måndag 19 februari 2018

MUSTIG KÖTT - & RÖDBETSGRYTA . 4 PORT.



                        HEJSAN !
mmm....
Någon  gång  kanske ,  när  det  är  något  speciellt !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
500  g  rostbiff ,
2  msk  kinesisk  soja ,
1  hackad  gul  lök ,
1  msk  smör/margarin ,
4  dl  köttbuljong ,
1  lagerblad ,
1  morot ,
3  färska  rödbetor ,
2  msk  kallt  vatten ,
2  tsk  potatismjöl ,
1  msk  rödvinsvinäger ,
salt  och  peppar ,
 SERVERING :
Kokt  potatis .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

STRIMLA  köttet  och  lägg  ner  det  i  sojan .
STEK  löken  i  smör  i  en  gryta .
Häll  på  buljong  och  smula  ner  lagerblad .
Koka  upp .
Lägg  ner  köttet  i  omgångar  och  låt  sjuda
i  15  minuter .
FINSTRIMLA   morot  och  rödbetor  och  lägg
ner  i  grytan  att  koka  med  de  sista  5  minuterna.
Blanda  vatten  och  potatismjöl  och  rör  ner  det
i  grytan .
Koka  upp  .
Smaka  av  med  vinäger,  salt  och  peppar .

SMAKLIG MÅLTID ,
            och
LYCKA  TILL !

POTATISSOPPA & KASSLER , 4 PORT.



                      HEJSAN !

Brukar Ni  också  ha  en  sopp- dag  under  veckan ?
Denna  vecka  blir  det  den  här,  t om  barnen  gillar  den !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
500 g  potatis ,
1  purjolök ,
1  msk  smör/margarin ,
9  dl  hönsbuljong ,
150  g  kassler ,  eller  falukorv ,
1  tsk  salt ,
2  krm  svartpeppar ,
1/2  dl  finhackad  persilja ,
SERVERING :
knäckebröd  och  rivna  morötter .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKALA  potatisen  och  skär  den  i 
mindre  bitar .
Strimla  purjolöken .
HETTA  upp  smöret  i  en  kastrull  och  fräs 
potatis  och  purjo .
Tillsätt  buljongen  och  låt  koka  tills  potatisen
är  mjuk .
SKÄR  bort  fettranden  på  kasslern .
Skär  köttet  i  små  bitar  och  lägg  dem  i  soppan.
Låt  koka  upp  .
Smaka  av  med  salt  och  peppar .
Strö  över  den  hackade  persiljan  före  servering.
Ha  gärna  knäckebröd  med  riven  morot på  till
soppan .

LYCKA  TILL !

PAPRIKA MED PASTAGÖMMA, 4 PORT.



                       HEJSAN !

Smaka denna, ,,,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

SKÄR  av  ett  lock  (låt skaftet sitta kvar)
på  4  röda  paprikor .
Ta  bort  kärnor  och  hinnor .
Förväll  dem  i  kokande   5  min.
KOKA  250 g  spagetti  enligt  anvisning
på  förpackningen .
Låt  pastan  rinna  av  och  blanda  i 
2  dl  riven  ost,  2  stora  finhackade  tomater,
20  svarta  oliver  och
2 msk  olivolja .
FÖRDELA  pastablandningen  i  paprikorna
och  lägg  paprika- locket " på  glänt" .

Om  Du  vill  ha  något  mer  kött, eller fisk,
ta vad Du  har,  annars  tycker  jag  att  det 
är  gott   som  det  är .

LYCKA  TILL !

söndag 18 februari 2018

ÄPPLEPAJ MED KOLASMAK 4-6 PORT.



                  HEJSAN !

Nu  får   vi  allt  ha  något  riktigt  gott
till  efterrätt , vad  sägs  om  denna ?
mmm...

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  rund  smördeg ,  ca  400 g
eller  4-5 degplattor,
 4 - 5  röda  äpplen  ,
25  g  kallt  smör /margarin ,
3/4  dl  ljust eller  mörkt
MUSCOVADO - socker ,
 UGN :  200  grader .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
LÄGG  smördegen  i  en  pajform,  ca  27  cm
i  diameter.
Om  Du  använder  smördegsplattor  så  kavla
ihop  dem  så  att  de  täcker  pajformsbottnen.
DELA  äpplena  i  tunna  klyftor,  ta  bort 
kärnhusen .
Lägg  klyftorna  i  ett  vackert  mönster  över
pajbottnen .
HYVLA  över  kallt  smör  och  strö  över
MUSCOVAD-  sockret .
Om  det  klibbar  ihop  så  pensla  ut  det  med
brödpensel  när  det  mjuknat  i  ugnen .
GRÄDDA  i  ca  20  minuter .

