onsdag 31 januari 2018

ISTERBAND A LA SMEDS 4 PORT.




                         HEJSAN !

Rolig  och  annorlunda  rätt  med  de  kära  Isterbanden ,
här  förvandlade  till  "STINGIGA"  små  biffar .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
600  g  isterband ,
1  ägg ,
1  dl  matlagningsgrädde ,
1 1/2  dl  bostongurka ,
4  msk  vetemjöl ,
1  klick  smör /margarin  till  stekning ,
SERVERING :
Inlagda  rödbetor  eller  lingonsylt ,
kokt  skalpotatis .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
DRAG  skinnet  av  isterbanden  och  mosa  dem .
Blanda  i  ägg,  grädde,  mjöl  och   bostongurka .
Forma  färsen  till  små  biffar  eller  trinda  bullar
och  stek  dem  vackert  bruna,  först  på  ena  och
sedan  på  andra  sidan .
SERVERA  med  rödbetor  eller  lingonsylt
och  kokt  potatis  med  skalen  på - ta bort skalen
när  Du  ska äta.

Alla  vitaminer och mineraler  finns under  skalet,
kokar Du  utan skal är  vitaminer å mineraler  borta.

LYCKA  TILL !    mmm... !

MOAS FRESTELSE 4 PERS.




                  HEJSAN !

Det  tål  att  upprepas  igen , - Moas  Frestelse !
Det  kom  till  när  mina  barn  var  små  och  ville 
äta  Janssons  Frestelse  UTAN  Ansjovis !
Det  var  inte  lätt  - istället  uppfanns  Moas  Frestelse .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
5-6  potatisar ,
1-2  purjolökar ,
4  hg  blandfärs ,
3  dl  kaffegrädde ,
2  msk  smör ,
2  tsk  salt ,
1  tsk  curry ,
½  tsk  vitpeppar ,
½  tsk  krossad  rosmarin ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
STRIMLA  potatisen  grovt  och  skölj  strimlorna  väl .
STEK  potatisen  lätt.
Blanda i  den  skurna  purjolöken  och  bryn  den  lätt .
SMÖRJ  en  eldfast  form  och  lägg  i  ett  lager  potatis
och  purjolök .
KRYDDA  färsen  och  lägg  ett  lager  ovanpå  potatisen -
purjolöken  i  formen .
TÄCK  med  ett  lager  potatis  -  purjolök  och   låt  rätten
först  brynas  i  200 - 225  graders  ugn .
SPÄD  med  grädden  och  låt  stå  ytterligare  ca  40- 45 min.
SERVERA  med  en  sallad .

mmm....det  luktar  så  gott ,  alla  väntar  att  det  ska  bli  färdigt !

LYCKA  TILL !

tisdag 30 januari 2018

KÅLSOPPA 4 PERS.



                          HEJSAN !

mmm...det  här  är  gott !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  liter  grönsaksbuljong  eller 
2 tärningar  +  1  liter  vatten ,
2  dl  finhackad  vitkål ,
2  dl  finhackad  morot ,
2  dl  finhackad  brysselkål  eller  blomkål ,
1  dl  finhackade  jordärtskockor  eller  potatis ,
1/2  tsk  kyndel ,
1  tsk  solrosfröolja ,
smaksätt  med  vegetabilisk  buljong  om  så  önskas .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KOKA  upp  buljongen .
Tillsätt  vitkål,  morot,  brysselkål  och
jordärtskockor .
Kokas  2  minuter .
Stäng  av  värmen   och  tillsätt  de  övriga
ingredienserna .
Gott  att  servera  med  tunnbrödssmörgås
med  kokta  rödbetor  och  riven  pepparrot .

LYCKA  TILL !

CHRISTERS RUSSINBULLAR .



                    HEJSAN !

mm.. jaa !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
5  dl  vatten ,
8  dl  bovetemjöl - malet i mixer,
25 g  jäst ,
1  msk  kummin ,
2  dl  russin ,
2  dl  helt  bovete .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BLANDA  alla  ingredienserna  i  en  bunke  och
arbeta  degen  väl .
Låt  jäsa  i  1  timme.
KLICKA  ut  degen  på  en  smord  plåt  med  matsked .
Strö  vallmofrön  eller  lite  kli  över  bullarna  och 
grädda  i  200 - 220  grader  varm  ugn .

