torsdag 22 februari 2018

THAIWOK MED RÄKOR OCH FISKSÅS , 4 PORT.



                HEJSAN !

Smaka  på  den  här  ..... mmm !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
400  g  räkor ,  med  skal ,
450  Wok-grönsaker ,
1  msk  olja,
2  hackade  vitlöksklyftor ,
1/2  msk  riven  färsk  ingefära ,
2  msk  fisksås ,
2  msk  hot  sweet  chilisås ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKALA  räkorna .
WOKA   grönsakerna  i  olja .
Tillsätt  vitlök,  ingefära,  fisksås
och  chilisås .
Blanda  ner  räkorna .
LÅT  allt  bli  varmt .
Smaka  av  med  mer  fisksås  och
chilisås .
GARNERA  med  färsk  persilja
eller  koriander .

SÅ  HIMLA  GOTT !

LYCKA  TILL !

KÖTTFÄRSRÖRA OCH POTATISMOS 5 PORT.



             HEJSAN !

mmm....!
Det  här  var  ett  tag  sen  vi  åt ,  men  det  pratas  om  ännu !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

KÖTTFÄRSRÖRA :
1  gul  lök ,
olja  och  smör  till  stekning ,
500  g  mager  nötfärs ,
eller  blandfärs ,
1  msk  vetemjöl ,
2  dl  vatten ,
2  msk  tomat - PURE' ,
2  msk  HP -sås ,
1  tsk  salt ,
1  krm  svartpeppar ,
1  tsk  oregano ,
1 /2  tsk  timjan ,
1  dl  majs ,
1  dl  tärnad  grön  paprika ,
POTATISMOS :
750  g  potatis ,
1  msk  smör ,
ca 1 1/2  dl  mjölk ,
upphettad
salt ,  peppar ,
ca  1  dl  riven  ost,
SERVERING :
skivad  tomat  och  gurka
UGN :225  GRADER .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BÖRJA  med  att  skala  och  koka  potatisen
till  moset .
FRÄS  löken  till  köttfärsen i  lite  olja  i  en
gryta .
Stek  köttfärsen  i  en  stekpanna  i  smör  och
lägg  över  efter  hand   i  grytan .
STRÖ  över  vetemjölet ,  blanda  i  vatten ,
tomat-PURE',  HP-sås,  salt  och  kryddor .
Koka  köttfärsröran  i  ca  5  minuter .
Blanda  i  majs  och  paprika  och  låt  puttra
en  liten  stund .
PRESSA   eller  mosa  den  kokta  potatisen .
Rör  i  smöret  och  den  heta  mjölken  lite  i
taget .
Smaksätt  med  salt  och  peppar .
LÄGG  köttfärsröran  i  en  smord  ugnssäker
form  och  klicka  på  moset  så  det  täcker .
Jämna  till  ytan  med  en  gaffel  och  strö  över 
osten .
GRATINERA  den  i  ugnen  10 - 15  minuter
tills  den  fått  fin  färg  .
SERVERA  gärna  med  sallad  av  skivad
tomat  och  gurka .

SMAKLIG  MÅLTID !

onsdag 21 februari 2018

KYCKLING OCH PAPRIKA UNDER CURRYTÄCKE ...4 PORT.



               HEJSAN !

Vad  ska  vi  äta  ikväll ?
Detta  får  Ni  inte  missa ,  -Ni ångrar  er  inte !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
3  dl  fullkornsris ,
1  grön  paprika ,
1  röd  paprika ,
4  KYCKLINGFILE'ER ,
1/2  tsk  salt ,
200  g  Naturell  färskost , 16 %
2  dl  vatten ,
1  påse  curry  kryddmix ,

TILLBEHÖR :
Salladsblad  och  ett  gott  bröd  till .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KOKA  riset  i  lättsaltat  vatten enligt  förpackningens
anvisning .
SKÖLJ  kärna  ur  och  strimla  paprikan  .
Lägg  KYCKLINGFILE'ERNA  i  en  ugnssäker  form .
Strö  över  saltet  och  den  strimlade  paprikan .
BLANDA  färskosten  med  lite  av  vattnet .
Tillsätt  resten  av  vattnet  och  kryddmixen .
HÄLL  såsen  över  kyckling  och  paprika .
TILLAGA  mitt  i  ugnen  i  225  grader  15 - 20  min.
Kontrollera  att  kycklingen  är  genomstekt  dvs  att
köttsaften  är  klar  utan  rosa  inslag .

SERVERA   kycklingen   med   ris,  sallad  och  bröd .

