tisdag 20 mars 2018

MIN GODA LUNCH-MACKA . 1 PERS.



                    HEJSAN !

Mosa  kokt  potatis  på  en  skiva  fiberrikt  bröd.
Strö  över  1  msk  hackad  gräslök ,  samt  aningen
salt  och  vitpeppar .
Lägg  på  1 - 2  skivor  rostbiff  och  skivor  av
inlagd  gurka .

SMAKLIG  SPIS !

HALSTRADE PILGRIMSMUSSLOR i SALSASÄLLSKAP, 1 PORT.



                       HEJSAN !

SMAKA  på  detta,  mmm....
Visst  kan  man  väl  bjuda  sig  själv,
på  något  riktigt  smarrigt.... eller ?

HÄR  ÄR  RECEPTET :
4 - 6  frysta  pilgrimsmusslor,  ca  125 g
1  ägg ,
ströbröd,
salt  och  peppar ,
smör/margarin ,
SALSA:
1/2  avokado ,
1/2  liten  röd  chili ,
1  dl  tärnad  mango , gärna  fryst
och  sedan  tinad
1/2  msk  finhackad  rödlök ,
1  msk  hackad  koriander (kan uteslutas)
SWEET  CHILIKRÄM :
1  dl  lätt  CREME Fraiche ,
1 - 1 1/2  msk  sweet  chilisås ,
1  krm  salt ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
TINA  pilgrimsmusslorna  och  torka  av
dem  med  hushållspapper .
Vispa upp  ägget .
Doppa  musslorna  i  ägget  och  panera
dem  sedan  i  ströbrödet .
STEK  musslorna  i  smör,  högst  30  sekunder
per  sida .  Salta  och  peppra .
SALSA :
SKÄR  avokadon  i  cm-stora  tärningar   och
skiva  chilin ,  ta  bort  kärnor  och  innerväggar
för  minskad  hetta .
Blanda  allt  med  mango  och  rödlök .
Strö  över  koriander .
SWEET   CHILIKRÄM :
BLANDA  lite  slarvigt ihop  CREME  Fraiche
med  sweet  chilisås.
Smaka  av  med salt .

SMAKLIG  MÅLTID !



STEKT SILL MED RÖDBETSSMÖR , 4 PERS.




                  HEJSAN !
Så  himla  gott  alltihop.
Ett  rosa  gott  smör  till  smarrig  stekt  sill
med  ansjovis  emellan .
mmm.... Dessa  stekta  sillar  serveras  med  fördel
tillsammans  med  ett  gott  potatismos .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
8  SILLFILE'ER,
1  burk  ANSJOVISFILE', 125 g
2  dl  grovt  rågmjöl ,
smör  till  stekning ,
RÖDBETSSMÖR :
2 kokta  rödbetor ,
125 g smör ,
3  msk  hackad  gräslök ,
3  msk  kapris ,
POTATISMOS :
800 g  potatis ,  mjölig  sort
1  dl  mjölk ,
25  g  smör ,
salt å peppar ,
1  krm  muskotnöt,

POTATISMOS :
KOKA  potatisen  mjuk  i  lättsaltat  vatten .
Mosa  och  vispa  ihop  tillsammans  med
mjölk  och  smör .
Smaka  av  med  salt,  peppar  och  lite
muskotnöt .
RÖDBETSSMÖR :
TÄRNA  rödbetorna  och  mixa  ihop  med
smöret .
Rör  i  gräslök  och  kapris .
Ställ  kallt .

LÄGG  två  ANSJOVISFILE'ER  mellan
två  SILLFILE'ER   och  doppa  de  dubbla
SILLFILE'ERNA  i  rågmjölet .
Salta  och  peppra  och  stek  i  smöret
2-3  minuter  på  varje  sida .
SERVERA  med  potatismos  och  en
klick  av  rödbetssmöret .

SMAKLIG  MÅLTID !

måndag 19 mars 2018

EN NORDISK DELIKATESS....4 PERS.



               HEJSAN !

KAVIARGRATÄNG ?
Den  här  gratängen  är  mättande  och  smakar  fantastiskt.
En  Janssons  frestelse  fast  med  kaviar  istället .
mmm....

HÄR  ÄR  RECEPTET :
8 - 10  potatisar ,
1  gul  lök ,
2  msk  smör/margarin ,
salt  å  peppar ,
2  dl  gräddmjölk ,
1  dl  kaviar  på  tub ,
100  g  ost.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på  225  grader .
Skala  och  skiva  potatisen .
Skala  och  hacka  löken .
Smörj  en  ugnsfast  form .
Varva  lök  och  potatis .   Krydda .
VISPA  samman  gräddmjölk  och
kaviar  i  en  bunke .
Häll  det  över  potatisen  så  att  det
rinner  in  mellan  skivorna  också.
TOPPA  med  osten  och  gratinera  i  nedre
delen  av  ugnen  30 - 40  minuter  tills
potatisen  är  mjuk  när  man  sticker  i  den.
Lägg  eventuellt  över  folie  i  slutet  om
osten  får  alltför  mycket  färg .

Ni  ångrar  Er  inte ,  väl  värd  att  göra !

LYCKA  TILL !


PASTAGRATÄNG MED BACON 4 PERS.



