måndag 5 februari 2018
ROTFRUKTSPANNKAKA 3-4 PERS.
HEJSAN !
Den här gillar vi , - vad tycker DU ?
HÄR ÄR RECEPTET :
VISPA samman en smet av 3 ägg + 3 dl vetemjöl
och 5 1/2 dl mjölk.
Riv 200 g ansade rotfrukter, t ex kålrot, morötter och
gul lök .
Det blir ca 1/2 liter grovrivet rasp.
BRED ut detta i en ugnssäker form , ca 20 x 30 cm,
tillsammans med 3 msk smör / margarin.
Ställ in formen i 200 graders varm ugn i 10 minuter.
HÄLL då i pannkaksmeten , som Du först smaksatt
med 1 tsk salt, 1 tsk timjan och 1/2 krm peppar .
GRÄDDA i 20 minuter till.
LYCKA TILL !
MAZARINTÅRTA .....
HEJSAN !
mmm.....ett sprött skal av mördeg .
I det en fin fyllning med mandel och ägg .
Vill Du ha den festligt gul hjälp upp gulorna
med några droppar karamellfärg .
Kakan är lättare att göra än man tror .
HÄR ÄR RECEPTET :
Till mördegen :
100 g smör eller margarin ,
1/2 dl strösocker ,
2 1/2 dl vetemjöl ,
Till fyllningen :
4 ägg ,
2 dl socker ,
200 g sötmandel ,
2 bittermandlar ,
100 g smör eller margarin ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÅLLA och mal mandeln och ställ åt sidan så länge .
SÄTT ugnen på 200 grader.
BLANDA snabbt ihop ingredienserna till mördegen .
Degen behöver sedan inte kavlas .
Det går mycket fortare och ger lika bra resultat om man
plattar ut degen med händerna direkt i en smord tårtform
eller stekpanna .
Det är bra om tårtformen har lös ring .
Diametern bör vara ca 22 cm .
TILL fyllningen vispas äggen och sockret kraftigt till en
pösig och ljus smet .
Tillsätt mandeln och det smälta avsvalnade smör / margarinet.
Rör om till en jämn smet .
Häll fyllningen i den deg-klädda formen och grädda ca 45 min.
OM tårtan är gräddad i en form med lösa kanter låt den kallna
i formen , annars stjälp den varm på ett smort grytlock och vänd
sedan snabbt över den på ett fint fat .
TÅRTAN kan med fördel bakas ett par dagar i förväg -
mandelkaka har ju den goda egenskapen att bara bli godare
av att stå .
DEN blir tillsammans med glass eller vispad grädde en
utsökt efterrätt .
Eller till födelsedagskalaset .
LYCKA TILL !
söndag 4 februari 2018
SONJAS ÄPPELKAKA
HEJSAN !
Min goda vän SONJA .
mmm.... Ack så god !
Om det är många som ska bjudas
går det utmärkt att dubbla receptet ,
och grädda en stor kaka i långpannan .
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl vetemjöl ,
3 dl strösocker ,
1 tsk bakpulver ,
100 g smör eller margarin ,
1 1/2 dl mjölk ,
2 ägg ,
rivet skal av 1/2 citron ,
1 msk citronsaft,
TILL GARNERING :
2 äpplen ,
1 msk kanel ,
2 msk strösocker ,
10 sötmandlar , grovt hackade.
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÖRJ och bröa en kakform 1 1/2 liter .
Sätt ugnen på 175 grader .
BLANDA mjöl , socker och bakpulver
i en skål .
SMÄLT fettet , häll i mjölken så blandningen blir sval.
Tillsätt vätskan, citronskal och äggen och
rör ihop alltsammans till en smet .
Den blir ganska lös .
SKALA äpplena , ta ut kärnhusen med en äpple-pip .
Skär sedan i tunna klyftor .
Ju närmare klyftor desto vackrare kaka .
HÄLL smeten i formen och lägg äppelklyftorna ovanpå .
Strö över kanel, socker och mandel .
GRÄDDA 1 timme mitt i ugnen .
LYCKA TILL !
SAVARÄNG SOM PÅ MORMORS TID...
HEJSAN !
SAVARÄNG, gjordes ofta förr om tiden .
Finessen med en SAVARÄNG är saftigheten .
Utöver fruktspadet, som den dränks med, är
det också lite mannagryn i kaksmeten här,
vilket ökar saftigheten .
