torsdag 15 februari 2018

MIN FRUKOST - HAVREGRYNSGRÖT MED ÄPPLE OCH KARDEMUMMA 4 PORT.



                HEJSAN !

mmm... goaste  frukosten jag vet !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
4  dl  fiberhavregryn  eller  vanliga  havregryn,
9  dl  vatten ,
1  äpple  i  små  tärningar ,
1  tsk  salt ,
1  tsk  stött  kardemumma ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
Mät  upp havregryn ,  kallt  vatten ,  äppelbitar,  salt
och  kardemumma  i  en  kastrull .
Rör  om  då  och  då  och  koka  på  svag  värme
ca  5  minuter .

SERVERA  gröten med  mjölk, extra  äppelbitar
(som kan vara rårivna på  grova  sidan)
och  eventuellt  lite  strösocker .

Hoppas  på  god  frukost !

LYCKA  TILL !

DILLSTEKT LAMM I TOMATSÅS 6 PORT .



                  HEJSAN !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1   kg  Lammstek,  urbenad  och  bunden
eller  delad  i  två  bitar .
salt  å  peppar ,
olja  till  stekning ,
3  dl  dill ,  hackad ,
2  msk  dillfrön ,

TOMATSÅS :
4  mogna  tomater ,  hackade
2  vitlöksklyftor,  skivade
1/2  tsk  salt ,
1/2  tsk  SAMBAL  OELEK,
1  msk  vitvinsvinäger ,
1  dl  matlagningsvin ,
Ugnstemperatur  150  grader .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
Gnid  in  köttet  med  salt  och  peppar .
Hetta  upp  olja  i  en  stekpanna  och 
bryn  köttet  väl  runt  om .
Klappa  in  köttet  rikligt  med  dill  och
dillfrön .
Stick  in  en  köttermometer  i  den  tjockaste
delen  och  stek  till  65  grader .
Tag  ut  köttet,  håll  det  varmt  och  låt 
vila  10  minuter  innan  det  skärs  upp .

Lägg  alla  ingredienser  till  tomatsåsen
i  en  kastrull   och  koka  upp .
Mixa  såsen  i  matberedare  och  sila 
tillbaka  den  i  kastrullen .

Skär  upp  köttet  och  servera  med  såsen,
potatis  eller  färsk  pasta,  smörstekt  svamp,
sockerärtor  och  riven  västerbottenost .

LYCKA  TILL !

tisdag 13 februari 2018

VARM ROSTBIFF MED RÖDVINSSÅS 6 PORT .

                       HEJSAN  !

 Någon  gång  ibland  kan  man   väl   sakna 
en  riktig  köttbit .
Så  här  serverar  jag  en  mustig  rödvinssås
och  Italienskt  strössel  till  den  varma
Rostbiffen .
Varsågoda !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  kg   Rostbiff ,
1  vitlöksklyfta ,
2  tsk  salt ,
1/2  tsk  grovmalen  svartpeppar ,
RÖDVINSSÅS :
3  dl  mörk  Ox-buljong,
(sky + 1/2 buljongtärning),
1 1/2  dl  rödvin ,
3  msk  tomat-pure' ,
1  tsk  strösocker ,
1  msk  hackad  persilja ,
2  tsk  potatismjöl ,
salt å peppar ,
ITALIENSKT   STRÖSSEL:
1  kruka  basilika ,
1  dl  riven  parmesanost ,
rivet  skal  av  2  citroner.
DEKORATION :
bladpersilja ,
UGN :
125   GRADER.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
Bind  upp  steken  med  hushållssnöre
till  vacker   form .
Lägg   steken  på  ett  ugnssäkert   fat .
Pressa  vitlöken  och  gnid  in  steken
med  den .
Salta  å  peppra .
Stick  i  en  köttermometer   så  att   spetsen
hamnar  mitt  i  köttet  och  sätt  in  steken
i  nedre  delen  av  ugnen .
Stek  rostbiffen  tills  innertemperaturen  är
60  GRADER .
Ta  upp  köttet  och  häll  av  stekskyn  som 
ska   sparas  till  såsen .
Låt  köttet  vila  inslaget  i  aluminiumfolie
ca  15  minuter  innan  det  skärs  upp  i 
1/2  cm  tjocka   skivor .
ITALIENSKT  STRÖSSEL :
Plocka  först  basilikabladen .
Hacka  ihop  dem  med  parmesanosten  och
citronskalet .
RÖDVINSSÅS :
Blanda  ingredienserna  i  en  kastrull ,
(späd skyn med mörk - Ox-buljong )
Koka  upp  under  omrörning .
Smaka  av  med  salt å peppar .
Lägg  upp  rostbiffsskivorna  på  ett  fat
och  strö  över  strössel .
Dekorera  med  bladpersilja .
SERVERA  med  ugnsstekta  potatisklyftor,
broccoli,  hackad  röd  paprika  och
rödvinssås .

