lördag 27 januari 2018

PASTA MED KRABBSÅS . 3-4 PERS.




                    HEJSAN !

Såsen  till  denna  rätt  passar  bäst  tillsammans  med
bandpasta ,  tagliatelle  eller  FETTUCCINE, 
eller  ännu  hellre  de  riktigt  breda  banden 
PAPPARDELLE.    

HÄR  ÄR  RECEPTET :
3-4  portioner  bandpasta ,
KRABBSÅS :
1  schalottenlök ,
2  msk  olivolja ,
2  gula  paprikor ,
1/2  hönsbuljongtärning ,
+  1  dl  vatten ,
2  dl  CREME Fraiche ,
en  aning  cayennepeppar ,
1  burk  krabba ,
några  msk  finskuren  dill ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKALA  och  hacka  löken  och  fräs  den 
i  olja  utan  att  bryna .
Kärna  ur  paprikan  och  skär  bort  mellan-
väggar .
Skär  paprikan  i  tärningar  och  fräs  dem
med  löken  utan  att  bryna .
Koka  pastan  enligt  förpackningen .
TILLSÄTT  buljongtärning  och  vatten   och
koka  några  minuter .
Kör  i  matberedare  och  passera   helst  tillbaka
ner  i  kastrullen .
Vispa  i  CREME Fraiche,  krydda  med  Cayenne-
peppar  och  koka  upp.
Blanda  i  avrunnet  krabbkött  och  dill  och 
hetta  upp  utan  att  koka .

SERVERA   gärna  med  PAPPARDELLE .
mmm... !
SMAKLIG  MÅLTID ,    LYCKA  TILL !












               

MINT- CHOKLADKAKA ... 12 BITAR .




                           HEJSAN !

mmm.... Smaka  på  den  här  godbiten !

Det  är  luften  i  de  vispade   vitorna  som  ska 
lyfta  kakan  eftersom  bakpulver  inte  ingår .
Konsistensen  blir  lite  "kladdig" 
men  vansinnigt  god ...

HÄR  ÄR  RECEPTET :
100  g  smör/margarin ,
100  g  mörk  blockchoklad ,
2  dl  socker ,
3  äggulor ,
1/2  dl  finhackade  hasselnötter ,
1 1/2  dl  vetemjöl ,
3  äggvitor ,
FYLLNING &  GARNERING :
200  g  mintchokladplattor ,
GLASYR :
100 g   mörk  blockchoklad ,
1  msk  smör/margarin ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMÄLT  smöret  tillsammans  med  den  sönder -
brutna  blockchokladen  på  svag  värme  i  en
tvåliters -  kastrull .
Dra  kastrullen  från  värmen  .
Rör  ner  sockret  och  äggulorna .
Blanda  i  nötter  och  mjöl .
VISPA  vitorna  till  hårt  skum  och  vänd  försiktigt
ner  dem  i  smeten .
Grädda  kakan  i  en  tårtform ,  helst  av  teflon,  med
ett  runt ,  tillklippt ,  smort  bakplåtspapper  i  botten.
Smörj  också  formens  kanter  .
GRÄDDA   i  175  grader  i  ca  40  minuter.
Stjälp  upp  kakan .
Låt   vila  i  ca  5  min .
SKÄR  kakan  i  2  bottnar .
Lägg  ihop  bottnarna  med  mintchokladplattorna  emellan.
Spara  5 - 6  stycken   till   garneringen .
SMÄLT  blockchokladen  till  glasyren  tillsammans  med
smöret/margarinet .
RÖR   om  och  bred  den  över  kakan .
Bryt  sönder  de  återstående   mintchokladplattorna  och
stick  ner  i  glasyren  innan  den  stelnat .

LYCKA  TILL !

tisdag 16 januari 2018

KÖTTFÄRSGRATÄNG MED VINTERSALLAD, 4 PERS.




                              HEJSAN !

Denna  är mmm....himla  god !
Prova 

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  gul  lök ,
1  burk  krossade  tomater ,
300  g  nötfärs ,
1  köttbuljongtärning ,
1/2- 1 tsk  curry ,
1/2 - 1 tsk  paprikapulver ,
1 krm  svartpeppar ,
1/2 tsk  salt ,
1  msk  vetemjöl ,
ROTSAKSMOS :
500  g  potatis ,
200  g  selleri ,
100  g  palsternacka ,
2  dl  mjölk ,
1  morot ,
peppar ,
1  dl  riven  ost ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
HACKA  löken  .
Koka  upp  tomatkrosset .
Lägg  i  löken  och  klicka   ner  färsen .
Tillsätt  buljongtärning  och  kryddor
eventuellt  salt .
Koka  ca  10  minuter .
Red  av  med  vetemjöl  och  koka
ytterligare  5  minuter .
SKÄR  potatis ,  selleri  och  palsternacka
i  mindre  bitar .
Koka  dem  mjuka  i  lättsaltat  vatten.
Mosa  rotsakerna .
Späd  med  mjölk .
Grov-riv  moroten  och  blanda  i .
Smaksätt  med  salt  och  peppar .
HÄLL  köttfärsröran  i  en  ugnssäker  form .
Bred  över  moset .
Strö  över  osten .
GRÄDDA  i  225  grader  ca  15  minuter.
SERVERA med 
VINTERSALLAD :
1  klyfta  isbergssallad
2  stjälkar  blekselleri ,
100  g  brysselkål ,
1  röd  paprika ,
citron,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
STRIMLA  salladen ,  skär  bleksellerin  i  tunna  skivor,
brysselkålen  och  paprikan  i  fina  strimlor .
BLANDA  i  en  skål .
Pressa  över  citron.

