tisdag 1 maj 2018

KASSLER MED BANAN OCH CURRY ...4 PERS.


                 HEJSAN !

Detta  var  mmm....himla  gott  med  banan  emellan  .
Varsågoda !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
500  g  benfri  kassler ,
4  stora  bananer ,
3  dl  vispgrädde ,
1-2  tsk  curry ,
1  tsk  paprikapulver ,
GARNERING :
hackad  persilja ,
SERVERING :
kokt  ris , sallad,  gurka

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på  200  grader .
SKÄR  kasslern  i  1  cm  tjocka  skivor .
SKALA  bananerna  och  dela  dem  på
mitten.
DELA  halvorna  på  längden .
LÄGG  kasslerskivorna  på  ett  ugnssäkert
fat  med  en  bananbit  mellan  varje  skiva.
VISPA  grädden  lätt  med  curryn  och
paprikapulvret  och  bre  över  kasslern .
GRATINERA  i  ugnen  i  20 - 25  minuter.
STRÖ  över  hackad  persilja .
SERVERA  med  kokt  ris,  sallad  och  gurka .

SMAKLIG  MÅLTID !



BLÅBÄRSDESSERT MED VIT CHOKLAD, 4 PERS.




                    HEJSAN !

Läcker  smördeg  ihop  med  blåbär
och  vit  choklad .
Oemotståndligt  gott !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
4  dl  blåbär,  ca  200  g,
4  frysta  smördegsplattor,
ca  10x 10 cm ,
50 g  vit  choklad ,
1  msk  potatismjöl ,
1  msk  MUSCOVADO-socker
eller  rörsocker ,
SERVERING :
Glass ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på  200  grader .
LÄGG  ut smördegen  på  bakpappersklädd  plåt.
HACKA  chokladen  ganska  fint  och  fördela
hälften  mitt  på  smördegsplattorna .
BLANDA  upp  blåbären  med  resten  av  chokladen
samt  potatismjöl  och  fördela  det  mitt  på
smördegsplattorna .
STRÖ  gärna  över  MUSCOVADO- socker  eller
rörsocker  och  tillaga  i  mitten  av  ugnen i ca  20
minuter .
SERVERA  gärna  med  en  kula  glass .

Busenkel  dessert  som  Du  alltid  lyckas  med !

LYCKA  TILL !

MJUK KAKA MED RIVET ÄPPLE OCH BLÅBÄRSFROSTING .....14 BITAR .



         
                     HEJSAN !

Av  blåbär,  färskost  och  florsocker
gör  Du  en  god  glasyr  till  vår  maffiga
mjuka  äppelkaka .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
125  g  smör / margarin ,
4  ägg ,
4  dl  strösocker ,
3  dl  vetemjöl ,
2  tsk  vaniljsocker ,
2  tsk  bakpulver ,
1  tsk  malen  kardemumma ,
2  dl  mjölk ,
3  dl  grovt  rivet  äpple (ca 4  ST)
BLÅBÄRSFROSTING:
1 1/2  dl  frysta  blåbär,  tinade
100  g  naturell  färskost ,
1/2  dl  florsocker ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på  175  grader .
Smält  smöret  på  låg  värme .
VISPA  ägg  och  socker  vitt  och  pösigt .
Rör  ihop  de  torra  ingredienserna  och
vänd  ner  i  äggsmeten .
Tillsätt  smör  och  mjölk .
Rör  till  en  jämn  smet .
TILLSÄTT  de  grovt  rivna  äpplena  i  smeten .
SMÖRA  och  bröa  en  rund  form.
Häll  ner  smeten  och  grädda  i  mitten  av  ugnen
i  ca  50  minuter .
Prova  med  en  sticka ,  kakan  ska  inte  vara  kladdig.
BLÅBÄRSFROSTING :
MIXA  alla  ingredienser  med  en  stavmixer  och  spritsa
eller  bre  uppepå   kakan  när  den  svalnat .

LYCKA  TILL !

måndag 30 april 2018

ITALIENSK FLÄSKFILEGRATÄNG 4 PERS.





                           HEJSAN  !

FLÄSKFILE  med  italienska  smaker  blir  till  en
alldeles  underbar  gratäng .
Smaka  Ni  också ,-  Varsågoda !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

