torsdag 21 december 2017
SAFFRANSRIS MED RÄKOR 4 PORT .
HEJSAN !
Å ,, det var gott !
TREVLIG och lättlagad bjudrätt ,
serveras varm, men kan lagas i förväg
och serveras kall.
HÄR ÄR RECEPTET :
1 gul lök ,
2 röda paprikor ,
1/2 g saffran ,
4 port. ris,
1 kg räkor ,
DILL- & GRÄSLÖKSSÅS :
2 dl CREME Fraiche ,
2 msk majonnäs ,
1/2 dl hackad dill ,
1/2 dl klippt gräslök ,
GARNERING :
salladsblad ,
dillvippor,
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA ingredienserna, smaka av med salt och peppar.
Ställ kallt .
SKALA och finhacka löken, ansa och tärna paprikan .
Fräs hacket mjukt några minuter under omrörning
tillsammans med saffran i en stekpanna .
Smaka av med salt och peppar .
KOKA riset enligt anvisningar på förpackningen .
Skala räkorna .
Ta undan ca 25 räkor och blanda resterande räkor med
saffransfräset och det varma riset .
SKÖLJ en rund sockerkaka -form (med hål i mitten ) som
rymmer ca 1 1/2 liter med kallt vatten .
LÄGG de 25 sparade räkorna i en tät ring i botten på
formen .
Packa ris-blandningen hårt i formen och tryck till .
STJÄLP upp riset på ett stort fat .
GARNERA med små salladsblad och dillvippor .
TIPS ! Det går också bra att ställa formen i ugnen på
175 grader för varmhållning fram till servering.
Avlång sockerkaka form kan också användas .
GOD JUL ,
LYCKA TILL !
onsdag 20 december 2017
FRISK FRUKTSALLAD 6 PORT.
HEJSAN !
I dag var vi på julbord, jag tog lite av allt,
men jag blev så mätt ändå .
En frisk fruktsallad att avsluta med hade
inte varit fel .
HÄR ÄR RECEPTET :
på min fruktsallad .
1 apelsin,
1 mango,
2 äpplen,
2 kiwier,
2 bananer,
1 ask vindruvor,
1 dl hackade hasselnötter ,
GLASSKRÄM :
3 äggulor,
1/2 dl strösocker,
1/2 msk vaniljsocker ,
3 dl vispgrädde,
SERVERING: maränger .
SÅ HÄR GÖR DU :
BÖRJA med glass - kräm :
Vispa äggulor , socker och vaniljsocker pösigt.
Vispa grädden ganska fast .
Vänd ner grädden i äggule - blandningen.
Låt krämen stå kallt fram till servering.
SKÖLJ och skala frukterna , äpplena kan ha kvar skalet.
Skär frukterna i bitar, halvera vindruvorna .
Rosta nötterna på svag värme i en stekpanna,
låt dem svalna .
VARVA frukterna i portionsskålar eller i en stor skål .
Strö över nötterna .
SERVERA med glass-krämen .
Ha gärna maränger till .
Överbliven glass-kräm kan förvaras i kylen
några dagar eller frysas och ätas som glass.
GOD JUL ,
LYCKA TILL !
MAMMA ELSIES, FAVORIT, 12 BITAR
HEJSAN !
AMBROSIAKAKA.
Mammas Elsies favorit, på jul-kaffebordet får man inte glömma !
Den är så himla god !
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör /margarin ,
3 ägg ,
2 1/2 dl strösocker eller rörsocker,
2 1/2 dl vetemjöl ,
1 tsk bakpulver ,
GLASYR :
3 dl florsocker ,
2 msk pressad apelsin ,
50 g syltat apelsinskal
UGN : 175 grader .
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret och låt det svalna .
Spänn fast ett bakplåtspapper över bottnen
i en form med avtagbar kant ca 24 cm i diam.
Pensla papper och kant med smör och bröa formen .
VISPA ägg och socker vitt och pösigt .
Vänd ner mjöl, bakpulver och rör varsamt till en slät smet.
Häll smeten i formen .
GRÄDDA kakan i nedre delen av ugnen tills den är
genomgräddad och ytan har fått fin färg , 30-40 min.
Låt kakan svalna lite .
Stjälp upp den på galler och låt kallna under bakduk .
Dra av papperet och placera kakan på serveringsfatet,
eller förpacka lufttätt om kakan ska frysas in .
