lördag 30 december 2017
PIGGELIN-SOPPA , 4 PORT .
HEJSAN !
EN både vackert grön och ljuvligt len
soppa som värmer gott i vinter-kylan .
Full av vitaminer är den också av alla örterna .
HÄR ÄR RECEPTET :
3 potatisar ,
3 knipplökar eller
1 purjolök ,
1 1/2 liter grönsaksbuljong ,
5 dl rucolasallad ,
1 liter blandade färska örter ,
t ex persilja, gräslök, spenat, libbsticka
3 msk vispgrädde ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA potatisen . Skär dem i tärningar .
Rensa och skiva löken .
Fräs potatis och lök några min i olja.
HÄLL i buljongen och koka under lock
i 10 minuter tills potatisen mjuknat .
RÖR ner rucola och blandade örter .
Låt det koka upp och sjud i några minuter.
TILLSÄTT grädden och mixa till en slät soppa .
mmm....himla gott !
LYCKA TILL !
APELSINKYCKLING MED CHILI , 4 PERS.
HEJSAN !
KYCKLINGFILE är lätt mat .
Smaksätt med en spännande marinad av
apelsin, chili och senap .
SERVERA det till ett gott mos av
palsternackor och kesella !
Rena festmaten ! mmm... !
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g KYCKLINGFILE,
1 msk grovkornig senap ,
2 msk lättsockrad apelsin-
marmelad ,
2 msk söt chilisås ,
1 apelsin ,
salt å peppar ,
PALSTERNACKSMOS :
500 g palsternackor ,
4 msk mager kesella ,
2 msk hackad gräslök ,
örtsalt ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
BLANDA samman senap, apelsinmarmelad,
chilisås och saft av apelsinen .
Lägg KYCKLINGFILEERNA på ett smort
ugnsfast fat .
Häll över marinaden, krydda .
Ugnsbaka i 20 minuter tills FILE'ERNA är
genomstekta .
SKALA och skär palsternackorna i skivor .
Koka dem mjuka i lättsaltat vatten .
Låt rinna av .
MOSA tillsammans med kesella och kryddor .
SERVERA med apelsinklyfta, dillkvist, gräslök
och små färska spenat-blad .
LYCKA TILL !
fredag 29 december 2017
RÄKTÅRTA MED STENBITSROM , 6 PORT .
HEJSAN !
Prova den här saltdränkta RÄK-tårtan !
Fyll ett frasigt skal med stenbitsrom ,
räkor och gräddfil som fått extra sting
av senap och kajenn .
Kalasgott !
HÄR ÄR RECEPTET :
6 port.
10 digestivekex ,
50 g smält smör ,
1 /2 tsk salt,
FYLLNING :
250 g räkor (500 g med skal)
1 burk röd stenbitsrom , 100 g
3 dl gräddfil ,
1 msk TOMATPURE' ,
1 tsk dijonsenap ,
2 tsk citronsaft ,
1/2 krm kajennpeppar ,
3 GELANTIN- blad ,
GARNERING :
3 hårdkokta ägg ,
ca 125 g skalade räkor ,
(250 g med skal)
sallad, tomat, citron, dill.
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA kexen och blanda smulorna med
smör och salt .
Tryck ut smulorna i en form (ca 24 cm i diameter).
Ställ den kallt .
GROVHACKA räkorna .
Blanda räkor, rom, gräddfil, TOMATPURE' ,
senap, citronsaft och kajennpeppar .
BLÖTLÄGG GELANTINBLADEN i kallt vatten,
ca 5 minuter .
Krama ur dem och smält dem i kastrull på svag
värme .
Blanda ner GELANTIN-lösningen i RÄK-smeten .
HÄLL upp smeten i formen .
Låt stelna i kyl några timmar .
GARNERA .
GOD FORTSÄTTNING ...
LYCKA TILL !
torsdag 28 december 2017
VITAMIN-KICK 1 GLAS, x 3 RECEPT.
HEJSAN !
Smaka på det här, inte tokig alls ... riktigt goda !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 kiwi ,
1/2 dl äppeljuice ,
1 msk saft av citron ,
mineralvatten ,
SÅ HÄR GÖR DU :
Skala och mixa kiwin .
