fredag 16 mars 2018

LÄTTGJORD APELSINSORBET , 4 PORT .




                         HEJSAN !

En  fräsch  apelsinsorbet  som  är  riktigt  lättgjord.
Du  behöver  inte  någon  glassmaskin  för  att
göra  den .
Gott  att  avsluta  middagen  med.

HÄR  ÄR  RECEPTET :
10  minuter  +  4  timmars  infrysning.
3  äggvitor ,
1  dl  koncentrerad  apelsinjuice,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
VISPA  äggvitorna  till  ett  styvt  skum.
Blanda  försiktigt  ner  juicen .
Bred  ut  smeten  i  en  form  och  frys
minst  4  timmar .
SKEDA  sorben  upp  i  dessert-glas  och
garnera   eventuellt  med   citronmeliss .
SERVERA   genast .

LYCKA   TILL !

INGEFÄRSPÄRON MED LINGONRIPPEL. 4 PORT .




                     HEJSAN !

mmm....En  dessert  som  Du  kan  göra
helt  klar  dagen  före .
Päronen  blir  bara  godare  av  att  ligga
i  lagen  länge  och  suga  upp  smaken
av  ingefära  och  lime .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
Saft  och  skal  från  en  lime,
ca  4  cm  ingefära ,
1  liter  vatten ,
2  dl  råsocker ,
1/2  paket  vaniljglass ,  ca  3  dl ,
3  msk  rårörda  lingon ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
TVÄTTA  limen  och  fin-riv  skalet .
Pressa  ur  saften .
Skala   och  riv  ingefäran .
KOKA  upp  vattnet  med  skal  och
saft  från  limen  och  ingefäran
med  socker .
SKALA  päronen  och  skär  bort
blomfästet .
Koka  dem  i  lagen  10 - 15  minuter.
Känn  med  sticka,  om  de  är  mjuka
är  de  klara .
Låt  päronen  svalna  i  lagen .
LÅT  glassen  bli  lite  mjuk  och  rör
därefter  försiktigt  i   rårörda   lingon
till  ett  fint  rippel .
Frys  eventuellt  in  glassen  igen .
HALVERA  päronen  och  servera  med
lingonglass   samt   eventuellt   lite  av
det  goda  spadet   från   päronlagen .

LYCKA  TILL !

onsdag 14 mars 2018

CURRY- & ÄPPELKASSLER 4 PORT .



                       HEJSAN !

Den  här  rätten  är  kryddig  och  söt-syrlig  i  en
härligt   krämig  gratäng.
Jag  kallar  den  för  en  festlig  vardags-favorit .
Och  inte  tar  den  många  minuter  att  laga  heller.
mmm.....

HÄR  ÄR  RECEPTET :
500  g  kassler .
CURRYSÅS :
2  äpplen ,
1  msk  curry ,
1  msk  smör/margarin ,
2  dl  CREME Fraiche ,
salt , peppar ,
1  dl  riven  ost ,
SERVERING :
Kokt  ris ,
Mango  Chutney
UGN :  225  GRADER .

SÅ  HÄR  GÖR  DU  :
SKÄR  kasslern  i  skivor  och  lägg  dem  i  en
ugnssäker  form .
KÄRNA  ur  och  skär  äpplena  i  bitar .
Stek  dem  med  curry  i  matfettet .
Tillsätt  CREME Fraiche .
Rör  om  och  smaka  av  med  salt  och  peppar.
Häll  såsen  över  kasslern  och  strö  över  riven  ost.
Sätt  in  fatet  i  ugnen  ca  20  minuter .

SERVERA  med  ris,  mango  chutney
och  grönsallad .

LYCKA  TILL !

måndag 12 mars 2018

MUFFINS-BAKELSE med VIT CHOKLADTOPP , 7 st stora .



                       HEJSAN !

Kladdiga  chokladmuffins  som  toppas  med
en  lyxig  vit  chokladkräm .
Muffinsen  går  att  frysa  utan  chokladkräm.

