HEJSAN !
Någon gång ibland kan man väl sakna
en riktig köttbit .
Så här serverar jag en mustig rödvinssås
och Italienskt strössel till den varma
Rostbiffen .
Varsågoda !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg Rostbiff ,
1 vitlöksklyfta ,
2 tsk salt ,
1/2 tsk grovmalen svartpeppar ,
RÖDVINSSÅS :
3 dl mörk Ox-buljong,
(sky + 1/2 buljongtärning),
1 1/2 dl rödvin ,
3 msk tomat-pure' ,
1 tsk strösocker ,
1 msk hackad persilja ,
2 tsk potatismjöl ,
salt å peppar ,
ITALIENSKT STRÖSSEL:
1 kruka basilika ,
1 dl riven parmesanost ,
rivet skal av 2 citroner.
DEKORATION :
bladpersilja ,
UGN :
125 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
Bind upp steken med hushållssnöre
till vacker form .
Lägg steken på ett ugnssäkert fat .
Pressa vitlöken och gnid in steken
med den .
Salta å peppra .
Stick i en köttermometer så att spetsen
hamnar mitt i köttet och sätt in steken
i nedre delen av ugnen .
Stek rostbiffen tills innertemperaturen är
60 GRADER .
Ta upp köttet och häll av stekskyn som
ska sparas till såsen .
Låt köttet vila inslaget i aluminiumfolie
ca 15 minuter innan det skärs upp i
1/2 cm tjocka skivor .
ITALIENSKT STRÖSSEL :
Plocka först basilikabladen .
Hacka ihop dem med parmesanosten och
citronskalet .
RÖDVINSSÅS :
Blanda ingredienserna i en kastrull ,
(späd skyn med mörk - Ox-buljong )
Koka upp under omrörning .
Smaka av med salt å peppar .
Lägg upp rostbiffsskivorna på ett fat
och strö över strössel .
Dekorera med bladpersilja .
SERVERA med ugnsstekta potatisklyftor,
broccoli, hackad röd paprika och
rödvinssås .
SMAKLIG MÅLTID !
TIPS !
Det här kallas fransk rostbiff .
när innertemperaturen är 60 - 65 grader
har den en jämnt rosa snittyta .
LYCKA TILL !
tisdag 13 februari 2018
LYCKAD LAXPYTT 4 PORT.
HEJSAN !
mmm... Festlig pytt på LAXFILE' tillsammans
med fänkål och purjolök .
På toppen en rejäl sked med färsk - ost smaksatt
med sik-rom .
HÄR ÄR RECEPTET :
350 g LAXFILE' ,
1 fänkål ,
1/2 purjolök ,
2 dl cocktailtomater ,
6 dl tärnad potatis ,
2 msk smör / margarin ,
salt och peppar ,
rivet skal av en citron ,
SIKROMSFÄRSKOST :
125 g naturell färskost ,
1 msk finhackad schalottenlök ,
50 g sikrom ,
SÅ HÄR GÖR DU :
Skär laxen i kuber .
Koka den ca 5 min i lättsaltat vatten.
Låt den rinna av .
Skär fänkålen i tärningar och purjolöken
i strimlor .
Halvera tomaterna .
Stek potatis och fänkål mjuka i smöret .
Tillsätt purjolöken och fräs ytterligare ett
par minuter .
Krydda med salt och peppar .
Vänd försiktigt ner lax-kuberna , och det
rivna citronskalet .
Rör samman färsk - osten med löken och
rommen .
LYCKA TILL !
måndag 12 februari 2018
BAKAD HAVREGRYNSGRÖT, 6 PORT.
HEJSAN !
Gröt går att göra i ugnen också ,
prova den här goda blåbärsgröten .
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl havregryn ,
5 dl mandelmjölk ,
alternativt vanlig mjölk ,
2 ägg ,
1 krm salt ,
1 tsk bakpulver ,
1 krm äkta VANILJPULVER ,
1 msk rivet skal från
ekologisk citron,
1 msk AGAVESIRAP ,
alt, flytande honung .