Rör ner äppeljuice och citronsaft
i PUREN och häll alltsammans i
ett glas .
Fyll upp med mineralvatten .
KLART !
ELLER :
125 g tinade jordgubbar
2 dl lättmjölk .
= Mixa jordgubbar och lättmjölk .
ELLER :
2 1/2 dl tomatsaft ,
1 msk hackad basilika ,
1 1/2 dl morotsjuice ,
= blanda ingredienserna.
GOD FORTSÄTTNING ...
RIMMAD KYCKLING MED BÖNSALLAD . 4 PORT.
HEJSAN !
HÄR ÄR RECEPTET :
mmm....
4 KYCKLINGFILEER ,
2 1/2 dl vatten ,
2 msk salt ,
1 msk olja ,
BÖNSALLAD :
2 tomater,
1 gul paprika ,
1 liten gul lök ,
1 AVOCADO ,
1 burk svarta bönor , 400 g
2 nävar salladsblad ,
DRESSING:
3 msk olivolja ,
2 tsk DIJON-senap ,
salt , peppar
2 msk balsam-vinäger,
SÅ HÄR GÖR DU :
RIMMAD KYCKLING : Blanda vatten och salt
i en bunke .
Lägg i KYCKLINGFILEERNA och låt de rimmas
ca 5 timmar .
Ta upp FILEERNA , skölj i kallt vatten och skär
dem i bitar, ca 2 cm stora .
Stek dem knappt 10 minuter i oljan i en stekpanna .
BÖNSALLAD & DRESSING :
TÄRNA tomater, paprika, lök och AVOCADO .
Skölj de svarta bönorna och salladsbladen .
Blanda ingredienserna till dressingen .
VÄRM den försiktigt i en kastrull .
Låt de tärnade grönsakerna bli lite varma däri .
Vänd ner salladsbladen och servera med kycklingen .
SMAKLIG MÅLTID !
LYCKA TILL !
NYÅRSRÄTT, - KRÄMIG PAJ MED RÄK-LYX, 4 PORT.
HEJSAN !
mmm.... Här samsas läckerheterna på en plocktallrik.
HÄR ÄR RECEPTET :
VÄSTERBOTTENPAJ :
1 färdig mördegsrulle , kyld
150 g västerbottenost ,
2 dl lätt CREME Fraiche ,
2 ägg ,
TOPPING:
gräddfil, rom, rödlök, dill
AVOCADOSALLAD :
1 AVOCADO,
1 salladslök ,
1 apelsin,
RÄKSOPPA :
1 paket färdig fisk - & skaldjurssoppa (t ex KELDA)
gräslök ,
20 skalade räkor .
SÅ HÄR GÖR DU :
TRYCK ut pajdegen i en mindre pajform ,
ca 20 cm i diameter .
Förgrädda pajskalet ca 8 minuter mitt i ugnen .
Vispa samman övriga ingredienser och häll i
pajskalet .
Grädda ca 20 minuter i mitten av ugnen .
Låt svalna helt .
SKÄR AVOCADO och salladslök i tunna
skivor .
Skär bort skalet på apelsinen och skär ut hinn-
fria klyftor .
Blanda det skurna och fördela på 4 tallrikar .
Ringla eventuellt på lite olja och vinäger .
LÄGG en paj-bit på varje tallrik .
Toppa med gräddfil, rom, hackad rödlök och dill.
VÄRM soppan och smaksätt med gräslök .
Häll upp i glas .
Fördela räkorna på träspett och lägg tvärsöver
glasen .
GOTT NYTT ÅR !
LYCKA TILL !
onsdag 27 december 2017
GLASSIG FRUKTDRINK...MELLANMÅL, 1 PORT
HEJSAN !
HÄR ÄR RECEPTET :
MIXA 1/2 dl frysta hallon och
1/2 dl fryst mango, med
1 1/2 dl lätt vanilj-yoghurt.
Häll upp på glas och servera med sugrör .
HÄR kommer ett recept till :
ÄPPELYOGHURT
LÄGG 1 dl lättsockrat äppelmos
i ett glas, häll på
1 dl lättyoghurt och toppa med
20 g krispiga lätt krossade flingor .
HOPPAS ATT DET DÄMPAR !
GOD FORTSÄTTNING.... !
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)