SMAKLIG  MÅLTID ! 

TIPS !
            Det  här  kallas  fransk  rostbiff .
           när  innertemperaturen  är  60 - 65  grader
           har  den  en  jämnt  rosa  snittyta .

LYCKA  TILL !

LYCKAD LAXPYTT 4 PORT.




                           HEJSAN !

mmm... Festlig   pytt  på  LAXFILE'  tillsammans
med  fänkål  och   purjolök .
På  toppen  en  rejäl  sked  med   färsk - ost   smaksatt
med  sik-rom .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
350  g  LAXFILE' ,
1  fänkål ,
1/2  purjolök ,
2  dl  cocktailtomater ,
6  dl  tärnad   potatis ,
2  msk  smör / margarin ,
salt  och  peppar ,
rivet  skal  av  en   citron ,
SIKROMSFÄRSKOST :
125  g  naturell  färskost ,
1  msk  finhackad  schalottenlök ,
50  g   sikrom ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
Skär  laxen  i  kuber .
Koka  den  ca  5  min  i  lättsaltat  vatten.
Låt  den  rinna  av .
Skär  fänkålen  i  tärningar   och  purjolöken
i   strimlor .
Halvera  tomaterna .
Stek  potatis   och  fänkål  mjuka  i  smöret .
Tillsätt  purjolöken  och  fräs  ytterligare   ett
par  minuter .
Krydda  med  salt  och  peppar .
Vänd   försiktigt   ner   lax-kuberna ,  och  det
rivna  citronskalet .
Rör  samman   färsk - osten   med   löken  och
rommen .

LYCKA   TILL !

måndag 12 februari 2018

BAKAD HAVREGRYNSGRÖT, 6 PORT.



               HEJSAN !

Gröt  går  att  göra  i  ugnen  också ,
prova  den  här  goda  blåbärsgröten .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
3 dl  havregryn ,
5  dl  mandelmjölk ,
alternativt  vanlig  mjölk ,
2  ägg ,
1  krm  salt ,
1  tsk  bakpulver ,
1  krm  äkta  VANILJPULVER ,
1  msk  rivet  skal   från
ekologisk  citron,
1  msk  AGAVESIRAP ,
alt,  flytande  honung .
1 1/2  dl  frysta  blåbär
TOPPING :
1  msk  råsocker ,  mandelmjölk ,
eller  vanlig mjölk,   eller  naturell
yoghurt .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
Sätt  ugnen  på  200  grader  .
Vispa  ihop  havregrynen  med  mandelmjölken,
äggen  och  resten  av  ingredienserna  utom
blåbären  i  en  skål .
Häll  det  i  en  smord  ugnsform  som  mäter 
ungefär  30x20  cm .
Fördela  blåbären  över .
Baka  mitt  i  ugnen  ca  25  minuter .
Strö  på  lite  råsocker  och  servera 
med  ditt  val  av  mjölk  eller  med
en  klick  yoghurt .

HA  EN  HÄRLIG  FRUKOST  !

CHOKLADBOLLAR . 16 BOLLAR .



                HEJSAN !

Å ...här  är  min  vän  i  nöden ,
när  jag  är  så  godis-sugen  att  jag
inte  vet  vad  jag  ska  stoppa  i  munnen.
Men  som  tur  är  händer  det  mera  sällan .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
MIXA   :
1 1/2  dl  cashewnötter ,
1 1/2  dl  sötmandel ,
3 - 4  msk  kakao ,
1  dl  torkade  aprikoser ,
1/2  dl  torkade  blåbär ,
och  4 - 6  msk  PSYLLIUMFRÖN .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
Blanda  i   några  droppar  vatten  så 
att  konsistensen  blir  formbar   och
rulla  16  bollar .
Rulla  bollarna  i  kokosflingor  eller
blåbärspulver .

LYCKA  TILL !



lördag 10 februari 2018

SMOOTHIE PÅ AVOCADO, RÖDBETA, DADLAR & BANAN 4 GLAS.



                 HEJSAN !

Smaka  på  detta ,  så  mmm...  gott,
man vill ha mer när det är slut !!

HÄR  ÄR  RECEPTET :
2  rödbetor ,  skalade
1  avokado ,
1  banan ,
4  dadlar ,
1  pressad  lime,
4  dl  äppeljuice,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
Skala  frukterna  och  skär  i  mindre  bitar .
Riv  rödbetan  på  rivjärn .
Mixa  alla  ingredienser  i  mixer/matberedare/
BLENDER .

Serveras  väl  kyld .

LYCKA  TILL !