GLASYR :
BLANDA florsocker och saft till en slät glasyr .
Bred glasyren på kakan och strö på de syltade apelsin-
skalen . Låt stelna .
GOD JUL ,
LYCKA TILL !
måndag 18 december 2017
HOVKAKOR .
HEJSAN !
mmm....De här måste Ni göra till jul-kaffet ,
så himla goa , man kan inte sluta äta dem !
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g florsocker ,
300 g smör ,
450 g vetemjöl ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA ner smöret i mjölet , tillsätt socker
och rör samman degen , rör inte för kraftigt .
Rulla degen i ca 3 cm tjock rulle och lägg
i kylskåpet tills degen kan skäras i tunna skivor.
Lägg skivorna på bak - papper och grädda i
200 grader ca 6 minuter .
GOD JUL !
LYCKA TILL !
UGNSBAKAD JULSKINKA .
HEJSAN !
Det är inte alla som vill köpa färdigkokt skinka,
utan hellre vill laga den själv .
Jag är en av dem .... .
HÄR ÄR RECEPTET :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Lägg skinkan på en bit kraftig aluminiumfolie .
Om skinkan omges av nät får det sitta kvar .
Svep folien ett varv runt skinkan .
STICK in en köttermometer så att spetsen
kommer mitt i skinkan .
Lägg skinkan i en ugnssäker form och ställ
i nedre delen av ugnen .
NÄR termometern visar 75 grader är skinkan
färdig , öppna folien när skinkan är färdig och
häll av spadet i en kanna .
Spadet kan användas till dopp i grytan, eller till
en soppa .
Dopp i grytan är gott - värt att prova !
GOD JUL ,
LYCKA TILL !
onsdag 13 december 2017
JULENS HAVREKAKOR MED SMÖRKRÄM .
HEJSAN !
På det här receptet får Du 12 stycken dubbla kakor.
Så goda så !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 1/2 dl vetemjöl ,
1 tsk bakpulver ,
150 g rumsvarmt smör / margarin ,
1 1/2 dl strösocker ,
3 dl havregryn ,
2 tsk vaniljsocker ,
SMÖRKRÄM :
200 g rumsvarmt smör/margarin ,
2 dl florsocker ,
2 tsk vaniljsocker ,
2 äggulor ,
GARNERING :
smält choklad eller florsocker ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Blanda vetemjöl och bakpulver .
Nyp med fingrarna ihop mjöl-blandningen
med de övriga ingredienserna till degen .
FORMA degen till en rulle och låt den
vila svalt i kylen en stund .
RÖR ihop smör, florsocker och vaniljsocker
till smörkrämen mjukt och poröst .
Tillsätt äggulorna .
SKÄR degrullen i ca 24 skivor, 1 cm tjocka .
PLATTA ut deg-bitarna till runda kakor och
lägg dem på bakplåtspappers-klädda plåtar .
GRÄDDA kakorna i ugnens mitt i ca 10 min.
Låt svalna .
LÄGG 1 sked kräm på en kaka och lägg ihop
med ytterligare en kaka .
VID serveringen pudra kakorna med lite florsocker
eller ringla över lite smält choklad .
mmm.... .
GOD JUL !
LYCKA TILL !
tisdag 12 december 2017
SMALA JANSSON , 8 PORT.
HEJSAN !
JANSSON vill jag gärna ha på julen,
här är en smalare variant , där grädden
är utbytt mot mjölk .
Genom att koka potatisen i mjölk blir
gratängen ändå krämig .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg potatis ,
5 dl - 8 dl mjölk 3%
1 burk ANSJOVISFILEER ,
( 125 g)
2 msk maizena såsredning
peppar ,
1 gul lök ,
1 msk smör ,
2-3 msk ströbröd .
UGN : 200 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU :
STRIMLA potatis .
Koka i mjölk nästan mjuk, ca 10 min .
Krydda med peppar, eventuellt salt.
TILLSÄTT maizena så att såsen blir fyllig .
Ta i mer om det behövs .
SKALA och skär löken i skivor .
Fräs den mjuk i smör /margarin .
Smörj en ugnsform .
Lägg hälften av potatisblandningen i botten .
FYLL på med lök, ansjovis och resten av
potatisblandningen .
Strö över ströbrödet .
Grädda i nedre delen av ugnen 30 35 min.
Himla go !
GOD JUL !
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)