onsdag 7 februari 2018
KYCKLINGFRIKASSE' 4 PORT.
HEJSAN !
Det här var då himla gott !
Inom en halvtimma är maten på bordet !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 KYCKLINGFILE'ER a' 125 g,
1 msk flytande smör /margarin ,
1 1/2 tsk paprikapulver ,
3 msk vetemjöl ,
3 - 4 dl hönsbuljong (tärning)
2 röda paprikor ,
1 dl CREME Fraiche ,
1 dl mjölk ,
1 dl riven ost ,
salt och peppar ,
SÅ HÄR GÖR DU :
Strimla KYCKLINGFILE'ERNA.
Smält smöret och rör ner paprikapulver
och mjöl .
Häll på buljong.
Lägg i de råa kycklingbitarna och låt
sjuda ca 20 minuter .
Strimla paprikorna och låt dessa koka
med de sista 5 min.
Häll på fraiche , mjölk och ost .
Smaka av med salt och peppar .
Servera med ris och broccoli ,
LYCKA TILL !
tisdag 6 februari 2018
FARSTUKAKA .
HEJSAN !
Det här är kakan som räddar situationen
när kaffesugna gäster oväntat hälsar på .
Jättegod !
Det är kakan för stunden , försvinner i
ett huj , inget att frysa in .
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör eller margarin ,
2 dl socker ,
3 ägg ,
1 dl vetemjöl ,
1 dl kakaopulver ,
1 tsk VANILA ,
ett par msk mandelspån ,
ugn : 175 grader.
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT fettet i en kastrull och drag
den från värmen .
Rör i socker och ägg .
Fortsätt blanda i mjöl, kakao och VANILA .
INGET bakpulver eftersom det ska bli en
kompakt saftig kaka .
Bred ut smeten i smord och bröad form,
ca 24 cm i diameter.
Strö på mandelspån .
GRÄDDA KAKAN PRECIS 15 MINUTER .
LYCKA TILL !
DAJMKAKA , ....mmm..
HEJSAN !
FÖRÖDANDE GOD ÄR KAKAN MED DET
POPULÄRA GODISET DAJM !
Så om det är något som ska firas så passa på .
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör eller margarin ,
2 1/2 dl socker ,
3 ägg ,
4 dl vetemjöl ,
1 tsk bakpulver ,
1 - 1 1/2 dl DAJM - kulor ,
UGN :150 grader
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR fett och socker poröst .
Tillsätt äggen ett i taget och rör kraftigt .
BLANDA mjöl, bakpulver och DAJM -kulor.
Rör ner detta i smeten och rör till en jämn
smet .
HÄLL smeten i en väl smord och bröad
form ca 1 3/4 liter.
Grädda ca 60 minuter.
Pröva kakan med en sticka .
STJÄLP upp den och låt kakan kallna
under formen .
Kakan går bra att frysa .
LYCKA TILL !
måndag 5 februari 2018
ROTFRUKTSPANNKAKA 3-4 PERS.
HEJSAN !
Den här gillar vi , - vad tycker DU ?
HÄR ÄR RECEPTET :
VISPA samman en smet av 3 ägg + 3 dl vetemjöl
och 5 1/2 dl mjölk.
Riv 200 g ansade rotfrukter, t ex kålrot, morötter och
gul lök .
Det blir ca 1/2 liter grovrivet rasp.
BRED ut detta i en ugnssäker form , ca 20 x 30 cm,
tillsammans med 3 msk smör / margarin.
Ställ in formen i 200 graders varm ugn i 10 minuter.
HÄLL då i pannkaksmeten , som Du först smaksatt
med 1 tsk salt, 1 tsk timjan och 1/2 krm peppar .
GRÄDDA i 20 minuter till.
LYCKA TILL !
MAZARINTÅRTA .....
HEJSAN !
mmm.....ett sprött skal av mördeg .
I det en fin fyllning med mandel och ägg .
Vill Du ha den festligt gul hjälp upp gulorna
med några droppar karamellfärg .
Kakan är lättare att göra än man tror .
