måndag 26 februari 2018
JOPPES SALLAD , 4 PORT.
HEJSAN !
Inte tokig alls !
HÄR 'R RECEPTET :
200 g champinjoner ,
300 g räkor ,
3 tomater ,
115 g sparris ,
100 g salladshuvud ,
3 hårdkokta ägg ,
VINÄGERSÅS :
2 msk vinäger ,
1 dl olja ,
1/2 tsk salt ,
1 krm paprikapulver ,
SÅ HÄR GÖR DU :
RENSA champinjonerna och skär dem i skivor .
Rensa räkorna .
Blanda ingredienserna till vinägersåsen.
Häll den över räkor och champinjoner och låt
blandningen stå en stund .
SKÖLJ tomater och sallat och låt sparrisen
rinna av .
Skär tomaterna i skivor strimla sallaten och
skär äggen i klyftor .
Varva ned alla ingredienserna i en skål och häll
över vinägersåsen .
SERVERA salladen väl kyld .
LYCKA TILL !
POTATIS- OCH PURJOLÖKSGRATÄNG 4 PERS.
HEJSAN !
Den här gratängen kan Du ha till vad Du själv önskar ,
så himla god till allt !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg potatis ,
1 stor purjolök , ca 125 g
2 1/2 dl kaffegrädde ,
2 dl riven ost ,
salt å peppar ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skiva potatisen tunt .
Skölj purjolöken väl samt skär den
i tunna strimlor .
Varva potatis, purjolök, ost och
kryddor i en ugnssäker smord form .
DET översta lagret ska vara potatis .
Häll över grädden .
Grädda i ugn vid 175 grader i ca 1 timme .
LYCKA TILL !
söndag 25 februari 2018
VEGETARISK PYTTIPANNA 4 PERS.
HEJSAN !
Det här är gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g champinjoner ,
1 gul lök ,
2 msk smör /margarin ,
200 g morötter ,
300 g potatis ,
1 syrligt äpple, 125 g
1 tsk salt ,
1/2 krm vitpeppar ,
2 msk persilja ,
SÅ HÄR GÖR DU :
ANSA champinjonerna och skala löken .
Skär champinjonerna i skivor och
hacka löken .
Fräs dem i fettet tills det hela är mjukt .
SKALA morötterna och potatisen .
Tag upp svampen och löken och bryn
morötterna och potatisen i resten av fettet.
Låt dem steka 15 - 20 minuter eller tills
de är mjuka .
TILLSÄTT då det skalade och i tärningar
skurna äpplet , svampen och löken .
Blanda väl .
Smaksätt väl med salt och peppar .
Strö över den klippta persiljan .
SERVERA rätten med stekt ägg och
inlagda rödbetor .
LYCKA TILL !
LÅNGPANNEBULLAR med smörkräm och vanilj, ca 30 bullar.
HEJSAN !
Dessa har jag skrivit om en gång förut ,
men vi tar dem en gång till , så himla goa !
HÄR ÄR RECEPTET :
125 g smör/margarin ,
2 1/2 dl standardmjölk ,
50 g jäst ,
2 ägg ,
1/2 dl strösocker ,
1/2 tsk salt ,
8 dl vetemjöl ,
FYLLNING :
3-4 dl vaniljkräm, t ex MARSAN,
SMÖRKRÄM :
100 g smör ,
1 1/2 dl strösocker ,
1 1/2 tsk vaniljsocker ,
PENSLING :
1 ägg ,
pärlsocker ,
mandelspån ,
UGN :225 grader .
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret , tillsätt mjölken och värm
till 37 grader .
Smula ner jästen i en bunke och lös upp
med lite av degspadet .
Blanda ner resten av degspadet, äggen, socker,
salt och lite mer mjöl om det behövs .
Låt jäsa övertäckt 30 - 40 minuter .
DELA degen i två delar .
Klä en långpanna, ca 30 x 40 cm, med bakplåts-
papper och kavla ut den ena degen så att den
precis täcker bottnen på plåten .
