måndag 11 december 2017

KUMMIN- DOFTANDE KÖTTBULLAR, 40 KÖTTBULLAR.



                  HEJSAN !

Våga  krydda   köttbullarna   lite   annorlunda -
kummin   och   citron   ger   en   frisk    och
spännande   smak  .

HÄR  ÄR   RECEPTET :
1/2  dl   ströbröd ,
1   dl   vatten ,
1/2    gul   lök ,
1   ägg ,
1   tsk   salt ,
1   krm   svartpeppar ,
2   tsk   stött   kummin ,
finrivet   skal   av  1   stor   citron ,
500   g   blandfärs ,
1   msk   smör/margarin ,

SÅ  HÄR   GÖR   DU  :
BLANDA  ströbröd   och   vatten   i   en   skål , 
låt   svälla   i   5   minuter .
Skala   och   finhacka   löken .Blanda   ner   lök , 
ägg ,   kryddor   och   citronskal   i   bunken .
Rör   blandningen   med   färsen   tills   allt   är
väl   blandat .
FORMA   till   små   köttbullar   med    vatten-
sköljda   händer .
Stek   köttbullarna   runtom   i   omgångar   i   smör/
margarin   i   en   stekpanna   på   medelvärme   ca 
7   minuter .

GOD JUL ,
                      LYCKA  TILL !

GRILJERING TILL JULSKINKAN .



                   HEJSAN !

Snart  är  det  dags  att  koka  julskinkan
eller  ugnsbaka  den .
Den  här  griljeringen  gör  vi  varje  år .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  färdigkokt  skinka,
4  msk  stark  och  söt  senap ,
1  msk  socker ,
1  äggula ,
1  msk  ströbröd ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU  :
DRA   bort   svålen  på  den  färdigkokta  skinkan.
Blanda   ihop   senap   med  strösocker ,   1   äggula
och   1  msk  ströbröd  .
BRED  ut  över  skinkan   och  strö  över  1  msk 
ströbröd   till .
GRILJERA   i  225   grader  ca  15  minuter .

GARNERA   gärna   skinkfatet   med   grönkål
och   granatäppelkärnor .

GOD  JUL !
                          LYCKA  TILL !

lördag 9 december 2017

VALNÖTSBRÖD , 2 BRÖD .




                 HEJSAN !

SMAKA PÅ DETTA HÄRLIGA  JUL-BRÖD .
SOM  VERKLIGEN  HÖR  JULEN  TILL !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
50  g  jäst ,
50  g  smör ,
1/2  liter  mjölk ,
1   msk  socker ,
1  msk  salt ,
6  dl  matbrödsmjöl  av  vete ,
ca  7  dl  vanligt  vetemjöl ,
200  g   grovhackade  valnötter ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMULA  jästen  i   en   bunke .
Smält   smör  eller   margarin  ,  tillsätt  mjölken
och   värm   till   fingervarmt   37  grader .
RÖR   ut   jästen   i  en   del   av   degvätskan  ,
tillsätt   resten   av   degvätskan ,  socker,   salt 
matbrödsmjölet   blandat    med   valnötterna .
ARBETA   sist   i    det   vanliga   vetemjölet .
Låt   degen   jäsa   övertäckt   ca    40   minuter.
Skär   med   rakblad   eller   mycket   vass   kniv
några   skåror   rakt   in   från   kanten   genom
hela   deghöjden .
GRÄDDA   i  200   grader   ca   35   minuter .
Låt   svalna   under   duk .

Det  här  brödet  är  extra  gott  till  jul-osten !

GOD-JUL !
     och
LYCKA  TILL !

TOMAT, FYLLD MED PINJENÖTTER , BRIEOST OCH SVARTA OLIVER 4 PORT, (grön jul)




                 HEJSAN !

mmm....  visst,  kan  Du  äta  detta  som   förrätt  till  skinkan .
Men  annars  är  det  tänkt  som  en  förrätt  till  en  grön  jul .
SÅ  HIMLA  GOTT !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
4  stora  bifftomater ,
1  påse  pinjenötter ,
ca  500  g  brieost ,
svarta  oliver .
SÅ  HÄR  GÖR  DU :

SKÄR  av  ett  lock  på  tomaterna  och  gröp  ur 
innanmätet   med  en  sked .
Skär  brieosten  i  små  tärningar   och   blanda   den
med   pinjenötterna   och   hackade   svarta   oliver.
FYLL  tomatröran   med   oströran   och   sätt  in   dem
i   175   graders   ugn    i   ca   20   minuter .
SERVERA   en  curryfond  till   i  djupa   tallrikar .

