onsdag 25 april 2018

BLÅBÄRSSCONES ....2 ST .LÖRDAG-SÖNDAG.



                         HEJSAN !

Detta  är  ju  ljuvligt  att  äta  till  frukost ,
ungarna  blir  överlyckliga  och  maken /makan  likaså !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

4 1/2  dl  vetemjöl ,
1/2  tsk  salt ,
1  msk  socker ,
2  tsk  bakpulver ,
50  g  smör/margarin ,
2  dl  mjölk ,
1 1/2  dl  frusna  blåbär ,
SERVERA  MED :
Philadelphiaost ,
UGN 250  grader .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BLANDA  mjöl,  salt,  socker  och  bakpulver
i  en  skål .
Finfördela  smöret  häri .
Tillsätt  mjölk  och  arbeta  ihop  till  en  deg .
BLANDA  i  blåbären   och  dela  degen  i
två  bitar .
Platta  ut  bitarna  till  runda  kakor  och  lägg
dem  på  en  plåt  med  bakplåtspapper .
SKÅRA  varje  scones  i  fyra  bitar .
GRÄDDA  i  10 minuter.
Servera  med  Philadelphiaost

LYCKA  TILL !

VECKANS VEGETARISKA, BLOMKÅLS-OCH BROCCOLIGRATÄNG 2 PORT.



                       HEJSAN !

En  gång  i  veckan,  är  i alla fall  bättre  än  ingen  gång  alls !
Men  det  här  är  jättegott !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
200 g  blomkåls - och  broccolibuketter ,
200  g  EDAMAMEBÖNOR ,
2  dl  mjölk ,
1 1/2  msk  vetemjöl ,
salt , peppar
1/2  krm  paprikapulver ,
1  dl  riven  lagrad  ost ,
SERVERA  MED :
Grovt  surdegsbröd

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KOKA  blomkålen  och  broccolin  i  lättsaltat
vatten  i  ca  4  minuter .
Låt  rinna  av  i  ett  durkslag .
KOKA  EDAMAMEBÖNORNA  enligt  anvisningarna
på  förpackningen .
Dela  bönskidorna  och  pilla  ut  bönorna .
Blanda  bönorna  med  blomkålen  och  broccolin  och
fördela  i  två  smorda  ugnsfasta  formar .
VISPA  samman  mjölk  och  mjöl  i  en  kastrull .
Koka  upp  under  omrörning  och  låt  koka  i  ca  3  min.
Smaka  av  med  salt,  peppar  och  paprikapulver .
TILLSÄTT  OSTEN :
LÅT  den  smälta  i  såsen  .
Fördela  stuvningen  över  grönsakerna .
GRATINERA  högt  upp  i  ugnen  i  ca  10  min.

SERVERA  med   grovt  surdegsbröd  och  lite  smör .

SMAKLIG  MÅLTID  och  LYCKA  TILL !

SWEET CHILI-LAX .... 2 PORT.



               HEJSAN !

Visst  är  det  väl  gott  med  "snabbmat"
Smaka  då  på  detta .

HÄR  ÄR  RECEPTET :

2  bitar  LAXFILE'
salt  å  peppar ,
2  msk  sweet  chilisås ,
SERVERA  med  :
Kokt  pressad  potatis
limeklyftor ,  
sallad  och  varm  tomat,
UGN :200  grader.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
LÄGG  laxbitarna  i  en  smord  ugnsfast  form.
Salta,  peppra  och  pensla  laxen  med  sweet  chilisås.
Stek  laxen  i  ugnen  i  ca  10  minuter .
SERVERA  med  kokt  pressad  potatis,  lime-klyftor,
sallad  och  varma  tomater .
(sätt in tomaterna samtidigt som laxen i ugnen )....mmm
så  himla  gott !

VARSÅGODA  och  LYCKA  TILL !

DILLKÖTT AV KYCKLING...4 PORT.




                     HEJSAN !

Smaka  på  det  här ! .....mmm!
Det  är  för  många  av  oss  ett   barndomsminne,
men  då  var  det  med  kalvbog .