LYCKA  TILL !

APRIKOS- KYCKLING-GRYTA ... 4 PORT


 

                      HEJSAN  !

....med  QUINOA -sallad , - det  är  då  himla  gott !

     HÄR  ÄR  RECEPTET :

8  KYCKLINGLÅRFILE'ER,  ca  500 g
1  msk  smör/margarin,
salt,  peppar
2  krm  mald  ingefära ,
1  pressad  vitlöksklyfta ,
1/2  finstrimlad  röd  chili,
8  hela  torkade  aprikoser ,
3  msk  kycklingfond ,
2  dl  vatten ,
1  dl  grädde ,
sallad  och  tomater ,
QUINOASALLAD :
2  dl  QUINOA ,
5  dl  hönsbuljong ,
1/2  dl  pumpafrön ,
1/2  nötter ,
massor  med  hackad  persilja .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

BRYN  KYCKLINGFILE'ERNA   i  smör/margarin .
Salta ,  peppra  och  strö  över  ingefära .
Lägg  över  bitarna  i  en  gryta .
LÄGG  i  vitlök,  chili,  aprikoser,  fond,  vatten  och
grädde,  sjud   grytan  i   10  minuter .
KOKA   QUINOAN  i  hönsbuljongen i  10  minuter .
Häll  av  vätskan,   blanda  QUINOAN   med   pumpa-
frön,   nötter   och  persilja .

SERVERA  kycklinggrytan   med  QUINOAN ,
sallad  och  tomater .

LYCKA  TILL !
         


tisdag 20 februari 2018

MIN VANILJSOCKERKAKA ,




                 HEJSAN !

Den  här  är  bra  att  ha  " på  lut "  i  frysen .
Så  himla  go'  lite  kompakt , men  det   är
ju  det  som  är  så  himla  gott !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
150  g   smör /margarin ,
2 1/2  dl  socker ,
3  ägg  ,
3  dl  vetemjöl ,
1  msk  vaniljsocker ,
1  tsk  bakpulver .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

RÖR  smör  och  socker  poröst .
Tillsätt  ett  ägg  i  taget  under  omrörning .
Blanda  samman  de  torra  ingredienserna
och  rör  ner  dem  i  äggsmeten .
HÄLL  smeten  i  en  väl  smord  och  mjölad
form,  ca  1 1/2  liter .
GRÄDDA  i  nedre  delen  av  ugnen  i
175  grader   40 - 50  minuter,  eller  tills
kakan  känns  torr  och  fast .
Känn  efter  med  sticka .

TREVLIG  FIKA-STUND !

FISKGRATÄNG MED GRÖNSAKER .



                   
                 HEJSAN  !

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

LÄGG  300  g  TORSKFILE' i  en  ugnsfast  form
krydda  fisken  med  Citronpeppar  och  lite  salt
på  en  bädd  av  300  g  blandade  frysta  grönsaker.
RÖR  samman  2  ägg,  2  dl  mjölk  och  1  dl
riven  smakrik  ost .
GRATINERA  I  UGN  200  GRADER
ca  25  minuter .

ATT  ha  till :  potatismos  och  knäckebröd
med  riven  morot  på.

LYCKA  TILL !

måndag 19 februari 2018

MUSTIG KÖTT - & RÖDBETSGRYTA . 4 PORT.



                        HEJSAN !
mmm....
Någon  gång  kanske ,  när  det  är  något  speciellt !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
500  g  rostbiff ,
2  msk  kinesisk  soja ,
1  hackad  gul  lök ,
1  msk  smör/margarin ,
4  dl  köttbuljong ,
1  lagerblad ,
1  morot ,
3  färska  rödbetor ,
2  msk  kallt  vatten ,
2  tsk  potatismjöl ,
1  msk  rödvinsvinäger ,
salt  och  peppar ,
 SERVERING :
Kokt  potatis .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

STRIMLA  köttet  och  lägg  ner  det  i  sojan .
STEK  löken  i  smör  i  en  gryta .
Häll  på  buljong  och  smula  ner  lagerblad .
Koka  upp .
Lägg  ner  köttet  i  omgångar  och  låt  sjuda
i  15  minuter .
FINSTRIMLA   morot  och  rödbetor  och  lägg
ner  i  grytan  att  koka  med  de  sista  5  minuterna.
Blanda  vatten  och  potatismjöl  och  rör  ner  det
i  grytan .
Koka  upp  .
Smaka  av  med  vinäger,  salt  och  peppar .

SMAKLIG MÅLTID ,
            och
LYCKA  TILL !