fredag 2 februari 2018

MUSTIG GRYTA .... 4 PERS.



              HEJSAN !

...På  "bara  grönsaker " !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

250  g  vitkål ,
300  g  morötter ,
200  g  gröna  bönor ,
125  g  grön  paprika ,
125  g  purjolök ,
1/2  liter  buljong (tärning) ,
1/2  tsk  salt ,
1/2  krm  svartpeppar ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

ANSA  och  skölj  grönsakerna .
Skär  dem  i  bitar .
Lägg  ner  grönsakerna  i  den  kokande  vätskan
i  tur  och  ordning  allt  efter  koktiden .
Låt  dem  koka  mjuka  på  svag  värme .
Smaksätt  väl  med  salt  och  peppar .

UNGEFÄRLIGA   KOKTIDER :
Vitkål   10-20  minuter,
morötter  10-15  minuter ,
purjolök   8-10  minuter ,
bönor,  paprika   5  minuter.

Bjud  gärna  hårt  bröd  med  smör  och  ost  till  soppan !
Kanske  inte  alla  gillar  grönsaker ,  då  kan  Du  mixa  soppan .
LYCKA  TILL !

             



          



torsdag 1 februari 2018

KRABBMOUSSE 4-6 PORT .




                        HEJSAN !

Har  Du  tillgång  till  färsk  krabba  är  detta  gott,
om  inte  går  det  bra  att  använda  burkkrabba 
eller  krabbmix .
En  bra  förrätt  !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
300  g   krabbkött ,
200  g  mild  rökt  kaviar ,
3  dl  vispgrädde ,
1  liten  finhackad  gul  lök ,
5  GELANTINBLAD ,
blötlagda  i  kallt  vatten
GARNERING :
Sallat,  citron,  och  dill .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
GROVHACKA  krabbköttet .
Vispa  grädden  till  hårt  skum .
BLANDA  ihop  kaviar,  krabba  och  lök .
Smält  det  urkramade  GELANTINET  under  omrörning
på  svag  värme  och  rör  ner  det  i  blandningen .
BLANDA  ner  den  vispade  grädden  och  häll  upp  i 
en  form  penslad  med  lite  olja .
Ställ  kallt  i  minst  2  timmar .
Stjälp  upp  och  garnera .
ROSTAT  bröd  är  gott  till .

LYCKA  TILL !

CITRONKAKA , 1 ST.



                   HEJSAN !

SMAKA  på  den här  godbiten -ovanlig  kanske
men .... jag  gillar  den !
Citronkaka,   god  både  som  efterrätt  med  grädde
eller  vaniljsås  och  som  kaffekaka .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
MÖRDEG :
100  g  smör /margarin ,
1/2  dl  socker ,
2 1/2  dl  vetemjöl ,
FYLLNING :
2  dl  mjölk ,
1  msk  vetemjöl ,
2  msk  socker ,
2  äggulor ,
1/2  dl  hackad,  skållad  mandel ,
rivet  skal  av  1  citron ,
2  äggvitor ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BLANDA  matfett,  socker  och  vetemjöl  till  en  deg ,
som  får  vila  kallt  en  stund,  ca  20  minuter .
KLÄD  en  pajform,  ca  25  cm  i  diameter,  gärna  med
löstagbar  botten,  med  degen .
Koka  upp  mjölken .
Vispa  ner  mjölet  och  låt  koka  på  svag  värme  4 min.
Ta  kastrullen  från  plattan  och  blanda  ner  socker, 
äggulor,  mandel  och  citronskal .
VISPA  äggvitorna  till  hårt  skum  och  vänd  försiktigt
ner  dem  i  fyllningen .
Häll  massan  i  pajskalet  och  grädda  på  nedersta  falsen
i  175  grader  ca  30  minuter  .
Låt  kakan  svalna .
Sikta  lite  florsocker  över .

En  riktig  bjud-kaka  tycker  jag !

LYCKA  TILL !

onsdag 31 januari 2018

ISTERBAND A LA SMEDS 4 PORT.




                         HEJSAN !

