onsdag 7 februari 2018

KYCKLINGFRIKASSE' 4 PORT.



                    HEJSAN !

Det  här  var  då  himla  gott !
Inom  en  halvtimma  är  maten  på  bordet !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
4  KYCKLINGFILE'ER  a' 125 g,
1  msk  flytande  smör /margarin ,
1 1/2  tsk  paprikapulver ,
3  msk  vetemjöl ,
3 - 4  dl  hönsbuljong (tärning)
2  röda  paprikor ,
1  dl  CREME Fraiche ,
1  dl  mjölk ,
1  dl  riven  ost ,
salt  och  peppar ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
Strimla  KYCKLINGFILE'ERNA.
Smält  smöret  och  rör  ner  paprikapulver 
och  mjöl .
Häll  på  buljong.
Lägg  i  de  råa  kycklingbitarna  och  låt
sjuda  ca  20  minuter .
Strimla  paprikorna  och  låt  dessa  koka 
med  de  sista  5  min.
Häll  på  fraiche , mjölk  och  ost .
Smaka  av  med  salt  och  peppar .

Servera  med  ris  och  broccoli ,

LYCKA  TILL !

tisdag 6 februari 2018

FARSTUKAKA .




               HEJSAN !

Det  här  är  kakan  som  räddar  situationen
när  kaffesugna  gäster  oväntat  hälsar  på .
Jättegod !
Det  är  kakan  för  stunden ,  försvinner  i 
ett  huj ,  inget  att  frysa  in .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
100  g  smör eller  margarin ,
2  dl  socker ,
3  ägg ,
1  dl  vetemjöl ,
1  dl  kakaopulver ,
1  tsk  VANILA ,
ett  par  msk  mandelspån ,
ugn  :  175  grader.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMÄLT  fettet  i  en  kastrull  och  drag 
den  från  värmen .
Rör  i  socker  och  ägg  .
Fortsätt  blanda  i  mjöl,  kakao  och  VANILA .
INGET  bakpulver  eftersom  det  ska  bli  en
kompakt  saftig  kaka .
Bred  ut  smeten  i  smord  och  bröad  form,
ca  24  cm  i  diameter.
Strö  på  mandelspån .
GRÄDDA  KAKAN  PRECIS  15  MINUTER .

LYCKA  TILL !

DAJMKAKA , ....mmm..



                
                           HEJSAN !

FÖRÖDANDE  GOD  ÄR  KAKAN  MED   DET
POPULÄRA  GODISET   DAJM  !
Så  om  det  är  något  som  ska  firas  så  passa  på .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
200  g  smör  eller  margarin ,
2 1/2   dl  socker ,
3  ägg ,
4  dl  vetemjöl ,
1  tsk  bakpulver ,
1 - 1 1/2  dl   DAJM - kulor ,
UGN :150  grader

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
RÖR  fett  och  socker  poröst .
Tillsätt  äggen  ett  i  taget  och  rör  kraftigt .
BLANDA  mjöl,  bakpulver  och  DAJM -kulor.
Rör  ner  detta  i  smeten  och  rör  till  en  jämn 
smet .
HÄLL  smeten  i  en  väl  smord  och  bröad 
form  ca  1 3/4  liter.
Grädda  ca  60  minuter.
Pröva  kakan  med  en  sticka .
STJÄLP  upp  den  och  låt  kakan  kallna 
under  formen .
Kakan  går  bra  att  frysa .

LYCKA  TILL !

måndag 5 februari 2018

ROTFRUKTSPANNKAKA 3-4 PERS.




                     HEJSAN !

Den  här  gillar  vi , - vad  tycker  DU  ?

HÄR  ÄR  RECEPTET :

VISPA  samman  en  smet  av  3  ägg +  3  dl  vetemjöl
och  5 1/2  dl  mjölk.
Riv  200  g  ansade  rotfrukter,  t ex  kålrot,  morötter  och
gul  lök .
Det  blir   ca  1/2  liter  grovrivet  rasp.
BRED  ut  detta  i  en  ugnssäker  form ,  ca  20 x 30 cm,
tillsammans  med   3  msk  smör / margarin.
Ställ  in  formen  i  200  graders  varm  ugn  i  10  minuter.
HÄLL  då  i  pannkaksmeten ,  som  Du  först  smaksatt
med  1  tsk  salt,  1  tsk  timjan  och  1/2  krm  peppar .
GRÄDDA  i  20  minuter  till.

LYCKA  TILL !

MAZARINTÅRTA .....