HÄR  ÄR  RECEPTET :
8  dl  vatten ,
2  msk  kycklingfond ,
2  lagerblad ,
5  vitpepparkorn ,
1 1/2  tsk  salt ,
600  g  KYCKLINGLÅRFILE'
eller  KYCKLINGFILE' ,
3  morötter ,
SÅS :
1  msk  smör /margarin ,
2  msk  vetemjöl ,
4  dl  buljong  från  kyckling-koket ,
1  dl  vispgrädde ,
1  msk  ÄTTIKSSPRIT  12%,
1  tsk  socker ,
salt  å  peppar ,
1 1/2  dl  hackad  dill ,
SERVERA  MED :
Kokt  potatis .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KOKA  upp  vatten,  fond,  lagerblad,  pepparkorn
och  salt  i  en  stor  gryta .
Putsa  kycklingen  och  dela  den  i  bitar .
Lägg  ner  kycklingen  i  grytan  och  koka  i  5  minuter .
SKALA  och  dela  morötterna  i  grova  bitar .
Lägg  ner  i  grytan  och  koka  i  10  minuter.
Ta  upp  kyckling  och  morötter  med  hålslev  och  spara
buljongen .
SÅS :
SMÄLT  smör  i  en  kastrull .
Strö  i  mjöl  och  rör  om .
Späd  med  buljong  från  kycklingkoket  .
Koka  upp  under  omrörning .
Tillsätt  grädden  och  koka  ett  par  minuter .
SMAKA  av  med  ättikssprit ,  socker,  salt  och  peppar .
Lägg  i  kycklingen  och  morötter  och  låt  allt  bli  varmt .
Rör  sist  i  dillen .
SERVERA  med  kokt  potatis .

SMAKLIG  MÅLTID !

LYCKA  TILL !



tisdag 24 april 2018

FRUKT I FRYSEN .... TIPS !

TIPS !

               HEJSAN !

Frukt som börjar se lite trött ut i fruktskålen ,
kan med fördel skivas ned och frysas in.
Bitar av frusen  banan,  äpple,  ananas  och  päron
är  nämligen  toppen  att  göra  smoothies  av .

Himla  gott  till  mellanmål !

FISKGRATÄNG MED KNAPRIGT TÄCKE...4 PERS.



            HEJSAN!

Fiskgratängen  med  knaprigt  täcke  av  bröd,
ost  och  persilja  är  klar  på  en  kvart !
Egna  brödkrutonger  gör   Du  lätt  genom  att
smör-steka tärnat vitt bröd . Lägg  gärna  till
lite  pressad  vitlök  eller  färska  örter .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
500  g  vit  fisk , t ex  HOKI
1  msk  olivolja ,
2  gula  lökar ,
2  salladslökar ,
400  g  tomater ,
1  squash , grovt  riven
25  g  smör/margarin,
salt,  kajennpeppar ,
1/2  dl  rivet  vitt  bröd,
2  msk  hackad  bladpersilja ,
200  g  riven  ost ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

SÄTT  UGNEN  PÅ  225  GRADER .
Häll  oljan  i  en  ugnsfast  form .
Tärna  fisken,  lägg  i  formen .
SKALA  och  finhacka  löken  och  salladslöken,
låt  löken  bli  glansig  i  en  kastrull  i  smöret.
Dela  tomaterna  mitt  itu,
riv  squashen  grovt  på  rivjärn ,  släng  bort  skalen.
Stek  lätt  tillsammans  med  löken  och  squashen ,
låt  koka  samman .
LÄGG  över  fisken  .
Krydda  med  salt  och  kajennpeppar.
Strö  över  rivet  bröd  och  hackad  persilja .
Avsluta  med  ost,  ugnsstek  ca  12 - 15  minuter
tills  gratängen  fått  fin  färg .

SMAKLIG  MÅLTID !

LYCKA  TILL !

måndag 23 april 2018

MAKRILL- MACKA 2 PORT.



                  HEJSAN !

LUNCH -  JA  TACK !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
2  skivor  kavring ,
2  salladsblad ,
1  burk  makrill i  tomatsås ,
2  skivade  tomater ,
och  2  ägg  i  klyftor .

VARSÅGODA !
Enkelt  och  jättegott .

LYCKA  TILL !