fredag 16 mars 2018
LÄTTGJORD APELSINSORBET , 4 PORT .
HEJSAN !
En fräsch apelsinsorbet som är riktigt lättgjord.
Du behöver inte någon glassmaskin för att
göra den .
Gott att avsluta middagen med.
HÄR ÄR RECEPTET :
10 minuter + 4 timmars infrysning.
3 äggvitor ,
1 dl koncentrerad apelsinjuice,
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA äggvitorna till ett styvt skum.
Blanda försiktigt ner juicen .
Bred ut smeten i en form och frys
minst 4 timmar .
SKEDA sorben upp i dessert-glas och
garnera eventuellt med citronmeliss .
SERVERA genast .
LYCKA TILL !
INGEFÄRSPÄRON MED LINGONRIPPEL. 4 PORT .
HEJSAN !
mmm....En dessert som Du kan göra
helt klar dagen före .
Päronen blir bara godare av att ligga
i lagen länge och suga upp smaken
av ingefära och lime .
HÄR ÄR RECEPTET :
Saft och skal från en lime,
ca 4 cm ingefära ,
1 liter vatten ,
2 dl råsocker ,
1/2 paket vaniljglass , ca 3 dl ,
3 msk rårörda lingon ,
SÅ HÄR GÖR DU :
TVÄTTA limen och fin-riv skalet .
Pressa ur saften .
Skala och riv ingefäran .
KOKA upp vattnet med skal och
saft från limen och ingefäran
med socker .
SKALA päronen och skär bort
blomfästet .
Koka dem i lagen 10 - 15 minuter.
Känn med sticka, om de är mjuka
är de klara .
Låt päronen svalna i lagen .
LÅT glassen bli lite mjuk och rör
därefter försiktigt i rårörda lingon
till ett fint rippel .
Frys eventuellt in glassen igen .
HALVERA päronen och servera med
lingonglass samt eventuellt lite av
det goda spadet från päronlagen .
LYCKA TILL !
onsdag 14 mars 2018
CURRY- & ÄPPELKASSLER 4 PORT .
HEJSAN !
Den här rätten är kryddig och söt-syrlig i en
härligt krämig gratäng.
Jag kallar den för en festlig vardags-favorit .
Och inte tar den många minuter att laga heller.
mmm.....
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g kassler .
CURRYSÅS :
2 äpplen ,
1 msk curry ,
1 msk smör/margarin ,
2 dl CREME Fraiche ,
salt , peppar ,
1 dl riven ost ,
SERVERING :
Kokt ris ,
Mango Chutney
UGN : 225 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR kasslern i skivor och lägg dem i en
ugnssäker form .
KÄRNA ur och skär äpplena i bitar .
Stek dem med curry i matfettet .
Tillsätt CREME Fraiche .
Rör om och smaka av med salt och peppar.
Häll såsen över kasslern och strö över riven ost.
Sätt in fatet i ugnen ca 20 minuter .
SERVERA med ris, mango chutney
och grönsallad .
LYCKA TILL !
måndag 12 mars 2018
MUFFINS-BAKELSE med VIT CHOKLADTOPP , 7 st stora .
HEJSAN !
Kladdiga chokladmuffins som toppas med
en lyxig vit chokladkräm .
Muffinsen går att frysa utan chokladkräm.
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör/margarin ,
2 ägg ,
2 dl strösocker ,
2 dl vetemjöl ,
1 tsk bakpulver ,
1 1/2 tsk vaniljsocker ,
1 krm salt ,
1/2 dl kakao ,
VIT CHOKLADFROSTING :
100 g vit choklad ,
150 g smör ,
1 1/2 dl florsocker ,
100 g PHILADELPHIAOST,
pärlströssel ,
UGN :200 grader .
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret . Låt svalna .
Vispa ägg och socker pösigt .
Blanda de torra ingredienserna och
sikta ner dem i äggsmeten .
Ta i smöret .
Fördela smeten i formar som fylls
till ca 3/4 .
GRÄDDA mitt i ugnen ca 14 min.
De ska vara lite kladdiga .
Låt svalna .
VIT CHOKLADFROSTING :
Hacka och smält chokladen över vattenbad.
Låt den svalna .
Vispa smöret krämigt .
Tillsätt chokladen under vispning .
TILLSÄTT florsockret .
Klicka i PHILADELPHIAOSTEN
under vispning , lite efter hand .
Spritsa FROSTINGEN på muffinsen .
Dekorera med kak-pynt, t ex pärlströssel .
LYCKA TILL !
söndag 11 mars 2018
BLÅBÄRSPAJ MED VANILJGRÄDDE 4 PORT.
HEJSAN !
mmm....Smulpaj utan vetemjöl fungerar utmärkt-
det blir faktiskt ännu godare så här !
Smaka Ni också .
HÄR ÄR RECEPTET :
2 - 3 dl blåbär ,
40 g smör ,
1 1/2 dl kokosflingor ,
1 dl MANDELMJÖL eller
mixad mandel ,
1 ägg ,
1 näve valnötter ,
SERVERING :
vispad grädde smaksatt med vaniljpulver,
(obs ! ej vaniljsocker)
UGN 200 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU :
LÅT frysta bär tina .
Fördela dem i en ugnssäker form
så att de täcker bottnen .
SMÄLT smöret .
Blanda ner kokos och MANDELMJÖL .
Rör ner ägget .
Grovhacka och blanda i nötterna .
Klicka ut blandningen ovanpå bären
så att de täcks .
GRÄDDA mitt i ugnen tills ytan har
fått fin färg , ca 15 minuter .
LYCKA TILL !
NÖTKAKA med läcker glasyr 14 bitar.
HEJSAN !
Överraska med en mjuk kaka till eftermiddags- kaffet.
Den här är härligt saftig och glasyren är så god att
Du kan äta den med sked ....
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör/margarin ,
1 1/2 dl gräddfil ,
150 g blandade nötter ,
2 dl vetemjöl ,
2 tsk bakpulver ,
2 ägg ,
2 1/2 dl strösocker ,
GARNERING :
3/4 dl vispgrädde ,
150 g NUTELLA ,
pistage- eller annan sorts nötter ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret .
Häll i gräddfilen .
MAL nötterna i mandelkvarn .
Blanda med vetemjöl och bakpulver .
VISPA ägg och socker poröst .
Vänd ner den torra blandningen
växelvis med smöret/ gräddfilen .
Häll smeten i en smord och mjölad
1 1/2 liters- form , gärna med hål i
mitten .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen ,
45 minuter . LÅT svalna .
GARNERING :
KOKA upp grädden .
Tillsätt NUTELLAN och rör om .
Låt svalna och tjockna något.
Bred glasyren på kakan .
Garnera med nötter .
Låt stelna .
TIPS !
SERVERA gärna kakan med bär och vispad grädde .
LYCKA TILL !
fredag 9 mars 2018
RÖDBETSSALLAD MED FETAOST, 2 PERS.
HEJSAN !
Mums !
Himla god sallad, bara att äta som den är !
HÄR ÄR RECEPTET :
SKÄR 2 - 3 medelstora kokta Rödbetor i tunna skivor
eller klyftor .
Fördela Rödbetor och 1 liten påse späda Salladsblad ,
t ex MACHE', på 2 tallrikar.
Smula över 150 g Fetaost och toppa med grovt hackade
Valnötter och Sultanrussin .
RINGLA över 1 msk Äppelcidervinäger och 2 msk
Olivolja .
Salta och Peppra .
SMAKLIG MÅLTID !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)