måndag 26 februari 2018

JOPPES SALLAD , 4 PORT.




                        HEJSAN !

Inte  tokig  alls !

HÄR  'R  RECEPTET :
200  g  champinjoner ,
300  g  räkor ,
3  tomater ,
115  g  sparris ,
100  g  salladshuvud ,
3  hårdkokta  ägg ,

VINÄGERSÅS :
2  msk  vinäger ,
1  dl  olja ,
1/2  tsk  salt ,
1  krm  paprikapulver ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
RENSA  champinjonerna  och  skär  dem  i  skivor .
Rensa  räkorna .
Blanda  ingredienserna  till  vinägersåsen.
Häll  den  över  räkor  och  champinjoner  och   låt
blandningen  stå   en  stund .
SKÖLJ  tomater  och  sallat  och  låt  sparrisen
rinna  av .
Skär  tomaterna  i  skivor  strimla  sallaten  och
skär  äggen  i  klyftor .
Varva  ned  alla  ingredienserna  i  en  skål  och  häll
över  vinägersåsen .
SERVERA  salladen  väl  kyld .

LYCKA  TILL !

POTATIS- OCH PURJOLÖKSGRATÄNG 4 PERS.



               HEJSAN !

Den  här  gratängen  kan  Du  ha  till  vad  Du  själv  önskar ,
så  himla  god  till  allt !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  kg   potatis ,
1  stor  purjolök ,  ca  125 g
2 1/2  dl  kaffegrädde ,
2  dl  riven  ost ,
salt  å  peppar ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKALA  och  skiva  potatisen  tunt .
Skölj  purjolöken  väl  samt  skär  den
i  tunna  strimlor .
Varva  potatis,  purjolök,  ost  och
kryddor   i  en  ugnssäker  smord  form .
DET  översta  lagret  ska  vara  potatis .
Häll  över  grädden .
Grädda  i  ugn  vid  175  grader  i  ca  1  timme .

LYCKA  TILL !


söndag 25 februari 2018

VEGETARISK PYTTIPANNA 4 PERS.



                   HEJSAN !

Det  här  är  gott !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
200  g  champinjoner ,
1  gul  lök ,
2  msk  smör /margarin ,
200  g  morötter ,
300  g  potatis ,
1  syrligt  äpple,  125 g
1  tsk  salt ,
1/2  krm  vitpeppar ,
2  msk  persilja  ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
ANSA  champinjonerna  och  skala  löken .
Skär  champinjonerna  i  skivor  och
hacka  löken .
Fräs  dem  i  fettet  tills  det  hela  är  mjukt .
SKALA  morötterna  och  potatisen .
Tag  upp  svampen  och  löken  och  bryn
morötterna  och  potatisen  i  resten  av  fettet.
Låt  dem  steka  15 - 20  minuter   eller  tills
de  är  mjuka .
TILLSÄTT  då  det  skalade  och  i  tärningar
skurna  äpplet ,  svampen  och  löken .
Blanda  väl .
Smaksätt  väl  med  salt  och  peppar .
Strö  över  den  klippta  persiljan .
SERVERA  rätten  med  stekt  ägg  och
inlagda   rödbetor .

LYCKA  TILL !

LÅNGPANNEBULLAR med smörkräm och vanilj, ca 30 bullar.




                HEJSAN !

Dessa  har  jag  skrivit  om  en  gång  förut ,
men  vi  tar  dem  en  gång  till ,  så  himla  goa !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

125  g  smör/margarin ,
2 1/2  dl  standardmjölk ,
50  g  jäst ,
2  ägg ,
1/2  dl  strösocker ,
1/2  tsk  salt ,
8  dl  vetemjöl ,

FYLLNING :
3-4  dl   vaniljkräm,  t ex  MARSAN,

SMÖRKRÄM :
100  g  smör ,
1 1/2  dl  strösocker ,
1 1/2  tsk  vaniljsocker ,

PENSLING :
1  ägg ,
pärlsocker ,
mandelspån ,

UGN :225  grader .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMÄLT  smöret ,  tillsätt  mjölken  och  värm
till  37  grader .
Smula  ner  jästen  i  en  bunke  och  lös  upp
med  lite  av  degspadet .
Blanda  ner  resten  av  degspadet,  äggen,  socker,
salt  och  lite  mer  mjöl  om  det  behövs .
Låt  jäsa  övertäckt  30 - 40  minuter .
DELA  degen  i  två  delar .
Klä  en  långpanna,  ca  30 x 40  cm,  med  bakplåts-
papper  och  kavla  ut  den  ena  degen  så  att  den
precis  täcker  bottnen  på  plåten .
Bred  ut  vaniljkrämen  på  plattan .
BLANDA  ihop  ingredienserna   till  smörkrämen.
Kavla  ut  den  andra  degen  och  bred  på
smörkrämen .
Rulla  ihop  till  en  rulle  och  dela  i  30  lika
stora  bitar .
LÄGG  bullarna  på  degplattan   med  vaniljsås
med  snittytan  upp .
Låt  jäsa  30  minuter .
SÄTT  ugnen  på  225  grader .
PENSLA  bullarna  med  ett  uppvispat  ägg
och  strö  över  pärlsocker  och  mandelspån .