                 HEJSAN !

mmm.... jättegott !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  rödlök ,
1  vitlöksklyfta ,
1  burk  körsbärstomater ,  400 g
1  dl  basilikablad ,
2  pkt  tärnad  bacon ,  a'  140  g
ca  400  g  färska  tomater ,
300  g  pasta ,
150  g  mozzarella,  riven
2  msk  olivolja ,
GARNERING :
färsk   basilika ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på  200  grader .
Finhacka  rödlök  och  vitlök .
Koka  burktomaterna  med  löken  och  vitlöken
samt  hälften  av  basilikan .
Låt  puttra  samman,   15  minuter .
STEK  bacontärningarna  i  en  torr  stekpanna.
Låt  dem  rinna  av  på  hushållspapper .
SKÄR  tomaterna  i  tärningar .
Koka  pastan  al  DENTE (tuggmotstånd)
den  kortare  tiden   på  förpackningen .
Häll  av  och  lägg  pastan  i  smord  gratängform,
30x 18 cm .
RÖR  ner  det  mesta  av  baconet  i  formen .
Häll  över  tomatsåsen  och  tomaterna .
Strö  över  resten  av  basilikan  samt  riven
mozzarella .
Ringla  över  olivolja .
GRATINERA  i  ugnen  till  fin  färg, ca  20 min.
Toppa  med  resten av   baconet  och  några
basilikablad .

LYCKA  TILL !

lördag 17 mars 2018

HELSTEKT KYCKLING, MED APELSIN...



              HEJSAN !

....OCH  ROSMARIN  TILL
KRYDDAD  KLYFTPOTATIS .
4  PORT.
mmm....

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  stor  kyckling (ca 1 1/2 kg)
1  tsk  salt ,
1  krm  nymald  svartpeppar ,
2  tsk  hackad  färsk  rosmarin .
FYLLNING :
100  g  grovhackade  aprikoser ,
(ca 1 1/2  dl )
3  hackade  vitlöksklyftor ,
1  tsk  färsk  rosmarin ,
SÅS :
2  dl  koncentrerad  apelsinjuice ,
4  dl  torrt  vitt  vin ,
2  tsk  Maizena  majsstärkelse ,
1 /2  tsk  salt ,
1  krm  svartpeppar (nymald)
1  msk  hackad  färsk  rosmarin ,
KLYFTPOTATIS :
ca  800 g  bakpotatis  eller  stora  potatisar,
1 1/2  msk  olivolja ,
1/2  msk  färsk  hackad  rosmarin ,
1  tsk  salt ,
1  krm  svartpeppar ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på  175  grader .
BLANDA  ingredienserna  till  fyllningen  och
fyll  kycklingen .
Klappa  in  kycklingen  med  salt,  peppar  och
rosmarin .
Lägg  den  i  ugnssäker  form  och  häll  på
apelsinjuice  och  vin .
Stek  mitt  i  ugnen  1 - 1 1/4  timme.
Stick  och  kontrollera  att  köttsaften  är  ofärgad .
Ös  kycklingen  några  gånger  under  tiden .
FÖRBERED  och  sätt  in  potatisen  i  ugnen .
SÅS :
NÄR  kycklingen  är  färdigstekt,  sila  ner
stekskyn  i  en  kastrull  och  skumma  bort  fettet.
Koka  upp .
Rör  ut  Majsstärkelsen   i  lite  vatten .
Tillsätt  redningen  i  såsen  under  vispning  och
ge  den  ett  snabbt  uppkok  och  dra  den  från  värmen.
Smaka  av  med  salt,  peppar  och  rosmarin .
TA  bort  skinnet  och  skär  upp  kycklingen .
KLYFTPOTATIS :
TVÄTTA,   borsta   och  klyfta  potatisen .
Lägg  den  i  långpanna  med  bakplåtspapper .
Droppa  över  olja   och  strö  över  rosmarin
och  salt .
Blanda  om .
SÄTT  in  potatisen  under  kycklingen   när
20  minuter  återstår  av  stektiden .
Ta  ut  kycklingen  när  den  är  klar  och  höj
temperaturen  till  220 grader .
Låt  potatisen  få  färg  medan  Du  gör  såsen
och  skär  upp  kycklingen ,  ca  15  min.
SERVERA  kycklingen  och  klyftpotatisen
med  såsen  och  en  grönsallad .

LYCKA  TILL !

MINA TEKAKOR CA 15 ST .




                         HEJSAN !

Så  himla  goa !
Ett  härligt  mjukt  bröd  som  nästan
smälter  i  munnen .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
100  g  smör /margarin ,
5  dl  mjölk ,
2  msk  sirap ,
1  påse  Jäs-blandning ,
1  tsk  salt ,
4  dl  rågmjöl eller  grahamsmjöl ,
ca  8  dl  vetemjöl ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMÄLT  smöret /margarinet .
Rör  samman  alla  torra  ingredienser.
Spara  1  dl  av  vetemjölet  till  utbakning .
Tillsätt  mjölken ,  sirapen  och  det  smälta  smöret .
Rör  samman  till  en  slät  och  jämn  deg .
Ta  upp  degen  på  mjölat  bakbord ,  tillsätt
lite  extra  vetemjöl  vid  behov .
FORMA  runda  bullar  som  sedan  plattas
eller  kavlas  ut  till  tekakor .
Nagga  dem  med  en  gaffel  och  lägg  på
plåt  med  bakplåtspapper .
Låt  jäsa  15  minuter .
GRÄDDA  i  225  grader  i  mitten  av
ugnen  8 - 10  minuter .
Låt  kallna  under  bakduk .

LYCKA  TILL !