onsdag 13 december 2017
JULENS HAVREKAKOR MED SMÖRKRÄM .
HEJSAN !
På det här receptet får Du 12 stycken dubbla kakor.
Så goda så !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 1/2 dl vetemjöl ,
1 tsk bakpulver ,
150 g rumsvarmt smör / margarin ,
1 1/2 dl strösocker ,
3 dl havregryn ,
2 tsk vaniljsocker ,
SMÖRKRÄM :
200 g rumsvarmt smör/margarin ,
2 dl florsocker ,
2 tsk vaniljsocker ,
2 äggulor ,
GARNERING :
smält choklad eller florsocker ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Blanda vetemjöl och bakpulver .
Nyp med fingrarna ihop mjöl-blandningen
med de övriga ingredienserna till degen .
FORMA degen till en rulle och låt den
vila svalt i kylen en stund .
RÖR ihop smör, florsocker och vaniljsocker
till smörkrämen mjukt och poröst .
Tillsätt äggulorna .
SKÄR degrullen i ca 24 skivor, 1 cm tjocka .
PLATTA ut deg-bitarna till runda kakor och
lägg dem på bakplåtspappers-klädda plåtar .
GRÄDDA kakorna i ugnens mitt i ca 10 min.
Låt svalna .
LÄGG 1 sked kräm på en kaka och lägg ihop
med ytterligare en kaka .
VID serveringen pudra kakorna med lite florsocker
eller ringla över lite smält choklad .
mmm.... .
GOD JUL !
LYCKA TILL !
tisdag 12 december 2017
SMALA JANSSON , 8 PORT.
HEJSAN !
JANSSON vill jag gärna ha på julen,
här är en smalare variant , där grädden
är utbytt mot mjölk .
Genom att koka potatisen i mjölk blir
gratängen ändå krämig .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg potatis ,
5 dl - 8 dl mjölk 3%
1 burk ANSJOVISFILEER ,
( 125 g)
2 msk maizena såsredning
peppar ,
1 gul lök ,
1 msk smör ,
2-3 msk ströbröd .
UGN : 200 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU :
STRIMLA potatis .
Koka i mjölk nästan mjuk, ca 10 min .
Krydda med peppar, eventuellt salt.
TILLSÄTT maizena så att såsen blir fyllig .
Ta i mer om det behövs .
SKALA och skär löken i skivor .
Fräs den mjuk i smör /margarin .
Smörj en ugnsform .
Lägg hälften av potatisblandningen i botten .
FYLL på med lök, ansjovis och resten av
potatisblandningen .
Strö över ströbrödet .
Grädda i nedre delen av ugnen 30 35 min.
Himla go !
GOD JUL !
LYCKA TILL !
LJUMMEN ÄPPELSALLAD , 8 PORT.
HEJSAN !
mmm... En fräsch sallad som blir en extra färgklick
på det vackra julbordet .
Äppelklyftorna har stekts tillsammans med riven
ingefära - ljuvligt gott tillsammans med rödlök och
rucolablad .
HÄR ÄR RECEPTET :
6 röda äpplen ,
1 msk smör / margarin ,
1 msk riven färsk ingefära ,
1/2 msk strösocker ,
salt och peppar,
SALLAD :
1 stor rödlök ,
1 msk vitvinsvinäger ,
1 /2 dl pumpafrön ,
ca 100 g rucola ,
ca 100 g MACHESALLAD ,
salt och peppar .
SÅ HÄR GÖR DU :
KÄRNA ur och klyfta äpplena .
Fräs dem försiktigt i smör i en stekpanna
med ingefära och socker .
Smaka av med salt och peppar .
SALLAD :
SKALA och skiva rödlöken tunt .
Lägg skivorna i vinägern en stund .
Rosta pumpafröna i en torr het panna
tills de fått lite färg.
BLANDA salladen med rödlök och smaka
av med salt och peppar .
LÄGG upp på ett fat och fördela äpple -
klyftorna på salladen , strö över pumpafröna.
GOD -JUL ,
LYCKA TILL !
