lördag 30 december 2017

PIGGELIN-SOPPA , 4 PORT .



               HEJSAN !

EN  både  vackert  grön  och  ljuvligt  len
soppa  som  värmer  gott  i  vinter-kylan .
Full  av  vitaminer  är  den  också  av  alla  örterna .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
3  potatisar ,
3  knipplökar  eller
1  purjolök ,
1 1/2  liter  grönsaksbuljong ,
5  dl  rucolasallad ,
1  liter  blandade  färska  örter ,
t ex persilja, gräslök, spenat,  libbsticka
3  msk  vispgrädde ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKALA  potatisen .  Skär  dem  i  tärningar .
Rensa  och  skiva  löken .
Fräs  potatis  och  lök  några  min  i  olja.
HÄLL  i  buljongen  och  koka  under  lock
i  10  minuter  tills  potatisen  mjuknat .
RÖR  ner  rucola  och  blandade  örter .
Låt  det  koka  upp  och  sjud  i  några  minuter.
TILLSÄTT  grädden  och  mixa  till  en  slät  soppa .

mmm....himla gott !
                                  LYCKA  TILL !

APELSINKYCKLING MED CHILI , 4 PERS.



                      HEJSAN !

KYCKLINGFILE  är  lätt  mat .
Smaksätt  med  en  spännande  marinad  av 
apelsin,  chili  och  senap .
SERVERA  det  till  ett  gott  mos  av
palsternackor  och  kesella !
Rena  festmaten !  mmm... !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

500 g KYCKLINGFILE,
1 msk  grovkornig  senap ,
2  msk  lättsockrad  apelsin-
marmelad ,
2  msk  söt  chilisås ,
1 apelsin ,
salt å peppar ,

PALSTERNACKSMOS :
500  g  palsternackor ,
4  msk  mager  kesella ,
2  msk  hackad  gräslök ,
örtsalt ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

SÄTT ugnen  på  175  grader .
BLANDA  samman  senap,  apelsinmarmelad,
chilisås  och  saft  av  apelsinen .
Lägg  KYCKLINGFILEERNA  på  ett  smort
ugnsfast  fat .
Häll  över  marinaden,  krydda .
Ugnsbaka  i  20  minuter  tills  FILE'ERNA  är
genomstekta .
SKALA  och  skär  palsternackorna  i  skivor  .
Koka  dem  mjuka  i  lättsaltat  vatten .
Låt  rinna  av .
MOSA  tillsammans  med  kesella  och  kryddor .
SERVERA  med  apelsinklyfta,  dillkvist,  gräslök
och   små  färska  spenat-blad .

LYCKA  TILL !



      

fredag 29 december 2017

RÄKTÅRTA MED STENBITSROM , 6 PORT .



                 HEJSAN !

Prova  den  här  saltdränkta  RÄK-tårtan !
Fyll  ett  frasigt  skal  med  stenbitsrom ,
räkor  och  gräddfil  som  fått  extra  sting
av  senap  och  kajenn .
Kalasgott !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
6 port.
10  digestivekex ,
50  g  smält  smör ,
1 /2  tsk  salt,

FYLLNING :
250  g  räkor (500 g med skal)
1  burk  röd  stenbitsrom ,  100 g
3  dl  gräddfil ,
1  msk  TOMATPURE' ,
1  tsk  dijonsenap ,
2  tsk  citronsaft ,
1/2  krm  kajennpeppar ,
3  GELANTIN- blad ,

GARNERING :
3 hårdkokta  ägg ,
ca  125  g  skalade  räkor ,
(250 g med skal)
sallad,  tomat,  citron,  dill.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMULA  kexen  och  blanda  smulorna  med 
smör  och  salt .
Tryck  ut  smulorna  i  en  form  (ca 24 cm i diameter).
Ställ  den  kallt .
GROVHACKA  räkorna .
Blanda  räkor,  rom,  gräddfil,  TOMATPURE' ,
senap,  citronsaft  och  kajennpeppar .
BLÖTLÄGG  GELANTINBLADEN  i  kallt  vatten,
ca  5  minuter .
Krama  ur  dem  och  smält  dem  i  kastrull  på  svag
värme .
Blanda  ner  GELANTIN-lösningen  i  RÄK-smeten .
HÄLL  upp  smeten  i  formen .
Låt  stelna  i  kyl  några  timmar .
GARNERA .

GOD  FORTSÄTTNING ...
                                               LYCKA  TILL !

torsdag 28 december 2017

VITAMIN-KICK 1 GLAS, x 3 RECEPT.



                    HEJSAN !

Smaka  på  det  här,  inte  tokig  alls ... riktigt goda !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  kiwi ,
1/2  dl  äppeljuice ,
1  msk  saft  av  citron ,
mineralvatten ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
Skala  och  mixa  kiwin .
Rör  ner  äppeljuice  och  citronsaft
i  PUREN  och  häll  alltsammans i
ett  glas .
Fyll  upp  med  mineralvatten .
KLART !

