄDDA  kakorna  i  ca  12  minuter .
DOPPA  de  heta  kakorna  i  strösocker.
Smältande  goda .... !
LYCKA  TILL  med  julbaket !

MOSTERS CHOKLADKAKOR 90 ST(jul)




                             HEJSAN !

mmm....

HÄR  ÄR  RECEPTET :
100 g  smör/margarin,
1  dl  strösocker ,
3  msk  kakaopulver ,
1  ägg ,
3 1/4  dl  vetemjöl ,

PENSLING  OCH  GARNERING :
1  uppvispat  ägg ,
1/2  dl  hackad  mandel ,
1/2  dl  pärlsocker ,
UGN :  175  GRADER

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BLANDA  snabbt  samman  alla  ingredienserna
till  degen .
Låt  den  vila  i  kylskåpet  en  stund .
KAVLA  ut  degen  tunt  och  ta  ut  kakor  med
ett  mått .
Lägg  kakorna  på  smord  plåt .
PENSLA   kakorna  med  uppvispat  ägg  och  strö
mandel  och  lite  pärlsocker  över .
GRÄDDA  kakorna  i  ca  8  minuter .
Passa  dem  noga  så  att  de  inte  blir  för  mörka,
då  försvinner  den  fina  chokladsmaken .

LYCKA  TILL  med  jul-baket  !
        

onsdag 6 december 2017

MOROTSGRATÄNG MED ROSMARIN OCH MOZZARELLA 10 PERS, (grön jul)




                           HEJSAN !

Mozzarellagratängen  till  skinkan  blev  en  hit !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
6  morötter (ca 750 g)
5  potatisar (450 g)
1/2  gul  lök ,
2 vitlöksklyftor ,
2  dl  vispgrädde ,
1  dl  mjölk ,
1  tsk  salt ,
1  krm  nymald  vitpeppar ,
2  kvistar  rosmarin ,
1-2  msk  ströbröd ,
1  mozzarellaost (125 g)

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på  200  grader .
Skala  och  skiva  morötter ,  potatis  och  lök .
Skala  och  finhacka  vitlöken .
Varva  rotfrukter,  lök  och  vitlök  i  en  smord 
ugnssäker  form .
BLANDA  grädde,  mjölk,  salt  och  peppar  och
häll  i  formen .
Repa  och  strö  över  rosmarinen.
Tillaga  mitt  i  ugnen  ca  40  minuter .
Ta  ut  formen  .
Strö  över  ströbrödet .
SKÄR  mozzarellan  i  bitar  och  strö  över .
Tillaga   ytterligare   ca  10  minuter .

SMAKLIG  MÅLTID !

CITRONSTEKT BRYSSELKÅL. 8 PERS.(grön jul)



                       HEJSAN !

Åh,  det  här  är  så  himla  gott !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  kg  brysselkål ,
50  g  smör/margarin ,
2  citroner ,
2  dl  torrt  vitt  vin ,
1  dl  strösocker ,
2  tsk  salt ,
2  krm  nymald  svartpeppar ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
ANSA  brysselkålen .
Stek  den  i  smör/margarin  i  en  het  stekpanna
tills  den  fått  fin  färg .
SKÖLJ  citronerna  noga  i  ljummet  vatten .
Riv  skalet  och  pressa  ut  saften .
HÄLL  vin  och  citronsaft  över  kålen  och  till-
sätt  sockret .
Låt  vin  och  citronsaft   koka  in  under  lock ,
ca  10  minuter .
KRYDDA  med  citronskal,  salt  och  peppar .

Komplettera  julbordet  med  gröna  tillbehör,
eller  ersätt  några  rätter  med  nya  favoriter .

LYCKA  TILL  !

tisdag 5 december 2017

OLIV- JANSSON MED KAPRIS , 6 PERS




                             HEJSAN !


Här  är  en  snabblagad  Jansson  där  potatisen
kokas  i  mjölk  för  att  sedan  gratineras i  ugn .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  gul  lök,
1  msk +  2  msk  smör ,
400  g  potatis ,
1 1/2  dl  mjölk ,
1 1/2  dl  vispgrädde ,
1  tsk  salt ,
1  dl  urkärnade  svarta  oliver ,
1/2  dl  kapris ,
1  msk  ströbröd ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKALA  och  skiva  löken .
Fräs  den  mjuk  i  1  msk  smör  i  en  stekpanna .
SKALA  och  strimla  potatisen .
Koka  upp  mjölk  och  grädde  i  en  kastrull .
Tillsätt  potatis  och  salt .
Koka  potatisen  sakta  tills  den  är  mjuk,  ca  10  min.
SÄTT  ugnen  på  250  grader .
Hacka  oliver  och  kapris  .
Blanda  ner  lök,  oliver  och  kapris  i  potatisen  och
häll  över  i  en  gratängform .
Strö  över  ströbrödet  och  hyvla  över  2  msk  smör.
GRATINERA  högt  upp  i  ugnen  ca  10  minuter
tills  gratängen  fått  fin  färg .

LYCKA  TILL !