onsdag 31 januari 2018
ISTERBAND A LA SMEDS 4 PORT.
HEJSAN !
Rolig och annorlunda rätt med de kära Isterbanden ,
här förvandlade till "STINGIGA" små biffar .
HÄR ÄR RECEPTET :
600 g isterband ,
1 ägg ,
1 dl matlagningsgrädde ,
1 1/2 dl bostongurka ,
4 msk vetemjöl ,
1 klick smör /margarin till stekning ,
SERVERING :
Inlagda rödbetor eller lingonsylt ,
kokt skalpotatis .
SÅ HÄR GÖR DU :
DRAG skinnet av isterbanden och mosa dem .
Blanda i ägg, grädde, mjöl och bostongurka .
Forma färsen till små biffar eller trinda bullar
och stek dem vackert bruna, först på ena och
sedan på andra sidan .
SERVERA med rödbetor eller lingonsylt
och kokt potatis med skalen på - ta bort skalen
när Du ska äta.
Alla vitaminer och mineraler finns under skalet,
kokar Du utan skal är vitaminer å mineraler borta.
LYCKA TILL ! mmm... !
MOAS FRESTELSE 4 PERS.
HEJSAN !
Det tål att upprepas igen , - Moas Frestelse !
Det kom till när mina barn var små och ville
äta Janssons Frestelse UTAN Ansjovis !
Det var inte lätt - istället uppfanns Moas Frestelse .
HÄR ÄR RECEPTET :
5-6 potatisar ,
1-2 purjolökar ,
4 hg blandfärs ,
3 dl kaffegrädde ,
2 msk smör ,
2 tsk salt ,
1 tsk curry ,
½ tsk vitpeppar ,
½ tsk krossad rosmarin ,
SÅ HÄR GÖR DU :
STRIMLA potatisen grovt och skölj strimlorna väl .
STEK potatisen lätt.
Blanda i den skurna purjolöken och bryn den lätt .
SMÖRJ en eldfast form och lägg i ett lager potatis
och purjolök .
KRYDDA färsen och lägg ett lager ovanpå potatisen -
purjolöken i formen .
TÄCK med ett lager potatis - purjolök och låt rätten
först brynas i 200 - 225 graders ugn .
SPÄD med grädden och låt stå ytterligare ca 40- 45 min.
SERVERA med en sallad .
mmm....det luktar så gott , alla väntar att det ska bli färdigt !
LYCKA TILL !
tisdag 30 januari 2018
KÅLSOPPA 4 PERS.
HEJSAN !
mmm...det här är gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 liter grönsaksbuljong eller
2 tärningar + 1 liter vatten ,
2 dl finhackad vitkål ,
2 dl finhackad morot ,
2 dl finhackad brysselkål eller blomkål ,
1 dl finhackade jordärtskockor eller potatis ,
1/2 tsk kyndel ,
1 tsk solrosfröolja ,
smaksätt med vegetabilisk buljong om så önskas .
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp buljongen .
Tillsätt vitkål, morot, brysselkål och
jordärtskockor .
Kokas 2 minuter .
Stäng av värmen och tillsätt de övriga
ingredienserna .
Gott att servera med tunnbrödssmörgås
med kokta rödbetor och riven pepparrot .
LYCKA TILL !
CHRISTERS RUSSINBULLAR .
HEJSAN !
mm.. jaa !
HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl vatten ,
8 dl bovetemjöl - malet i mixer,
25 g jäst ,
1 msk kummin ,
2 dl russin ,
2 dl helt bovete .
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA alla ingredienserna i en bunke och
arbeta degen väl .
Låt jäsa i 1 timme.
KLICKA ut degen på en smord plåt med matsked .
Strö vallmofrön eller lite kli över bullarna och
grädda i 200 - 220 grader varm ugn .
Goda med lite smör/margarin på !
LYCKA TILL !
måndag 29 januari 2018
HEMGJORD FÄRSKOST .
HEJSAN !
De här små läckra färskostarna har jag gjort
av filmjölk och gräddfil - väl värt att göra .
Här har jag varierat smaken,
-en med vitlök och en med paprika .
HÄR ÄR RECEPTET :
OSTMASSA TILL 2 OSTAR
1 liter filmjölk ,
3 dl gräddfil ,
25 g smör/margarin ,
1 tsk salt ,
PAPRIKAOST :
1/2 liten paprika ,
1/4 chilifrukt ,
2 tsk paprika-pulver ,
VITLÖKSOST :
1 msk hackad gräslök ,
1 vitlöksklyfta ,
SÅ HÄR GÖR DU :
OSTMASSA :
Blanda filmjölk och gräddfil i en kastrull .
Värm på svag värme tills filen nått en
temperatur på 50 grader (använd helst baktermometer).
Häll filmjölken i ett kaffefilter .
Låt vasslen rinna av i ca 3 timmar eller
över natten .
BLANDA ostmassan med rumsvarmt smör/
margarin och salt .
PAPRIKAOST :
Tärna paprika och chilifrukt mycket fint .
Blanda chili, paprika och paprikapulver i
ostmassan .
LÄGG osten i en skål, dekorera med fint
tärnad paprika .
VITLÖKSOST :
Skär gräslöken fint .
Pressa vitlöken i ostmassan och vänd ner
gräslöken .
LÄGG ostmassan i en skål och dekorera
med gräslök .
LYCKA TILL !
KAVIARLÅDA I MIKROVÅGSUGN , 2-3 PORT .
HEJSAN !
HÄR ÄR RECEPTET :
250 g keso ,
2 ägg ,
3 msk kaviar ,
1 dl gröna ärter ,
1 krm peppar ,
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA keso, ägg, kaviar, ärter och peppar.
Häll i en liten smord, rund form .
Tillaga i mikrovågsugn under lock på full
effekt 5 minuter, därefter på halv effekt 7-8 min.
SERVERA gärna några goda tomater till det hela.
SMAKLIG MÅLTID !
MARINERAD LAX PÅ GRÖNSAKSBÄDD, 2 PERS.
HEJSAN !
HÄR ÄR RECEPTET :
Tänk på att laxen ska marineras i 1-2 timmar !
2 portionsbitar lax ,
1 purjolök ,
1/2 palsternacka ,
50 g rotselleri ,
150 g färsk spenat ,
1 vitlöksklyfta ,
riven muskot ,
salt , peppar ,
1 1/2 dl grönsaksbuljong
av tärning .
MARINAD :
1 lime, pressad saft
1 msk rapsolja ,
1 msk dijonsenap ,
SERVERA MED :
Kokt potatis eller fullkorns- pasta.
UGN : 200 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
MARINAD :
Blanda limesaft, olja, senap, salt och peppar .
Lägg laxen i marinaden och låt dra 1 - 2 tim.
i kylen .
ANSA purjolöken och skär i 1 cm tjocka skivor .
Skala och tärna palsternacka och rotselleri .
BLANDA purjolök, palsternacka, rotselleri, spenat
och pressad vitlök i en ugnsform .
Salta och peppra och riv över några riv muskotnöt .
Lägg laxen ovanpå med skinnsidan upp .
HÄLL på resten av marinaden och buljong över
grönsakerna och tillaga i ugnen tills fisken är klar,
20 - 25 minuter .
SERVERA med kokt potatis eller pasta .
SMAKLIG MÅLTID !
mmm... !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)