CURRY -  OCH   GRÖNSAKSFOND :
3  msk  koncentrerad   grönsaksfond ,
2   msk   grön  currypasta ,
3  dl  vatten  ,
1  tsk  ARROWROT ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BLANDA   ingredienserna   och  ge  dem   ett
försiktigt  uppkok .
HÄLL  såsen  runt  tomaterna .

GOD - JUL !
och   LYCKA   TILL !                

fredag 8 december 2017

MINA JORDNÖTSKAKOR .(jul)



                        HEJSAN !

Lättbakade  och  ofta  efterfrågade  kakor .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
200   g  smör/margarin ,  rumsvarmt
2  dl  strösocker ,
1  ägg ,
3  dl  vetemjöl ,
1  tsk  bakpulver ,
2  dl  havregryn ,
2  dl  salta  jordnötter ,
UGN : 200  GRADER .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
RÖR    smör   och   socker   pösigt .
Tillsätt    ägget    och    rör   väl .
HACKA   nötterna     grovt  .
Blanda   de    torra    ingredienserna   och  knåda
in   dem    i    degen  .
Sätt    ugnen    på    200   grader    och    förbered
plåtar  .
KLICKA    ut    smeten     på    plåten    eller
rulla    små    runda     bollar  .
GRÄDDA    kakorna    ca    10   minuter    mitt    i 
ugnen   och     låt    dem     kallna    på    plåten  .

LYCKA  TILL !

torsdag 7 december 2017

FARMORS MANDELSKORPOR (jul)




                    HEJSAN !

Dessa  skorpor  fanns  på  var och  varannans  kaffebord
på  -40  och  -50  talet ,  vid  juletid .

Så  varsågoda !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
100 g  rumsvarmt  smör /margarin ,
2 1/2  dl  socker ,
2  ägg ,
75  g  hackad  mandel ,
5  dl  vetemjöl ,
1  tsk  bakpulver ,
UGN :  200 GRADER  +  100 GRADER , torkning .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
ÄGG  och  socker  röres  vitt  och  poröst .
DET  rumsvarma  fettet  röres  smidigt .
BLANDA  fettet  med  äggsmeten  och  rör  om  väl .
TILLSÄTT  den  hackade  mandeln  och  mjölet 
blandat  med  bakpulvret .
Arbeta  ihop  allt  till  en  deg .
RULLA  ut  degen  till  fyra  längder  och  lägg  dem
på  smord  plåt  på  längden .
GRÄDDA  kakorna  i  200  grader  varm  ugn  ca  12-15  min.
SKÄR  längderna  snett  medan  de  ännu  är  varma .

Om  DU  vill  ha  torrare  skorpor  går  det  bra  att  torka  dem
i  svag  ugnsvärme ,  100  grader ,  ca  20  minuter.
Skorporna  går  bra  att  frysa .

LYCKA  TILL  !

MORMOR ELLAS VANIJHORN 50 ST (jul)



                     
                            HEJSAN !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

200  g  smör/margarin ,
4 1/2  dl  vetemjöl ,
2  msk  vaniljsocker,
UGN :  175  GRADER.

GARNERING :
3  msk  strösocker

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BLANDA  snabbt  samman  alla  ingredienserna
till  degen .
Låt  den  vila  någon  timme  i  kylskåpet .
DELA  degen  i  ca  50  bitar  som  rullas  till
avsmalnande  horn  och  läggs  på  smord  plåt .
GRÄDDA  kakorna  i  ca  12  minuter .
DOPPA  de  heta  kakorna  i  strösocker.
Smältande  goda .... !
LYCKA  TILL  med  julbaket !