tisdag 26 december 2017

KABANOSSENPYTT 4 PORT.



                   HEJSAN !

mmm..... Smaka  på  det  här !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
8 - 10  medelstora  potatisar ,
2  gula  lökar ,
2  msk  smör ,
1  röd  paprika ,
1  squash,  ca  250 g,
4  KABANOSSEN ( starka  korvar )
salt  och  peppar.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKALA  och  tärna  potatis  och  lök.
Fräs  i  smör  i  en  stekpanna  tills  potatisen
är  mjuk.
SKÄR  paprika  och  squash  i  tärningar  och
korven  i  slantar .
LÅT  paprika ,  squash  och  korv  fräsa  med
några  minuter .
Krydda  salt  och  peppar .

Om  Du  vill  kan  DU  hälla  över  en  burk
osötad  ananas  i  bitar ,  225 g,   
det  är  gott  till   den  starka  korven .

GOD  FORTSÄTTNING .....
                  
                    LYCKA  TILL !

PAPRIKADOFTANDE KYCKLING, 4 PORT




                         HEJSAN !

Det  här  är  väldigt  gott , - alla  äter  med  god  aptit.
Julskinka ,  i  all  ära,  men  det  är  gott  att  äta  något
annat  emellanåt .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
500  g  KYCKLINGFILE' ,
1  purjolök ,
1  röd,  gul  och  grön  paprika ,
1  tsk  curry ,
1  msk  smör/margarin,
1  burk  tomater ,
1  smulad  hönsbuljongtärning ,
1  dl  vatten ,
1  tsk  salt ,
1  tsk  paprikapulver ,

SÅ  HÄR   GÖR  DU :
STRIMLA  KYCKLINGFILEERNA .
Skölj   ansa  och  strimla  purjolök  och  paprikor .
FRÄS  köttet  med  curry  i  lite  smör  i  en  gryta
några  minuter .
Blanda  ner  tomater,  purjolök,  buljongtärning,
vatten  och  kryddor .
Sjud  ca  5  minuter  under  lock .
TILLSÄTT  paprikastrimlorna  och  sjud  i
ytterligare  ca  3  minuter .

SERVERA   grytan  med  ris,  pasta  eller 
potatis  och  gröna  blad .


GOD  FORTSÄTTNING .....

                 LYCKA  TILL !

BIFF a' la LINDSTRÖM , 5 PORT.



                      HEJSAN !

Nu  är  det  några  "vanliga" dagar  innan  NY ÅR.
Tänkte  bjuda  på  det  här ,  längesen  jag  gjorde
det  men jag vet att  det  är  jättegott !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
400  g  blandfärs ,
4  msk  ströbröd ,
1  msk  potatismjöl,
1 1/2  dl  vatten ,
1 1/2  tsk  salt .
1  ägg ,
1 1/2  krm  peppar ,
1 1/2  dl  finhackade  inlagda  rödbetor ,
2  msk  finhackad  ättiksgurka
eller  saltgurka ,
(1  msk  kapris)
1  msk  smör /margarin

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BLANDA  ströbröd  och  vatten  och  låt  det 
svälla i  10  minuter .
LÄGG  i  färs,  potatismjöl ,  salt,  peppar  och  ägg .
Blanda  väl .
RÖR  ner   det  hackade  och  eventuellt  kapris
och  blanda  försiktigt .
DELA  färsen  i 8 - 10  delar  och  forma  till  biffar
på  vatten-sköljt   skärbräde .
STEK  några  biffar  i  taget  i  2-3  min  på  var  sida
på  ej  för  stark  värme .

SERVERA   rårivna  morötter med  rårivet  äpple och blanda ihop,
och  potatismos ,  gärna  blandat  med  finklippt  persilja.

GOD  FORTSÄTTNING .....
                                                LYCKA  TILL !

söndag 24 december 2017

GOD JUL ...




               ....ALLESAMMANS ,

                                          ÖNSKAR   MAUD.
                                          vi ses igen ,

lördag 23 december 2017

UTAN SUCKAT , - ÄPPELBRÖD MED VALNÖTTER



                  HEJSAN !

