onsdag 13 december 2017

JULENS HAVREKAKOR MED SMÖRKRÄM .



                          HEJSAN !

På  det  här  receptet  får  Du  12  stycken  dubbla  kakor.
Så  goda  så !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

1 1/2  dl  vetemjöl ,
1  tsk  bakpulver ,
150  g  rumsvarmt   smör / margarin ,
1 1/2  dl  strösocker ,
3  dl  havregryn ,
2  tsk  vaniljsocker ,
SMÖRKRÄM :
200  g  rumsvarmt  smör/margarin ,
2  dl  florsocker ,
2  tsk  vaniljsocker ,
2  äggulor ,
GARNERING :
smält  choklad  eller  florsocker ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

SÄTT  ugnen  på  175  grader .
Blanda  vetemjöl  och  bakpulver .
Nyp  med  fingrarna  ihop  mjöl-blandningen
med  de  övriga  ingredienserna  till  degen .
FORMA  degen  till  en  rulle  och  låt  den
vila  svalt  i  kylen  en  stund .
RÖR  ihop  smör,  florsocker  och  vaniljsocker
till   smörkrämen  mjukt  och  poröst .
Tillsätt  äggulorna .
SKÄR  degrullen  i  ca  24  skivor,  1 cm  tjocka .
PLATTA  ut  deg-bitarna  till  runda  kakor  och
lägg  dem  på   bakplåtspappers-klädda  plåtar .
GRÄDDA  kakorna  i  ugnens  mitt  i  ca  10 min.
Låt  svalna .
LÄGG  1  sked  kräm  på  en  kaka  och  lägg  ihop
med  ytterligare  en  kaka .
VID  serveringen  pudra  kakorna  med lite  florsocker
eller   ringla  över  lite  smält  choklad .
mmm.... .

GOD  JUL !
                      LYCKA  TILL !

tisdag 12 december 2017

SMALA JANSSON , 8 PORT.



                          HEJSAN !

JANSSON  vill  jag  gärna  ha  på  julen,
här  är  en  smalare  variant ,  där  grädden 
är  utbytt  mot   mjölk .
Genom  att  koka  potatisen  i  mjölk  blir
gratängen  ändå  krämig .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  kg  potatis ,
5  dl   -  8  dl  mjölk 3%
1  burk  ANSJOVISFILEER ,
( 125 g)
2  msk   maizena  såsredning
peppar ,
1  gul  lök ,
1  msk  smör ,
2-3  msk  ströbröd .
UGN :   200   GRADER .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
STRIMLA  potatis  .
Koka  i  mjölk  nästan  mjuk,  ca  10  min .
Krydda  med  peppar,  eventuellt  salt.
TILLSÄTT  maizena  så  att  såsen  blir  fyllig .
Ta  i  mer  om  det  behövs .
SKALA  och  skär  löken  i  skivor .
Fräs  den  mjuk  i  smör /margarin .
Smörj  en  ugnsform .
Lägg  hälften  av  potatisblandningen  i  botten .
FYLL  på  med  lök,  ansjovis  och  resten  av 
potatisblandningen .
Strö  över  ströbrödet .
Grädda  i  nedre  delen  av  ugnen   30 35 min.
Himla  go !

GOD  JUL !
                          LYCKA  TILL !


LJUMMEN ÄPPELSALLAD , 8 PORT.




                           HEJSAN !

mmm... En   fräsch   sallad   som   blir   en  extra  färgklick 
på   det   vackra   julbordet .
Äppelklyftorna   har   stekts   tillsammans   med   riven  
ingefära  -  ljuvligt   gott  tillsammans   med   rödlök   och
rucolablad .

HÄR  ÄR   RECEPTET :
6   röda   äpplen ,
1   msk   smör  / margarin ,
1   msk   riven  färsk   ingefära ,
1/2   msk   strösocker ,
salt   och   peppar,

SALLAD :
1   stor   rödlök ,
1   msk   vitvinsvinäger ,
1 /2   dl   pumpafrön ,
ca   100   g  rucola  ,
ca   100   g   MACHESALLAD  ,
salt   och   peppar .

SÅ   HÄR   GÖR   DU :
KÄRNA  ur   och   klyfta   äpplena  .
Fräs   dem   försiktigt   i   smör   i   en   stekpanna
med   ingefära   och   socker  .
Smaka   av   med   salt   och   peppar .

SALLAD :
SKALA   och   skiva   rödlöken   tunt .
Lägg   skivorna   i   vinägern   en   stund .
Rosta   pumpafröna   i   en   torr   het   panna 
tills   de    fått   lite   färg.
BLANDA   salladen   med   rödlök   och   smaka  
av   med    salt   och   peppar  .
LÄGG   upp   på   ett   fat   och   fördela   äpple -
klyftorna   på   salladen ,   strö   över   pumpafröna.

GOD -JUL ,
                       LYCKA   TILL !

TRE LÖKARS UGNSOMELETT, 8 PORT.




