söndag 8 april 2018

MARÄNGTÅRTA CA 8 BITAR .




                                   HEJSAN !

Här  är  en  lättgjord  tårta  som  Du  kan  göra  i  tre  eller  två  lager .
Fyll  den  med  massor  av  valfria  bär  och  vispad  grädde .
Ljuvligt  god !

HÄR  ÄR   RECEPTET :

MARÄNGBOTTEN :
1  dl  hasselnötter ,
4  äggvitor ,
2 1/ 2   dl  strösocker ,
FYLLNING :
3  dl  vispgrädde,
2 1/2  dl   valfria  bär,
t ex hallon, blåbär,  björnbär
GARNERING :
2 - 3  dl  bär  och citronmeliss ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på  300  grader .
Hacka  nötterna .
Vispa  äggvitorna  till  fast  skum .
Vispa  ner  socker  lite  i  taget,  till  en  fast  maräng .
Lägg  bakplåtspapper  på  en  plåt  eller  långpanna .
Pensla  pappret  med  smält  smör  och  bred  ut
marängsmeten .
Strö  på  nöt-hack .
GRÄDDA  mitt  i  ugnen  ca  15  minuter .
Stjälp  upp .
Låt  marängen  vila  en  stund,  innan  Du
drar  bort  papperet .
Dela  marängen  i  2  eller  3  bottnar .
VISPA  grädden  och  fördela  den  på  en  eller
två  av  bottnarna .
Fördela  bären  ovanpå  och  lägg  på  den  sista
bottnen .
Toppa  med  bär .
Och  GARNERA  med  citronmeliss .
VARSÅGODA ,

LYCKA  TILL !

fredag 6 april 2018

SPARRISPAJ MED PARMESANOST , 6 BITAR




                        HEJSAN !

Det  här  är  en  paj  som  passar  till  lunch,
i  utflyktskorgen   eller  på  en  BUFFE' .
Å..så  gott !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
PAJDEG:
3  dl  DINKELMJÖL ,
150  g  smör/margarin ,
2  krm  salt ,
1  msk  kallt  vatten ,
FYLLNING :
250  g  grön  sparris ,
75  g  salladslök ,
ÄGGSTANNING :
3  ägg ,
2  dl  vispgrädde ,
3  krm  salt ,
1  krm  nymald  peppar ,
3  dl  riven  parmesanost ,
UGN :  200 GRADER .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
PAJDEG :
MIXA  siktat  mjöl,  smör  och  salt .
Tillsätt  vattnet  och  mixa  till  en  deg.
Låt  degen  vila  i  plastpåse  i  kylen ,
ca  30  minuter .
TRYCK  ut  degen  i  en  form,  24 cm
i  diameter,  och  nagga  bottnen  med
en  gaffel.
Låt  vila  minst  1  timme  i  kylen .
Förgrädda  mitt  i  ugnen,  ca  10  min .
FYLLNING :
BRYT  av  och  kasta  den  nedre  grova
delen  på  sparrisstjälkarna .
Skär  sparris  och  lök  i  bitar .
Förväll  sparris  och  lök  i  en  kastrull
med   lättsaltat  vatten,  ca  1  minut .
Låt  rinna  av  .
Fördela  sparris  och  lök  i  pajskalet .
ÄGGSTANNING :
VISPA  ihop  ägg,  grädde,  salt,  peppar
och  ost  och  häll  i  pajskalet .
Grädda  mitt  i  ugnen  tills  pajen  har
fin  färg ,  30-35  minuter .
Varsågoda .

LYCKA  TILL !

GODA FRUKOSTBULLAR FÖR.....15 ST.



                  HEJSAN !

....diabetiker  och  alla  andra ,  mm... smakrika  tycker  jag !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
4  dl  råg-flingor ,
1  dl  rågkross ,
4  dl  kallt  vatten,
50  g  jäst ,
1  burk  KESSELLA , 250 g
1  förpackning  flytande  RÅGSURDEG,  150 g
1  dl  finrivet  äpple ,
1 1/2  tsk  salt ,
5  dl  grovt  rågmjöl ,
ca  5  dl  grahamsmjöl ,
GARNERING :  RÅGFLINGOR

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
DAG 1:  MÄT  upp  råg-flingor  och  rågkross
i  en  bunke .
Tillsätt  kallt  vatten  och  rör  om .
Täck  med  plastfilm  och  låt  svälla  på
köksbänken  under  natten .
DAG  2 :  SMULA  ner  jästen  i  den  färdig-
svällda  grynblandningen .
VÄRM  kesellan  till  fingervarm  temperatur
och  tillsätt  i  blandningen .
Tillsätt  surdegen , finrivet  äpple  och  salt .
Rör  om .
BLANDA  sist  ner  grovt  rågmjöl  och  graham-
mjöl  och  arbeta  degen  smidig .
Täck  den  med  en  bakduk  och  låt  vila  i
bunken  i  ca  1  timme .
Sätt  ugnen  på  200  grader .
ARBETA  degen  helt  lätt  så  att  luften  går  ur
och  stjälp  upp  den  på  arbetsbänk  som  mjölats
med  grovt  mjöl .
KAVLA  ut  degen ,  ca  2  cm  tjock,  och  nagga
den .
Ta  ut  runda  plattor,  ca  10 cm i  diameter,  med
ett  ringmått .
LÄGG   plattorna  på  bakpappersklädda  plåtar .
Pensla  dem  lätt  med  vatten   och  strö  över
lite  råg-flingor .
Låt  jäsa  i  ca  25  minuter .
GRÄDDA  dem  i  mitten  av  ugnen  i   12-15  min.
Dela  dem  på  hälften  då  de  är  något  varma .
Varsågoda !

