söndag 31 december 2017

FRISK DESSERT, YOGHURT- MOUSSE MED HONUNG, 4 PERS



                   HEJSAN !

En  dessert  kunde  kanske  smaka ?
Detta  är  en  snabb- fixad   dessert
som  passar  in  i  de  flesta  menyer .
15  min.

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  dl  vispgrädde ,
3  dl  grekisk  yoghurt,  10 %
2  msk  florsocker ,
1  dl  flytande  honung ,

TOPPING :
Strössel  med  kaffe  och  vit  choklad
RIV  25 g  vit  choklad , grovt
och  blanda  med  1  msk  frystorkat 
snabbkaffe .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
VISPA  grädden  och   blanda  väl  med 
yoghurten  och  florsockret .
FÖRDELA  honungen  i  botten   på 
4  glas  och  fyll  på  med  moussen .
TOPPA  med   strössel .

mmm....himla  gott !
                                      LYCKA  TILL !

RÖDBETSRÖSTI 4 PERS.



               HEJSAN !

Detta  är  gott  att  servera  med  gratinerad  getost
och  en  fräsch  sallad  eller  till  grillat  kött  och
fisk .

HÄR  ÄR  RECEPTET :

1  gul  lök ,
4  potatisar ,
4  rödbetor ,
1  tsk  torkad  dragon ,
salt å peppar ,
2  msk  smör/margarin ,
3  msk  olivolja ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på  200  grader .
Skala  lök,  potatis  och  rödbetor .
Riv  ner  det  med  ett  rivjärn  i  en  bunke
och  strö  på  dragon .
Krydda  med  salt  å  peppar  och  blanda  väl .
SMÄLT  smöret  tillsammans  med  oljan   i
en  gjutjärnspanna .
Häll  i  rotfruktsblandningen  .
Platta  till  ytan  med  en  stekspade  till  en  ca
3  cm   tjock  kaka .
STEK  kakan  på  medelvärme  ,   ca  10  min
per  sida .
Du  vänder  den  enklast  med  hjälp  av  en 
tallrik .
PLACERA  gjutjärnspannan  mitt  i  ugnen  och
stek  kakan  i  ca  10  minuter .

mmm.... smaklig  måltid !
                                               LYCKA  TILL !

GOTT NYTT ÅR...



                      ETT  RIKTIGT  GOTT  NYTT  ÅR !
   
                           ÖNSKAR  JAG  ER  ALLA !

lördag 30 december 2017

PIGGELIN-SOPPA , 4 PORT .



               HEJSAN !

EN  både  vackert  grön  och  ljuvligt  len
soppa  som  värmer  gott  i  vinter-kylan .
Full  av  vitaminer  är  den  också  av  alla  örterna .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
3  potatisar ,
3  knipplökar  eller
1  purjolök ,
1 1/2  liter  grönsaksbuljong ,
5  dl  rucolasallad ,
1  liter  blandade  färska  örter ,
t ex persilja, gräslök, spenat,  libbsticka
3  msk  vispgrädde ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKALA  potatisen .  Skär  dem  i  tärningar .
Rensa  och  skiva  löken .
Fräs  potatis  och  lök  några  min  i  olja.
HÄLL  i  buljongen  och  koka  under  lock
i  10  minuter  tills  potatisen  mjuknat .
RÖR  ner  rucola  och  blandade  örter .
Låt  det  koka  upp  och  sjud  i  några  minuter.
TILLSÄTT  grädden  och  mixa  till  en  slät  soppa .

mmm....himla gott !
                                  LYCKA  TILL !

APELSINKYCKLING MED CHILI , 4 PERS.



                      HEJSAN !