Rolig  och  annorlunda  rätt  med  de  kära  Isterbanden ,
här  förvandlade  till  "STINGIGA"  små  biffar .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
600  g  isterband ,
1  ägg ,
1  dl  matlagningsgrädde ,
1 1/2  dl  bostongurka ,
4  msk  vetemjöl ,
1  klick  smör /margarin  till  stekning ,
SERVERING :
Inlagda  rödbetor  eller  lingonsylt ,
kokt  skalpotatis .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
DRAG  skinnet  av  isterbanden  och  mosa  dem .
Blanda  i  ägg,  grädde,  mjöl  och   bostongurka .
Forma  färsen  till  små  biffar  eller  trinda  bullar
och  stek  dem  vackert  bruna,  först  på  ena  och
sedan  på  andra  sidan .
SERVERA  med  rödbetor  eller  lingonsylt
och  kokt  potatis  med  skalen  på - ta bort skalen
när  Du  ska äta.

Alla  vitaminer och mineraler  finns under  skalet,
kokar Du  utan skal är  vitaminer å mineraler  borta.

LYCKA  TILL !    mmm... !

MOAS FRESTELSE 4 PERS.




                  HEJSAN !

Det  tål  att  upprepas  igen , - Moas  Frestelse !
Det  kom  till  när  mina  barn  var  små  och  ville 
äta  Janssons  Frestelse  UTAN  Ansjovis !
Det  var  inte  lätt  - istället  uppfanns  Moas  Frestelse .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
5-6  potatisar ,
1-2  purjolökar ,
4  hg  blandfärs ,
3  dl  kaffegrädde ,
2  msk  smör ,
2  tsk  salt ,
1  tsk  curry ,
½  tsk  vitpeppar ,
½  tsk  krossad  rosmarin ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
STRIMLA  potatisen  grovt  och  skölj  strimlorna  väl .
STEK  potatisen  lätt.
Blanda i  den  skurna  purjolöken  och  bryn  den  lätt .
SMÖRJ  en  eldfast  form  och  lägg  i  ett  lager  potatis
och  purjolök .
KRYDDA  färsen  och  lägg  ett  lager  ovanpå  potatisen -
purjolöken  i  formen .
TÄCK  med  ett  lager  potatis  -  purjolök  och   låt  rätten
först  brynas  i  200 - 225  graders  ugn .
SPÄD  med  grädden  och  låt  stå  ytterligare  ca  40- 45 min.
SERVERA  med  en  sallad .

mmm....det  luktar  så  gott ,  alla  väntar  att  det  ska  bli  färdigt !

LYCKA  TILL !

tisdag 30 januari 2018

KÅLSOPPA 4 PERS.



                          HEJSAN !

mmm...det  här  är  gott !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  liter  grönsaksbuljong  eller 
2 tärningar  +  1  liter  vatten ,
2  dl  finhackad  vitkål ,
2  dl  finhackad  morot ,
2  dl  finhackad  brysselkål  eller  blomkål ,
1  dl  finhackade  jordärtskockor  eller  potatis ,
1/2  tsk  kyndel ,
1  tsk  solrosfröolja ,
smaksätt  med  vegetabilisk  buljong  om  så  önskas .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KOKA  upp  buljongen .
Tillsätt  vitkål,  morot,  brysselkål  och
jordärtskockor .
Kokas  2  minuter .
Stäng  av  värmen   och  tillsätt  de  övriga
ingredienserna .
Gott  att  servera  med  tunnbrödssmörgås
med  kokta  rödbetor  och  riven  pepparrot .

LYCKA  TILL !

CHRISTERS RUSSINBULLAR .



                    HEJSAN !

mm.. jaa !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
5  dl  vatten ,
8  dl  bovetemjöl - malet i mixer,
25 g  jäst ,
1  msk  kummin ,
2  dl  russin ,
2  dl  helt  bovete .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BLANDA  alla  ingredienserna  i  en  bunke  och
arbeta  degen  väl .
Låt  jäsa  i  1  timme.
KLICKA  ut  degen  på  en  smord  plåt  med  matsked .
Strö  vallmofrön  eller  lite  kli  över  bullarna  och 
grädda  i  200 - 220  grader  varm  ugn .

Goda med  lite  smör/margarin  på  !

LYCKA  TILL !