LYCKA  TILL !


torsdag 5 april 2018

NÄSSEL-TIPS !




                   TIPS!

Glöm  inte  handskar  när  Du  plockar  nässlor,
även  de  små  kan  brännas .
Du  kan  plocka  nässlor  fram  till   blomningen.
Välj  de  yttersta,  späda  skotten.

LYCKA  TILL !

LJUVLIG RULLTÅRTA MED PASSIONS- FRUKT CA 12 BITAR .





                               HEJSAN !

Den  här  får  Ni  inte  missa !

HÄR  ÄR  FECEPTET :
3  ägg ,
1  msk  vispgrädde ,
1  dl  strösocker ,
1  tsk  vaniljsocker ,
2  dl  vetemjöl ,
1  tsk  bakpulver ,
lite  kokos  eller  strösocker ,

FYLLNING  &  TOPPING :
100  g  rumsvarmt  smör/margarin ,
200  g  CREME CHEESE ,
3  dl  florsocker ,
2  tsk  vaniljsocker ,
2  passionsfrukter ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på   250  grader .
VISPA  snabbt  ihop  ägg,  grädde,  socker
och  vaniljsocker  bara  precis  så  att   allt
blandas .
Sikta  i  mjöl  och  bakpulver  och  blanda
till  en  smet .
BRE  ut  smeten  i  en  bakpappersklädd
långpanna ,  ca  25x 35 cm ,  och  grädda
ca  4  minuter .
PASSA  NOGA !
STRÖ  kokos eller strösocker  över  kakan ,
vänd   upp  på  ett  bak-papper  och  låt  svalna .
VISPA  ihop  smör,  CREAM  CHEESE,
florsocker  och  vaniljsocker  till  en  kräm ,
gärna  med  elvisp .
Rör  i  innehållet  från  den  ena  passionsfrukten.
DRA  bort  det  översta  bakpappret  från  kakan .
Bre  ut  hälften  av  krämen  i  ett  jämnt  lager .
Rulla  ihop  kakan  och  bre  ut  resten  av  krämen .
TOPPA  med  resten  av  passionsfrukten   och
servera .

mmm...Ni  ångrar  Er  inte !

LYCKA  TILL !

tisdag 3 april 2018

OMELETT MED LYXIG HUMMERFYLLNING , 4 PERS.





                           HEJSAN !

Denna  omelett  är  så  underbart  god,  så  den  är väl
värd  att  göra.
Får  Du  inte  tag  i  hummer ?
Ta  kräftstjärtar  istället .

HÄR  ÄR  RECEPTET :

1  hummer ,
2  msk  smör ,
2  msk  vetemjöl ,
1  msk  TOMATPURE',
2  msk  hummerfond ,
1  dl  vitt  vin ,
1  msk  konjak ,
2  dl  vispgrädde ,
1  nypa  cayennepeppar ,
1  msk  finhackad  dill,
salt  och  peppar .

OMELETT :
6  ägg ,
1/2  dl  vatten ,
salt  ,
2  msk  smör ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKALA  och  plocka  loss  köttet  från  hummern .
Hetta  upp  smöret  i  en  kastrull  och  tillsätt  mjölet.
Låt  blandningen  fräsa  i  ett  par  minuter  för  att
mjölsmaken  ska  försvinna .
HÄLL  ner  TOMATPURE' ,  hummerfond ,  vitt
vin ,  konjak,  grädde  och  cayennepeppar .
Koka  ihop  till  en  tjock  sås  i  ett  par  minuter.
Blanda  ner  finhackad  dill,  smaka  av  med  salt
och  svartpeppar .
VÄND  ner  hummerköttet .
OMELETT :  Knäck  ner  äggen  i  en  bunke  och
tillsätt  vatten  och  lite  salt .
Vispa  lätt  samman  med  en  gaffel,  bara  så  att
det  blandas .
HETTA  upp  smöret  i  en  stekpanna  och  tillsätt
omelettsmeten .
Rör  med  en  gaffel  så  att  lös  smet  kan  rinna  ner
mot  botten  av  pannan .
OMELETTEN  är  klar  när  den  fortfarande  är  krämig
på  ytan  och  har  släppt  från  kanterna .
HÄLL  ner  hummerfyllningen  och  servera  genast  med
en  god  sallad  och  ett  gott  bröd .

LYCKA  TILL !

2

BOVETEBULLAR MED FRÖN , 15 ST .



             HEJSAN !

Glutenfria  brödbullar,  smaka !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
25 g  jäst ,
9  dl  kallt  vatten ,
1 1/2  tsk  salt ,
7  dl   bovetemjöl ,
4  dl  rismjöl ,
1 1/2  dl  PSYLLIUMHUSK ,
2  msk  CHIAFRÖN ,
1  dl  solrosfrön ,
1/2  dl  sesamfrön
1/2  dl  linfrön ,
1  msk  flytande  honung ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
RÖR  ut  jäst  i  vatten  och  blanda  i  salt,  mjöl
och  HUSK till  en  slät  deg .
Tillsätt  frön  och  honung  och  låt  degen  svälla
ca  10  minuter .
FORMA  till  runda  bullar  och  lägg  på  en
bakpappersklädd  plåt.
Låt  bullarna  jäsa  under  en  bakduk  i  ca  2  tim.
SÄTT  ugnen  på  225  grader .
Grädda  i  mitten  av  ugnen  ca  20 minuter .
Låt  bröden  svalna  innan  Du  äter  dem .

mmm...Så  himla  goda !

LYCKA  TILL !