Detta  var  vår  julkaka  när  barnen  var  hemmaboende .
UGN: 175 grader ,  1  timma

HÄR  ÄR  RECEPTET :
150 g  smör/margarin ,
2  dl  socker ,
2  ägg ,
1  dl  grovt  hackade  valnötter,
1  tvättat  hackat  äpple  med  skalen  på ,
1 1/2  dl  russin ,
4  små  fikon  i  bitar,
3 1/2  dl  vetemjöl ,
1 tsk  bakpulver ,
1  tsk  kanel,
1 1/2  dl  mjölk,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
RÖR  smör  och  socker  poröst.
Rör  i  ett  ägg  i  taget .
Blanda  valnötter,  äpple,  russin, fikon  i  mjölet +
kanel  och  bakpulver .
HÄLL  i  mjölken .
Rör  runt ,  blanda  allt .
Häll  smeten  i  en  smord  och  bröad form .
Grädda  i  mitten  av  ugnen  1  timma  i  175  grader.
Låt  gärna  kakan  stå  till  nästa  dag .
GOD  JUL ,
                               LYCKA  TILL !

fredag 22 december 2017

KRYDDKAKA , MANDEL OCH KRYDDOR SÄTTER SMAK...




                     HEJSAN !

Mandel  och  kryddor  sätter  smak ,
- baka  utan  socker  är  en  enkel  sak.
En  kaka  som  verkligen  smakar  "jul" !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
50  g  margarin/smör ,
2  ägg ,
1  dl  CANDEREL-STRÖ ,
2 1/2  dl  vetemjöl ,
2  tsk  bakpulver ,
1  tsk  mald  ingefära ,
1  tsk  mald  kardemumma ,
1  tsk  malda  kryddnejlikor ,
1  tsk  kanel ,
1 1/2  dl  mjölk ,
UGN :175  GRADER.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMÄLT  margarinet  och  låt  det  svalna .
VISPA   ägg  och  CANDEREL- STRÖ
riktigt  vitt  och  pösigt .
BLANDA  mjölet  med  bakpulver  och  kryddor.
Rör  ner  mjöl-blandningen  i   äggsmeten   om-
växlande  med  smält  margarin  och  mjölk .
HÄLL  smeten  i  smord  och  bröad  form .
Grädda  kakan  i  mitten  av  ugnen  ca  40  min.

Kakan  går  bra  att  frysa .

GOD  JUL ,
                           LYCKA  TILL !

torsdag 21 december 2017

SAFFRANSRIS MED RÄKOR 4 PORT .



               HEJSAN !

Å ,,  det  var  gott  !

TREVLIG  och  lättlagad  bjudrätt ,
serveras  varm,  men  kan  lagas  i  förväg
och  serveras  kall.

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  gul  lök ,
2  röda  paprikor ,
1/2  g  saffran ,
4  port.  ris,
1  kg  räkor ,
DILL- &  GRÄSLÖKSSÅS :
2  dl CREME Fraiche ,
2  msk  majonnäs ,
1/2  dl  hackad  dill ,
1/2  dl  klippt  gräslök ,
GARNERING :
salladsblad ,
dillvippor,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BLANDA  ingredienserna,  smaka  av  med  salt  och  peppar.
Ställ  kallt .
SKALA  och  finhacka  löken,  ansa  och  tärna  paprikan .
Fräs  hacket  mjukt  några  minuter  under  omrörning  
tillsammans  med  saffran  i  en  stekpanna .
Smaka  av  med  salt  och  peppar .
KOKA  riset  enligt  anvisningar  på  förpackningen .
Skala  räkorna .
Ta  undan  ca  25  räkor   och  blanda  resterande  räkor  med 
saffransfräset  och  det  varma  riset .
SKÖLJ  en  rund  sockerkaka -form   (med  hål  i  mitten ) som 
rymmer  ca  1 1/2  liter  med  kallt  vatten .
LÄGG  de  25  sparade  räkorna  i  en  tät  ring  i  botten  på
formen .
Packa   ris-blandningen  hårt  i  formen   och  tryck  till .
STJÄLP  upp  riset  på  ett  stort  fat .
GARNERA  med  små  salladsblad  och  dillvippor .

TIPS !   Det  går  också  bra  att  ställa  formen  i  ugnen  på
175  grader  för  varmhållning  fram  till  servering.
Avlång  sockerkaka form  kan  också  användas .

GOD  JUL ,
                            LYCKA  TILL !