                          HEJSAN !

Smaka  på  den  här  godingen ,  det  är  en  krämig  omelett
med   ost   och  tre   lökar ,   smakar  gott  till   både   skinka
och  andra   jul- rätter .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  purjolök ,
5  salladslökar ,
1   knippa   gräslök ,
1   msk   smör / margarin ,
100  g   riven   lagrad   ost ,
5   ägg ,
5  dl   mjölk ,
1   tsk   salt ,
1   krm   svartpeppar ,
UGN :  200  GRADER .

SÅ  HÄR   GÖR   DU :
ANSA   skölj   och   strimla   purjolök   och   salladslök .
Strimla    gräslöken  .
Fräs   purjolöken   i    smör    i    en    stekpanna    tills 
den   mjuknat .
Fördela   de   tre   löksorterna    i   8   smorda   portions-
formar    och   strö   över   osten .
Ställ   formarna   på   en   plåt .
VISPA   ihop   ägg   och   mjölk   och   smaka   av   med
salt   och   peppar .
Häll   äggstanningen   i   formarna  .
GRÄDDA   i   ugnen   ca   20   minuter.
Låt   svalna   lite   före   servering .
(DU   kan   servera   allt  i   en   ugnsform ,  om  DU  inte  har  portionsformar .)
GOD- JUL ,
                          LYCKA  TILL !

måndag 11 december 2017

KUMMIN- DOFTANDE KÖTTBULLAR, 40 KÖTTBULLAR.



                  HEJSAN !

Våga  krydda   köttbullarna   lite   annorlunda -
kummin   och   citron   ger   en   frisk    och
spännande   smak  .

HÄR  ÄR   RECEPTET :
1/2  dl   ströbröd ,
1   dl   vatten ,
1/2    gul   lök ,
1   ägg ,
1   tsk   salt ,
1   krm   svartpeppar ,
2   tsk   stött   kummin ,
finrivet   skal   av  1   stor   citron ,
500   g   blandfärs ,
1   msk   smör/margarin ,

SÅ  HÄR   GÖR   DU  :
BLANDA  ströbröd   och   vatten   i   en   skål , 
låt   svälla   i   5   minuter .
Skala   och   finhacka   löken .Blanda   ner   lök , 
ägg ,   kryddor   och   citronskal   i   bunken .
Rör   blandningen   med   färsen   tills   allt   är
väl   blandat .
FORMA   till   små   köttbullar   med    vatten-
sköljda   händer .
Stek   köttbullarna   runtom   i   omgångar   i   smör/
margarin   i   en   stekpanna   på   medelvärme   ca 
7   minuter .

GOD JUL ,
                      LYCKA  TILL !

GRILJERING TILL JULSKINKAN .



                   HEJSAN !

Snart  är  det  dags  att  koka  julskinkan
eller  ugnsbaka  den .
Den  här  griljeringen  gör  vi  varje  år .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  färdigkokt  skinka,
4  msk  stark  och  söt  senap ,
1  msk  socker ,
1  äggula ,
1  msk  ströbröd ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU  :
DRA   bort   svålen  på  den  färdigkokta  skinkan.
Blanda   ihop   senap   med  strösocker ,   1   äggula
och   1  msk  ströbröd  .
BRED  ut  över  skinkan   och  strö  över  1  msk 
ströbröd   till .
GRILJERA   i  225   grader  ca  15  minuter .

GARNERA   gärna   skinkfatet   med   grönkål
och   granatäppelkärnor .

GOD  JUL !
                          LYCKA  TILL !

lördag 9 december 2017

VALNÖTSBRÖD , 2 BRÖD .




                 HEJSAN !

SMAKA PÅ DETTA HÄRLIGA  JUL-BRÖD .
SOM  VERKLIGEN  HÖR  JULEN  TILL !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
50  g  jäst ,
50  g  smör ,
1/2  liter  mjölk ,
1   msk  socker ,
1  msk  salt ,
6  dl  matbrödsmjöl  av  vete ,
ca  7  dl  vanligt  vetemjöl ,
200  g   grovhackade  valnötter ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMULA  jästen  i   en   bunke .
Smält   smör  eller   margarin  ,  tillsätt  mjölken
och   värm   till   fingervarmt   37  grader .
RÖR   ut   jästen   i  en   del   av   degvätskan  ,
tillsätt   resten   av   degvätskan ,  socker,   salt 
matbrödsmjölet   blandat    med   valnötterna .
ARBETA   sist   i    det   vanliga   vetemjölet .
Låt   degen   jäsa   övertäckt   ca    40   minuter.
Skär   med   rakblad   eller   mycket   vass   kniv
några   skåror   rakt   in   från   kanten   genom
hela   deghöjden .
GRÄDDA   i  200   grader   ca   35   minuter .
Låt   svalna   under   duk .

Det  här  brödet  är  extra  gott  till  jul-osten !

GOD-JUL !
     och
LYCKA  TILL !