1  FLÄSKFILE  ca  800  g ,
salt  å  peppar ,
smör / margarin ,
till  stekning ,
ca  10  minitomater ,
gärna  olika  färger
2  msk   olivolja ,
4  vitlöksklyftor ,
1  röd  chilifrukt ,
ca  10  svarta  oliver ,
1/2  dl  vitt  vin ,
2  dl  grädde ,
2  grillade  paprikor ,
1  kula  mozzarella ,
ca  125  g
1  dl  grovhackade  valnötter ,
TOPPING :
1  liten  squash ,
4  salladslökar ,
2  msk  olivolja ,
1  tsk  rivet  citronskal ,
några  nypor  FLINGSALT ,
SERVERING :
Klyftpotatis ,
sallad,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
PUTSA  FILEN  ren  från  hinnor  och  krydda
runt  om  med  salt  och  peppar .
Stek  gyllenbrun  i  lite  smör  på  ganska  låg
värme  i  en  stekpanna ,  ca  10  minuter .
Vänd  då  och  då  på  FILE'N .
SÄTT  ugnen  på  200  grader .
Halvera  tomaterna  och  lägg  i  en  kastrull.
Häll  på  olivoljan .
Hacka  vitlöken  och  den  urkärnade  chilin
och  tillsätt  tillsammans  med  oliverna .
Fräs  under  omrörning  i  ca  5  minuter .
HÄLL  på  vinet  och  grädden  och  låt  allt
koka  i  ca  10  minuter .
Smaka  av  med  salt  och  peppar  och  häll
såsen  i  en   eldfast  form .
SKIVA  FLÄSKFILEN  och  dela  paprikorna
i  bitar .
Varva  dessa  ovanpå  tomatsåsen  i  formen .
Riv  mozzarellan  och  strö  över   gratängen .
Avsluta  med  valnötter  och  gratinera  i  ugnen
ca  20  minuter .
HYVLA  squashen  tunt  på  längden  och  skär
salladslöken  tunt .
Lägg  i  en  skål  tillsammans  med  olivolja ,
citronskal  och  FLINGSALT .
Rör  om  försiktigt  i  någon  minut .
TA  UT  formen  ur  ugnen  och  garnera  med
hyvlad  squash .
SERVERA  med  t ex  ugnsbakad  klyftpotatis
och  en  sallad .

LYCKA  TILL !

En  riktig  festgratäng !


söndag 29 april 2018

FLÄSKFILE MED SOLTORKADE TOMATER ,.....4 PORT.




                     HEJSAN !

Så  jättegott  ihop !
HÄR  ÄR  RECEPTET :

600  g  FLÄSKFILE ,
1  msk  smör / margarin ,
1  strimlad  rödlök ,
2  pressade  vitlöksklyftor ,
1 ,5  dl  vatten ,
2  dl  matlagningsgrädde ,
200  g  soltorkade  tomater,
1  tsk  salt ,
0 , 5 tsk  svartpeppar ,
TILL  SERVERING :
500  g  FÄRSK  FETTUCCINI
eller  bandpasta ,
hyvlad  parmesanost ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KOKA  upp  saltat  pastavatten .
Skiva  köttet  i  1  cm  tjocka  skivor .
Stek  i  smör  så  att  skivorna  får  fin
färg,  ca  4  minuter .
LYFT  ur  köttet  och  lägg  i  lök,  vitlök .
Stek  under  omrörning  någon  minut .
Häll  i  vatten,  grädde  och  strimlade  tomater.
Lägg  tillbaka  köttet,  salta  och  peppra ,  låt
småputtra  i  ca  5  minuter .
KOKA  pastan  enligt  anvisningen  på  förpackningen.
Blanda  med  grytan  och  toppa  med  parmesan .

LYCKA  TILL !

lördag 28 april 2018

STEKT RIS MED KÖTTFÄRS , 4 PORT .




                   HEJSAN !

mmm.... !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

6  dl  kokt  basmatiris ,
1  msk  olja ,
500  g  nötfärs ,
1  finhackad  gul  lök ,
1  pressad   vitlöksklyfta ,
2  tärnade  röda  paprikor ,
2-3  msk  SAMBAL  OELEK ,
1  tsk  salt ,
1  tsk  svartpeppar ,
2  dl  hackad  persilja ,

TILL SERVERING :
4  ägg ,
1  msk  olja ,
0,5  tsk  FLINGSALT ,
0,5  tsk  svartpeppar ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

STEK  köttfärsen  i  olja  på  hög  värme  tills
den  får  fin  färg .
Sänk  värmen,  lägg  i  lök,  vitlök,  paprika
och  SAMBAL  OELEK,  stek  några  min.
Smaka  av  med  salt  och  peppar .
TILLSÄTT  riset  och  stek  tills  det  är  varmt ,
vänd  ner  persilja .
STEK  äggen  i  olja   så   som  Ni  vill  ha  dem .
Salta  och  peppra .

LYCKA  TILL !

KOLBULLE , 6 PORT .




                                 HEJSAN !

Smaka  på  detta,  någon  av  Er,  kanske  har  smakat  det  förr.

HÄR  ÄR  RECEPTET :

300  g  tärnat  rimmat  eller  rökt  sidfläsk ,
4 1/2  dl  vatten ,
3  dl  vetemjöl ,
1  tsk  salt ,
30  g  smör / margarin ,

TILL SERVERING :
rårörda  lingon .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

HETTA  upp  en  stekpanna  och  stek  fläsket  knaprigt
under  omrörning .
Lägg  upp  på  ett  hushållspapper  och  låt   rinna  av   .
BLANDA  ihop  vatten,  mjöl  och  salt  till  en  smet
och  vänd  ner  fläsket .
STEK  kolbullarna  som  pannkakor  i  smör  i  en   stek-
panna   på  medelvärme .
SERVERA  de  nystekta  kolbullarna/pannkakorna
direkt  med  rårörda  lingon .

Riktigt  gott !

LYCKA  TILL !