måndag 29 januari 2018
HEMGJORD FÄRSKOST .
HEJSAN !
De här små läckra färskostarna har jag gjort
av filmjölk och gräddfil - väl värt att göra .
Här har jag varierat smaken,
-en med vitlök och en med paprika .
HÄR ÄR RECEPTET :
OSTMASSA TILL 2 OSTAR
1 liter filmjölk ,
3 dl gräddfil ,
25 g smör/margarin ,
1 tsk salt ,
PAPRIKAOST :
1/2 liten paprika ,
1/4 chilifrukt ,
2 tsk paprika-pulver ,
VITLÖKSOST :
1 msk hackad gräslök ,
1 vitlöksklyfta ,
SÅ HÄR GÖR DU :
OSTMASSA :
Blanda filmjölk och gräddfil i en kastrull .
Värm på svag värme tills filen nått en
temperatur på 50 grader (använd helst baktermometer).
Häll filmjölken i ett kaffefilter .
Låt vasslen rinna av i ca 3 timmar eller
över natten .
BLANDA ostmassan med rumsvarmt smör/
margarin och salt .
PAPRIKAOST :
Tärna paprika och chilifrukt mycket fint .
Blanda chili, paprika och paprikapulver i
ostmassan .
LÄGG osten i en skål, dekorera med fint
tärnad paprika .
VITLÖKSOST :
Skär gräslöken fint .
Pressa vitlöken i ostmassan och vänd ner
gräslöken .
LÄGG ostmassan i en skål och dekorera
med gräslök .
LYCKA TILL !
KAVIARLÅDA I MIKROVÅGSUGN , 2-3 PORT .
HEJSAN !
HÄR ÄR RECEPTET :
250 g keso ,
2 ägg ,
3 msk kaviar ,
1 dl gröna ärter ,
1 krm peppar ,
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA keso, ägg, kaviar, ärter och peppar.
Häll i en liten smord, rund form .
Tillaga i mikrovågsugn under lock på full
effekt 5 minuter, därefter på halv effekt 7-8 min.
SERVERA gärna några goda tomater till det hela.
SMAKLIG MÅLTID !
MARINERAD LAX PÅ GRÖNSAKSBÄDD, 2 PERS.
HEJSAN !
HÄR ÄR RECEPTET :
Tänk på att laxen ska marineras i 1-2 timmar !
2 portionsbitar lax ,
1 purjolök ,
1/2 palsternacka ,
50 g rotselleri ,
150 g färsk spenat ,
1 vitlöksklyfta ,
riven muskot ,
salt , peppar ,
1 1/2 dl grönsaksbuljong
av tärning .
MARINAD :
1 lime, pressad saft
1 msk rapsolja ,
1 msk dijonsenap ,
SERVERA MED :
Kokt potatis eller fullkorns- pasta.
UGN : 200 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
MARINAD :
Blanda limesaft, olja, senap, salt och peppar .
Lägg laxen i marinaden och låt dra 1 - 2 tim.
i kylen .
ANSA purjolöken och skär i 1 cm tjocka skivor .
Skala och tärna palsternacka och rotselleri .
BLANDA purjolök, palsternacka, rotselleri, spenat
och pressad vitlök i en ugnsform .
Salta och peppra och riv över några riv muskotnöt .
Lägg laxen ovanpå med skinnsidan upp .
HÄLL på resten av marinaden och buljong över
grönsakerna och tillaga i ugnen tills fisken är klar,
20 - 25 minuter .
SERVERA med kokt potatis eller pasta .
SMAKLIG MÅLTID !
mmm... !
söndag 28 januari 2018
FINA LINSGRYTAN MED HETTA . 4 PERS .
HEJSAN !
Smakrikt och mmm....himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 röd chilifrukt (kan uteslutas),
1 gul lök ,
3 vitlöksklyftor ,
2 plommontomater ,
2 msk olivolja ,
2 dl röda linser ,
80 g färsk spenat ,
2 krm gurkmeja ,
2 dl kokosmjölk ,
5 dl grönsaksbuljong ,
1 dl jasminris ,
salt och peppar
GARNERING :
chili och koriander.
SÅ HÄR GÖR DU :
DELA chilin på längden och skrapa ur kärnhuset .
Skär chilin, löken och vitlöken i tunna skivor .
Dela tomaterna i klyftor och skär bort skalet med
en vass kniv .
HETTA upp oljan i en kastrull och fräs alla grön-
sakerna lite lätt i oljan .
Tillsätt resten av ingredienserna och låt grytan små-
puttra i 15 minuter .
Smaka av med salt och peppar .
GARNERA med tunt skuren chili och lite koriander
före servering .
LYCKA TILL !
LÄCKER FRITTATA 4 PERS.
HEJSAN !
Får Du kokt pasta över - laga en ... LÄCKER FRITTATA
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g valfri korv ,
2 msk olja ,
till stekning
200 g kokt pasta ,
salt och peppar ,
4 ägg ,
1 dl grovt riven smakrik ost ,
1 dl mjölk ,
olivolja ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
Skär korven i ca 5 cm tjocka skivor .
Hetta upp en stekpanna med olja .
Lägg först i korv- bitarna och stek
dem knapriga .
Lägg i pastan , vänd runt och fräs i
1-2 minuter.
Salta och peppra .
VISPA ihop ägg, ost och mjölk till
en smet och häll ner i stekpannan .
När FRITTATAN börjar sätta sig i
kanterna , ställ den i ugnen och grädda
i 10 minuter .
RINGLA lite olivolja över och servera
med sallad och bröd.
Så var det klart !
LYCKA TILL !
LÄCKER MÅNDAGSPASTA ...4 PERS.
HEJSAN !
MÅNDAGSPASTA ??
Hur det än har blivit, så har vi ätit
den här rätten på måndagar ,
lite då och då . Därav namnet .
HÄR ÄR RECEPTET :
8 - 10 dl kokt pasta ,
150 - 200 g rökt korv , eller chorizo
1 påse italiensk salladsdressing ,
1 purjolök ,
2 paprikor ,
4 - 6 tomater ,
1 gurka ,
pain RICH ,
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA pastan enligt anvisning på paketet
och spola av den med kallt vatten .
STRIMLA korven och blanda ner i pastan .
Tillred dressingen enligt anvisningen och
häll den över .
Låt stå i kylen och dra ca 1 timme eller
gärna till nästa dag .
SKIVA purjolöken fint och skär de övriga
ingredienserna i mindre bitar och blanda
alltsammans .
SERVERA med pain RICH.
LYCKA TILL !
MOZZARELLA- SALLAD 4 PERS.
HEJSAN !
Den här salladen är lagom " matig "
förrätt före fisk, kött eller vegetariskt.
mmm......
HÄR ÄR RECEPTET :
1 påse dressing-mix, basilika
3 msk vatten ,
3 msk olivolja,
1 påse färdigskuren sallad gourmet, 150 g
3 skivade salladslökar ,
20 urkärnade, halverade svarta oliver
1 msk kapris ,
2 påsar mozzarella 125 g /ST.
HÄR ÄR RECEPTET :
HÄLL dressing-mixen i en skål.
Blanda med vatten och olivolja ,
rör om väl .
LÄGG salladen i en stor skål
och blanda försiktigt ner dressingen .
Blanda i oliver, salladslök och
kapris .
SKIVA mozzarellan .
Lägg upp salladen på 4 tallrikar
och fördela osten över .
SERVERA med gott bröd t ex ciabatta .
mmm...himla gott alltsammans !
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)