fredag 8 december 2017
MINA JORDNÖTSKAKOR .(jul)
HEJSAN !
Lättbakade och ofta efterfrågade kakor .
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör/margarin , rumsvarmt
2 dl strösocker ,
1 ägg ,
3 dl vetemjöl ,
1 tsk bakpulver ,
2 dl havregryn ,
2 dl salta jordnötter ,
UGN : 200 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker pösigt .
Tillsätt ägget och rör väl .
HACKA nötterna grovt .
Blanda de torra ingredienserna och knåda
in dem i degen .
Sätt ugnen på 200 grader och förbered
plåtar .
KLICKA ut smeten på plåten eller
rulla små runda bollar .
GRÄDDA kakorna ca 10 minuter mitt i
ugnen och låt dem kallna på plåten .
LYCKA TILL !
torsdag 7 december 2017
FARMORS MANDELSKORPOR (jul)
HEJSAN !
Dessa skorpor fanns på var och varannans kaffebord
på -40 och -50 talet , vid juletid .
Så varsågoda !
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g rumsvarmt smör /margarin ,
2 1/2 dl socker ,
2 ägg ,
75 g hackad mandel ,
5 dl vetemjöl ,
1 tsk bakpulver ,
UGN : 200 GRADER + 100 GRADER , torkning .
SÅ HÄR GÖR DU :
ÄGG och socker röres vitt och poröst .
DET rumsvarma fettet röres smidigt .
BLANDA fettet med äggsmeten och rör om väl .
TILLSÄTT den hackade mandeln och mjölet
blandat med bakpulvret .
Arbeta ihop allt till en deg .
RULLA ut degen till fyra längder och lägg dem
på smord plåt på längden .
GRÄDDA kakorna i 200 grader varm ugn ca 12-15 min.
SKÄR längderna snett medan de ännu är varma .
Om DU vill ha torrare skorpor går det bra att torka dem
i svag ugnsvärme , 100 grader , ca 20 minuter.
Skorporna går bra att frysa .
LYCKA TILL !
MORMOR ELLAS VANIJHORN 50 ST (jul)
HEJSAN !
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör/margarin ,
4 1/2 dl vetemjöl ,
2 msk vaniljsocker,
UGN : 175 GRADER.
GARNERING :
3 msk strösocker
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA snabbt samman alla ingredienserna
till degen .
Låt den vila någon timme i kylskåpet .
DELA degen i ca 50 bitar som rullas till
avsmalnande horn och läggs på smord plåt .
GRÄDDA kakorna i ca 12 minuter .
DOPPA de heta kakorna i strösocker.
Smältande goda .... !
LYCKA TILL med julbaket !
MOSTERS CHOKLADKAKOR 90 ST(jul)
HEJSAN !
mmm....
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör/margarin,
1 dl strösocker ,
3 msk kakaopulver ,
1 ägg ,
3 1/4 dl vetemjöl ,
PENSLING OCH GARNERING :
1 uppvispat ägg ,
1/2 dl hackad mandel ,
1/2 dl pärlsocker ,
UGN : 175 GRADER
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA snabbt samman alla ingredienserna
till degen .
Låt den vila i kylskåpet en stund .
KAVLA ut degen tunt och ta ut kakor med
ett mått .
Lägg kakorna på smord plåt .
PENSLA kakorna med uppvispat ägg och strö
mandel och lite pärlsocker över .
GRÄDDA kakorna i ca 8 minuter .
Passa dem noga så att de inte blir för mörka,
då försvinner den fina chokladsmaken .
LYCKA TILL med jul-baket !
onsdag 6 december 2017
MOROTSGRATÄNG MED ROSMARIN OCH MOZZARELLA 10 PERS, (grön jul)
HEJSAN !
Mozzarellagratängen till skinkan blev en hit !
HÄR ÄR RECEPTET :
6 morötter (ca 750 g)
5 potatisar (450 g)
1/2 gul lök ,
2 vitlöksklyftor ,
2 dl vispgrädde ,
1 dl mjölk ,
1 tsk salt ,
1 krm nymald vitpeppar ,
2 kvistar rosmarin ,
1-2 msk ströbröd ,
1 mozzarellaost (125 g)
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
Skala och skiva morötter , potatis och lök .
Skala och finhacka vitlöken .
Varva rotfrukter, lök och vitlök i en smord
ugnssäker form .
BLANDA grädde, mjölk, salt och peppar och
häll i formen .
Repa och strö över rosmarinen.
Tillaga mitt i ugnen ca 40 minuter .
Ta ut formen .
Strö över ströbrödet .
SKÄR mozzarellan i bitar och strö över .
Tillaga ytterligare ca 10 minuter .
SMAKLIG MÅLTID !
CITRONSTEKT BRYSSELKÅL. 8 PERS.(grön jul)
HEJSAN !
Åh, det här är så himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg brysselkål ,
50 g smör/margarin ,
2 citroner ,
2 dl torrt vitt vin ,
1 dl strösocker ,
2 tsk salt ,
2 krm nymald svartpeppar ,
SÅ HÄR GÖR DU :
ANSA brysselkålen .
Stek den i smör/margarin i en het stekpanna
tills den fått fin färg .
SKÖLJ citronerna noga i ljummet vatten .
Riv skalet och pressa ut saften .
HÄLL vin och citronsaft över kålen och till-
sätt sockret .
Låt vin och citronsaft koka in under lock ,
ca 10 minuter .
KRYDDA med citronskal, salt och peppar .
Komplettera julbordet med gröna tillbehör,
eller ersätt några rätter med nya favoriter .
LYCKA TILL !
tisdag 5 december 2017
OLIV- JANSSON MED KAPRIS , 6 PERS
HEJSAN !
Här är en snabblagad Jansson där potatisen
kokas i mjölk för att sedan gratineras i ugn .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 gul lök,
1 msk + 2 msk smör ,
400 g potatis ,
1 1/2 dl mjölk ,
1 1/2 dl vispgrädde ,
1 tsk salt ,
1 dl urkärnade svarta oliver ,
1/2 dl kapris ,
1 msk ströbröd ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skiva löken .
Fräs den mjuk i 1 msk smör i en stekpanna .
SKALA och strimla potatisen .
Koka upp mjölk och grädde i en kastrull .
Tillsätt potatis och salt .
Koka potatisen sakta tills den är mjuk, ca 10 min.
SÄTT ugnen på 250 grader .
Hacka oliver och kapris .
Blanda ner lök, oliver och kapris i potatisen och
häll över i en gratängform .
Strö över ströbrödet och hyvla över 2 msk smör.
GRATINERA högt upp i ugnen ca 10 minuter
tills gratängen fått fin färg .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)