Så varsågoda !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g smör/margarin ,
1/2 dl mjölk/ vatten ,
2 ägg ,
2 dl socker ,
1 1/2 dl mannagryn ,
1 dl vetemjöl ,
1 tsk bakpulver ,
TILL INDRÄNKNING:
1 1/2 dl fruktspad
FYLLNING och GARNERING :
2 kiwi frukter skalade, skivade
1 paket (200 g)djupfrysta jordgubbar,
2 dl vispgrädde ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT fettet i en kastrull, häll i mjölken
eller vattnet och låt blandningen svalna .
VISPA ägg och socker pösigt .
Tillsätt mjölkblandningen och mannagrynen
blandat med vetemjöl och bakpulver.
Häll smeten i en smord, bröad kransform ,
ca 2 liter.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen i 175 grader
ca 40 minuter .
Kontrollera att kakan inte sitter fast i formen
och dränk in den med fruktspadet.
Låt Savarängen kallna, stjälp upp, fyll och garnera
den med frukt , bär och vispad grädde .
Frukt och bär i mitten- hålet , på kakan
och grädde runt om .
LYCKA TILL !
lördag 3 februari 2018
STUG-KNUTAR . 40 ST .
HEJSAN !
Degen kan också bakas ut till runda bullar
eller 2 formbröd .
HIMLA GOA ! (- fina att titta på .)
HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl vatten ,
50 g jäst ,
1 dl keso ,
1/2 dl finhackad stekt lök ,
2 msk olja ,
3 dl grovt rågmjöl ,
2 tsk salt ,
1 msk honung ,
ca 11 dl vetemjöl ,
PENSLING :
ägg , sesamfrön
UGN : 250 Grader.
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR ut jästen i vattnet och tillsätt sedan
alla ingredienser utom vetemjölet.
Arbeta degen ett par minuter .
TILLSÄTT vetemjölet och arbeta degen tills
den släpper bunkens kanter .
Låt degen jäsa ca 20 minuter .
DELA degen först i mitten och sedan varje
bit i ca 20 delar .
Rulla varje degbit till en ca 15 cm lång längd
och slå knut på den .
LÅT brödet jäsa på plåt i ca 30 minuter .
Pensla, strö på frön och grädda i mitten av
ugnen i ca 10 minuter .
Låt brödet kallna på galler under bakduk .
Brödet går bra att frysa .
HOPPAS PÅ ETT LYCKAT BAK !
LYCKA TILL !
fredag 2 februari 2018
MUSTIG GRYTA .... 4 PERS.
HEJSAN !
...På "bara grönsaker " !
HÄR ÄR RECEPTET :
250 g vitkål ,
300 g morötter ,
200 g gröna bönor ,
125 g grön paprika ,
125 g purjolök ,
1/2 liter buljong (tärning) ,
1/2 tsk salt ,
1/2 krm svartpeppar ,
SÅ HÄR GÖR DU :
ANSA och skölj grönsakerna .
Skär dem i bitar .
Lägg ner grönsakerna i den kokande vätskan
i tur och ordning allt efter koktiden .
Låt dem koka mjuka på svag värme .
Smaksätt väl med salt och peppar .
UNGEFÄRLIGA KOKTIDER :
Vitkål 10-20 minuter,
morötter 10-15 minuter ,
purjolök 8-10 minuter ,
bönor, paprika 5 minuter.
Bjud gärna hårt bröd med smör och ost till soppan !
Kanske inte alla gillar grönsaker , då kan Du mixa soppan .
LYCKA TILL !
torsdag 1 februari 2018
KRABBMOUSSE 4-6 PORT .
HEJSAN !
Har Du tillgång till färsk krabba är detta gott,
om inte går det bra att använda burkkrabba
eller krabbmix .
En bra förrätt !
HÄR ÄR RECEPTET :
300 g krabbkött ,
200 g mild rökt kaviar ,
3 dl vispgrädde ,
1 liten finhackad gul lök ,
5 GELANTINBLAD ,
blötlagda i kallt vatten
GARNERING :
Sallat, citron, och dill .
SÅ HÄR GÖR DU :
GROVHACKA krabbköttet .
Vispa grädden till hårt skum .
BLANDA ihop kaviar, krabba och lök .
Smält det urkramade GELANTINET under omrörning
på svag värme och rör ner det i blandningen .
BLANDA ner den vispade grädden och häll upp i
en form penslad med lite olja .
Ställ kallt i minst 2 timmar .
Stjälp upp och garnera .
ROSTAT bröd är gott till .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)