Goda med  lite  smör/margarin  på  !

LYCKA  TILL !


  

måndag 29 januari 2018

HEMGJORD FÄRSKOST .



                   HEJSAN !

De  här  små  läckra  färskostarna  har  jag  gjort
av  filmjölk  och  gräddfil - väl värt att  göra .
Här har  jag  varierat  smaken, 
-en  med  vitlök  och  en  med  paprika .

HÄR  ÄR  RECEPTET :

OSTMASSA  TILL  2  OSTAR
1  liter  filmjölk ,
3  dl  gräddfil ,
25  g  smör/margarin ,
1  tsk  salt ,
PAPRIKAOST :
1/2   liten  paprika ,
1/4  chilifrukt ,
2  tsk  paprika-pulver ,
VITLÖKSOST :
1  msk  hackad  gräslök ,
1  vitlöksklyfta ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
OSTMASSA :
Blanda  filmjölk  och  gräddfil  i  en  kastrull .
Värm  på  svag  värme  tills  filen  nått  en 
temperatur  på  50  grader (använd helst baktermometer).
Häll  filmjölken  i  ett  kaffefilter .
Låt  vasslen  rinna  av  i  ca  3  timmar   eller 
över  natten .
BLANDA  ostmassan  med  rumsvarmt  smör/
margarin  och  salt .
PAPRIKAOST :
Tärna  paprika  och  chilifrukt  mycket  fint .
Blanda  chili,  paprika och  paprikapulver  i 
ostmassan .
LÄGG  osten  i  en  skål,  dekorera  med  fint 
tärnad  paprika .
VITLÖKSOST :
Skär  gräslöken  fint .
Pressa  vitlöken  i  ostmassan  och  vänd  ner
gräslöken .
LÄGG   ostmassan  i  en  skål  och  dekorera 
med  gräslök .

LYCKA  TILL !

KAVIARLÅDA I MIKROVÅGSUGN , 2-3 PORT .



                    
                     HEJSAN !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
250 g  keso ,
2  ägg ,
3  msk   kaviar ,
1  dl  gröna  ärter ,
1  krm  peppar ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BLANDA  keso,  ägg,  kaviar,  ärter  och  peppar.
Häll  i  en  liten  smord,  rund  form .
Tillaga  i  mikrovågsugn  under  lock  på  full
effekt   5  minuter,  därefter  på  halv  effekt  7-8  min.
SERVERA  gärna  några  goda  tomater  till  det  hela.

SMAKLIG  MÅLTID !

MARINERAD LAX PÅ GRÖNSAKSBÄDD, 2 PERS.




                      HEJSAN !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

Tänk  på  att  laxen  ska  marineras  i  1-2  timmar !
2  portionsbitar  lax ,
1  purjolök ,
1/2  palsternacka ,
50  g   rotselleri ,
150 g  färsk  spenat ,
1  vitlöksklyfta ,
riven  muskot ,
salt  ,  peppar ,
1 1/2  dl   grönsaksbuljong
av  tärning .

MARINAD :

1  lime,  pressad  saft
1  msk  rapsolja ,
1  msk  dijonsenap ,

SERVERA  MED  :
Kokt  potatis  eller  fullkorns- pasta.
UGN  :  200  GRADER.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
MARINAD :
Blanda  limesaft,  olja,  senap,  salt  och  peppar .
Lägg  laxen  i  marinaden  och  låt  dra  1 - 2 tim.
i  kylen .
ANSA   purjolöken  och  skär  i  1  cm   tjocka  skivor .
Skala  och  tärna  palsternacka  och  rotselleri .
BLANDA   purjolök,  palsternacka,  rotselleri,  spenat
och  pressad  vitlök  i  en  ugnsform .
Salta  och  peppra och  riv  över  några  riv  muskotnöt .
Lägg  laxen  ovanpå  med  skinnsidan  upp .
HÄLL  på  resten  av  marinaden  och  buljong  över 
grönsakerna  och  tillaga  i  ugnen   tills  fisken  är  klar,
20 - 25  minuter .
SERVERA  med  kokt  potatis  eller  pasta .

SMAKLIG  MÅLTID !
mmm... !