LYCKA  TILL !


POTATIS- & TOMATGRATÄNG, 4 PERS.



                      HEJSAN !

Den  här  är  käck ,  väldigt  god  dessutom,
Du  kan  bjuda  den  till  vad  Du  känner  för.
Kött,  korv,  fisk  eller  som  den  är .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
6  stora  potatisar ,
4  stora  tomater ,
1-2  gula  lökar ,
1-2  vitlöksklyftor ,
2  msk  matolja ,
1/4  tsk  torkad  oregano,
salt och peppar ,
1/2  dl  olivolja ,
GARNERING :
3  msk  hackad  färsk  basilika

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKALA  potatisen  och  skär  den  i 
ett  par  mm  tjocka  skivor .
Skär  tomaterna  i  1/2  cm  tjocka  skivor .
Skala  och  finhacka  löken .
SÄTT  ugnen  på  200  grader .
Smörj  en  gratängform  med  lite  matolja.
Lägg  den  hackade  löken  i  botten  på 
formen  och  varva  potatis,  tomatskivor 
och  finhackad  vitlök  ovanpå .
Krydda  med  oregano,  salt  och  peppar
och  ringla  över  olivoljan .
GRÄDDA  formen  i  ugnen  tills  potatisen
är  mjuk,  ca  45  minuter .
Strö  över  hackad  färsk  basilika  och 
servera  gratängen  till  vad  Du  vill
+  gärna  gröna  blad.

LYCKA  TILL !

tisdag 9 januari 2018

SMAL VITKÅLSSALLAD MED STING . 4 PORT.



                          HEJSAN !

Smaka  på  den  här !  inte  dum  alls .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
300  g  strimlad  vitkål ,
1  liter  kokande  vatten ,
2  msk  Sweet  chilisås ,
salt  och  peppar ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
LÄGG  kålen  i  ett  durkslag   och
slå  kokande  vatten  över .
Låt  svalna   och  blanda  med 
Sweet  chilisås ,  salt  och  peppar .

Denna  sallad  kan  Du  servera  till  vilken
maträtt ,  Du  än  bjuder  på .

LYCKA  TILL !

KÖTTFÄRSPAKET 4 PERS.



                HEJSAN !

Att  linda  in  köttfärsen  i  stora  salladsblad
är  ett  trevligt  sätt  att  bjuda  på  lunch .
Prova  Du  också !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  medelstor  lök ,
1  vitlöksklyfta ,
600  g  nötfärs ,
2  cl  soja ,
2  cl  ostronsås ,
salt  å  peppar ,
250  g  böngroddar ,
200  g  stekta  nudlar ,
3  salladslökar ,
strimlade
2  tsk  vita  sesamfrön ,
rostade
8  stora  salladsblad ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKALA  och  hacka  lök  och  vitlök .
Fräs  i  olja  i  en  stor  stekpanna .
Lägg  i  färsen  och  bryn  den  sakta 
i  10  minuter .
Smaksätt  med soja,  ostronsås,  salt 
å  peppar .
BLANDA  med  böngroddar,  nudlar,
salladslök,  och  sesamfrön.
Hetta  upp  och  fördela  i  salladsbladen.
Vik  ihop  till   strutar  eller  paket .
Smaklig  Måltid .
                                   LYCKA  TILL !

lördag 6 januari 2018

CLEMENTIN-MARMELAD I MIKRO .



                        HEJSAN !

DET  HÄR  ÄR  GOTT,  MEN  DET  ÄR  BARA
EN  LITEN  SATS  CA  2  DL.
PASSA  PÅ  NU  NÄR  DET  FINNS  CLEMENTINER.
17  MINUTER  I  MIKRO.

HÄR  ÄR  RECEPTET :
4  clementiner ,
1  dl  socker ,
3  msk  vatten ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
Tvätta  frukten  i  ljummet  vatten  och  torka.
Skala  tre  av  clementinerna  och  skär  klyftorna
i  mindre  bitar .
Skär  den  återstående  clementinen  i  tunna  skivor
och  dela  dem  i  mindre  bitar .
LÄGG  fruktbitarna  i  en  skål  med  lock  avsedd  för
mikro.
Blanda  i  socker  och  vatten .
Kör  på  full  effekt   med  lock  i  6  minuter.
Kör  ytterligare  8  minuter   på  full  effekt   UTAN  lock.
Rör  om .
Kör  ca  3  min  på  halv  effekt   UTAN  lock .
HÄLL  upp  i  ren  varm  burk  eller  låt  svalna  något
och  servera  på  rostat  bröd .

Hoppas  att  Ni  gillar  det !

                                                      LYCKA  TILL !