måndag 11 december 2017
KUMMIN- DOFTANDE KÖTTBULLAR, 40 KÖTTBULLAR.
HEJSAN !
Våga krydda köttbullarna lite annorlunda -
kummin och citron ger en frisk och
spännande smak .
HÄR ÄR RECEPTET :
1/2 dl ströbröd ,
1 dl vatten ,
1/2 gul lök ,
1 ägg ,
1 tsk salt ,
1 krm svartpeppar ,
2 tsk stött kummin ,
finrivet skal av 1 stor citron ,
500 g blandfärs ,
1 msk smör/margarin ,
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA ströbröd och vatten i en skål ,
låt svälla i 5 minuter .
Skala och finhacka löken .Blanda ner lök ,
ägg , kryddor och citronskal i bunken .
Rör blandningen med färsen tills allt är
väl blandat .
FORMA till små köttbullar med vatten-
sköljda händer .
Stek köttbullarna runtom i omgångar i smör/
margarin i en stekpanna på medelvärme ca
7 minuter .
GOD JUL ,
LYCKA TILL !
GRILJERING TILL JULSKINKAN .
HEJSAN !
Snart är det dags att koka julskinkan
eller ugnsbaka den .
Den här griljeringen gör vi varje år .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 färdigkokt skinka,
4 msk stark och söt senap ,
1 msk socker ,
1 äggula ,
1 msk ströbröd ,
SÅ HÄR GÖR DU :
DRA bort svålen på den färdigkokta skinkan.
Blanda ihop senap med strösocker , 1 äggula
och 1 msk ströbröd .
BRED ut över skinkan och strö över 1 msk
ströbröd till .
GRILJERA i 225 grader ca 15 minuter .
GARNERA gärna skinkfatet med grönkål
och granatäppelkärnor .
GOD JUL !
LYCKA TILL !
lördag 9 december 2017
VALNÖTSBRÖD , 2 BRÖD .
HEJSAN !
SMAKA PÅ DETTA HÄRLIGA JUL-BRÖD .
SOM VERKLIGEN HÖR JULEN TILL !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst ,
50 g smör ,
1/2 liter mjölk ,
1 msk socker ,
1 msk salt ,
6 dl matbrödsmjöl av vete ,
ca 7 dl vanligt vetemjöl ,
200 g grovhackade valnötter ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en bunke .
Smält smör eller margarin , tillsätt mjölken
och värm till fingervarmt 37 grader .
RÖR ut jästen i en del av degvätskan ,
tillsätt resten av degvätskan , socker, salt
matbrödsmjölet blandat med valnötterna .
ARBETA sist i det vanliga vetemjölet .
Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter.
Skär med rakblad eller mycket vass kniv
några skåror rakt in från kanten genom
hela deghöjden .
GRÄDDA i 200 grader ca 35 minuter .
Låt svalna under duk .
Det här brödet är extra gott till jul-osten !
GOD-JUL !
och
LYCKA TILL !
TOMAT, FYLLD MED PINJENÖTTER , BRIEOST OCH SVARTA OLIVER 4 PORT, (grön jul)
HEJSAN !
mmm.... visst, kan Du äta detta som förrätt till skinkan .
Men annars är det tänkt som en förrätt till en grön jul .
SÅ HIMLA GOTT !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 stora bifftomater ,
1 påse pinjenötter ,
ca 500 g brieost ,
svarta oliver .
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR av ett lock på tomaterna och gröp ur
innanmätet med en sked .
Skär brieosten i små tärningar och blanda den
med pinjenötterna och hackade svarta oliver.
FYLL tomatröran med oströran och sätt in dem
i 175 graders ugn i ca 20 minuter .
SERVERA en curryfond till i djupa tallrikar .
CURRY - OCH GRÖNSAKSFOND :
3 msk koncentrerad grönsaksfond ,
2 msk grön currypasta ,
3 dl vatten ,
1 tsk ARROWROT ,
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA ingredienserna och ge dem ett
försiktigt uppkok .
HÄLL såsen runt tomaterna .
GOD - JUL !
och LYCKA TILL !
fredag 8 december 2017
MINA JORDNÖTSKAKOR .(jul)
HEJSAN !
Lättbakade och ofta efterfrågade kakor .
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör/margarin , rumsvarmt
2 dl strösocker ,
1 ägg ,
3 dl vetemjöl ,
1 tsk bakpulver ,
2 dl havregryn ,
2 dl salta jordnötter ,
UGN : 200 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker pösigt .
Tillsätt ägget och rör väl .
HACKA nötterna grovt .
Blanda de torra ingredienserna och knåda
in dem i degen .
Sätt ugnen på 200 grader och förbered
plåtar .
KLICKA ut smeten på plåten eller
rulla små runda bollar .
GRÄDDA kakorna ca 10 minuter mitt i
ugnen och låt dem kallna på plåten .
LYCKA TILL !
torsdag 7 december 2017
FARMORS MANDELSKORPOR (jul)
HEJSAN !
Dessa skorpor fanns på var och varannans kaffebord
på -40 och -50 talet , vid juletid .
Så varsågoda !
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g rumsvarmt smör /margarin ,
2 1/2 dl socker ,
2 ägg ,
75 g hackad mandel ,
5 dl vetemjöl ,
1 tsk bakpulver ,
UGN : 200 GRADER + 100 GRADER , torkning .
SÅ HÄR GÖR DU :
ÄGG och socker röres vitt och poröst .
DET rumsvarma fettet röres smidigt .
BLANDA fettet med äggsmeten och rör om väl .
TILLSÄTT den hackade mandeln och mjölet
blandat med bakpulvret .
Arbeta ihop allt till en deg .
RULLA ut degen till fyra längder och lägg dem
på smord plåt på längden .
GRÄDDA kakorna i 200 grader varm ugn ca 12-15 min.
SKÄR längderna snett medan de ännu är varma .
Om DU vill ha torrare skorpor går det bra att torka dem
i svag ugnsvärme , 100 grader , ca 20 minuter.
Skorporna går bra att frysa .
LYCKA TILL !
MORMOR ELLAS VANIJHORN 50 ST (jul)
HEJSAN !
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör/margarin ,
4 1/2 dl vetemjöl ,
2 msk vaniljsocker,
UGN : 175 GRADER.
GARNERING :
3 msk strösocker
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA snabbt samman alla ingredienserna
till degen .
Låt den vila någon timme i kylskåpet .
DELA degen i ca 50 bitar som rullas till
avsmalnande horn och läggs på smord plåt .
GRÄDDA kakorna i ca 12 minuter .
DOPPA de heta kakorna i strösocker.
Smältande goda .... !
LYCKA TILL med julbaket !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)