KYCKLINGFILE  är  lätt  mat .
Smaksätt  med  en  spännande  marinad  av 
apelsin,  chili  och  senap .
SERVERA  det  till  ett  gott  mos  av
palsternackor  och  kesella !
Rena  festmaten !  mmm... !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

500 g KYCKLINGFILE,
1 msk  grovkornig  senap ,
2  msk  lättsockrad  apelsin-
marmelad ,
2  msk  söt  chilisås ,
1 apelsin ,
salt å peppar ,

PALSTERNACKSMOS :
500  g  palsternackor ,
4  msk  mager  kesella ,
2  msk  hackad  gräslök ,
örtsalt ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

SÄTT ugnen  på  175  grader .
BLANDA  samman  senap,  apelsinmarmelad,
chilisås  och  saft  av  apelsinen .
Lägg  KYCKLINGFILEERNA  på  ett  smort
ugnsfast  fat .
Häll  över  marinaden,  krydda .
Ugnsbaka  i  20  minuter  tills  FILE'ERNA  är
genomstekta .
SKALA  och  skär  palsternackorna  i  skivor  .
Koka  dem  mjuka  i  lättsaltat  vatten .
Låt  rinna  av .
MOSA  tillsammans  med  kesella  och  kryddor .
SERVERA  med  apelsinklyfta,  dillkvist,  gräslök
och   små  färska  spenat-blad .

LYCKA  TILL !



      

fredag 29 december 2017

RÄKTÅRTA MED STENBITSROM , 6 PORT .



                 HEJSAN !

Prova  den  här  saltdränkta  RÄK-tårtan !
Fyll  ett  frasigt  skal  med  stenbitsrom ,
räkor  och  gräddfil  som  fått  extra  sting
av  senap  och  kajenn .
Kalasgott !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
6 port.
10  digestivekex ,
50  g  smält  smör ,
1 /2  tsk  salt,

FYLLNING :
250  g  räkor (500 g med skal)
1  burk  röd  stenbitsrom ,  100 g
3  dl  gräddfil ,
1  msk  TOMATPURE' ,
1  tsk  dijonsenap ,
2  tsk  citronsaft ,
1/2  krm  kajennpeppar ,
3  GELANTIN- blad ,

GARNERING :
3 hårdkokta  ägg ,
ca  125  g  skalade  räkor ,
(250 g med skal)
sallad,  tomat,  citron,  dill.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMULA  kexen  och  blanda  smulorna  med 
smör  och  salt .
Tryck  ut  smulorna  i  en  form  (ca 24 cm i diameter).
Ställ  den  kallt .
GROVHACKA  räkorna .
Blanda  räkor,  rom,  gräddfil,  TOMATPURE' ,
senap,  citronsaft  och  kajennpeppar .
BLÖTLÄGG  GELANTINBLADEN  i  kallt  vatten,
ca  5  minuter .
Krama  ur  dem  och  smält  dem  i  kastrull  på  svag
värme .
Blanda  ner  GELANTIN-lösningen  i  RÄK-smeten .
HÄLL  upp  smeten  i  formen .
Låt  stelna  i  kyl  några  timmar .
GARNERA .

GOD  FORTSÄTTNING ...
                                               LYCKA  TILL !

torsdag 28 december 2017

VITAMIN-KICK 1 GLAS, x 3 RECEPT.



                    HEJSAN !

Smaka  på  det  här,  inte  tokig  alls ... riktigt goda !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  kiwi ,
1/2  dl  äppeljuice ,
1  msk  saft  av  citron ,
mineralvatten ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
Skala  och  mixa  kiwin .
Rör  ner  äppeljuice  och  citronsaft
i  PUREN  och  häll  alltsammans i
ett  glas .
Fyll  upp  med  mineralvatten .
KLART !

ELLER :
125  g  tinade  jordgubbar
2  dl  lättmjölk .
=  Mixa  jordgubbar  och  lättmjölk .

ELLER :
2 1/2  dl  tomatsaft ,
1  msk  hackad  basilika ,
1 1/2  dl  morotsjuice ,
=  blanda  ingredienserna.

GOD  FORTSÄTTNING ...