tisdag 3 april 2018

OMELETT MED LYXIG HUMMERFYLLNING , 4 PERS.





                           HEJSAN !

Denna  omelett  är  så  underbart  god,  så  den  är väl
värd  att  göra.
Får  Du  inte  tag  i  hummer ?
Ta  kräftstjärtar  istället .

HÄR  ÄR  RECEPTET :

1  hummer ,
2  msk  smör ,
2  msk  vetemjöl ,
1  msk  TOMATPURE',
2  msk  hummerfond ,
1  dl  vitt  vin ,
1  msk  konjak ,
2  dl  vispgrädde ,
1  nypa  cayennepeppar ,
1  msk  finhackad  dill,
salt  och  peppar .

OMELETT :
6  ägg ,
1/2  dl  vatten ,
salt  ,
2  msk  smör ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKALA  och  plocka  loss  köttet  från  hummern .
Hetta  upp  smöret  i  en  kastrull  och  tillsätt  mjölet.
Låt  blandningen  fräsa  i  ett  par  minuter  för  att
mjölsmaken  ska  försvinna .
HÄLL  ner  TOMATPURE' ,  hummerfond ,  vitt
vin ,  konjak,  grädde  och  cayennepeppar .
Koka  ihop  till  en  tjock  sås  i  ett  par  minuter.
Blanda  ner  finhackad  dill,  smaka  av  med  salt
och  svartpeppar .
VÄND  ner  hummerköttet .
OMELETT :  Knäck  ner  äggen  i  en  bunke  och
tillsätt  vatten  och  lite  salt .
Vispa  lätt  samman  med  en  gaffel,  bara  så  att
det  blandas .
HETTA  upp  smöret  i  en  stekpanna  och  tillsätt
omelettsmeten .
Rör  med  en  gaffel  så  att  lös  smet  kan  rinna  ner
mot  botten  av  pannan .
OMELETTEN  är  klar  när  den  fortfarande  är  krämig
på  ytan  och  har  släppt  från  kanterna .
HÄLL  ner  hummerfyllningen  och  servera  genast  med
en  god  sallad  och  ett  gott  bröd .

LYCKA  TILL !

2

BOVETEBULLAR MED FRÖN , 15 ST .



             HEJSAN !

Glutenfria  brödbullar,  smaka !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
25 g  jäst ,
9  dl  kallt  vatten ,
1 1/2  tsk  salt ,
7  dl   bovetemjöl ,
4  dl  rismjöl ,
1 1/2  dl  PSYLLIUMHUSK ,
2  msk  CHIAFRÖN ,
1  dl  solrosfrön ,
1/2  dl  sesamfrön
1/2  dl  linfrön ,
1  msk  flytande  honung ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
RÖR  ut  jäst  i  vatten  och  blanda  i  salt,  mjöl
och  HUSK till  en  slät  deg .
Tillsätt  frön  och  honung  och  låt  degen  svälla
ca  10  minuter .
FORMA  till  runda  bullar  och  lägg  på  en
bakpappersklädd  plåt.
Låt  bullarna  jäsa  under  en  bakduk  i  ca  2  tim.
SÄTT  ugnen  på  225  grader .
Grädda  i  mitten  av  ugnen  ca  20 minuter .
Låt  bröden  svalna  innan  Du  äter  dem .

mmm...Så  himla  goda !

LYCKA  TILL !

lördag 24 mars 2018

APRIKOSBAKELSER , 8 ST .



                       HEJSAN !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

1  Färdigköpt  tårtbotten ,
ca  1/2  dl  aprikosmarmelad,
200  g  mörk  blockchoklad ,

GARNERING :
torkade  mjuka  aprikoser i  strimlor.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
TA  med  ett  litet  kakmått  ut  rundlar
ur  tårtbottnen .
Lägg  ihop  dem  2  och  2  med  aprikosmarmelad
emellan .
SMÄLT  blockchokladen  över  vattenbad .
Doppa  aprikosbakelserna  i  chokladen .
Ställ   att  stelna  på  bakplåtspapper .

GARNERA  med  aprikosstrimlor .

Gott  efter en  god  middag,  till  kaffet .

LYCKA  TILL !