ELLER :
125  g  tinade  jordgubbar
2  dl  lättmjölk .
=  Mixa  jordgubbar  och  lättmjölk .

ELLER :
2 1/2  dl  tomatsaft ,
1  msk  hackad  basilika ,
1 1/2  dl  morotsjuice ,
=  blanda  ingredienserna.

GOD  FORTSÄTTNING ...

RIMMAD KYCKLING MED BÖNSALLAD . 4 PORT.



                  HEJSAN !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
mmm....

4  KYCKLINGFILEER ,
2 1/2  dl  vatten ,
2  msk  salt ,
1  msk  olja ,
BÖNSALLAD :
2  tomater,
1  gul  paprika ,
1  liten  gul  lök ,
1  AVOCADO ,
1  burk  svarta  bönor ,  400 g
2  nävar  salladsblad ,
DRESSING:
3  msk  olivolja ,
2  tsk  DIJON-senap ,
salt , peppar
2  msk  balsam-vinäger,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
RIMMAD  KYCKLING :  Blanda  vatten  och  salt 
i  en  bunke .
Lägg  i  KYCKLINGFILEERNA  och  låt  de  rimmas
ca  5  timmar .
Ta  upp  FILEERNA ,  skölj  i  kallt  vatten   och  skär
dem  i  bitar,  ca  2  cm  stora .
Stek  dem  knappt  10  minuter  i  oljan  i  en  stekpanna .
BÖNSALLAD & DRESSING :
TÄRNA  tomater,  paprika,  lök  och  AVOCADO .
Skölj  de  svarta  bönorna  och  salladsbladen .
Blanda  ingredienserna  till  dressingen .
VÄRM  den  försiktigt  i  en  kastrull .
Låt  de  tärnade  grönsakerna  bli  lite  varma  däri .
Vänd  ner  salladsbladen   och  servera  med  kycklingen .

SMAKLIG  MÅLTID !
                                           LYCKA  TILL !

NYÅRSRÄTT, - KRÄMIG PAJ MED RÄK-LYX, 4 PORT.



                  HEJSAN !

mmm.... Här  samsas  läckerheterna  på  en  plocktallrik.

HÄR  ÄR  RECEPTET :

VÄSTERBOTTENPAJ :
1  färdig  mördegsrulle ,  kyld
150  g  västerbottenost ,
2  dl  lätt CREME Fraiche ,
2  ägg ,
TOPPING:
gräddfil,  rom,  rödlök,  dill
AVOCADOSALLAD :
1 AVOCADO,
1  salladslök ,
1  apelsin,
RÄKSOPPA :
1  paket  färdig fisk - &  skaldjurssoppa (t ex KELDA)
gräslök ,
20  skalade  räkor .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
TRYCK  ut  pajdegen  i  en  mindre  pajform ,
ca  20  cm i  diameter .
Förgrädda  pajskalet  ca  8  minuter  mitt  i  ugnen .
Vispa  samman  övriga  ingredienser  och  häll  i
pajskalet .
Grädda  ca  20  minuter  i  mitten  av  ugnen .
Låt  svalna  helt .
SKÄR  AVOCADO  och  salladslök  i  tunna 
skivor .
Skär  bort  skalet  på  apelsinen  och  skär  ut  hinn-
fria  klyftor .
Blanda  det  skurna  och  fördela  på  4  tallrikar .
Ringla  eventuellt   på  lite  olja  och  vinäger .
LÄGG  en  paj-bit  på  varje  tallrik .
Toppa  med  gräddfil,  rom,  hackad  rödlök  och  dill.
VÄRM  soppan  och  smaksätt  med  gräslök .
Häll  upp  i  glas .
Fördela  räkorna  på   träspett  och  lägg  tvärsöver
glasen .

GOTT NYTT ÅR !
                                   LYCKA  TILL !


 

onsdag 27 december 2017

GLASSIG FRUKTDRINK...MELLANMÅL, 1 PORT



                       HEJSAN !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

MIXA  1/2  dl  frysta  hallon  och
1/2  dl  fryst  mango,  med
1 1/2  dl  lätt  vanilj-yoghurt.
Häll  upp  på  glas  och  servera  med  sugrör .

HÄR kommer  ett  recept  till :
ÄPPELYOGHURT
LÄGG  1  dl  lättsockrat  äppelmos
i  ett  glas,  häll  på 
1  dl  lättyoghurt  och  toppa  med
20  g  krispiga  lätt  krossade  flingor .

HOPPAS  ATT  DET  DÄMPAR !
GOD  FORTSÄTTNING.... !
                                         LYCKA  TILL !