HÄR  ÄR  RECEPTET :
100 g  smör/margarin ,
2  ägg ,
2  dl  strösocker ,
2  dl  vetemjöl ,
1  tsk  bakpulver ,
1 1/2  tsk  vaniljsocker ,
1  krm  salt ,
1/2  dl  kakao ,
VIT  CHOKLADFROSTING :
100  g  vit  choklad ,
150 g smör ,
1 1/2  dl  florsocker ,
100  g  PHILADELPHIAOST,
pärlströssel ,
UGN :200  grader .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMÄLT  smöret .   Låt  svalna .
Vispa  ägg  och  socker  pösigt .
Blanda  de  torra  ingredienserna  och 
sikta  ner  dem  i  äggsmeten .
Ta  i  smöret .
Fördela  smeten  i  formar  som  fylls
till  ca  3/4 .
GRÄDDA  mitt  i  ugnen  ca  14  min.
De  ska  vara  lite  kladdiga .
Låt  svalna .
VIT  CHOKLADFROSTING :
Hacka  och  smält  chokladen  över  vattenbad.
Låt  den  svalna .
Vispa  smöret  krämigt .
Tillsätt  chokladen  under  vispning .
TILLSÄTT  florsockret .
Klicka  i  PHILADELPHIAOSTEN
under  vispning ,  lite  efter  hand .
Spritsa  FROSTINGEN på  muffinsen .
Dekorera  med  kak-pynt,  t ex  pärlströssel .

LYCKA  TILL !

söndag 11 mars 2018

BLÅBÄRSPAJ MED VANILJGRÄDDE 4 PORT.



                           HEJSAN !

mmm....Smulpaj  utan  vetemjöl  fungerar  utmärkt-
det  blir  faktiskt  ännu  godare  så  här !
Smaka  Ni  också .


HÄR  ÄR  RECEPTET :
2 - 3  dl  blåbär ,
40  g  smör ,
1 1/2  dl  kokosflingor ,
1  dl  MANDELMJÖL  eller
mixad  mandel ,
1  ägg  ,
1  näve  valnötter ,

SERVERING :
vispad  grädde  smaksatt  med  vaniljpulver,
(obs !  ej  vaniljsocker)
UGN  200  GRADER .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
LÅT  frysta  bär  tina .
Fördela  dem  i  en  ugnssäker  form
så  att  de  täcker  bottnen .
SMÄLT  smöret .
Blanda  ner  kokos  och  MANDELMJÖL .
Rör  ner  ägget .
Grovhacka  och  blanda  i  nötterna .
Klicka  ut  blandningen  ovanpå  bären
så  att  de  täcks .
GRÄDDA  mitt  i  ugnen  tills  ytan  har 
fått  fin  färg ,  ca  15  minuter .

LYCKA  TILL !

NÖTKAKA med läcker glasyr 14 bitar.




                                   HEJSAN !

Överraska  med  en  mjuk  kaka  till  eftermiddags- kaffet.
Den  här  är  härligt  saftig  och  glasyren  är  så  god  att
Du  kan  äta  den  med  sked ....

HÄR  ÄR  RECEPTET :
100 g  smör/margarin ,
1 1/2  dl  gräddfil ,
150  g  blandade  nötter ,
2  dl  vetemjöl ,
2  tsk  bakpulver ,
2  ägg  ,
2 1/2  dl  strösocker ,
GARNERING :
3/4  dl  vispgrädde ,
150  g  NUTELLA ,
pistage- eller  annan  sorts  nötter ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMÄLT  smöret .
Häll  i  gräddfilen .
MAL  nötterna  i  mandelkvarn .
Blanda  med  vetemjöl  och  bakpulver .
VISPA  ägg  och  socker  poröst .
Vänd  ner  den  torra  blandningen 
växelvis  med  smöret/ gräddfilen .
Häll  smeten  i  en  smord  och  mjölad 
1 1/2  liters- form ,  gärna   med  hål  i
mitten .
GRÄDDA  i  nedre  delen  av  ugnen ,
45  minuter .    LÅT  svalna .

GARNERING :
KOKA  upp  grädden  .
Tillsätt  NUTELLAN  och  rör  om .
Låt  svalna  och  tjockna  något.
Bred  glasyren  på  kakan .
Garnera  med  nötter .
Låt  stelna .

TIPS !
            SERVERA  gärna  kakan  med  bär  och  vispad  grädde .

LYCKA  TILL !

fredag 9 mars 2018

RÖDBETSSALLAD MED FETAOST, 2 PERS.



                   HEJSAN !

Mums !
Himla  god  sallad,  bara  att  äta  som  den är !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

SKÄR  2 - 3  medelstora  kokta  Rödbetor  i  tunna  skivor
eller  klyftor .
Fördela  Rödbetor  och  1  liten  påse  späda  Salladsblad ,
t ex  MACHE',  på  2  tallrikar.
Smula  över  150  g  Fetaost  och  toppa  med  grovt  hackade
Valnötter  och   Sultanrussin .
RINGLA  över  1  msk  Äppelcidervinäger  och  2  msk
Olivolja .
Salta  och  Peppra .

SMAKLIG  MÅLTID !