fredag 2 februari 2018
MUSTIG GRYTA .... 4 PERS.
HEJSAN !
...På "bara grönsaker " !
HÄR ÄR RECEPTET :
250 g vitkål ,
300 g morötter ,
200 g gröna bönor ,
125 g grön paprika ,
125 g purjolök ,
1/2 liter buljong (tärning) ,
1/2 tsk salt ,
1/2 krm svartpeppar ,
SÅ HÄR GÖR DU :
ANSA och skölj grönsakerna .
Skär dem i bitar .
Lägg ner grönsakerna i den kokande vätskan
i tur och ordning allt efter koktiden .
Låt dem koka mjuka på svag värme .
Smaksätt väl med salt och peppar .
UNGEFÄRLIGA KOKTIDER :
Vitkål 10-20 minuter,
morötter 10-15 minuter ,
purjolök 8-10 minuter ,
bönor, paprika 5 minuter.
Bjud gärna hårt bröd med smör och ost till soppan !
Kanske inte alla gillar grönsaker , då kan Du mixa soppan .
LYCKA TILL !
torsdag 1 februari 2018
KRABBMOUSSE 4-6 PORT .
HEJSAN !
Har Du tillgång till färsk krabba är detta gott,
om inte går det bra att använda burkkrabba
eller krabbmix .
En bra förrätt !
HÄR ÄR RECEPTET :
300 g krabbkött ,
200 g mild rökt kaviar ,
3 dl vispgrädde ,
1 liten finhackad gul lök ,
5 GELANTINBLAD ,
blötlagda i kallt vatten
GARNERING :
Sallat, citron, och dill .
SÅ HÄR GÖR DU :
GROVHACKA krabbköttet .
Vispa grädden till hårt skum .
BLANDA ihop kaviar, krabba och lök .
Smält det urkramade GELANTINET under omrörning
på svag värme och rör ner det i blandningen .
BLANDA ner den vispade grädden och häll upp i
en form penslad med lite olja .
Ställ kallt i minst 2 timmar .
Stjälp upp och garnera .
ROSTAT bröd är gott till .
LYCKA TILL !
CITRONKAKA , 1 ST.
HEJSAN !
SMAKA på den här godbiten -ovanlig kanske
men .... jag gillar den !
Citronkaka, god både som efterrätt med grädde
eller vaniljsås och som kaffekaka .
HÄR ÄR RECEPTET :
MÖRDEG :
100 g smör /margarin ,
1/2 dl socker ,
2 1/2 dl vetemjöl ,
FYLLNING :
2 dl mjölk ,
1 msk vetemjöl ,
2 msk socker ,
2 äggulor ,
1/2 dl hackad, skållad mandel ,
rivet skal av 1 citron ,
2 äggvitor ,
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA matfett, socker och vetemjöl till en deg ,
som får vila kallt en stund, ca 20 minuter .
KLÄD en pajform, ca 25 cm i diameter, gärna med
löstagbar botten, med degen .
Koka upp mjölken .
Vispa ner mjölet och låt koka på svag värme 4 min.
Ta kastrullen från plattan och blanda ner socker,
äggulor, mandel och citronskal .
VISPA äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt
ner dem i fyllningen .
Häll massan i pajskalet och grädda på nedersta falsen
i 175 grader ca 30 minuter .
Låt kakan svalna .
Sikta lite florsocker över .
En riktig bjud-kaka tycker jag !
LYCKA TILL !
onsdag 31 januari 2018
ISTERBAND A LA SMEDS 4 PORT.
HEJSAN !
Rolig och annorlunda rätt med de kära Isterbanden ,
här förvandlade till "STINGIGA" små biffar .
HÄR ÄR RECEPTET :
600 g isterband ,
1 ägg ,
1 dl matlagningsgrädde ,
1 1/2 dl bostongurka ,
4 msk vetemjöl ,
1 klick smör /margarin till stekning ,
SERVERING :
Inlagda rödbetor eller lingonsylt ,
kokt skalpotatis .
SÅ HÄR GÖR DU :
DRAG skinnet av isterbanden och mosa dem .
Blanda i ägg, grädde, mjöl och bostongurka .
Forma färsen till små biffar eller trinda bullar
och stek dem vackert bruna, först på ena och
sedan på andra sidan .
SERVERA med rödbetor eller lingonsylt
och kokt potatis med skalen på - ta bort skalen
när Du ska äta.
Alla vitaminer och mineraler finns under skalet,
kokar Du utan skal är vitaminer å mineraler borta.
LYCKA TILL ! mmm... !
MOAS FRESTELSE 4 PERS.
HEJSAN !
Det tål att upprepas igen , - Moas Frestelse !
Det kom till när mina barn var små och ville
äta Janssons Frestelse UTAN Ansjovis !
Det var inte lätt - istället uppfanns Moas Frestelse .
HÄR ÄR RECEPTET :
5-6 potatisar ,
1-2 purjolökar ,
4 hg blandfärs ,
3 dl kaffegrädde ,
2 msk smör ,
2 tsk salt ,
1 tsk curry ,
½ tsk vitpeppar ,
½ tsk krossad rosmarin ,
SÅ HÄR GÖR DU :
STRIMLA potatisen grovt och skölj strimlorna väl .
STEK potatisen lätt.
Blanda i den skurna purjolöken och bryn den lätt .
SMÖRJ en eldfast form och lägg i ett lager potatis
och purjolök .
KRYDDA färsen och lägg ett lager ovanpå potatisen -
purjolöken i formen .
TÄCK med ett lager potatis - purjolök och låt rätten
först brynas i 200 - 225 graders ugn .
SPÄD med grädden och låt stå ytterligare ca 40- 45 min.
SERVERA med en sallad .
mmm....det luktar så gott , alla väntar att det ska bli färdigt !
LYCKA TILL !
tisdag 30 januari 2018
KÅLSOPPA 4 PERS.
HEJSAN !
mmm...det här är gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 liter grönsaksbuljong eller
2 tärningar + 1 liter vatten ,
2 dl finhackad vitkål ,
2 dl finhackad morot ,
2 dl finhackad brysselkål eller blomkål ,
1 dl finhackade jordärtskockor eller potatis ,
1/2 tsk kyndel ,
1 tsk solrosfröolja ,
smaksätt med vegetabilisk buljong om så önskas .
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp buljongen .
Tillsätt vitkål, morot, brysselkål och
jordärtskockor .
Kokas 2 minuter .
Stäng av värmen och tillsätt de övriga
ingredienserna .
Gott att servera med tunnbrödssmörgås
med kokta rödbetor och riven pepparrot .
LYCKA TILL !
CHRISTERS RUSSINBULLAR .
HEJSAN !
mm.. jaa !
HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl vatten ,
8 dl bovetemjöl - malet i mixer,
25 g jäst ,
1 msk kummin ,
2 dl russin ,
2 dl helt bovete .
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA alla ingredienserna i en bunke och
arbeta degen väl .
Låt jäsa i 1 timme.
KLICKA ut degen på en smord plåt med matsked .
Strö vallmofrön eller lite kli över bullarna och
grädda i 200 - 220 grader varm ugn .
Goda med lite smör/margarin på !
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)