LYCKA   TILL !

KALASKASSLER MED TOMAT & PARMESAN, 6-8 PERS.



                HEJSAN !

FESTLIG  vardagsmat  som  går  rekord-snabbt  att  laga !
Fyll  kasslern  med  ost  och  tomat,  toppa  med  färsk  parmesan
och  väldoftande   timjan .
HÄR  ÄR  RECEPTET :
ca  1, 2  kg  kassler ,
honungssenap ,
8 - 10  halvcentimeter-tjocka  ostskivor ,
3 - 4  skivade  tomater ,
färsk  timjan ,
1/2  dl  grovriven  färsk  parmesanost ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

SKÄR  kasslern  i  centimetertjocka   skivor 
nästan  ända  ner .
Skivorna  ska  fortfarande  hålla  ihop .
BRED  senap  mellan  skivorna .
STOPPA  ner  en  ost- och  tomatskiva  i
varje  ficka .
STRÖ  2-3  msk  klippt  timjan  över  kasslern .
Strö  över  osten .
Stek  i  175  grader  på  nedersta  falsen  i 
ugnen  ca  20  min  tills  osten  smält  och
rätten  fått  fin  färg .

SMAKLIG  MÅLTID
            och                              
TIPS !   Servera med kokt potatis och
              smörfrästa  färska  kantareller.
LYCKA  TILL !

LAXBÖRSAR MED CITRON- & BASILIKASÅS , 4 PORT .



                     HEJSAN !

Kolla här  !

LÄCKER,  lättlagad  bjudrätt !
Fyll  FILEER   av  lax  med  mandel,  ost  och  pesto
och  stek  dem  i  ugn .
Toppa  med  räkor  och  servera  med  ljuvlig  citron-
och  basilikasås .

HÄR  ÄR  RECEPTET :

1  bit  LAXFILE'  med  skinn,
600 g.
3/4  tsk  salt ,
2  krm  peppar ,
100  g  pesto ,
1  dl  flagad  mandel ,
1  dl  riven  ost ,

CITRON- och  BASILIKASÅS :
1  hönsbuljongtärning +
3  dl  vatten ,
1  dl  grädde ,
2  msk  vetemjöl ,
1  dl  hackad  färsk  basilika ,
eller  2  tsk  torkad ,
1  msk  pressad  citron ,
2  krm  salt ,
1  krm  peppar ,
GARNERING :
4-12  räkor ,
basilika ,
citron.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKÄR  laxen  i  portionsbitar .
Skär  en  ficka  i  varje  bit  och  lägg
dem  med  skinnsidan  ner  på  ett 
ugnssäkert  fat.
Salta  och  peppra .
BLANDA  pesto,  mandelflagor  och  riven  ost .
Fördela  det  i  fickan .
Lägg  folie  över  laxen  och  stek  den  i  mitten
av  ugnen  ca  15  min.  i  225  grader .
Ta  av  folien  de  sista  5  min .
KOKA  upp  vattnet  och  buljongtärningen .
Blanda  grädde  och  mjöl  och  rör  ner  det  i 
buljongen .  LÅT  sjuda   5  min .
TILLSÄTT  basilika,  citronsaft,  salt  oh  peppar.
GARNERA  fisken  med  räkor,  färsk  basilika 
och  citronskivor .
SERVERA  med  såsen,  kokt  ris  och  en  sallad .

LYCKA  TILL !

lördag 17 februari 2018

LAX UNDER FRASIGT TÄCKE, 4 PORT.



                       HEJSAN !

mmm.... Det  här  måste  Ni  smaka !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
4  portionsbitar  LAXFILE'
2  skivor  vitt  bröd ,
1  dl  hackade  örter ,
dill,  persilja  och  gräslök,
50  g  smält  smör ,
UGN :  200  GRADER .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
LÄGG  LAXFILEERNA  i  en  ugnsfast  form .
RV  brödet  och  blanda  med  hackade  örter.
Strö  blandningen  över  laxen   och  ringla  över
det  smälta  smöret .
GRATINERA  mitt  i  ugnen  tills  brödet  är  frasigt
ca   15  minuter .
SERVERA  med  potatismos .
mmm....
LYCKA  TILL !