1 1/2 dl frysta blåbär
TOPPING :
1 msk råsocker , mandelmjölk ,
eller vanlig mjölk, eller naturell
yoghurt .
SÅ HÄR GÖR DU :
Sätt ugnen på 200 grader .
Vispa ihop havregrynen med mandelmjölken,
äggen och resten av ingredienserna utom
blåbären i en skål .
Häll det i en smord ugnsform som mäter
ungefär 30x20 cm .
Fördela blåbären över .
Baka mitt i ugnen ca 25 minuter .
Strö på lite råsocker och servera
med ditt val av mjölk eller med
en klick yoghurt .
HA EN HÄRLIG FRUKOST !
CHOKLADBOLLAR . 16 BOLLAR .
HEJSAN !
Å ...här är min vän i nöden ,
när jag är så godis-sugen att jag
inte vet vad jag ska stoppa i munnen.
Men som tur är händer det mera sällan .
HÄR ÄR RECEPTET :
MIXA :
1 1/2 dl cashewnötter ,
1 1/2 dl sötmandel ,
3 - 4 msk kakao ,
1 dl torkade aprikoser ,
1/2 dl torkade blåbär ,
och 4 - 6 msk PSYLLIUMFRÖN .
SÅ HÄR GÖR DU :
Blanda i några droppar vatten så
att konsistensen blir formbar och
rulla 16 bollar .
Rulla bollarna i kokosflingor eller
blåbärspulver .
LYCKA TILL !
lördag 10 februari 2018
SMOOTHIE PÅ AVOCADO, RÖDBETA, DADLAR & BANAN 4 GLAS.
HEJSAN !
Smaka på detta , så mmm... gott,
man vill ha mer när det är slut !!
HÄR ÄR RECEPTET :
2 rödbetor , skalade
1 avokado ,
1 banan ,
4 dadlar ,
1 pressad lime,
4 dl äppeljuice,
SÅ HÄR GÖR DU :
Skala frukterna och skär i mindre bitar .
Riv rödbetan på rivjärn .
Mixa alla ingredienser i mixer/matberedare/
BLENDER .
Serveras väl kyld .
LYCKA TILL !
UGNSPANNKAKA MED KORV OCH TOMAT 2 PORT.
HEJSAN !
Dubbla ingredienserna så räcker det till flera .
Gott var det i alla fall, - smaka Du också !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl vetemjöl ,
2 dl mjölk ,
salt å peppar ,
2 ägg ,
1 liten rödlök ,
150 g prinskorv ,
1 tsk rapsolja ,
8 körsbärstomater ,
Servera med :
sallad ,
majs,
UGN :225 grader .
SÅ HÄR GÖR DU :
Vispa samman mjöl, mjölk, salt och peppar
till en slät smet .
Vispa i äggen och låt svälla i 10 minuter .
Skala och klyfta löken och dela prinskorven
i bitar .
Olja en form , 20 x 30 cm och lägg i lök
och korv .
Baka i ugnen i 10 minuter .
Häll i äggsmeten och baka i 15 minuter .
Strö över delade tomater och baka ytterligare
5 minuter .
Servera med sallad och majs .
mmm...
himla gott !
LYCKA TILL !
MIN LUNCH - KESORULLAR MED KOKT ÄGG...
HEJSAN !
I går blev det " snabb-lunch",
gott och mättande !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 ägg ,
1 msk majonnäs ,
2 tunna skivor skinka ,
1 salladsblad ,
4 msk naturell Keso ,
några gurkstavar ,
SÅ HÄR GÖR DU :
Koka ägget 5-6 minuter.
Fyll skinkskivorna med ett salladsblad ,
keso och gurkstavar .
Rulla ihop .
Servera med ägg , majonnäs och
1 kopp gott te .
SMAKLIG MÅLTID !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)