             HEJSAN !

mmm.....ett  sprött  skal  av  mördeg .
I  det  en  fin  fyllning  med  mandel  och  ägg .
Vill  Du  ha  den  festligt  gul  hjälp  upp  gulorna
med  några  droppar  karamellfärg .
Kakan  är  lättare  att  göra  än  man  tror .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
Till  mördegen :
100  g  smör  eller  margarin ,
1/2  dl  strösocker ,
2 1/2  dl  vetemjöl ,

Till  fyllningen :
4  ägg ,
2  dl  socker ,
200 g  sötmandel ,
2  bittermandlar ,
100  g  smör  eller  margarin ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKÅLLA  och  mal  mandeln  och  ställ  åt  sidan  så  länge .
SÄTT  ugnen  på  200  grader.
BLANDA  snabbt  ihop  ingredienserna  till  mördegen .
Degen  behöver  sedan  inte  kavlas .
Det  går  mycket  fortare  och  ger  lika  bra  resultat  om  man
plattar  ut  degen  med  händerna  direkt  i  en  smord   tårtform
eller  stekpanna .
Det  är  bra  om  tårtformen  har  lös  ring .
Diametern  bör  vara  ca  22  cm .
TILL  fyllningen  vispas  äggen  och  sockret  kraftigt  till  en
pösig  och  ljus  smet .
Tillsätt  mandeln  och  det  smälta  avsvalnade  smör / margarinet.
Rör  om  till  en  jämn  smet .
Häll  fyllningen  i  den  deg-klädda  formen  och  grädda  ca  45  min.
OM  tårtan  är  gräddad  i  en  form  med  lösa  kanter  låt  den  kallna
i  formen ,  annars  stjälp  den  varm  på  ett  smort  grytlock  och  vänd
sedan  snabbt  över  den  på  ett  fint  fat  .
TÅRTAN  kan  med  fördel  bakas  ett  par  dagar  i  förväg  - 
mandelkaka  har  ju  den  goda  egenskapen  att  bara  bli  godare
av  att  stå .
DEN   blir  tillsammans  med  glass  eller  vispad  grädde  en
utsökt  efterrätt .
Eller  till  födelsedagskalaset .

LYCKA  TILL !

söndag 4 februari 2018

SONJAS ÄPPELKAKA




                     HEJSAN !
Min  goda  vän  SONJA .
mmm.... Ack  så  god !
Om  det  är  många  som  ska  bjudas
går  det  utmärkt  att  dubbla  receptet ,
och  grädda  en  stor  kaka  i  långpannan .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
3  dl  vetemjöl ,
3  dl  strösocker ,
1  tsk  bakpulver ,
100  g  smör  eller  margarin ,
1 1/2  dl  mjölk ,
2  ägg ,
rivet  skal  av  1/2  citron ,
1  msk  citronsaft,
TILL  GARNERING :
2  äpplen ,
1  msk  kanel ,
2  msk  strösocker ,
10  sötmandlar ,  grovt  hackade.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMÖRJ och  bröa  en  kakform 1 1/2  liter .
Sätt  ugnen  på  175  grader .
BLANDA   mjöl ,  socker  och  bakpulver
i  en  skål .
SMÄLT  fettet , häll  i  mjölken   så  blandningen  blir  sval.
Tillsätt  vätskan,  citronskal  och  äggen   och
rör  ihop  alltsammans  till  en  smet .
Den  blir  ganska  lös .
SKALA  äpplena ,  ta  ut  kärnhusen  med  en  äpple-pip .
Skär  sedan  i  tunna  klyftor .
Ju  närmare  klyftor  desto  vackrare  kaka .
HÄLL  smeten  i  formen  och  lägg  äppelklyftorna  ovanpå .
Strö  över  kanel,  socker  och  mandel .
GRÄDDA  1  timme  mitt  i  ugnen .

LYCKA  TILL !

SAVARÄNG SOM PÅ MORMORS TID...



                 HEJSAN !

SAVARÄNG,  gjordes  ofta  förr  om  tiden .
Finessen  med  en  SAVARÄNG  är  saftigheten .
Utöver  fruktspadet,  som  den  dränks  med,  är
det  också  lite  mannagryn  i  kaksmeten  här,
vilket  ökar  saftigheten .
Så  varsågoda !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
50  g  smör/margarin ,
1/2  dl  mjölk/ vatten ,
2  ägg ,
2  dl  socker ,
1 1/2  dl  mannagryn ,
1  dl  vetemjöl ,
1  tsk  bakpulver ,
TILL  INDRÄNKNING:
1 1/2  dl  fruktspad
FYLLNING  och  GARNERING :
2  kiwi  frukter  skalade,  skivade
1  paket  (200 g)djupfrysta  jordgubbar,
2  dl  vispgrädde ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMÄLT  fettet  i  en  kastrull,  häll  i  mjölken
eller  vattnet  och  låt  blandningen  svalna .
VISPA  ägg  och  socker  pösigt .
Tillsätt   mjölkblandningen   och   mannagrynen
blandat  med  vetemjöl  och  bakpulver.
Häll  smeten  i  en  smord,  bröad  kransform ,
ca  2  liter.
GRÄDDA  i  nedre  delen  av  ugnen  i  175  grader
ca  40  minuter .
Kontrollera  att  kakan  inte  sitter  fast  i  formen
och  dränk  in  den  med  fruktspadet.
Låt  Savarängen  kallna,  stjälp  upp,  fyll  och  garnera
den  med  frukt ,  bär  och  vispad  grädde .

Frukt och bär  i  mitten- hålet ,  på  kakan
och  grädde  runt  om .

LYCKA  TILL !