GRÄDDA  mitt  i  ugnen   15 - 20  minuter .

LYCKA  TILL !

fredag 23 februari 2018

GRÄDDIG BÄRGLASS 4 PORT.



                HEJSAN !

En  liten  efterrätt  kanske  ?

HÄR  ÄR RECEPTET :
300  g  frysta  bär ,
2  dl  vispgrädde ,
2  msk  flytande  honung .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
MIXA  300 g  frysta  bär  till  mos
i  matberedare .
Späd  med  2  dl  vispgrädde
och
2  msk  flytande  honung .
Låt   maskinen  gå  tills  konsistensen
blir  som  krämig  glass .
LÄGG  upp  i  glas  och  dekorera
med  bär  .
SERVERA  GENAST  .

Jätte-jätte  gott !
NJUT !

torsdag 22 februari 2018

THAIWOK MED RÄKOR OCH FISKSÅS , 4 PORT.



                HEJSAN !

Smaka  på  den  här  ..... mmm !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
400  g  räkor ,  med  skal ,
450  Wok-grönsaker ,
1  msk  olja,
2  hackade  vitlöksklyftor ,
1/2  msk  riven  färsk  ingefära ,
2  msk  fisksås ,
2  msk  hot  sweet  chilisås ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKALA  räkorna .
WOKA   grönsakerna  i  olja .
Tillsätt  vitlök,  ingefära,  fisksås
och  chilisås .
Blanda  ner  räkorna .
LÅT  allt  bli  varmt .
Smaka  av  med  mer  fisksås  och
chilisås .
GARNERA  med  färsk  persilja
eller  koriander .

SÅ  HIMLA  GOTT !

LYCKA  TILL !

KÖTTFÄRSRÖRA OCH POTATISMOS 5 PORT.



             HEJSAN !

mmm....!
Det  här  var  ett  tag  sen  vi  åt ,  men  det  pratas  om  ännu !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

KÖTTFÄRSRÖRA :
1  gul  lök ,
olja  och  smör  till  stekning ,
500  g  mager  nötfärs ,
eller  blandfärs ,
1  msk  vetemjöl ,
2  dl  vatten ,
2  msk  tomat - PURE' ,
2  msk  HP -sås ,
1  tsk  salt ,
1  krm  svartpeppar ,
1  tsk  oregano ,
1 /2  tsk  timjan ,
1  dl  majs ,
1  dl  tärnad  grön  paprika ,
POTATISMOS :
750  g  potatis ,
1  msk  smör ,
ca 1 1/2  dl  mjölk ,
upphettad
salt ,  peppar ,
ca  1  dl  riven  ost,
SERVERING :
skivad  tomat  och  gurka
UGN :225  GRADER .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BÖRJA  med  att  skala  och  koka  potatisen
till  moset .
FRÄS  löken  till  köttfärsen i  lite  olja  i  en
gryta .
Stek  köttfärsen  i  en  stekpanna  i  smör  och
lägg  över  efter  hand   i  grytan .
STRÖ  över  vetemjölet ,  blanda  i  vatten ,
tomat-PURE',  HP-sås,  salt  och  kryddor .
Koka  köttfärsröran  i  ca  5  minuter .
Blanda  i  majs  och  paprika  och  låt  puttra
en  liten  stund .
PRESSA   eller  mosa  den  kokta  potatisen .
Rör  i  smöret  och  den  heta  mjölken  lite  i
taget .
Smaksätt  med  salt  och  peppar .
LÄGG  köttfärsröran  i  en  smord  ugnssäker
form  och  klicka  på  moset  så  det  täcker .
Jämna  till  ytan  med  en  gaffel  och  strö  över 
osten .
GRATINERA  den  i  ugnen  10 - 15  minuter
tills  den  fått  fin  färg  .
SERVERA  gärna  med  sallad  av  skivad
tomat  och  gurka .

SMAKLIG  MÅLTID !