PRINSESS-KRONOR , 8 ST.




                HEJSAN !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

1  färdigköpt  tårtbotten ,
hallonsylt ,
ca  1/2  dl  vispgrädde,
1  rulle  färdigkavlad
grön  eller  gul  marsipan .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
TA  med  kakmått  ut  rundlar  ur   tårtbottnen .
Bred  hallonsylt  på  rundlarna .
VISPA  grädden   och  spritsa  den  ovanpå.
Skär   ut    remsor   med  " spetsar " av  marsipanen
och  sätt  dem  som  små  prinsesskronor
runt  bakelserna .
Roligt  till  barnkalaset !

LYCKA  TILL !

INKOKT SPÄTTAFILE' , 4 PERS




                        HEJSAN !

Å ,  ett  för  mig  barndomsminne ,  mmm....så  himla  gott !
Det  var  farmors  recept .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
500  g   SPÄTTAFILE'

LAG  :
1  dl  vatten ,
1/2  dl  matlagningsvin ,
2  msk  matolja ,
1 1/2  tsk  salt ,
1  krm  grovmalen  kryddpeppar ,
2 tsk  socker ,
1/2  tsk  grovmalen  svartpeppar ,
1/2  gul  finhackad  lök ,
5  dillstjälkar ,
GARNERING :
1/2  dl  finhackad  dill,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
DELA  SPÄTTAFILE'ERNA  i  2  långa
bitar  om  de  är  stora .
Mindre  kan  vara  hela .
Blanda  ingredienserna  till  lagen .
Lägg  ner  fisken ,  rullad ,  i  lagen
och  låt  stå  ca  15  min.
KOKA  upp  fisken  i  lagen  och  sjud
den  på  svag  värme  i  3-5  minuter.
Låt  fisken  kallna  i  lagen .
TA  upp  fisk-rullarna  och  låt  dem  rinna  av .
Varva  fisken  med  dill  i  en  skål .
Häll  över  lagen .
GARNERA ,  med  dill   och  servera  med
kokt  potatis .

mmm...så  himla  gott !

LYCKA  TILL !



fredag 23 mars 2018

LAXPATE' MED SPARRIS . 6 PORT .




                             HEJSAN !

Den  här  PATE'N  är  så  himla  god !
Bra  att  ha  till  påsken  som  nalkas .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
20  gröna  sparrisar ,
500  g  LAXFILE' ,
2  äggvitor ,
salt ,  vitpeppar
1  knivsudd cayennepeppar ,
3  dl  lätt  CREME Fraiche ,
1  knippa  dill ,
300  g  rökt  lax  i  skivor ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KOKA  sparrisen  ,  ca  10  minuter .
Mixa  LAXFILE'N  med  äggvitorna ,  salt,  vitpeppar
och  cayennepeppar   i  en  matberedare .
Tillsätt  CREME Fraiche  lite  i  taget .
Låt  blandningen  stå  kallt  ca  30  minuter .
TILLSÄTT  3/4  av  dillen  .
Skär  den  rökta  laxen  i  strimlor .
LÄGG  ett  bakplåtspapper  i  botten  på  en  avlång
form  som  rymmer  1 1/2  liter .
Varva  lax-färsen ,  sparrisarna (spara några till dekoration)
och  den  rökta  laxen  skuren  i  remsor,  täck  med
bak-papper .
Tillaga  i  vattenbad  i  ugnen  ca  50  minuter .
Låt  svalna  över  natten .
SKÄR  paten  i  skivor,  dekorera  med  dill,  och
sparris  och  servera   med  en  fräsch  grönsallad.

LYCKA  TILL !

ONKEL TOMS TOMATDRINK, 4 GLAS



                       HEJSAN !

Färggrann,  läskande  och   full  med  vitaminer .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BLANDA  samman
8  dl  iskall  tomatjuice   med  4  dl  iskall  äppeljuice.
Häll  upp  i  höga  glas .
Riv  lite  ingefära  på  toppen .
TRÄ  1  cocktailtomat  och  1  bit  äpple  vardera
på  4  tandpetare  och  lägg  en  på  varje  glas .
KLART  ATT  SERVERA !

LYCKA  TILL !