TRE LÖKARS UGNSOMELETT, 8 PORT.
HEJSAN !
Smaka på den här godingen , det är en krämig omelett
med ost och tre lökar , smakar gott till både skinka
och andra jul- rätter .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 purjolök ,
5 salladslökar ,
1 knippa gräslök ,
1 msk smör / margarin ,
100 g riven lagrad ost ,
5 ägg ,
5 dl mjölk ,
1 tsk salt ,
1 krm svartpeppar ,
UGN : 200 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU :
ANSA skölj och strimla purjolök och salladslök .
Strimla gräslöken .
Fräs purjolöken i smör i en stekpanna tills
den mjuknat .
Fördela de tre löksorterna i 8 smorda portions-
formar och strö över osten .
Ställ formarna på en plåt .
VISPA ihop ägg och mjölk och smaka av med
salt och peppar .
Häll äggstanningen i formarna .
GRÄDDA i ugnen ca 20 minuter.
Låt svalna lite före servering .
(DU kan servera allt i en ugnsform , om DU inte har portionsformar .)
GOD- JUL ,
LYCKA TILL !
måndag 11 december 2017
KUMMIN- DOFTANDE KÖTTBULLAR, 40 KÖTTBULLAR.
HEJSAN !
Våga krydda köttbullarna lite annorlunda -
kummin och citron ger en frisk och
spännande smak .
HÄR ÄR RECEPTET :
1/2 dl ströbröd ,
1 dl vatten ,
1/2 gul lök ,
1 ägg ,
1 tsk salt ,
1 krm svartpeppar ,
2 tsk stött kummin ,
finrivet skal av 1 stor citron ,
500 g blandfärs ,
1 msk smör/margarin ,
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA ströbröd och vatten i en skål ,
låt svälla i 5 minuter .
Skala och finhacka löken .Blanda ner lök ,
ägg , kryddor och citronskal i bunken .
Rör blandningen med färsen tills allt är
väl blandat .
FORMA till små köttbullar med vatten-
sköljda händer .
Stek köttbullarna runtom i omgångar i smör/
margarin i en stekpanna på medelvärme ca
7 minuter .
GOD JUL ,
LYCKA TILL !
GRILJERING TILL JULSKINKAN .
HEJSAN !
Snart är det dags att koka julskinkan
eller ugnsbaka den .
Den här griljeringen gör vi varje år .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 färdigkokt skinka,
4 msk stark och söt senap ,
1 msk socker ,
1 äggula ,
1 msk ströbröd ,
SÅ HÄR GÖR DU :
DRA bort svålen på den färdigkokta skinkan.
Blanda ihop senap med strösocker , 1 äggula
och 1 msk ströbröd .
BRED ut över skinkan och strö över 1 msk
ströbröd till .
GRILJERA i 225 grader ca 15 minuter .
GARNERA gärna skinkfatet med grönkål
och granatäppelkärnor .
GOD JUL !
LYCKA TILL !
lördag 9 december 2017
VALNÖTSBRÖD , 2 BRÖD .
HEJSAN !
SMAKA PÅ DETTA HÄRLIGA JUL-BRÖD .
SOM VERKLIGEN HÖR JULEN TILL !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst ,
50 g smör ,
1/2 liter mjölk ,
1 msk socker ,
1 msk salt ,
6 dl matbrödsmjöl av vete ,
ca 7 dl vanligt vetemjöl ,
200 g grovhackade valnötter ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en bunke .
Smält smör eller margarin , tillsätt mjölken
och värm till fingervarmt 37 grader .
RÖR ut jästen i en del av degvätskan ,
tillsätt resten av degvätskan , socker, salt
matbrödsmjölet blandat med valnötterna .
ARBETA sist i det vanliga vetemjölet .
Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter.
Skär med rakblad eller mycket vass kniv
några skåror rakt in från kanten genom
hela deghöjden .
GRÄDDA i 200 grader ca 35 minuter .
Låt svalna under duk .
Det här brödet är extra gott till jul-osten !
GOD-JUL !
och
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)