Bred ut vaniljkrämen på plattan .
BLANDA ihop ingredienserna till smörkrämen.
Kavla ut den andra degen och bred på
smörkrämen .
Rulla ihop till en rulle och dela i 30 lika
stora bitar .
LÄGG bullarna på degplattan med vaniljsås
med snittytan upp .
Låt jäsa 30 minuter .
SÄTT ugnen på 225 grader .
PENSLA bullarna med ett uppvispat ägg
och strö över pärlsocker och mandelspån .
GRÄDDA mitt i ugnen 15 - 20 minuter .
LYCKA TILL !
fredag 23 februari 2018
GRÄDDIG BÄRGLASS 4 PORT.
HEJSAN !
En liten efterrätt kanske ?
HÄR ÄR RECEPTET :
300 g frysta bär ,
2 dl vispgrädde ,
2 msk flytande honung .
SÅ HÄR GÖR DU :
MIXA 300 g frysta bär till mos
i matberedare .
Späd med 2 dl vispgrädde
och
2 msk flytande honung .
Låt maskinen gå tills konsistensen
blir som krämig glass .
LÄGG upp i glas och dekorera
med bär .
SERVERA GENAST .
Jätte-jätte gott !
NJUT !
torsdag 22 februari 2018
THAIWOK MED RÄKOR OCH FISKSÅS , 4 PORT.
HEJSAN !
Smaka på den här ..... mmm !
HÄR ÄR RECEPTET :
400 g räkor , med skal ,
450 Wok-grönsaker ,
1 msk olja,
2 hackade vitlöksklyftor ,
1/2 msk riven färsk ingefära ,
2 msk fisksås ,
2 msk hot sweet chilisås ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA räkorna .
WOKA grönsakerna i olja .
Tillsätt vitlök, ingefära, fisksås
och chilisås .
Blanda ner räkorna .
LÅT allt bli varmt .
Smaka av med mer fisksås och
chilisås .
GARNERA med färsk persilja
eller koriander .
SÅ HIMLA GOTT !
LYCKA TILL !
KÖTTFÄRSRÖRA OCH POTATISMOS 5 PORT.
HEJSAN !
mmm....!
Det här var ett tag sen vi åt , men det pratas om ännu !
HÄR ÄR RECEPTET :
KÖTTFÄRSRÖRA :
1 gul lök ,
olja och smör till stekning ,
500 g mager nötfärs ,
eller blandfärs ,
1 msk vetemjöl ,
2 dl vatten ,
2 msk tomat - PURE' ,
2 msk HP -sås ,
1 tsk salt ,
1 krm svartpeppar ,
1 tsk oregano ,
1 /2 tsk timjan ,
1 dl majs ,
1 dl tärnad grön paprika ,
POTATISMOS :
750 g potatis ,
1 msk smör ,
ca 1 1/2 dl mjölk ,
upphettad
salt , peppar ,
ca 1 dl riven ost,
SERVERING :
skivad tomat och gurka
UGN :225 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU :
BÖRJA med att skala och koka potatisen
till moset .
FRÄS löken till köttfärsen i lite olja i en
gryta .
Stek köttfärsen i en stekpanna i smör och
lägg över efter hand i grytan .
STRÖ över vetemjölet , blanda i vatten ,
tomat-PURE', HP-sås, salt och kryddor .
Koka köttfärsröran i ca 5 minuter .
Blanda i majs och paprika och låt puttra
en liten stund .
PRESSA eller mosa den kokta potatisen .
Rör i smöret och den heta mjölken lite i
taget .
Smaksätt med salt och peppar .
LÄGG köttfärsröran i en smord ugnssäker
form och klicka på moset så det täcker .
Jämna till ytan med en gaffel och strö över
osten .
GRATINERA den i ugnen 10 - 15 minuter
tills den fått fin färg .
SERVERA gärna med sallad av skivad
tomat och gurka .
SMAKLIG MÅLTID !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)