HÄR ÄR RECEPTET :
Till mördegen :
100 g smör eller margarin ,
1/2 dl strösocker ,
2 1/2 dl vetemjöl ,
Till fyllningen :
4 ägg ,
2 dl socker ,
200 g sötmandel ,
2 bittermandlar ,
100 g smör eller margarin ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÅLLA och mal mandeln och ställ åt sidan så länge .
SÄTT ugnen på 200 grader.
BLANDA snabbt ihop ingredienserna till mördegen .
Degen behöver sedan inte kavlas .
Det går mycket fortare och ger lika bra resultat om man
plattar ut degen med händerna direkt i en smord tårtform
eller stekpanna .
Det är bra om tårtformen har lös ring .
Diametern bör vara ca 22 cm .
TILL fyllningen vispas äggen och sockret kraftigt till en
pösig och ljus smet .
Tillsätt mandeln och det smälta avsvalnade smör / margarinet.
Rör om till en jämn smet .
Häll fyllningen i den deg-klädda formen och grädda ca 45 min.
OM tårtan är gräddad i en form med lösa kanter låt den kallna
i formen , annars stjälp den varm på ett smort grytlock och vänd
sedan snabbt över den på ett fint fat .
TÅRTAN kan med fördel bakas ett par dagar i förväg -
mandelkaka har ju den goda egenskapen att bara bli godare
av att stå .
DEN blir tillsammans med glass eller vispad grädde en
utsökt efterrätt .
Eller till födelsedagskalaset .
LYCKA TILL !
söndag 4 februari 2018
SONJAS ÄPPELKAKA
HEJSAN !
Min goda vän SONJA .
mmm.... Ack så god !
Om det är många som ska bjudas
går det utmärkt att dubbla receptet ,
och grädda en stor kaka i långpannan .
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl vetemjöl ,
3 dl strösocker ,
1 tsk bakpulver ,
100 g smör eller margarin ,
1 1/2 dl mjölk ,
2 ägg ,
rivet skal av 1/2 citron ,
1 msk citronsaft,
TILL GARNERING :
2 äpplen ,
1 msk kanel ,
2 msk strösocker ,
10 sötmandlar , grovt hackade.
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÖRJ och bröa en kakform 1 1/2 liter .
Sätt ugnen på 175 grader .
BLANDA mjöl , socker och bakpulver
i en skål .
SMÄLT fettet , häll i mjölken så blandningen blir sval.
Tillsätt vätskan, citronskal och äggen och
rör ihop alltsammans till en smet .
Den blir ganska lös .
SKALA äpplena , ta ut kärnhusen med en äpple-pip .
Skär sedan i tunna klyftor .
Ju närmare klyftor desto vackrare kaka .
HÄLL smeten i formen och lägg äppelklyftorna ovanpå .
Strö över kanel, socker och mandel .
GRÄDDA 1 timme mitt i ugnen .
LYCKA TILL !
SAVARÄNG SOM PÅ MORMORS TID...
HEJSAN !
SAVARÄNG, gjordes ofta förr om tiden .
Finessen med en SAVARÄNG är saftigheten .
Utöver fruktspadet, som den dränks med, är
det också lite mannagryn i kaksmeten här,
vilket ökar saftigheten .
Så varsågoda !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g smör/margarin ,
1/2 dl mjölk/ vatten ,
2 ägg ,
2 dl socker ,
1 1/2 dl mannagryn ,
1 dl vetemjöl ,
1 tsk bakpulver ,
TILL INDRÄNKNING:
1 1/2 dl fruktspad
FYLLNING och GARNERING :
2 kiwi frukter skalade, skivade
1 paket (200 g)djupfrysta jordgubbar,
2 dl vispgrädde ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT fettet i en kastrull, häll i mjölken
eller vattnet och låt blandningen svalna .
VISPA ägg och socker pösigt .
Tillsätt mjölkblandningen och mannagrynen
blandat med vetemjöl och bakpulver.
Häll smeten i en smord, bröad kransform ,
ca 2 liter.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen i 175 grader
ca 40 minuter .
Kontrollera att kakan inte sitter fast i formen
och dränk in den med fruktspadet.
Låt Savarängen kallna, stjälp upp, fyll och garnera
den med frukt , bär och vispad grädde .
Frukt och bär i mitten- hålet , på kakan
och grädde runt om .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)